18 Февруари, 2021 06:50 2 233 48

Пострадалата от ледена висулка завежда дело

  • лед-
  • инцидент-
  • софия-
  • дело

57-годишната Светлана Перперлиева ще съди държавната агенция "Електронно управление", която е собственик на сградата, откъдето паднаха ледените късове

Пострадалата от ледена висулка завежда дело - 1
Снимка: БГНЕС

Вчера от държавната агенция "Електронно управление", която е собственик на сградата, откъдето паднаха ледените късове, ранили жена, поставиха допълнителни предупредителни ленти, които спират движението на пешеходци по тротоара, предаде БНТ. Пострадалата 57-годишна жена Светлана Перперлиева жена заяви ,че ще съди агенцията.

Във видео, заснето от охранителни камери и предоставено от Държавната агенция "Електронно управление"се вижда как ледени парчета се стоварват върху едната от две вървящи по тротоара жени. След 10 минути идва и Бърза помощ.

Днес се чувствам по-добре, но по време на инцидента болката беше ужасна, а шокът още по-голям, разказа Светлана Перперлиева.

На видеото се вижда още, че жената минава покрай предупредителната табела, поставена от агенцията, и продължава по тротоара, въпреки нея. От другата страна на сградата също има табела, но тя е преместена.

Светлана не е единствената, която минава, въпреки предупрежденията.

Това е единствено сложено там, за да измием отговорността, ние сме си сложили табели и до там. Мисля, че след като се знае, че това е опасна зона трябва да се вземат адекватни мерки, а табелка която може да бъде преместена от някого или да бъде издухана от вятъра не е решение, смята Светлана.

Жената ще съди държавната агенция.

Оказа се, Светлана тя не е единствената пострадала. Половин час след инцидента с нея, наша колега също е ударена от ледени късове.

В мига, в който се оказах откъм страната на централния вход на пощата подобни ледени късове един огромен и един по-малък паднаха. Големият на сантиметри от мен. А малкият ме удари по главата и само тази мека шапчица ме спаси и моята глава да не бъде сцепена, сподели репортерът на БНТ Ирина Цонева.

Вчера от държавната агенция на улица "Гурко" опънаха червени ленти с предупреждение, че тротоарите са опасни. Възможно е обаче да бъдат санкционирани за това, тъй като не са собственици на тротоарите.

Поне ще направим възможното да принудим хората да използват другите тротоари, заяви Кирил Дойчинов, главен секретар на ДА "Електронно управление".

Но и новите заграждения не попречиха на бързащи пешеходци да минават през опасната зона.

От Столичния инспекторат са започнали процедура по съставяне на акт на агенцията за административно нарушение, допълва БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРОФЕСОР ВИНЕТУ

    39 2 Отговор
    Освен маските и касите да станат задължителни !

    Коментиран от #47

  • 2 ПРОФЕСОР ВИНЕТУ

    22 2 Отговор
    Освен маските И КАСКИТЕ да станат задължителни !!!
  • 3 Значи

    38 3 Отговор
    Демек мога да сложа пред входа и на тротоара табела внимание сняг и лед и от общината нямат право да ме глобят, че не е почистено. Явно така излиза...

    Коментиран от #10, #46

  • 4 щамов работник

    28 5 Отговор
    Жената ще съди държавната агенция. РАЗБИРА СЕ,ЧЕ ЩЕ Я СЪДИ. ТАКА ТРЯБВА.
  • 5 глоги

    18 5 Отговор
    Наша колежка също е ударена от ледени късове. Колегата е мъж.
  • 6 XXX

    29 2 Отговор
    Така е, като на война сме, отвсякъде дебнат опасности. Ток бие от земята, пияни и дрогирани карат гробници, ледени висулки падат от небето, психопати навсякъде, ковида и той дебне. Сега и уж ваксини ще ни слагат. По пътищата дупки като след война.
  • 7 Кочо

    14 10 Отговор
    В тез смутни и тежки времена за някои всеки търси откъде да изсмуче някои лев.
  • 8 сектант

    20 1 Отговор
    аз ще сложа табела падащи предмети и ще заредя терасата с павета дано да мине някой политик

    Коментиран от #12

  • 9 Митко

    21 5 Отговор
    Неприятен инцидент наистина. Ама вчера гледах репортаж и видео от случката. На видеото се вижда как я удря леда и тя навежда глава, обаче след това жената обяснява как се строполила на земята в несвяст.... :)

    Коментиран от #17

  • 10 gggw

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "Значи":

    направо да турат една табела на входовете на България - "Внимание, управлява се от маймуни" и проблеми няма
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 gggw

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "сектант":

    може после да е паднала. също като милен цветков.. двойна доза адреналин
  • 13 Виждащ

    13 4 Отговор
    Много ясно се вижда на записа,че ледът пада до госпожата и няма нито кръв,нито падане на въпросната жена.

    Коментиран от #31

  • 14 Някой

    15 8 Отговор
    Ще пие една студена вода и толкова.Ясно се вижда ,че пренебрегва табелата.Каво трябва да направят ,зид ли да издигнат!?

    Коментиран от #18

  • 15 666666

    12 3 Отговор
    кьорава ли е
  • 16 МАФИЯ НА ББ

    6 4 Отговор
    ТАКА И ТРЯБВА С ГЕРБЕРСКАТА МАФИЯ. ТО ИЛИ ТОК ЩЕ ТЕ УБИЕ ИЛИ ВИСУЛКА ЩЕ ТЕ УБИЕ. НЕЗАКОННИ ОБЕКТИ ОТ 2018 ГОДИНА И СОФИЙСКА ОБЩИНА НЕ МОЖЕ ДА ГИ ПРЕМАХНЕ. СМЯХ И ЛЪЖИ ВЪВ ВЧЕРАШНОТО ИЗКАЗВАНЕ НА ФАНДЪЧКАТА. ПРОСТО ОКТОПОДА МАФИЯ НА БОЙКО БОРИСОВ ТОЛКОВА МНОГО СЕ Е РАЗРАСНАЛ, ЧЕ ГЛАВАТА НА МАФИЯТА БОЙКО БОРИСОВ НЕМОЖЕ ВЕЧЕ ДА КОНТРОЛИРА КАКВО СТАВА С МАЛКИТЕ ПИПАЛЦА И МРАТ БЪЛГАРИ ЗАРАДИ РАЗБОЙКО.МАФИЯТА УБИВА В БЪЛГАРИЯ.
  • 17 Читател

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Митко":

    Камерата показва и как заобикаля табелата с предупреждението. Ама камерята не е видяла детайлите ;) Щом жената казва, че се паднала след удара - значи е паднала.
  • 18 NikNay

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Много просто, нареждат на персонала който поддържа зградата да отстрани опасните висулки и да изчисти покрива от снега. А може да извикат някоя фирма да извърши това.

    Коментиран от #19, #35

  • 19 И така

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "NikNay":

    всеки ден? Добре би било, но ми се струва невъзможно. В Австрия облягат едни сигнални колове на стените на сградите. Хората знаят, че означава, да не се преминава, заради опасност от падане на сняг и/или висулки от сградата. Минаването става на собствена отговорност.

    Коментиран от #21, #24

  • 20 И аз бих ги съдил

    3 3 Отговор
    На интервю с нея беше и някакъв връзкар работещ в агенцията, които направо обясни, че понеже сградата била паметник на културата те по закон не можели да монтират устройва за разтопяване на висулки и нямало какво да направят. Явно връзкара не му се качва на покрива, защото е на висока длъжност и в агенцията не се сещат за друг начин за чистенето на лед от покрива. Добре че поне ток не я треснал от някъде, не се е спънала в някоя перка против паркиране, не си е изкълчила крака на някоя хлопаща плочка, не я е блъснал на тротоара някой надрусан без книжка и е останала жива жената.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Перо

    5 4 Отговор
    Жената е права! Табелите не оневиняват ведомството,защото не са забранителни. Проблемът е голям в общината на Фандъкова.Човек не знае на къде да гледа,на долу,да не стъпи на капак на шахта или на горе,да не му падне нещо на главата!Лошото е,че пак данъкоплатеца ще обезщети жената,а не виновния паразит,назначен за ръководител на ведомството,от главната мутра.

    Коментиран от #25

  • 23 барселона ББ

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "яко ни лъжат":

    Бившият полицай Ангел Ангелов от Испания: Засекретиха делото за къщата в Барселона."Работя за една американска компания за софтуер. Бивс служител на МВР съм. Тук съм вече 11 години. Заминах, виждайки, че промяната ще се осъществи много трудно по време на първото правителство на ГЕРБ с изгряващата звезда Бойко Борисов. Дадох си сметка, че това е една замръзнала отвътре в своето развитие нееволюирала система.
    Беше ми по-лесно да се реализирам в чужбина тогава, отколкото да бъда част от система, която не позволява развитие на хора с виждане за проблемите. Много хора от системата на МВР бързо напуснаха. Тази система не приема тези, които са готови да говорят за проблемите с откритост.
    Така и не стана ясно дали са участвали частни охранителни фирми в охраната на тези протести. Някои да е чул официален отговор какви са тези хора с нашивки? За униформеното облекло няма място за интерпретации с нашивки или бокс. Главният секретар на МВР да каже какво правиха тези хора на площада в София!
    МВР е нефункционираща институция в този момент със свои протежета по места. Бухалка в ръцете на управляващите.
    За къщата в Барселона ли - продадена е вече. Ходих лятото до там. Даже бях направил проучване. Интересното е, че разследването, което се води тук към момента е засекретено от няколко месеца. Има поява на интересни факти. До месец септември от прокуратурата отговаряха на запитвания, от няколко седмици казват, че не могат да предоставят информация.
    Испанското право
  • 24 NikNay

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "И така":

    Да колега , в Австрия поставят тия сигнални колове временно докато дойде фирма да отстрани опасността от висящия лед и сняг! Но не вярвам това да трае цяла зима а евентуално няколко дни в зависимост от метеорологичните условия.

    Коментиран от #36

  • 25 Е то остава

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    да наслагат забранителни табели пред всяка сграда. И откъде ще минават хората? Да вървят по улицата ли? Инцидентът е неприятен. Слава Богу, разминала се е леко. Във видеото се вижда, че тя, залисана в разговор, почти се блъска в предупредителната ограда и пак не се замисля, защо има поставена ограда напряко на тротоара. Е, не е дете. Би трябвало да знае, че зимата има опасност от падане на висулки, лед, сняг от покривите, особено през обедните и следобедните часове, когато се позатопля и ледът/снегът започват да се топят. Друго е, ако падне керемида при силен вятър например. Тогава да ги съди.

    Коментиран от #26

  • 26 Перо

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Е то остава":

    След като има риск за живота на хората се забранява минаването на хора по тротоара или част от него,до премахване на опасността,а не да сложат една информационна табелка и въпроса с “отговорностите” са решени. По твоята логика,ако при влизане в София има табели,човек да се пази от шахти,ледени висулки и автомобили и вече няма отговорни при такива инциденти за целия град!

    Коментиран от #29, #30, #32

  • 27 Аз40🏴‍☠️

    2 2 Отговор
    На всяка крачка дебне смърт. Оголени кабели, падащи висулки, престъпни политици-мутри, продажни соросоиди ... няма смисъл от тази държава вече. Няма спасение.
  • 28 Първо,

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "яко ни лъжат":

    научи се на малко по-културно общуване. Ако към семейството и приятелите си се обръщаш с "павиан африкански", то си е твоя работа. Не го прави с хора, които не познаваш. Второ: Написах за Австрия, защото в Австрия такива неща се следят много стриктно (за разлика от България), и въпреки това никъде няма да видиш всеки ден някой да чисти висулки, лед или сняг от покривите на всяка сграда. Прави се, когато се е струпало много и има сериозна опасност за падане на огромни парчета лед, сняг или за нарушаване на конструкцията от тежестта на събралото се, т.е. ако има опасност от тежестта на снега или леда да се отчупи част от перваза на покрива или пък целият покрив да поддаде.
  • 29 Ами не,

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Перо":

    но по твоята логика, ако жената пресече на червено, улисана в разговор или забила поглед в телефона и бъде блъсната от кола, пак тя не носи никаква отговорност ли? Отново казвам, не е дете. Знае, че през зимата съществува такава опасност от падащ лед или сняг. Знае и, че не се чисти. Ако не се пази сам човек, няма кой друг да го опази. Добре, че случаят ѝ не е свършил фатално, защото каква разлика би имало за нея, дали ще ги съди или не, ако не е жива вече?
  • 30 Освен това,

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Перо":

    как си го представяш? Цялата улица да се затвори, докато се изчисти леда от сградите, после се минава на следващата улица - затварят и нея, докато изчистят и там... И това всеки ден. Възможно е, ако направят улиците само за пешеходци. В целия град. С две думи - невъзможно е.

    Коментиран от #33

  • 31 един от многото

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Виждащ":

    На интервю пред журналистите същата госпожа каза , че нямало никакви табели , всички видяхме на записа как щеше да отнесе табелата! Заспал човек и вързано куче ще го ухапе!
  • 32 И още нещо,

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Перо":

    ако това се беше случило пред дома ѝ, кого щеше да осъди? Себе си и съседите ли? Между другото, гледах видеото. Не мисля, че ледът е паднал върху главата ѝ - ако беше така, би трябвало парчето да отхвръкне много по-настрани, а тя действително ще изгуби равновесие от удар по главата. Мисля, че по-скоро я е уцелило по-малко парче лед, отхвръкнало, след като ледът се е разбил в земята.
  • 33 Перо

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Освен това,":

    В цял свят е така,защото висулките не са на всякъде,има улуци на много сгради или са обезопасени. Отцепват се само рисковите места и се глобяват отговорните,съгласно наредбите на местната община. Имат си задължения отговорните лица за сградите,по почистване на тротоарите и ледените висулки.Това се изпълнява на много места в градовете.

    Коментиран от #37

  • 34 Ахахаха

    2 1 Отговор
    Яко съд за всеки кръвопиец на данъци! В закона е казано да се премахнат предварително, не се казва да се слагат табели! Тулупи, замислете се с единствените си мозъчни клетки защо магазините премахват леда по тротоарите, а не слагат табели! Егаси наглите дебилотулупи! Съд до дупка! Тези калинки трябва да бъдат унищожени! Плащаме на герберските избиратели огромни заплати и бонуси за единствената им задача - да гласуват за тиквите! Те нямат нито квалификации, нито способности да вършат реална работа!
  • 35 Някой

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "NikNay":

    Ще назначим теб за оттговорник и да дадеш пример ,като се качиш на сградата и да изчистиш.Иначе да се говорят празни приказки е лесно.
  • 36 Каква фирма да дойде?

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "NikNay":

    Хахаха, изказа се. Не, коловете си стоят там и никакви фирми не идват. Почистване на сняг и лед от покривите се прави само в наложителни случаи. А не всеки ден. За над 10 години, между другото, не видях нито една от фирмите, за които говориш, да махат висулки. Чисти се лед и сняг по тротоара пред сградите (за това са отговорни хората, живеещи или стопанисващи дадената сграда, респ. наетата фирма-домоуправител). За сградите-културни паметници не зная как стои въпросът. При тях има много строги правила като цяло за това, какво може и какво не може, или пък какво трябва.
  • 37 Перо /П.С./

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Перо":

    Освен това улиците имат два тротоара и едва ли и двата са затворени едновременно по едно и също време.

    Коментиран от #40

  • 38 Българка

    3 1 Отговор
    Тази мисирка най нагло лъже.Ясно се вижда първо ,че пренебрегва табелата и после висулката не я удря директно,както тя казва.Друг е въпроса има ли виновни за за конкретния казус.
  • 39 Бай Курти

    4 0 Отговор
    Заспал човек и умряло куче го хапе.Ами въпросната утре като мине на червено ,кой пак ще е виновен!?Както се вижда на видеото за нея табелите с предупреждение са без значение.И в никакъв случай висулката не я удари директно.
  • 40 Да,

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Перо /П.С./":

    има логика в това, което казваш: щом на този тротоар има висулки, то от другата страна, по дефиниция, няма да има. 😄 Да, висулките не са навсякъде. Обикновено стената на сградата, изложена на север има по-малко и по-малки висулки. Но отново казвам, никой никъде не чисти всеки ден новообразуваните се висулки и ледове. Улуците би трябвало да бъдат чистени от боклуци, за да не се запушват. Само че, когато пада голямо парче сняг от покрива (разбирай с голяма площ), един вид "прескача" улука. Не си ли виждал никога надвиснали парчета сняг и лед от покривите? При тях улукът не помага.

    Коментиран от #43

  • 41 овцъъъ

    3 1 Отговор
    притъпква фуражна и блеее, че е гладна, една друга се ПОТРОШИ на перките по графа, прост народ все някой друг му е виновен! Февруари месец - 15 градуса сладолед ли е сладолед ли чака от покрива да пада!
  • 42 чичо

    3 2 Отговор
    Ще изгуби делото тази Светлана.Табелата е повече от адекватна мярка.Че можело да я преместят или вятъра там нещо си...Да ама не,табелата си е там и само безотговорността за собственият и живот е неадекватно.
  • 43 Перо

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Да,":

    На новите сгради се поставят на покрива малки огради с шипове,спиращи снега,но образувания лед от водата се премахва само ръчно или от фирми с кран.Едновременно на един и същи участък,от двете страни на улицата е трудно да има опасност от висулки и може да се премине на отстрещната страна,ско преминаването по единия тротоар е временно забранено.Виждал съм на бул .Ал.Стамболийски затворен тротоар с обозначена табелка за времето за затваряне и причина за опасността.

    Коментиран от #44, #45

  • 44 На новите сгради

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Перо":

    може и да има. И пак няма гаранция, че няма да ти падне парче лед, шмугнало се между шиповете. Да не говорим, че при висулки такива шипове пак не помагат. Казваш: "Едновременно на един и същи участък,от двете страни на улицата е трудно да има опасност от висулки и може да се премине на отстрещната страна,ско преминаването по единия тротоар е временно забранено.". Може да има и от двете страни, ако все още никоя от тях не е почистена. Но иначе, какво предлагаш - хората да вървятн на зиг-заг по улицата ли? Прочетох за Австрия как стоят нещата (досегашните ми коментари бяха на базата на лични впечатления). Пише, че да, собствениците на сградите носят отговорност. Да, могат да наемат фирми за почистване на сняг по тротоара и покривите. И да, пешеходците също носят отговорност, ако са игнорирали въпросните сигнални колове или други предупредителни знаци, като под предупредителни знаци се разбира И видимо надвиснал сняг от покривите (т.нар. "опасност от покривна лавина"), капеща вода и видимо надвиснали парчета лед и висулки. Същото важи и за хора, които са си паркирали колите на такова място. От друга страна, пешеходците не са длъжни да заобикалят (не могат да им го изискват), но пак става въпрос за лична отговорност - ще рискуваш ли да минеш, виждайки, че има лед, който може да ти сцепи главата.
  • 45 P.S.

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Перо":

    Във видеото ясно се вижда, че жената игнорира поставените табели. Вижда се ясно, и че ледът не е паднал върху нея, а на сантиметри от нея. Струва ми се, че тя иска да използва трагичния случай с шахтата и починалото дете (за което би трябвало да се засрами, защото е съвсем различен от нейния), в който обаче, според мен поне, действително става въпрос за вина на община, кмет и т.н., а не на пешеходеца.
  • 46 Така е

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Значи":

    Ами явно ,такава е ГЕРБаджийската практика...
    Същото ,като при голямата катастрофа на Своге с 20 -те жертви....
    Настилката -калпава с неподходящ асфалт, нивелация и т.н....
    Мантинелата, която би свършила някаква предпазна работа -освен, че е мижава и поставена не там, където трябва ,НО и ...НЕПОДМЕНЕНА И ОТРЕМОНТИРАНА от предишен инцидент, а си лежи смачкана долу на земята...
    НО , "отговорните " хора сложили един знак с ограничение на скоростта -40 км/ч и сега водачът ще го отнесе , защото "екпертизата е доказала", че той се е движил с ...45 км/ч....

    Коментиран от #48

  • 47 Служил в БНА

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПРОФЕСОР ВИНЕТУ":

    ааа...за каските отговаря каракачанската "BILLA" :)))
  • 48 1239

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Така е":

    Щом е сложен знак 40 км означава,че трябва да се кара максимално с толкова. Кое точно не ти е ясно.И кой според теб ще ти е виновен,че искаш да караш например със сто.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове