Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 10:38 3 479 27

Цените на горивата у нас тръгнаха нагоре

  • горива-
  • газ-
  • бензин

Експертите посочиха различни причини за скока в цените на суровия петрол

Цените на горивата у нас тръгнаха нагоре - 1
Снимка: БГНЕС

Цените на горивата у нас тръгнаха нагоре. Само в рамките на месец най-масовото гориво А-95 е скочило между 6 и 10 стотинки, съобщи Нова Нюз.

Справка в специализирания сайт fuelo.net сочи, че от 12 януари насам бензин А95 е поскъпнал средно с 6 стотинки за литър и сега се търгува за 1,89 лева. Най-ниската регистрирана цена от сайта по вериги е 1,67 лева (на Power Oil), а най-високата - 1,97 лева, на "Тип А 95 Н". При дизела средното поскъпване е 7 стотинки, от 10 януари насам, като средната цена е пак 1,89 стотинки.

Според част от експертите има връзка между пандемията и скока в цените на горивата. За сравнение в началото на ноември, на прага на втората вълна на вируса, суровият петрол се е търгувал за близо 40 долара на барел, а в началото на февруари - за около 60. Колкото до горивото - литър от най-масовия бензин у нас в момента струва от 1,80 до 2 лева.

Експертите посочиха различни причини за скока в цените на суровия петрол, а оттам - и на горивата у нас. "Намаляването на добивите, както са се разбрали страните от ОПЕК и намаляването на запасите от петрол, това са временни фактори, бъдещето ще покаже дали цените ще продължат да вървят нагоре", заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

"В момента има наистина по-високо потребление, но то са дължи на неотложната нужда на всеки един бизнес да функционира, защото иначе е заплашен да изпадне от пазара", посочва и Георги Танев от Асоциация на българските търговци на горива.

Друга от тезите за поскъпването е цената на суровия петрол в световен мащаб. Свързва се и с появата на ваксините срещу коронавирус. Причината - очаквания през лятото рестарт на туризма.

"Наличието или липсата на ваксини, тоест, възможността за свободно придвижване на хората, съответно възможността за туризъм, определено ще бъде един основен фактор", твърди Георги Танев. Прогнозите са, че цените на горивата ще спрат да растат най-рано през март.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Знай

    30 0 Отговор
    Сега като затворят пак държавата и ще тръгнат надолу.

    Коментиран от #3, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бл.134 в Зап. парк

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Знай":

    Ами , питайте ония умни глави в ЕЦБ където търсят 2 процента инфлация
    Чакайте скоро бензина по 5 лева и хляба по 10 .
    ЗАБОГАТЯХМЕ И БЕЙБИ БУМ ИМА ! ха-Ха
  • 4 Град Борован

    25 0 Отговор
    Нали уж трябваше да почнем да купуваме електрически коли? Сега и газта ще поскъпне.
  • 5 провинциалист

    30 0 Отговор
    Помня поскъпване на горивата заради поскъпване на долара и заради поевтиняване на долара... Оставка!!!
  • 6 на пазара чух

    10 0 Отговор
    Всички , заводи и предприятия да минат на батерии от Тесла. Илон Мъск тъй каза.
  • 7 Бат Бойко нощния бандит

    5 0 Отговор
    Диверсификация и съветска власт.
  • 8 Истината

    30 0 Отговор
    По-безумни и нелогични причини за това измислено увеличение на горивата не съм чел...
  • 9 Тео

    29 0 Отговор
    Защо нямат търпение мафията да вдигат цените, нали са го купували на евтините цени, когато падат цените на горивата те се ослушват с оправданието, че са го купували на скъпи цени или всичко е дране на макс
  • 10 Магарешки

    9 3 Отговор
    Давам по туба бензин за глас.
  • 11 БОЗА

    31 0 Отговор
    Горивото е малко под един лев...всичко останало е ДДС и акциз...сумата е наполовина гориво,наполовина,за държавата... ;-)
  • 12 Хак Ви е

    5 3 Отговор
    Да живее,"Българо-съветската" дружба
  • 13 Терекат от Угърчин

    5 9 Отговор
    Аз съм с колело и боли ми на дедовия мозол. Хаха ха.
  • 14 Мимчо

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Знай":

    Абсолютно правилна прогноза.
    Като се намали потреблението щат не щат ще ги свалят като миналата година пИдаЛити
  • 15 3973

    7 0 Отговор
    БайХой, главния кравар, забрани проучваня за нефт и газ на нови находища на територията на краварника, прекъсна строителстворо на нефтопровод м/у канадския и щатския краварник, по този начин повиши търсенето на петрол от близкия и далечен изток и така повиши и цената.
  • 16 Centurion

    18 0 Отговор
    Пропан бутана за два месеца г от 83 с го закараха на 1лв тихо,полека, стотинка по стотинка.Каква беше причината?Сигурно динамиката на пазара,или прочие подобни обтекаеми и нищо не значещи фрази,с които заемаме поза на много знаещи!В България нищо не се регулира от пазара.. Всичко е картел и монопол!Пазарната икономика ,е понятие за наивници!Просто трябва да се събира ДДС,по висока цена,повече данъци,това е в основата.Утре скачат хората,и цените падат,не е да не се е случвало.Това е топен показател,за начина на ценообразуване.
  • 17 БАЙ Х@Й ‼

    21 0 Отговор
    Цената на литър гориво на колонката У НАС НЯМА връзка с цена на петрола ‼ При 150$ за барел зареждахме на 2,40! При 45$ за барел на 1,80‼
  • 18 ха-ха

    6 0 Отговор
    Експерт - намаляването на запасите от петрол, това са временни фактори ?! Явно се очаква, находищата, да се напълнят отново :-)
  • 19 Хлъц

    9 0 Отговор
    Ами те си го казаха...Настъпва туристическия и ваканционен сезон! Защо се чудите? Иначе са си прикрит картел отвсякъде.Разлика от стотинка,две в зависимост от локацията.Този месец Ние- другия месец Вие!
  • 20 Пузан

    0 4 Отговор
    Вятър и слънце са безплатни!
  • 21 Бандерас

    8 0 Отговор
    Да продължават да ни мамят и да си правят далаверки за сметка на джоба ни,но избори идват....😄
  • 22 дамм

    2 0 Отговор
    Петрол "Уралс" днес е 42,22$ за барел.Отделно и долара падна.Къде го виждате увеличението?Явно другарите от лукойл пак са наточили брадвата!
  • 23 Юлиян Минчев

    2 0 Отговор
    Ефектът "Марешки" 😃😃😃
  • 24 Точно в БГ не се влияеме от ОАЕ😂

    3 0 Отговор
    В България отдавна не е фактор за колко се търгува барела, тука си има картел и те си се договарят и правят каквото искат, това е истината😉
  • 25 кочо

    1 0 Отговор
    ВИНАГИ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ ПРИЧИНИ ЗА ПО-СКЪПО ГОРИВО.2 МЕСЕЦА ЕВТИНО- 10 МЕСЕЦА СКЪПОТИЯ.И ТО НАЙ-ЛОШОТО В ЕРОПИЙСКИЯТ СЪЮЗ.ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА.
  • 26 фотоУВЕЛИЧЕНИЕ

    0 0 Отговор
    ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ли е това ?
  • 27 Ценен ЦЕНЗОР

    0 0 Отговор
    А Марешки съгласен ли е ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове