Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 17:10 3 369 38

Д-р Пламен Иванов пред ФАКТИ: Призоваваме да не се съсипва един традиционен отрасъл, какъвто е пчеларството

  • пчеларство-
  • пчелен мед-
  • аграрна икономика-
  • пчели-
  • протест

На 22 февруари 2021 година пчеларите са готови да излязат на национален протест

Д-р Пламен Иванов пред ФАКТИ: Призоваваме да не се съсипва един традиционен отрасъл, какъвто е пчеларството - 1
Снимка: Shutterstock

Пчеларите у нас са в готовност за национален протест, обявиха от браншовите организации на пчеларите в България по време на своя пресконференция вчера. От Националния браншови пчеларски съюз и Сдружение „Български свободни пчелари“ настояват за „адекватна политика за изследване на високата смъртност на пчелите и за нейното преодоляване“, както и за спешни мерки и помощ на пчеларите да компенсират тази смъртност. Двете организации са в готовност за протест на 22 февруари, който да се проведе пред сградата на Министерство на земеделието, храните и горите и пчеларите да връчат официалните си искания на министъра на земеделието, храните и горите.

От ФАКТИ се свързахме с д-р Пламен Иванов, председател на Националния браншови пчеларски съюз, за да говорим за проблемите на пчеларите у нас.

„Цялото законодателство трябва да се промени“, коментира той и допълни: „Още през Втората световна война пчеларството е бил един от отраслите в аграрния сектор, които са били освободени от данъци и такси. Сега изведнъж става невъзможно за хората да отглеждат пчели. Хиляди забрани, хиляди пречка има. Положението на пчеларството става страшно. Държавата чрез своите действия и бездействия върви към закриване на целия отрасъл“.

„България някога е била третият производител в света на буби за коприна. В момента в България няма нито един бубар, а във Враца имаме Институт по бубарство. Този отрасъл е изчезнал. Заради „доброто“ аграрно управление, все не му върви на това земеделие, все се ръководи от хора, които нищо не разбират от аграрния сектор, хора с ниска компетентност, които гледат някакви интереси“, каза той.

На въпроса дали има притеснение, че пчеларството, може да изчезне като отрасъл в близките години, д-р Иванов отговори: „Разбира се, да. В Аграрния доклад на страницата на Министерски съвет те са го написали – средната възраст на пчеларите беше 68 години, сега е 72 години. Те са го написали в доклада. Млади хора в сектора няма, заетост няма. Отрасълът е губещ. Хората, когато не могат да изкарат 2 лева, те сами се отказват от бизнеса. А в момента има над 12 хиляди души, ангажирани в този сектор. Хората отглеждат, произвеждат“.

„Пчеларството трябва да бъде приоритетен отрасъл“, категоричен беше той. „Когато е приоритетен отрасъл, нещата коренно ще се променят. Защо например Русия има развито пчеларство – защото има декрет на Путин. Това е един лист хартия, който забранява вноса на руска територия на пчелен мед отвън. Въпросът е решен по следния начин – който желае да внесе мед на руска територия, авансово внася мито в размер на 300%“.

На въпроса дали пчеларите от нас настояват за подобни действия, той отговори: „Когато един отрасъл е приоритетен, трябва да се променят законовите норми. След това трябва да се забрани вноса на мед в страната и да няма внос от Украйна, от Китай, от Аржентина, Чили, Бразилия и т.н. Българските пчелари произвеждат достатъчно количество мед за нуждите на населението на България. Големите търговските вериги в момента внасят мед отвън – те продават вносен мед, те не продават български. Българският мед не отива на никой пазар. Всеки се мъчи да продава по малко и не можем да продаваме“.

„Българската агенция по безопасност на храните не контролира въобще големите търговски вериги. Всеки продава каквото си иска. Това, което се продава на рафтовете на големите търговски вериги, то не е мед. Ние сме правили анализ – медът отсъства, пчелите не са виждали това, което се продава в кофичките и бурканчетата“, категоричен беше д-р Пламен Иванов.

На протеста на 22 февруари пчеларите ще искат законови промени по отношение на пчеларството у нас. „Призоваваме да не се съсипва един традиционен отрасъл, какъвто е пчеларството. Не може отношението към сектора да продължи да е такова. Искаме пчеларството да бъде приоритетен отрасъл“, каза той в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тато из Правец

    37 2 Отговор
    Изчезнат ли пчелите,изчезват и хората...

    Коментиран от #9, #11, #20

  • 2 Бай Ганьо

    5 29 Отговор
    И к'во като призовавате, бе Балъци?🤣🤣🤣
    На кой му пука,какво призовавате?🤣🤣🤣

    Коментиран от #34

  • 3 bee

    46 3 Отговор
    Браво на Русия много добре са направили! :)
  • 4 Аз не призовавам

    19 1 Отговор
    АЗ НАСТОЯВАМ!
  • 5 Прометей

    27 2 Отговор
    С това пръскане.той е почти съсипано част от плана за ГМО.за да може Монсанто да стане монопол за семената.основен акционер е бил гей
  • 6 El chochone

    47 0 Отговор
    Има ли сектор, който да НЕ е съсипан от шайката във властта ?!

    Коментиран от #24

  • 7 То останА

    20 1 Отговор
    И това да съсипат и вече са направо за разстрел
  • 8 пчеларка

    28 0 Отговор
    Тази година пак почвам от 0-та, защото ми измряха пчелите, а помощи няма !
  • 9 Братчед

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тато из Правец":

    Както е тръгнало хората ше изчезнем преди пчелите
  • 10 Аха

    22 1 Отговор
    Е как, нали трябва и най-хубавите неща в България да бъдат съсипани........той тиквун откакто е дошъл на власт само това прави, какво очаквате от него освен да изпълнява чужди поръчки и указания за по-лесно и бързо затриване на България! Българският мед, заедно със сръбския и румънския са доказано най-качествените в целия свят........след 30 години "демокрация" и евроатлантическо надупване и робство това е резултата, един от многото!
  • 11 Освен хората

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тато из Правец":

    Почти всичко, което наричаме флора и фауна ще бъде GAME OVERE!
  • 12 Прави са,но....

    18 0 Отговор
    територията се командва отвън,така че няма спасение.
  • 13 123

    20 0 Отговор
    Това което е полезно за човека се съсипва. А вредното като ваксините се натрапва.
  • 14 Пешо пчеларчето

    4 12 Отговор
    Аз съм пелар. Смешен ми е този вой, пчелите умирали, пчеларството загивало и т.н.
    Истината е, че "пчеларите" правят много грешки и цели пчелини загиват.
    Пчелин от примерно 20 кошера загива на 100%, а в съседен пчелин, на километър разстояние няма никаква смъртност.
    Кой може, кой не може и става пчелар, защото било доходно. И се започва провал след провал, рев сълзи и сополи, и държавата да помага.

    Коментиран от #17, #26

  • 15 РАДИО ЕЛТО

    11 0 Отговор
    бес пчелите животът на ХОРАТА е невъзможен
  • 16 Пурко

    1 0 Отговор
    ПРАВИЛНО! Какво ще прави оня нещастен храненик на Гала Повърнала?!? Той и сега е нищо и никакво чучело и като рухне пчеларския бизнес хептен няма да изкарва лев за една бира даже!
  • 17 Иво

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пешо пчеларчето":

    Говориш абсолютни глупости!!!!

    Коментиран от #22

  • 18 Пешо

    9 0 Отговор
    Има ли отрасъл в тая държава, който да не е унищожен през последните 10 години?
  • 19 Търтей

    1 9 Отговор
    Поредния чичак с идеи от соц миналото.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 На колко години си бе охлюв

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Търтей":

    Та знаеш какво е било в т. Нар. “Соц”?!
  • 22 Пешо пчеларчето

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Иво":

    Кое е глупост в моя коментар?
    Знаеш ли че "пчеларите" сами вкарват пестициди в кошерите, заливат пчелите с оксалова киселина, взимат целия мед през есента и подхранват с инвентиран сироп и т.н.
    И това е малка част от грешките на пчеларите, които убиват пчелите.
    Моите пчели защо са живи и здрави а съседните умират?
  • 23 Интересуващ се

    7 1 Отговор
    Познавам семейство пчеалари със 300 кошера и дори повече. Преди години те бяха много доволни от това , което изкарваха. Произвеждаха всички пчелни продукти Работеха много но си струваше. От 2-3 години пчелите умират! Преди от пестицидите, сега вече и от ГМОтата. Сега семената вече са отровени. Пчелите умират защото вече всичко е отровено. Шанс има само за пчелите в планината. От 4-ма човека семейство, сега се занимава само един и то заради субсидиите. Нови пчелари се захващат подлъгани от субсидиите, но те не знаят горчивата реалност...

    Коментиран от #27

  • 24 Сектор

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "El chochone":

    Има, сектори-корупция и мафия
  • 25 Тольо

    5 1 Отговор
    С любезното съдействие на ЕС.
  • 26 Пчеличката Мая

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пешо пчеларчето":

    Пети, скачали от цвят на цвят..????
  • 27 Пешо пчеларчето

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Интересуващ се":

    За да се качат кошерите в планината държавата трябва да направи закони с много тежки наказания за кражбата на кошери.
  • 28 ГИЧ

    5 0 Отговор
    Има ли нещо в България което да не е съсипано? промишленост съсипана, селско стопанство също, армия съсипана, образование съсипано, здравеопазване в колапс.Търпелив и отчаен народ.
  • 29 Дядо Пчельо

    0 6 Отговор
    Загрижени сте защото изкарвате пари без да влагате нищо експлоатирате пчелите те правят мед а вие им го крадете после го продавате за 20 лв буркан и повече а не защото това е традиционен отрасъл и трябва да се запази

    Коментиран от #30

  • 30 Лекар

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Дядо Пчельо":

    Лекувай се.....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Onq s konq

    3 0 Отговор
    Аз искам Бойко да е добре щот го обичам и ще става Призедент. Майнъта им на пчилите. Те ни могат ма опъват
  • 33 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    0 1 Отговор
    КАТ ГЛАСУВАХТЕ ЗА ТИКВАТА 10ГОДИНИ ЩО НЕ ПРИЗЛВАВАХТЕ БЕ ТИКВЕНИЦИ!!!

    Коментиран от #36

  • 34 Иванчо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Ганьо":

    Ей така,! Българските пчели, не отговарят, на американските! Класика!
  • 35 Дадам блат

    6 0 Отговор
    Най пренебрегвания сектор в бг, а нашата продукция златото на здравето.. всички пишат яжте този или цитросов плод, пиите това, яжте онова.. А когато ги нямаше тия цитруси, а?! Меда е елексир, здраве... Навремето (незнам за сегашно) изучавахме предмет ппеларство 4 г...
  • 36 Тиква

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "БУДЕН ГРАЖДАНИН":

    Не познавам ,не съм и чул за българин гласувал за Тиквоний....

    Коментиран от #37

  • 37 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Тиква":

    МОЖЕ ДА СА МАЛКО,НО СА ТОЧНО ЕЙ ТАКИВА КАТ ТЕЗ ДЕТ СЕГА РЕВАТ!!ИНАЧЕ ДРУГОТО Е ЯСНО,ПЪЛНА ФАЛШИФИКАЦИЯ!!!
  • 38 заката

    0 0 Отговор
    суджуците затриха България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове