Last news in Fakti

26 Февруари, 2021 07:16 3 185 40

"Учители за безопасно образование" настояват за преустановяване на присъственото обучение

  • учители-
  • ваксиниране

В страната все още не са ваксинирани много учители, изявили своето  изрично желание

"Учители за безопасно образование" настояват за преустановяване на присъственото обучение - 1
Снимка: БГНЕС

"Учители за безопасно образование" настояват за незабавно преустановяване на присъственото обучение в страната. Причина за реакцията им и отвореното писмо до премиера, министъра на здравеопазването, министъра на образованието и медиите е смъртта на учител от Казанлък. Ето какво пишат от неформалното обединение:

Учителското съсловие осиротя с още един свой колега - осемдесет и третия /83/,загубил битката с COVID19. Спря да бие сърцето на любим начален учител от ОУ “Чудомир”- Казанлък.

Екипът на Учители за безопасно образование настоява за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия във всички учебни заведения в страната, частни езикови и образователни школи.

Възстановяването на присъственото обучение от 04.01.2021 г. и разхлабването на мерките доведе до драстично влошаване на епидемичната обстановка в страната. Редица проучвания доказват, че именно училищата са основен двигател на пандемията. Данните, към днешна дата показват именно това:

- У нас вече свободно се разпространява Британския щам на вируса;

- Според изследване публикувано от Ройтерс с 67% повече са хоспитализираните, които са заразени с Британския щам в сравнение с хора, заразени с други варианти. Британският вариант на вируса в Дания е отговорен за близо 2/3 от всички нови инфекции;

- Към 24.02.2021 г. четиринадесетдневната заболяемост е 217.9 души на 100 000 население;

- Увеличава се броят на заразените деца, както и броят на хоспитализираните и интензивните случаи;

- Към 21.02.2021 г. 19 от 28 области в страна са в червена зона, заради повишена 14-дневна заболяемост;

В страната все още не са ваксинирани много учители, изявили своето изрично желание. Недостигът на ваксини за тях излага живота им на огромен риск. Учителското съсловие даде наравно с лекарите най-много жертви от началото на епидемията. Настояваме приоритетно да бъдат осигурени ваксини за всички желаещи учители.

Затварянето на учебните заведения и въведените през ноември противоепидемични мерки доведоха до добри резултати и положителна тенденция в овладяването на епидемията в страната. Затова считаме, че опазването на човешкият живот трябва да бъде приоритет при взимане на решения за справяне с кризата. Затварянето на училищата ще доведе до значително намаление на новозаразените и опазването на хиляди човешки животи.

25.02.2021 г. С уважение:

Учители за безопасно образовaние


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    88 25 Отговор
    Ами учителите свикнаха да не хорят на работа , защо при всички случаи си получават заплатите !!

    Коментиран от #7

  • 2 Живеем в

    86 8 Отговор
    Държава в която политиците не управляват,лекарите не лекуват и учителите не учат а само преподават.
  • 3 Гост

    31 63 Отговор
    Правилно и точно. В момента положението е като в началото на януари. По каква логика отваряме сега? На ден болниците се пълнят с +150 новизаразени и действително учениците започнаха да боледуват от ковид.
  • 4 Ицо

    86 10 Отговор
    Чувстват се застрашени, а не искат да се ваксинират. Не могат да ме убедят, че са по-застрашени от вируса отколкото една касиерка в хипермаркет например. То все едно, като учат дистанционно няма да си показват носовете от вкъщи. Няма да ходят до магазини, няма да се срещат с хора.

    Коментиран от #13, #35

  • 5 Истински Родител

    79 13 Отговор
    От къде се пръкнаха тези "учители" и "родители" за "безопасно"но затъпяващо образование,че да нареждат и определят кой кога да учи и работи..Кои сте вие ,че да решавате съдбата на всички ? Кой ви е избрал и ви е дал пълномощно да говорите и решавате от името на всички в тази държава ? Тук няма ли институции които да решават ,че вие се бъркате ? Вие ли сте най компетентните?
  • 6 Covid

    71 10 Отговор
    Учителите от безопасно образование да се ваксинират и на работа!
  • 7 Дрън дрън

    15 45 Отговор

    До коментар #1 от "сигурно":

    Нали обучават същото време, как така "не работят" . Писнените изпити набъбнаха и даже са заети повече от друг път? Ей, злобата е страшно нещо.
  • 8 Бай Кочо

    60 10 Отговор
    Напускаш училище и живее безопасно..............! "От гражданите, които им се повръща от простащината в България"
  • 9 Ами

    58 12 Отговор
    Работа като всяка друга, има плюсове и минуси., на който не му изнася да напусне и да си намери друго занимание...
  • 10 Аман

    46 6 Отговор
    То защото до сега никога не са умирали учители.
    Всички сме обикновенни биологични същества и това е нашият естествен завършек.
  • 11 Иво

    63 11 Отговор
    Който не иска да работи- без заплата! Това е решението! При нас в частния бизнес е така- не работиш, не получаваш!!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Съгласен

    58 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ицо":

    На 100%! Само се оплакват за щяло и нещяло. Целия януари децата до 4-ти клас ходеха на училище и случаите даже намаляваха. Това са пълни измишльотини, че децата са виновни за увеличението на бройките заразени. Детето ми е 5-ти клас, от една седмица пак е на училище. Това е съвсем друго дете в сравнение с последните почти три месеца. Весело, жизнено, щастливо, че е със съучениците си "на живо".
  • 14 Гост

    27 7 Отговор
    Ваксинирайте се драги ми учители.Няма как да продължаваме така ,онлайн да се учи за учениците не е полезно.
  • 15 Ако продължават

    24 7 Отговор
    с дистанционното обучение, ще имаме още едно поколение от неграмотни, опростачени, болни и объркани деца. А май това е целта...!
  • 16 ЖОРО

    28 8 Отговор
    ТИКВАТА ИМ ВДИГНА ЗАПЛАТИТЕ..НАЧАЛЕН УЧИТЕЛ--1600 ЛЕВА ОСНОВНА ЗАПЛАТА...ТОВА ДОБРЕ..А СЕГА НЕ ИСКАТ ДА УЧАТ ДЕЦАТА НИ..СЛЕДВАТ ПОВЕЛЯТА НА ТИКВАТА ЧЕ НАРОДА ТРЯБВА ДА Е ПРОСТ..ДИСТАНЦИОННО СТАВА ЛИ СЕ ЛЕКАР, ИНЖИНЕР, АРХИТЕКТ....ТЕ ПОКРАЙ БОКО ВСИЧКИ СА КАЛИНКИ..ЗАТОВА И ПЪТИЩА,СТРОЕЖИ, ИКОНОМИКА --ВСИЧКО Е СРУТИЩА...НО ВАЖНА Е КРАЖБАТА...СЕДНАЛА УЧИТЕЛКАТА ПО ПИЖАМА С ЧАША С УИСКИ И КЕНЧЕ КОЛА И СИ РОШИ КОСАТА...ЧУПЯТ ТЪПОМЕТЪРА...
  • 17 Гост

    32 4 Отговор
    Какво излиза ,че нашите деца са приравнени към престъпниците и са отговорни за всяка смърт в България. Обвиняват ги ,че са най-голямото зло. Ако не бяха децата загрижените "учители за безопасно образование" щяха да си намерят друг виновен за всяка смърт от вируса. И сега какво да си избием децата за да няма вирус ,така ли ?
  • 18 Христо

    15 5 Отговор
    Сега като баце разреши да отворят ресторанти, дискотеки и казина ще стане още по-напечено. За жалост се прави всичко възможно за да има облаги на изборите, но се надявам тоя път народа да не е прост и да иде да гласува, а не да попълва някой друг бюлетината.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Преминаващ оттук

    26 2 Отговор
    Тези шепа учители на които не им се работи и измислят един куп предтексти... що не вземат да си сменят професията и да ловят пътя към село. Стига вече от жалвания. Другите хора нима не работят в същата епидемиологична обстановка. Децата останаха необразовани с онлайн обучението. Това ли целят тези хора. България да има един тъп ректорат който да гласува на където му кажат. Малко ли са сините неграмотни патладжани. Отношението към българите деца е най-малко непочтено.
  • 21 Преподавател

    20 0 Отговор
    Това вашето "безопасно образование" не е образование!!!
  • 22 Covid

    16 3 Отговор
    Това не са учители ! Прокуратурата да се поинтересува какво правят в училищната
  • 23 YUI

    21 0 Отговор
    Може ли списък с имената им? Искам да видя колко са и кои са. Малко анонимно ми звучи, сякаш като поръчка преди изборите ...
  • 24 Дед

    17 1 Отговор
    Ами тогава и медицинските работници да работят дистанционно. И те са застрашени от вируса.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Другия с коня

    12 3 Отговор
    Ми ваксинирайте всички учители Задължително и да се приключи с темата за Ученици,образование и подобни....Ваксинирайте,бе....
  • 27 555

    8 2 Отговор
    Най добре е да се учи само четене и писане, математика, за да боравят с пари за пазаруване и това е. На кого ли пък ще липсва образованието? Учудвам се, как може да се отказва тзи гидина да се обяви за нулева.?
  • 28 ФъкЕУ

    15 3 Отговор
    Учители за безопасно образование направо на дръвника. Мръсна продажна паплач антибългарска
  • 29 Антон

    8 0 Отговор
    Само да попитам: а по време на дистанционното "обучение" не е умрял нито един учител, така ли?

    Коментиран от #30

  • 30 555

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Антон":

    Този въпрос е с повишена трудност.! Не чакай отговор.
  • 31 Споделено на маса

    16 2 Отговор
    със селска даскалица: Такъв Рай е за мен,това " Дистанционно,че ако може да остане перманентно,ще работя до 70 г.Седя,пия си кафето,пуша си цигарата,манджата ми ври на печката.През почивката,си нахраня стоката.Казвам ти- направо да пееш и работиш.Няма да ставам в шест сутринта,да вися в дъжд,слънце и сняг на пътя ,да чакам автобус.А като свърша занятия,да губя още час обратно.Честно ти казвам,толкова пари не съм сънувала,че ще ми влизат в картата никога.Не се оплаквам.С мъжа ми( селско джипи) не падаме под девет хиляди на месец.Ако се задържи, ще купим на дъщерята апартамент в София без проблем.Кой учил- учил! Който иска- ще се подготвя.Който не- на борсата...
    Аз дума не обелих.

    Коментиран от #39, #40

  • 32 Нигога повече герб

    6 1 Отговор
    Учителите свикнах на мързел на учениците всичко за домашно и да си взимат заплатите(много работят да ги ужалиш)
  • 33 Гост

    7 0 Отговор
    Не знам от къде се пръкнаха тези "учители" и "родители"! Какво предлагат - за "по-сигурно" и "безопасно" да вземем да затворим училища и университети за 10 години ли? Доколкото знам по време на война и бомбардировки никой не е разпускал училища и университети, а тези се плашат от някакъв вирус! Който го е страх - да се ваксинира, а голяма част от тях, вкл. съпругата ми, която също е учител, изкараха вируса!
  • 34 Гост

    4 1 Отговор
    Нормално. Даскалите, с онлайн обучението, работят по-малко, а вземат същите заплати.
  • 35 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ицо":

    Ако ваксинират гетото, опасността рязко ще намалее.
  • 36 Павел Пенев

    5 0 Отговор
    За какво образование говорим? Това поколение не учи и не работи защото всички са слабограмотни.Те разбират от мобилни телефони, хамбургери и коли втора употреба. Демократичното падение е факт и за жалост необратимо за сега.
  • 37 ДжафДжаф

    5 0 Отговор
    Двама си говорят по между си! Единият разправя на другият: Абе вчера видях жена ти да се целува с друг на гарата! Хм, то пък една гара! Та и с образованието така: То пък едно образование! Не е ясно само защо затвориха кръчмите, особено заведенията, в които се консумира дизинфектант, пардон алкохол. А какви хоремаци имаше навремето! Пушеци на кълбета и изпарения на мастика. Стерилност от всякъде! А сега Ковид.....това е положението!
  • 38 МАРТИ

    1 3 Отговор
    ПОДКРЕПЯМ ВИ НАПЪЛНО! ВСЕКИ ЗДРАВИ МИСЛЯЩ ГО ЗНАЕ ,НО НИКОЙ ОТ ВЛАСТИМАЩИТЕ НЕХАЕ,СЛОЖЕЛИ СА СИ ТАПИ В УШИТЕ И СА СЕ ИМОНИЗИРАЛИ ПРОТИВ ХОРСКАТА БОЛКА! /за сведение не работя в сверата на образованието/
  • 39 ДАНЪКОПЛАТЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Споделено на маса":

    с ЕДИН ТАКЪВ ТАРИКАТ ЛИЯ КАФЕ НА МАГАЗИНЧЕТО . ТОЙ ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛ ПО ЧИСТОТАТА 1300 ЛВ ЗАПЛАТА .ЖЕНА МУ УЧИТЕЛ 1700 ЛВ.И МИ ВИКА САМО ЗА БОЙКО ЩЕ ГЛАСУВАМ - АЗ МУ ВИКАМ -АБЕ БАСТУН ТИ СУТРИН СИ С РАБОТНИ ДРЕХИ -ЧИСТИ ВЕЧЕР СЛЕД РАБОТА СИ С СЪЩИТЕ ПАК ЧИСТИ .ЗАПЛАТАТА НА ТЕБ И НА ЖЕНАТИ АЗ Я ДАВАМ БЕ .А ВИЕ ЦЯЛ ДЕН СЕ СКАТАВАТЕ .СЕГА СЪМ МУ КРИВ И НЕГОВОРЯТ С МЕН.
  • 40 Е па що и

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Споделено на маса":

    нетегли една молитва а.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове