ФАКТИ.БГ

Отлага се новият начин за плащане на такса смет

За да може обаче реално да се остойностят разходите за този процес, трябва да знаем колко точно боклук изхвърляме

Публикувана: 4 Март, 2021 08:02
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2053
Отлага се новият начин за плащане на такса смет
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Въвеждането на справедливия принцип при изчисляване на такса смет, според който трябва да плащаме толкова, колкото боклук изхвърляме, се отлага за пореден път поне до 2024 г. Това се случи в преходните и заключителни разпоредби на Закона за извънредното положение, съобщи БНТ.

Формалната причина е отлагането на преброяването на населението. На практика обаче, излизат много други проблеми, свързани с управлението на отпадъците в страната.

Татяна Данчева живее в Троян. Със съпруга си обитава реновирана къща от 1925-та година, а от няколко години двамата са и собственици на голям магазин. За дома си, семейството плаща около 20 лева такса смет на година. За магазина обаче първоначално се оказва, че същата такса е над 2 000 лв.

От магазина се изхвърля едно обикновено кошче за боклук 2 пъти в месеца. От къщата, знаете, през 2-3 дни се изхвърля по едно кошче за боклук , макар че ние сме само двама. Ако се увеличат хората, които живеят на едно място, боклукът скача двойно или тройно, казва Татяна.

За магазина си, семейството се е възползвало от възможността да поръча контейнер от общината, за който се плаща годишна такса в размер на 600 лева. Такава възможност за бизнеса има в 70% от общините в България. Въпреки това обаче, несправедливостите продължават.

Транспортът и самият процес по събиране на отпадъците е в едни и същи рамки и само според отдалечеността би трябвало да се различават. Но не може такса битови отпадъци на тон да се различават с 200 лева от една община в друга, казва Илиана Павлова от БСК.

За да се изравнят ставките, трябва такса смет да започне да се изчислява на реално количество изхвърлен боклук:

Това, което ще се промени. когато най-после започнем да изчисляваме на реално изхвърлен отпадък, е че гражданите, които разделят отпадъците в домакинствата и изхвърлят по-малки количества, ще плащат много по малка такса. За да се случи това ние общините имаме да свършим още много работа. Да им осигурим достатъчно възможности да изхвърлят разделно своя отпадък и той да отива на сепариращите и компостиращи инсталации с достатъчно добро качество, казва Светла Георгиева от НСОРБ.

В община Троян обаче, тепърва ще заработят такива инсталации. Но и тогава се появява проблем:

Имаме тревога, че при заработването на инсталацията, ще имаме допълнителни разходи, докато новата фирма заработи, която все още не е регистрирана, докато се сключат договори за предаване на отделения отпадък. И за това е нужно време. След това това ще доведе до намаляване на този процес, в който всяка година такса битови отпадъци расте, казва Донка Михайлова, кмет на Троян.

В близката община Севлиево вече са изградили такива инсталации, включително по европроект са закупени десетки съдове за биоразградими отпадъци. Организирана е и мащабна разяснителна кампания:

Ние включително и аз получихме по една кофа с 12 биоразградими торбички. Трябваше да събираме в тях отпадък, и да го изхвърляме на определен период в някой от тези контейнери, който би трябвало да е близо до домовете ни. Вместо това обаче, контейнерите стоят под ключ на площадката за компостиране. Неофициално от депото за отпадъци, което стопанисва площадката, ни обясниха, че причината е, че хората палят съдовете, казва Емилия Данкова.

И така, при на практика изградени вече системи за управление на отпадъците, целта - да се изхвърля максимално количество боклук разделно, не е постигната.

Да събираме отпадъка разделно и след това да го слагаме в един и същ камион, просто е безсмислено, това е една заблуда. В момента ние тръгнахме към този подход избран от МОСВ и финансиран от ОП "Околна среда", при който отпадъкът идва тук, по тези ленти отива в една обща лента, където се разделя и след това отива за вторична преработка, допълва Донка Михайлова, кмет на Троян.

За да може обаче реално да се остойностят разходите за този процес, трябва да знаем колко точно боклук изхвърляме. И тук решение има - Монтана е първата община в България, която прилага така нареченото умно сметосъбиране. Там камионите и съдовете за смет са оборудвани с датчици, които изчисляват с абсолютна точност колко е количеството боклук в тях. На базата на алгоритми пък, се определя коя етажна собственост използва съответния съд за смет.

Един от проблемите, които има при определяне на такса смет всъщност да се направи някакъв тип решение което може би е политическо, как да се разпределя това нещо по по-справедлив начин и за живущите. Един прост такъв механизъм е, ако етажната собственост, след като имаме добри алгоритми, които да кажат колко точно боклук изхвърля тази етажна собственост , ако това да се даде на етажната собственост. Това ще е хем по-справедливо, хем драстично ще облекчи административно всяка община, казва Михаил Ернесто Михайлов.

Засега обаче законодателят реши - отлагаме въвеждането на по-справедливия принцип "замърсителят плаща" за след две години. И така за пореден път удължаваме времето за решаване на всички тези проблеми.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Сакото
1 Отговор
Oбaчe cтрaшни пиaри имa Бoку, нe мoжe дa oтрeчeтe! Вчeрa cлeд кaтo Прeзидeнтa бeшe aплoдирaн нa Шипкa, нa Бoку пиaритe измиcлихa нoмeрa cъc caкoтo. Чe тoй cъщинcки Хриcтoc брe! Cвaли cи caкoтo и гo дaдe нa eдин рaбoтник c нeгoвaтa физикa. И ceгa oчaквa хoрaтa дa кaжaт – Вижтe кaкъв примиeр cи имaмe, ризaтa oт гърбa cи cвaля зa нac. E, нe ризaтa, чe глeдкaтa щeшe дa e нaиcтинa ужacнa, a caкoтo. Гoлямo жeлaниe дa бъдe хaрecвaн, гoлямo нeщo. A дaли знae кoлкo мнoгo гo мрaзят хoрaтa? Cъc cигурнocт знae. Кaтo му види чoвeк изкривeнaтa и дeфoрмирaнa oт злoбa муцунa.

Коментиран от #3


Оценка:
-0 +32

БАЙ Х@Й‼
2 Отговор
Нищо ново ! Системата бонус-малус я отлагат вече над ДВАДЕСЕТ години !!

Коментиран от #12


Оценка:
-0 +23

Горския
3 Отговор

До коментар #1 от "Сакото":


Боцко Ал Рапоне ако отиде на баня в Банкя ..........................
................................. може да изкара под кирта още 2-3 сака
........................
Не ги мисли тия с чекмеджетата :))

Оценка:
-0 +10

555
4 Отговор
То отговор няма да получим, ама да попитам все пак като се говори за справедливост, че се съмнявам.? Нашите паразити плащат ли такса смет или почистването на тяхната мръсотия е включена в нашите сметки?

Коментиран от #6


Оценка:
-0 +19

покруса
5 Отговор
Не само тия несправедливости,нови идват. Някакви мазни адвокати са сетили да крадат законно от хората по 240-450 лева за паспорт на жилището им. Стари панелки и къщи без паспорт щели да се оглеждат сега и жителите им ще се товарят с нови суми за плащане. Сега се сетиха тия обирджии! Българска работа.

Коментиран от #13


Оценка:
-0 +20

БАЙ Х@Й‼
6 Отговор

До коментар #4 от "555":


Ами ето ти един факт : "Почти 73 000 лева ще плати българския данъкоплатец за тоалетната хартия за депутатите. " за 200 работни дни на 240 З@ДНИК@ от които дневно има няма 180 са на работа !!!

Оценка:
-0 +12

Аз40🏴‍☠️
7 Отговор
Въобще за какво им плащаме данъци на тези парцали в парламента? Някаква услуга съществува ли изобщо в България, която не е за да ни краде?

Оценка:
-0 +7

Бой-COVID-59
8 Отговор
И такса "чекмедже" ще плащате, щом аз кажа...

Оценка:
-0 +2

БАЙ Х@Й‼
9 Отговор
Правната основа за вземане на ТАКСА е извършването на ясно определена услуга от определен държавен или общински орган.

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +3

БАЙ Х@Й‼
10 Отговор

До коментар #9 от "БАЙ Х@Й‼":


В случая ние плащаме ДАНЪК ! Няма значение дали си изхвърлял и колко боклук!

Оценка:
-0 +4

Русенец
11 Отговор
Хайде, слагайде чипове на контейнерите, да ги отваряме само с карти, че да се брои, кой колко боклук изхвърля. И на клошарите дайте по една карта, че да рециклират. А в бъдеще направо по един датчик на изходните ни отверстия, да засичат, кой колко изхожда и да го таксуват "честно".

Оценка:
-0 +4

Русенец
12 Отговор

До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":


Отлагат я, защото още я мислят как да стане Малус-халос. Бонус ще има само за тях. За нас ще е малуса.

Оценка:
-0 +2

Русенец
13 Отговор

До коментар #5 от "покруса":


Я ги питай: в гетото ще ходят ли да им искат паспорти за шапронените бараки? Някой барон ще си плати ли за паспорт на хасиендата?

Оценка:
-0 +1

Безработен
14 Отговор
Аз съм безработен и ям по малко и не генерирам смет, обаче плащам гигантски данъци. Това справедливо ли е?

Оценка:
-0 +3

Адвокат
15 Отговор
Още по добре ще бъде да се отмени и новата налудничева разпоредба за узаконена кражба от държавата на хилядите автомобили на собственици и частни лица, които през последните 2 години поради една или друга причина не са могли да минат ГТП !!!

Оценка:
-0 +3

Недоумяващ
16 Отговор
Абе как стана тази работа с новите такси за смет, изхвърления килограм боклук да е вече по скъп и от килограм сребро...???

Оценка:
-0 +2

един от многото
17 Отговор
Общинарките ще дават сливи за смет!

Оценка:
-0 +2

ГЕРБОКРАД
18 Отговор
ОСТАВА СИ СТАРИЯТ КРАДЛИВ НАЧИН !

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Мирослав Найденов
Министърът на земеделието Мирослав Найденов коментира в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия пристигналите с трактори в София протестиращи земеделци:
От много медии се представят нещата така сякаш се случва нещо невероятно, марсианци все едно са слезли..."

Още бисери