Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 09:50 1 765 40

Д-р Миндов: Около 10% са желаещите да се ваксинират срещу COVID-19

  • д-р георги миндов-
  • ваксини

20% от населението трябва да се ваксинира, за да постигнем колективен имунитет, казва председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари

Д-р Миндов: Около 10% са желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 - 1
Кадър бТВ

Процентът на желаещите да си направят имунизация срещу COVID-19 е между 5 и 10, съобщи председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов в "Тази сутрин" по бТВ.

По неговите думи в последно време има засилване на интереса, но все още много малко хора искат да се ваксинират. Лично при него от 1000 пациенти само 81 са пожелали да се имунизират, което прави 8%.

„Някои колеги правят списъци, други не правят, казват, че ги помнят, защото желаещите са много малко. Не сме задължени да правим списъци“, каза д-р Миндов.

Нежеланието на сънародниците ни да се ваксинират е необяснимо, предвид че преболедуването на COVID-19 може да има трайни последствия за техния организъм и здравето им, отбеляза председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи.

Ваксинацията би трябвало да е „съблазнителна“ за по-младите, защото ще им се дава сертификат, който ще им позволява свобода на движение и ще пестят пари от правене на PCR тестове при пътуване, каза Миндов, според когото в бъдеще много страни и извън Европа ще въведат някакъв тип ограничения за тези, които не са имунизирани.

„В четвъртия етап, в който се включваме и ние, ще трябва да поставяме ваксина и на хора над 65 години. В тази възрастова група много малко ваксини са поставяни. Това е рисковата група над 65 и със съпътстващи заболявания. Тук е големият риск, който трябва да поемем. Това притеснява и колегите", посочи д-р Миндов.

Според него трябва листовките за ваксините да бъдат написани на разбираем за пациентите език, за да могат те да бъдат информирани и да дадат своето съгласие за имунизация. Много лекари в малките населени места са разтревожени, че няма да могат да се справят, ако някой от имунизираните получи анафилактичен шок, защото са сами в кабинетите си и може да не успеят да реагират бързо.

Друг голям въпрос е с логистиката на ваксините и не трябва „лекарите да се превръщат в куриери“. Трябва да се помисли за доставките на препаратите до по-отдалечените места, смята председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Д-р Миндов заяви, че лично той няма да се ваксинира, тъй като има антитела срещу коронавируса, доказани в две лаборатории.

„Едно проучване на донорска плазма в 6 страни между 2015 и 2018 г. показва, че между 20 и 50% от населението има Т-клетъчен имунитет, което означава, че не е необходимо да достигаме до 70% ваксинирано население, за да достигнем до колективен имунитет, достатъчни са 20%. Ако ги постигнем, трябва да ръкопляскаме“, каза председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 4 Отговор
    И всичките са чипирани герберасти.ха ха ха Ха ха ха ха
  • 2 Дельо Хайдутин

    26 6 Отговор
    И как с 20 процента ваксинирани ще има колективен имунитет?Нещо не ми е много ясно?
  • 3 др Гей Бил

    39 3 Отговор
    Аз не познавам никой ваксиниран, камо ли желаещ. Знаете ли защо, щото Ганчо веднъж го излъгаха да скача по площадите, втори път нема да мине тоя номер.
  • 4 антиваксър

    37 2 Отговор
    Не се заблуждавайте, никой не вярва на Бащицата, че ни мисли доброто. Вижте какво направи със страната за 15г погром.
  • 5 Covid

    42 4 Отговор
    Будалите са малцинство. А ограниченията няма да минат в нито един съд, колкото и да мечтаят, че така ще ограничат хората. И още нещо...Съболезнования на ваксинираните! Всеки ще плати цената за глупостта си.

    Коментиран от #9

  • 6 Антон

    37 1 Отговор
    Наистина не разбирам, защо след, като вируса е толкова лош а ваксините толкова добри, да трябва да се подписва информирано съгласие?

    Коментиран от #10

  • 7 сила

    33 2 Отговор
    СЪБЛАЗНИТЕЛНО ЗА МЛАДИТЕ.....боже,боже какво доживяхме , възстановяване на крепостничеството
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 честен ционист

    3 39 Отговор

    До коментар #5 от "Covid":

    Като ти покажат скоро втория вход на Кауфланда, оня с дългата опашка и като ти се наложи да мръзнеш, пререждан от ваксинираните, друга песен ще запееш. Като започнат да приемат децата на васкинираните родители без пречи за детска градина, училище, ВУЗ, ще се замислиш и ти дали да не заголиш буза. Да не говорим за безусловния базов доход 1000 EUR да си клатиш краката, докато неваксинираните седат без работа у дома.

    Коментиран от #16, #22, #26, #35

  • 10 Точка Омега

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "Антон":

    Защото това е договорът ти с Лукавия, с който си продаваш душата.
  • 11 Българка

    25 0 Отговор
    Нормално е желаещите да се ваксинират българи да са малко. Българите много сме лъгани и не вярваме на голи призиви. Всеки нормално мислещ очаква да получи отговори за странични негативни ефекти, които за да се получат трябва да измине дълго време. Въпросите са повече от отговорите
  • 12 Мнение

    25 1 Отговор
    Мега, ултра опасният вирус, дето 80% не разбират че са го карали. Хората с хронични болести, възрастните и хипохондриците да си помислят за ваксина. Останалите по желание. Вместо да занулявате хората. Всичко е политика и интереси, не медицина и хуманност, иначе нямаше нуждаещите се да бъдат оставени по стълбищата

    Коментиран от #21

  • 13 Процента

    14 1 Отговор
    Това реално значи около 5-6 %
  • 14 Калмук

    21 3 Отговор
    Твърдо вярвам в ползата от ваксините, но не и в набързо забъркани и полутествани комерсиално-геополитически сурогати.
  • 15 Топ

    21 1 Отговор
    ЕТО ОЩЕ ЕДИН НАГЛЕЦ АГИТАТОР !ДОКОГА? ВСЕКИ ИМА УМ ДА СИ ПРЕЦЕНЯВА ЗА ВАКСИНИРАНЕ! ЗАЩО ПРОИЗВОДИТЕЛЯ НА ВАКСИНИ БЯГА ОТ ОТГОВОРНОСТ?ОТГОВОРЕТЕ СИ САМИ!ХОРАТА ТРЯБВА ДА СЛОЖАТ КРАЙ НА ТАЗИ МУШЕНГИЯ !
  • 16 мислещ

    27 0 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Като го направят, забравям за Кауфланд и почвам да си пазарувам в кварталните магазинчета. А нека там да пробват да ме ограничават, да видим колко ще им издържи бизнесът.

    Коментиран от #27

  • 17 Лъжци

    21 1 Отговор
    Иска ви се 10% 🤮🤮🤮 Па даже и заплашвате хората, ако не били ваксинирани какви последици щяло да има 🤮🤮
  • 18 Де бреее

    14 0 Отговор
    Тури си ваксата,аз не!
  • 19 Вируслав

    15 1 Отговор
    И аз понеже гледах спуснатият д-р при поръчковия "журналист" Хекимян, та на спуснатия въпрос "що не щат" на поръчковия Хекимян, спуснатия д-р веднаж не използва правилния отговор, а той е, неговото име е... "-ами защото хората не искат да ги инжектират с не достатъчно и доказано изпитан генетичен материал"!!! Много ще ми е интересно развитието специално на Хекимяновци и др. ОВЦИ, след 04.04.
  • 20 Съблазнен

    16 0 Отговор
    До там ли стигнахме? Джепи да "съблазнява" младите хора да се ваксинират? Що не съблазни първо джепитата и да каже колко са се ваксинирали, а кара хората?
  • 21 324

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мнение":

    А има ли отговор на въпроса дали ваксината няма да съкрати живота на хронично болните и възрастните, или на принципа на хитле..., нужда от болни и стари няма нужда? Защо изобщо трябва да се насила който и да било с недоказано ваксина.?
  • 22 сила

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    психиатъра ти знае ли,че си спрял да си пиеш хапчетата....
  • 23 Тези джипаджии

    12 0 Отговор
    Хем ги боли,хем сърби.Хич не им се губят по десетачка за боцкането,но ги гони шубе,ако се случи случка.Защото Аз примерно имам три- четири хронични заболявания-.И той прекрасно ги познава.Защото всички лекарства по здр.каса ги утвърждава той.За което също получава кинти.Но в случая,той трябва да каже: Няма проблем,дай да те имунизирам.Ами ако се случи случка,още вътре- в кабинета? Или след ден- два в къщи,на работа? Да опази Бог,но такъв спешен разговор ще проведе със синът и внуците,че ще се наложи явяване на телк за инвалидност.Министър-о търси през жажда за лесна и солидна печалба, да им прехвърли пряко отговорността. .."Съжалявам,но колегата е в правомощията си ,да сложи,или откаже ваксинация.Той е специалиста,познаваш най отблизо здравния статус на всеки регистрирал се при него"! Колкото до защитата от т.н информирано съгласие, е безмислена,ако някой пострада .Ти ми направи глвата квадратна,а после да търся документа да ме опази.

    Коментиран от #29

  • 24 еееее

    14 1 Отговор
    няма и 5%,предимно манипулирани и уплашени хора
  • 25 Протест срещу безобразията в България

    15 1 Отговор
    Казвам го за ++десети път....COVID-19 не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните... Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия са напълно безпомощни...
  • 26 бутаме чупим

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Ще бутнем Кауфланд, Била и Лидл ако трябва, огромната маса ще сме не ваксинираните !
  • 27 честен ционист

    0 17 Отговор

    До коментар #16 от "мислещ":

    Огледай се бре, квартални магазини отдавна няма вече. Пък и ако е останал некой друг, властта лесно ще им наложи изискванияда се снабдят със скенера за биометричните тауировки.
  • 28 ПитаГоров

    13 1 Отговор
    Кое ДжиПи ще си пожертва клиентите за 10 лева ? Наглеците гледат с чужди клещи да вадят жарава от огъня. Също както американците, да скарат други народи да се бият на друга територия, а та да продават ОРЪЖИЕ. Най-новото и доходоносно ОРЪЖИЕ сега са ваксините !
  • 29 честен ционист

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "Тези джипаджии":

    Спокойно бре, то СПИН не се развива за ден-два. Почакай след година-две като почне да ти тече носът всеки сезон.
  • 30 Фактология

    17 0 Отговор
    10% желаещи и 90% не желаещи.Пита се защо занимате 90%-те процента с желанието на 10%-те..Или лаф да става и там нещо да пишем.
  • 31 Пацо

    13 0 Отговор
    Преди 2 дена бях при личния лекар. Ни списъци нито нещо друго. Само лъжи и манипулации. Всеки си измисля цифри и проценти. Срам и позор!
  • 32 Изроди

    9 0 Отговор
    що не вземете да си наврете вируса и ваксините там където слънце не огрява!?!
  • 33 Мъдрият

    14 0 Отговор
    Най-после един човек да напише реалния процент желаещи да се ваксинират.

    Аз отдавна го казах, че за нас Велика България - този процент не може да бъде повече от 10-15% (максимум)

    А не може, защото българите са трезви и разумни хора и не можеш лесно да ги заблудиш и излъжеш!

    А защо хората не искат да се ваксинират - по две основни причини, ще ви ги напиша отново:

    1. Защото по принцип ваксинацията е нещо, към което голяма част от хората принципно се отнасят с недоверие.

    Освен това хората, които вярват и се уповават на Господа - нямат никаква причина да се ваксинират! - напротив, ако го направят - все едно че не се доверяват достатъчно на Бога и на Божия промисъл!

    2. Тези ваксини се правиха набързо и нямаше необходимото време да бъдат достатъчно дълго изпитани - както се изисква по нормативите.
    Затова, че всеки който се ваксинира - просто става опитно свинче!

    Това са основните причини, така че докторе - не се чуди!

    Коментиран от #34

  • 34 честен ционист

    0 9 Отговор

    До коментар #33 от "Мъдрият":

    Българинът се кръсти с 2 пръста. Ако ви докараме "руската ваксина" ще се избиете да си я слагате, атеисти лицемерни.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мъдрият

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "честен ционист":

    Не пиши глупости и лъжи!

    Българинът се прекръства както трябва! Явно не си стъпвал на църква...


    И аз не съм атеист - а силно вярващ и въцърковен православен християнин!
  • 37 Centurion

    4 0 Отговор
    Е там е тя,и то желаещи е силно казано,по скоро половината ще бъдат принудени.Целта на мерките е да внушат действия срещу някаква страшна и опасна болест ,което да накара хората да се ваксинират.А ваксинацията както писах и в други теме е модерното основание за плащане на Данък или по точно рекет; т държавите и гората на гнусните Еврейски Рептилии, собственици на Фармацефтичните гиганти.
  • 38 нашия

    5 0 Отговор
    и полвината от "желаещите" са доброзорно пожелали...
  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Тези 10%-насила ли са накарани,или толкова са глупаците в бг??Това тест за глупаци ли е?
  • 40 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    Д-Р ПУТЬОМИНДЖОВ --- 95% ОТ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАТ СЪС " СПУТНИК-В " --- ТОВА НЕ ВИ ЛИ СТАНА ЯСНО - АМЕРИКАНО НАДУПЛЯЦИ !?!?!?!?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове