15 Февруари, 2021 15:18 1 769 13

България и ЕС нямат яснота дали ще допускат туристи с ваксини

  • туризъм-
  • ваксина-
  • коронавирус

Швеция също обяви планове за въвеждане на дигитален ваксинационен паспорт до лятото

България и ЕС нямат яснота дали ще допускат туристи с ваксини - 1
Снимка: Shutterstock

България и Европейският съюз все още нямат яснота дали ще допускат туристи с ваксинационни сертификати или т. нар. паспорти през новия летен сезон. Това съобщиха за TravelNews от Министерството на здравеопазването. „Към момента становището на Европейската комисия, Европейският център за превенция и контрол на заболяванията, както и на Министерството на здравеопазването на Република България е, че сертификатите за ваксинация се приемат единствено за медицински документ, доказващ приложението на лекарствен продукт. Това е така заради липсата на научни данни относно възможността ваксинираните лица асимптомно да предават новия коронавирус на възприемчиви хора. В този смисъл тепърва предстои да бъде натрупана и анализирана съответната информация – предпоставка за по-нататъшни решения“, се казва в позицията на Министерството на здравеопазването.

Идеята за специални привилегии за ваксинираните европейци и за разработването на единна система за сертифициране на имунизации срещу коронавирус доведе до разгорещен дебат в ЕС. Комисията разглежда предложенията, но казва, че засега подобни сертификати ще бъдат използвани само за медицински нужди.

Бургаската регионална туристическа камара миналата седмица настоя държавата да изготви ясна концепция за предстоящия летен сезон. От седмица държавите по света обявяват своите правила за посрещане и обслужване на чуждестранни туристи. Повечето от тях премахват ограниченията за влизане в страната на туристи поставили двете дози на ваксината, а за останалите остава изискването за тест. Обезпокоително е, че нашите съседки Гърция и Турция вече направиха своите договорености за посрещане на руски туристи по техните курорти, а България не е постигнала никакъв напредък в това отношение, каза пред Иван Иванов, председател на БРТК.

Дания, Швеция и Естония вече обявиха създаването на ваксинационни паспорти. „Правим дигитален паспорт, който ще имате в мобилния си телефон и който ще показва, че сте били ваксинирани. Можем да бъдем сред първите в света, които го имат и могат да го покажат на останалата част от света", коментира датският финансовия министър Мортен Бьодсков. След три до четири месеца дигиталният корона паспорт ще бъде готов за употреба за бизнес пътувания например", каза Бьодсков.

Швеция също обяви планове за въвеждане на дигитален ваксинационен паспорт до лятото, ако дотогава има международен стандарт за такъв документ. От шведското министерство по дигитализацията коментират: "Когато ние и други страни започнем да "отваряме" обществата си отново, вероятно ще се изискват имунизационни сертификати за пътуване и вероятно за участие в други дейности".

Естония вече обяви, че ще позволи пристигащите в страната да избегнат карантинните изисквания, ако те предоставят доказателство за ваксинация срещу COVID-19. Сертификатът трябва да покрива определени критерии, включително информация кога е била имунизацията, с коя ваксина, кой я е направил, какъв е номерът на партидата и други. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също призова Европейската комисия да изготви план за структуриране на ваксинационен сертификат, за да бъде приет във всички страни членки.

Под натиска на самолетни компании и хотелиери, британският премиер Борис Джонсън се е обърнал към поне осем компании за разработването на прототипи на ваксинационни паспортни карти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иванчо

    12 0 Отговор
    Ако са джендъри- да .Другите не се смятат за хора !!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Майна

    17 0 Отговор
    ОЩЕ НЕ ИМ Е СПУСНАТ ИНСТРУКТАЖА...ОНИЯ ИЗПЕРКАЛИ НЕЧОВЕШКИ УМОВЕ СА ОЧАКВАЛИ,Е ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАМЕ....ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ СЕ ОПОМНИ И ВДИГНЕ
  • 4 Псевдоним

    8 0 Отговор
    "Нямали яснота", но говорят за това, сякаш няма друг избор. Тези няма да се откажат току-така.
  • 5 И ако

    6 0 Отговор
    нямам паспорт какво от това, може би ще имам ограничения, но тези ограничения ще са само когато съм свързан с тях, за определен времеви интервал. Какво ще стане с тези паспорти в по далечното бъдеще? Ако вируса се превърне в ежедневие или пък изчезне какъв ще е смисъла на паспорта? От само себе си той ще загуби смисъл и много от държавите ще престанат да го изискват, просто защото няма да има смисъл. Говоря за по далечното бъдеще, защото когато проверяваш милиони хора и всеки е с паспорт какъв ще бъде смисъла за няколко без паспорт и при положение, че вече не съществува вирус или пък вируса е като грипния или пък вече има лечение. Какъв смисъл от бюрократщината. За мен това е късогледство, без перспектива, без развитие, без смисъл.
  • 6 честен ционист

    5 2 Отговор
    Усещате ли как ще карате летоска на ряката на село, или в чувала в товарното на някой самолет.

    Коментиран от #9

  • 7 Бивш канадец

    16 2 Отговор
    И к'во, като са вакЦинирани? Нали нощниците и онези папуняци от СЗО ни обясняват, че вакЦинираните не се разболяват, но са носители на вируса!? Та нещо не схващам баш ползата от боцкането, ама нейсе...

    Коментиран от #11

  • 8 Протест срещу безобразията в България

    1 1 Отговор
    Боко Тиквата, Този човек винаги първо казва 'Хоп' пред медиите но скачането не му се получава. И с Вучич не може да се мери в нищо. Само ни излага.
  • 9 д-р Менгеле

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    А ти усещаш ли,че краят ти и на такива като теб наближава по-скоро отколкото си мислиш! В колона по двама към влаковите композиции и нали също знаеш,че лагерите "Аушвиц"/"освиенцим"/,"биркенау",стоят непокътнати и ти пръв ще водиш колоната!
  • 10 Кси

    1 2 Отговор
    БГ да си гледа интереса, да пускат с ваксини свободно, а другите да си решават за тях, хич няма какво да се съобразява
  • 11 zlobarq

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бивш канадец":

    Ами ползата е ясна, тя е единствено за тези които ни боцкат, ясно е че ваксинираните са носители, най добре е засега отрицателен тест...
  • 12 Абе ще бием

    0 0 Отговор
    Ингилизки пияндета по Съни Бийч и ще им крадем ваксинационните паспорти и после урош
  • 13 Японеца

    1 0 Отговор
    Ясно изразено е съсипването на икономиките на развитите държави! Генериралите парична маса и власт компании ще унищожата малкият и среден бизнес. И после заразно зло, без зомбита, само пчелички!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове