Last news in Fakti

14 Февруари, 2021 13:54 3 791 39

Доц. Кунчев обяви ще има ли ново затягане на мерките

  • доц. ангел кунчев-
  • коронавирус-
  • мерки

В този британския вариант няма промяна за по-тежко протичане, повече смъртност. Неговата сила е в по-лесното предаване

Доц. Кунчев обяви ще има ли ново затягане на мерките - 1
Снимка: БГНЕС

Спазването на мерките е важно и ако няма спазване, натрупването на нови и нови мерки няма никакво значение. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР.

А мястото на България в момента показва, че може да се справим и макар, че тенденцията не е добра, ние задържахме едно ниво няколко седмици. Но сега, както и цяла Европа цифрите вървят нагоре", заяви доц. Кунчев.

"Няма как да предвидим с колко ще се вдигне заболяемостта в този трети пик и кога ще се случи. Според мен ще е преди изборите. Всичко зависи от разпространението на тези нови щамове. От 96 проби 68 са от британския щам", посочи още той.

Той коментира и участието на здравния министър в листите на ГЕРБ. "Всеки решава сам за себе си каква кариера ще гради, решението е лично", заяви доц. Кунчев.

По думите му всички ваксини, които са пристигнали в България са поставени, освен онези, които се пазят за втора доза".

"В последните седмици се разгръща една кампания с къде неверни, къде непълни, къде грешни изводи по отношение на АстраЗенека. Първо най-важно за нас е какво казва Европейската агенция по лекарствата у нас - според нея ваксината е за лица над 18 г. Истината е, че във Великобритания някъде между 4-5 милиона дози бяха поставени и то предимно на възрастни хора, тъй като те започнаха ваксинацията с домовете за стари хора. Резултатите показват, че тя достатъчно добре предпазва от заболяването", коментира доц. Кунчев.

"Няколко страни я правят без ограничение на възрастта. Когато няма достатъчно данни за нещо, то се възприема като лоши данни, а то не е така. До няколко дни ще излезе мащабно изследване на САЩ, което ще докаже. Аз за себе си нямам никакви съмнения", заяви той.

Той коментира и подготовката на предстоящите парламентарни избори.

"Най-големият проблем е със СИК, защото тяхното назначаване е на по-късен етап, затова помолихме и ЦИК и партиите, ако може да ни подадат данните по-рано, за да може хората да получат и първа, и втора игла.", заяви той.

Относно новия щам, доц. Кунчев уточни, че има спад на средната възраст на заболелите под 50 г. "В този британския вариант няма промяна за по-тежко протичане, повече смъртност. Неговата сила е в по-лесното предаване.

Здравният инспектор коментира и нареждането на премиера да се отворят ресторантите от 1 март.

"Това беше един от най-засегнатите сектори. Виждам каква негативна енергия има и как никой няма търпение. Но ако случаите вървят нагоре, това няма как да стане. Дай-боже да преминем този пик. Има индикация в други страни като Португалия, Испания, че преминава за 2 седмици. Това ще се случи, ако има пречупване на кривата, която върви на горе, макар и бавно, и ако няма този ръст на приетите в интензивните отделения. Миналата седмица минахме психологическата граница от над 3000 в болница и 300 в интензивни отделения", посочи той.

Доц. Кунчев коментира и обявата, че се дават 700 лв. на този, който успее да го снима в ресторант, и по 1000 лв. за ген. Мутафчийски и здравният министър.

"Достатъчно добре си даваме сметка и примерът е важен, и това което казваш и отстояваш. Опитвам сме да гледам на всичко с известна доза хумор, защото не се издържа. Прекалено уморени сме и ние, и понякога човек е емоционален", заяви той.

"Ако нещо ме плаши - това е огромната умора в населението. Ние все по-често ще срещаме неразбиране на мерките. На практика всяко едно общество ще напише бъдещето на база на това колко е консолидирано, колко вярва на мерките", посочи той.

Доц. Кунчев направи и ранна прогноза за лятото

"Колкото и да е условно, този вирус трудно се поддава на прогнози, но той е част от семейството на коронавирусите, а ние имаме някаква представа за тях. След година и половина той ще започне да се самоограничава. Дали ще има нова вълна наесен ми е трудно да кажа. Нещото, с което вирусът отговаря на нашите мерки да го ограничим, е тази изменчивост. За щастие коронавирусите не са много изменчиви, но ако се появи такъв, това ще е проблем за нас. Това е нещо, което няма как да бъде прогнозирано", уточни той.

На етапа, на който се намираме има място за нови ваксини и е хубаво да я имаме в България. Но тя трябва да премине по този процес за одобрение. Най-добре е Европейската агенция по лекарствата да одобри, но всяка държава решава сама за себе си“, заяви той.

Най-големият проблем, с който ще се сблъскваме, е да продължим да убеждаваме населението колко е важна ваксинацията, а не каква ваксина да приемем. До месец - месец и половина ще има достатъчно ваксини, но не и достатъчно хора, които искат да се ваксинират.“, завърши доц. Кунчев.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aaa

    61 1 Отговор
    Да му затегна един шамар на Кунчев?
  • 2 гост

    52 3 Отговор
    На 04.04 ще разберем.... за мерките .
  • 3 Просто човек

    58 1 Отговор
    Интересно, защо хората не искат да се ваксинират?! Защото не ви вярват!!!
  • 4 Последния Софиянец

    43 3 Отговор
    Вчера го стреснахме Тиквоча и на 1 ви март отваряме заведенията.Видя ли бе Алибегов как се действа с мутри като Бойко.

    Коментиран от #7, #11, #14, #15, #31

  • 5 Ти си

    20 2 Отговор
    никой!!!
  • 6 Днес в БНР "Хоризонт": Законност и модер

    8 2 Отговор
    Днес в БНР "Хоризонт": Законност и модернизация са рецептата за високи доходи и бъдеще

    ✅Електронно управление и върховенство на закона. Това са двете предпоставки, с които ще дадем възможност на умовете на България да направят технологичен и икономически скок.

    ✅Имаме конкретен план как през електронно управление можем да намалим административното бреме за гражданите и предприемачите със 70% за три години. Това е революция, която ще създаде условия за избухване на икономическа активност.

    ✅Трябва да въведем в управлението технологии и реално върховенство на правото, законност за всички. Това ще бъде гаранция, че 12-те милиарда от ЕС няма да бъдат откраднати през схеми, готвени от ГЕРБ.

    🔻Продължава лъвският пай от тези пари да отива за инфраструктура, а не в човешки капитал, защото те знаят как да крадат от строителство.

    ✅Трябва да спрем кражбите на онези 10 млрд, които се крадат всяка година през схеми като “Автомагистрали”. Тези пари, вместо да отидат по джобовете на Пеевски и приятелите му, могат да отиват например при българските пенсионери.

    🔻Томислав излезе и ни обясни колко сме тъпи и как искаме темите, свързани с Маришкия басейн да бъдат в Плана за възстановяване и устойчивост, и колко не разбираме. Сега виждаме, че те са вкарали тези теми вътре.

    ✅Още в началото на протестите единствени очертахме ясно политическия дневен ред, по които ще работим, за да може системата, правеща възможни Бойко Борисов и Иван Гешев да бъде демон
  • 7 Цъфнаха ми налъмите

    6 21 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ще отворите като ми цъфнат налъмите.
  • 8 Да го

    24 0 Отговор
    Ду*а честит Трифон Зарезан на всички Българи и наздраве!
  • 9 Христо Иванов

    17 0 Отговор
    В предаването "Неделя150" Иванов заяви, че вече се вижда мобилизиране на клиентелските мрежи за купуване на гласове, а контролираният вот от 300 000 - 400 000 вече се разпределя не между ГЕРБ и ДПС, а и към ВМРО.

    Коментиран от #17

  • 10 Тоя

    22 1 Отговор
    мазник като говорител на селско радио !
  • 11 Губи ми се стажа по кръчмите

    5 15 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    И като отворите ресторантите ще почнете ли най накрая да си плащате данъците и осигуровките на персонала?

    Коментиран от #23

  • 12 Кунчев и Премиера Единия говори за ново

    25 2 Отговор
    Затягане на Мерките, Премиера за Разхлабване??? Тези двамата не се ли виждат, не чете ли Кунчев, какво казва Премиера??? Кой Лъже?? Идвамата не знаят какво говорят!!!

    Коментиран от #19

  • 13 Христо Иванов

    5 5 Отговор
    "Нашите опоненти или потенциални съперници... винаги са разчитали на амбициозни, жадни за власт хора",
  • 14 Статист.

    5 12 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Защо лъжеш за пореден път, вчера стреснахте само едни деца, а днеска Бойко ви го каза по доста ироничен начин ще отворим на 1март когато пандемията ще е приключила ХА ХА ХА положението тогава ще е още по зле от сега така че си налейте по още една ракия с отец Дионисий горчиво. 😂😂😂😉😃😇😁☺😅😆😊😃😄😂😁😀
  • 15 Бай Герчо кръчмарската мебел.

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Повярвайте хора когато отворят кръчми и ресторанти България ще се оправи за има няма 800 дена.
  • 16 А бе

    20 0 Отговор
    доценте, стига сте се излагали бе. Еййййй, тоя толуп хипнотизира ли ви. Акъл нямате ли си? Какъв доцент си? Ще въртите, ще сичете и ще плашите хората за изборите. Спрете се - деца нямате ли ? Каква държава ще оставите на тях ? Засрамете се!!!

    Коментиран от #18

  • 17 Излъган

    19 0 Отговор

    До коментар #9 от "Христо Иванов":

    Това за държавните служители е абсолютно вярно. В нашата община задължават всички служители да се подпишат в подкрепа на ГЕРБ! Връщат се старите партийни времена. Майка им мръсна герберастка!!!
  • 18 Дядо Гого

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "А бе":

    Те не знаят какво е срам!
  • 19 Анализатор

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Кунчев и Премиера Единия говори за ново":

    Това е тактика, Толупа трябва да е добрият самарянин.
  • 20 Лош

    2 16 Отговор
    Не ни интересуват заведенията.
    Равъдниците на зараза като заведения и ресторанти
    Можем и без тях
    Да фалират.

    Коментиран от #25

  • 21 Анализатор

    14 1 Отговор
    А този Кунчев е един обикновен глупак. Имахме такива "зубрачи" в университета.
  • 22 Тримата

    15 3 Отговор
    антихристи- Кунчев, Ангелов и Мутафчийски, екипаж машиной адовой! За това, че оставиха народа без работа и го принудиха да гладува и мизерства ще горят в ада! Парите, които взеха за да лансират този геноцид, нема да им послужат там, вервайте ми...

    Коментиран от #28

  • 23 Губи ми се стажа по кръчмите

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Губи ми се стажа по кръчмите":

    Охоооо какво виждам Последния софиянец е активизирал приятели, персонал и кръчмари да влизат в форума и затова са ми дали минуси. От цялата работа страдат работещите на нормана работа от които се отдържат пари за неплатените данъци на кръчмарите и за пенсии на персонала на тия същите как не ви е исрам дано стоите още 20 год. затворени стига сме ви плащали масрафа.
  • 24 бечев

    17 1 Отговор
    Кунчев,ще има затягане на примката около продажната ти гуша,а Борисов ще ти ритне столчето!Ще ти гледаме сеира със съпричастност.
  • 25 Констатация

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "Лош":

    Който не обича масата с приятели е задръстен саможивец. Човекомразец.
  • 26 Антон

    14 0 Отговор
    Да вярвам в мерките ли!?! Ама вие сериозно ли?
    Единственото в което вярвам е, че сте крадливи смешници.
    Ама то това се вижда от мноооого далеч, не е нужно да се вярва...
  • 27 Гнида

    6 1 Отговор
    Дърт амбреаж .
  • 28 Констатация

    17 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тримата":

    Кунчев, Ангелов и Мутафчийски са едни долни човечета обслужващи маниакалните желания на един самозабравил се психично-болен простак да се задържи на власт за да си оттърве кожата. Жалки сте!

    Коментиран от #36

  • 29 Просветен илюминат

    12 0 Отговор
    Добре де,този говори едно,Бойко нарежда да отварят заведенията на министъра,че те вече изобщо не усещат как вони отвсякъде като са до шия в ла.ната от лъжи и манипулации.
    После се питате защо хората не искали да се ваксинират?
    Стана голяма пародия всичко и по цял ден само глупости се въртят и коментират.
    Тотално изтрещяхте.
  • 30 Естетка

    6 0 Отговор
    Тоя е обрасъл като ......няма ли огледало да се огледа мърляв нечистоплътно изглеждащ като т. н. си премиер неприятни хорица
  • 31 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ти троле яко зад телефона или pc-to стрескаш да знаеш ! Марш на орлов мост да продаваш баници!
  • 32 Матей

    7 0 Отговор
    Ето--ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ,ще е следващия пик,рапорт даден,рапорт приет!На здравния министър е отредена ролята на Муса-кеседжия,а бойко е добрия хайдутин,Индже-войвода,макар че нарежданията изхождат от него,съвсем открито и демонстративно пред камерите.След интервюто с Божков,трябваше да отклони вниманието с неговия дрибъл и финтове без топка,ей тъй,за публиката,да гледа него ,а не как Божков отбелязва ефектен гол в неговата врата.
  • 33 Бойко Бандита

    4 1 Отговор
    Другари на 1 март отваряме заведенията даже и 3000 да стигнат заразените. А Кунчо го чакам в утре в джипката за да му стегна гайките че пак не знае какво говори.Явно този човек забрави кой управлява държавата. На 1 март отваряме а на трети затваряме щото е нац. празник.АЗ не веднъж съм казвал че управлявам пандемията по най-добрия начин а тоз Кунчовец ще ми противоречи. Айде стига толкова че в харема ме чакат Дариткова и Мата Хари да правим тройна бунга бунга.
  • 34 Ахахах

    6 1 Отговор
    Кунчев, това ти изказване направо смърди на тулупщина. Изключително покварвн си! Ти си едно дебилно лъжливо същество! Ще те осъдим!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Констатация":

    Пропускаш недоразумението Ананиев и Кантарджиев, колега! Кантарджиев си е неделима част от светата троица, Ананиев беше министър на здравеопазването и консумираше шамарите както Ангеров сега ги консумира!
  • 37 Разбери се

    2 0 Отговор
    Че ще е преди изборите 🤮🤮🤮🤮иначе няма шкафчета с 💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶д аса пълни 🤬🤬🤬🤬
  • 38 На 01.03.2021

    0 0 Отговор
    На КРЪЧМИТЕ ЩЕ има табелки КЛOзeт😢
  • 39 2123456789

    0 0 Отговор
    Този пък кой е? За пореден път ни се представя някой на "епидемиолог", но според гугъл е акущергениколог.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове