Last news in Fakti

12 Февруари, 2021 10:15 1 437 11

Доц. Гломб: Ваксинираните за кратко могат да носят вируса

  • коронавирус-
  • ваксинирани-
  • заразени-
  • щам

Да мислим, че дори да дойде трета вълна на коронавируса, можем да се справим

Доц. Гломб: Ваксинираните за кратко могат да носят вируса - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Има увеличение на положителните проби за наличие на коронавирус. Дали има трета вълна или не, като вирусолог трудно мога да кажа. Това заяви пред БНТ доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

17-18 часа е самото изследване. Търсим сред пробите и британския щам. Търсим южноафрикански и бразилски щам, които сега не са налични, обясни тя.

Бързите тестове са ефективни, когато е проявен случая, обясни доц. Любомира Николаева-Гломб.

"Не знам от къде се носят тези легенди, че имунизираният не може да бъде заразен. Той се разболява, всеки ваксиниран може да бъде за кратък момент носител на вируса", каза доц. Любомира Гломб. Тя е категорична, че мерките трябва да се запазят.

На въпрос дали е възможно вирусът да е внесен в Китай чрез замразени храни, вирусологът обясни, че вирусите се съхраняват и в замразено състояние. Да бъде пренесен в замразена храна е трябвало да има епидемия в големи размери, за да може да бъде заразена тази храна. Такова нещо не се наблюдава. Докато не излязат абсолютни научни доказателства, това не е вярно. Никъде по света не се чу за такъв клъстер, каза д-р Гломб.

Според д-р Филипова се намесва и политическо отношение на въпроса, още не е доказано от къде точно произлиза заразата. Когато излязат нови научни данни, може да разсъждаваме нататък.

По думите ѝ през 50-те години на миналия век хората са умирали от грип и всички варианти на грипните вируси. Нужно е време. За това имаме ваксини и то не една.

Доц. Гломб изтъкна, че Националният център за паразитни болести участва в международния медицински обмен на информация и изследвания. Това нито е първият, нито ще е последният проблем на човечеството. През 50-те години децата са учили по радиото, сега технологиите предлагат интернет.

Относно ваксините д-р Филипова каза, че сега имаме поръчани над 18 млн. дози. Има 3 вида ваксини, поръчани. Брюксел е определил една квота за всички държави, изработена по прецизен модел от Европейския център за контрол на заболяванията. След това е ясно, че каквото и да е произведено от всяка ваксина, квотата ще бъде тази. След това всяка държава решава.

Руската ваксина нямам информация да е по-различна или по-добра към момента от тези, които имаме, каза Филипова и припомни, че и днес се очаква голяма пратка ваксини. Да бъдем сигурни, че такива вълни ще има. Да мислим, че дори да дойде трета вълна на коронавируса, можем да се справим.

По думите ѝ хората се отпускат, чувайки за ваксинацията. Светът познава и други глобални имунизационни кампании.

Във всеки един район на България имунизацията протича в различни етапи. Идват регулярни доставки на ваксините, вече и по два пъти в седмицата, те се разпределят.

Вирусът все още е по-опасен от ваксината и е по-добре да се ваксинираме, каза доц. Гломб. Единственият показател, по който трябва да се гледа една ваксина е нейната ефикасност. Дали е рнк, векторна, протеинна - въпросът е да има ефект. Дори и с 60% ефикасност на ваксината, това ни дава възможност да изкараме леко заболяването. Според нея, с този вирус децата се заразяват от голям човек.

Според д-р Филипова самите учители са тези, които заразяват, те контактуват с различни хора.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    12 2 Отговор
    Да ви плюя на ши*аните ваксини измислени
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Андрю Кауфман

    4 1 Отговор
    Вирусите са абсолютна Пунтамара. Паразити, бактерии и токсини съществуват, обаче вирусите са научна фантастика. Никога не е имало изолиран вирус във въздух, вода, нежива тъкан. Правят ви на глупаци и ви заразяват незнайно с какви токсини чрез тези ваксини и тестове.
  • 4 7683663

    8 0 Отговор
    ВИРУС?,ВАКСИНИ? Вируса не е изолиран никъде в чиста форма,Ваксините са опити върху хора ицелта им не е да лекуват.Локдауните са безмислени от здравна гледна точка.Всички белодробни болести са обединени под формата К19.Ако имаше наистина биологично замърсяване и митичен вирус,да не мислите,че ще ви кажат.НАД БГ има масивно Замърсяване на Химически Аерозоли които се пръскат от горе

    Коментиран от #6

  • 5 Д-р Иванов

    2 4 Отговор
    Вирусът все още е по-опасен от ваксината...
  • 6 др Гей Билтс

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "7683663":

    Аз се заразих в зона забранена за полети, разбира се чрез бързото тестче дето ти навират до мозъчната кора. Що не взимат тоя тест от слюнка, а требва да бъркат до мозъка? Що измислиха тестове, специално за новия вирус? Що измряха десетки видни вирусолози с авиокатастрофата на малайзийските линии? Въпроси, които сами по себе си нямат медицинска обосновка. Това значи, че медицината е само марионетка в днешната пиеска.

    Коментиран от #9

  • 7 бахо

    5 2 Отговор
    Сега стана ли ви ясно,защо израелския експеримент,уж с многото ваксинирани,а заболеваемостта не намалява,напротив-увеличава се,е провал?Заключението от него,направено от ГИлад Ацмон,британски евреин,публицист,писател,политически активист и джаз-музикант е:"...колкото по-малко ваксинирате населението,толкова по-здрава е общността".Честито на ваксинираните!
  • 8 Антон

    2 2 Отговор
    "...сега имаме поръчани над 18 млн. дози" !?!
    А колко е населението на България? Или се очаква невиждан демографски бум?

    Коментиран от #10

  • 9 той

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "др Гей Билтс":

    Теста е за заразяване,за пускане на нанобот и взимане на ДНК матерял,с цел днк профил с цел картотекиране,някой питал ли е къде се сахраняват пробите,МЕДИЦИНАТА е марионетка,а лекарите ЛАКЕИ,дори някои не знаят,те са теоретици и изпълнители
  • 10 нее целта

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Антон":

    е да се боцнат по няколко пъти от стадото, че ако някой е по - устойчив да го катурнат. И без това има комитет - комисия по семейно планиране. Поредното сороспийско н.п.о. Всичко това е за депопулацията.
  • 11 Пешо

    0 0 Отговор
    Нека внесат и руска ваксина, също и китайска за да има избор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове