Last news in Fakti

9 Март, 2021 09:53 3 925 32

Учителите плащат висока цена покрай онлайн обучението

  • учители-
  • онлайн обучение

В момента в синдиката правят проучване колко млади учители са излезли от системата за последните пет години

Учителите плащат висока цена покрай онлайн обучението - 1
Снимка: Shutterstock

"В момента имаме много добро обучение от разстояние, но това струваше голямо прегаряне на учители и директори в системата", каза в интервю за БНР Юлиян Петров от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Преди изборите синдикатът отправя към политическите партии свой списък с предложения за промени в образователната система.

„Очакваме от българското образование куп нови неща. Всички тези нови политики, тези иновации, това, което очакваме да видим – различното в училище, в образователната институция, в детската градина, трябва да се финансира по европейски формат, не по български“, коментира Петров в предаването „Преди всички“.

По думите му само увеличението от учителските заплати не е достатъчно. За да има привличане и задържане на млади преподаватели в училище, е необходимо да се разработи комплекс от инструменти.

В момента в синдиката правят проучване колко млади учители са излезли от системата за последните пет години, когато е трябвало да бъдат интегрирани.

Относно предложението за втора категория труд за учителите Юлиян Петров посочи, че „дори преди 50 години учителят не е работил 4 часа“, а по време на дистанционното обучение работните часове дневно стигали до 12 заради подготовката на преподавателите за работа в нова среда. Извън 6-те часа, които трябва да вземе с учениците, учителят има още куп задължения, допълни той.

От Синдикат „Образование“ смятат, че ако се приеме философията за подкрепа на учителите с комплекс от мерки, пари ще се намерят. Синдикалистите предлагат например след всеки 4 отработени години, петата да бъде използвана от учителя като платен отпуск и да се използва за рехабилитация.

По темата за премахването на националното външно оценяване след 4 клас Петров поясни, че у нас „учениците минават по някаква бърза писта между 1 и 4 клас“ и каквото е да са усвоили от учебния материал, преминават в пети.

„Това е голям дефицит, голяма загуба, голямо несъвършенство на началния етап в училище.“

Юлиян Петров акцентира върху голямото натоварване на учениците и върху това, че каквото и да се говори за облекчаване на учебното съдържание, „това не се случва поради различни академични влияния“.

„Малко прекаляваме с обема знания“, посочи още Петров.

Според Юлиян Петров кризата с коронавируса през последната година ако не е генерирала конкретно нови идеи за образователни политики, то е катализирала някои от старите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    34 13 Отговор
    Престанете с изливане пари на държавни и общински чиновници от осакатения и едва оцеляващ частен бизнес. Достатъчно се увеличиха учителските заплатио. На фона на това качеството на начина, по който се преподава и приобщават учениците не се е покачило двойно! Освен това училищата се политизират. Почти всички директори са членове на ГЕРБ. Нали на децата е забранено да участват и да бъдат използвани за политика? Защо се допуска политизиране на управлението в образованието?

    Коментиран от #27

  • 2 Пишман

    24 14 Отговор
    В момента с това онлайн "обучение"произвеждате електорат от ромски тип!Нулева година незабавно!!!
  • 3 петър

    23 22 Отговор
    Само в Бг хората са недоволни, че заплатите на учителите са вдигнати. БЕЗСРАМНИЦИ заслужавате си управляващите.

    Коментиран от #10

  • 4 тарикату

    27 17 Отговор
    стига ве, те се родиха, уж поработват от вкъщи, заплатката върви, стрес няма...децата да му мислят, всичко е леш.

    Коментиран от #8, #23

  • 5 Очител

    21 15 Отговор
    По-добре да си учат от вкъщи.
    Разходите са по-малки: не се дават пари за маратонки, ай-фони, хиляди чифтове парцали-даже и яке за зимата може да не се купува, а парите да отидат за сметката за тока!
    Не ги карате с коли, не задръствате улиците сутрин, така е чист и въздуха, а и пари за бензин пестите.
    Майките да си гледат децата у дома , да готвят, а не да тичат по кръчмите - отново спестени пари!
    Няма по-хубаво от домашното обучение.
    Вижте принцовете и принцесите!

    Коментиран от #15, #19

  • 6 гост

    16 15 Отговор
    Учителите се напънали да научат нещо ...
  • 7 Хохохо

    24 19 Отговор
    Каква втора категория, направо първа, да изкара 4 години като учител и петата да иде в мината да поработи, да види какво е труд и тогава да говори за тежък труд.

    Коментиран от #28

  • 8 Бабун

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "тарикату":

    И родителите.
  • 9 МакаренкоУ

    28 7 Отговор
    Не разбирам зора на съвременните родители да набутат децата си някой друг да отговаря за тях през деня. А после реват, че се притеснявали да не им се случи нещо, да не попаднат на лоши приятели, да не ги зарибят с лоши вещества...
    Ами ето: когато са на дистанционно обучение може да си се грижите сами за ценната си семка, да я пазите от "лоши" хора, да я научите как да се пази сама...и въобще обучението от дома има хиляди предимства.
  • 10 Кукуригу

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "петър":

    Те заплатите нали любимите ти "управляващи" ги вдигат предизборно!Друг едва ли би постъпил така като виждаме "продукта" на "образователната" ни сустема!...Бъдещи премиери!
  • 11 Zoro

    23 18 Отговор
    Стига глупости! Ние родителите изкарваме парите на учителите. Часивете са намалени на 30 минути. Защо? Заплатите са увеличени! Всички са по частни учители да се разяснява. Класовете са максимум 26, по лошият соц бяха по 40+ и пак се учихме по- добре от сега! Разбира се не е само учитрлска грешка! Има и разсейващи устройства и нет. Но новото на учителитр като цяло е доста ниско! Който има ученик и е присъствал на урок знае за какво говоря!

    Коментиран от #14

  • 12 трпв

    18 14 Отговор
    Ай, стига превземки! Висока цена били плащали?!
    Малко ли им увеличиха заплатите?
    Пак пари ли искат?!
  • 13 ЗАТВАРЯНЕ

    12 17 Отговор
    Веднага трябва да се затворят детските ясли, градини и училища.
    Видяхме всички какво се случи като отвориха детските заведения и МОЛ-овете, които също са почти детски заведения, защото младите майки след училище замъкват децата си в МОЛ-овете и там става непроходимо от сополиви хлапета.
    ВЕДНАГА ТРЯБВА ВСИЧКО ДА СЕ ЗАТВОРИ, И ДА БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ МЛАДИТЕ И ДЕЦАТА!
    Старите и без това си се пазят.

    Коментиран от #20

  • 14 Очителлл

    17 6 Отговор

    До коментар #11 от "Zoro":

    Ами като ти е толкова високо нивото, 'що не си седиш у дома да си учиш децата, а вместо това, в най-работното време 10:00 ч във вторник блееш по форуми, а?

    Коментиран от #17

  • 15 трпв

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "Очител":

    Майките да си гледат децата дОма, ама бащите трябва да получават заплата по 3-4 хил. лв. на месец, колкото 1 депутат.
    С МРЗ 550 лв. нето или средна около 1200 лв. как да стане?!
  • 16 трпв

    15 4 Отговор
    Да сравнят заплатите през 2000 год. и заплатите през 2020 год.!
    В зората на демокрацията учителите бяха най- ниско платените от всички държавни хрантутници. На пътуващите учителине им плащаха транспортните разходи, ако ги плащаха, го правеха веднъж на 4-5 месеца, бавеха заплатите, по милост им подхвърляха жълти стотинки за 24 май, и учителите пак работеха без да се оплакват. Нищо не знаят сегашните учители!
  • 17 Zoro

    9 9 Отговор

    До коментар #14 от "Очителлл":

    Защото Очителю съм без работа, която плаща данъци и косвено и учителските заплати! И добре че съм си в къщи, да уча с децата си, иначе разчитайки на училището им е спукана работата. За съжаление не мога да ги изкарам от тъпата бг система на образованието! Ама се кефя, че учителите сами си копаят гроба сега! До няколко години ще се мине изцяло на онлайн платформи и тогаз да видиш учители как се молят за работи!
  • 18 Гост

    14 5 Отговор
    Големите ученици в претъпканите до край училища на София задължително да минат дистанционно. Те нямат проблем с компютрите, а с телата си на възрастни, носят заразата. Учителите истанционно имат много работа, ЗАЩОТО изпитването често става писмено и отиват часове на ден за проверка, така че стига ревали. При лоши заплати НИКОЙ няма да иска да е учител, а ще иде на пазара да продава лук и чесън.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Оня

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "ЗАТВАРЯНЕ":

    Ми никой не те спрял да се затвориш някъде
  • 21 Пишман

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Те и сега не искат!...Ако може само заплатата!
  • 22 Анонимен

    9 9 Отговор
    Големите ученици от градовете червени зони да преминат онлайн незабавно! Стоят насила затворени в една стая по 7 часа, едно да е болно заразяват се и другите, а това се пренася по автобуси, на родители, учители. Има опция онлайн, не е да няма както при много други професии. Какъв е този зор за присъствено, точно в тази ситуация не ми е ясно. Затваряйте!!
  • 23 Даскал, който се маха

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "тарикату":

    Даскал, който се маха. ТарикатУ-ууу, ела да работиш с деца, които ги е хванал covid-мързел и са в перманентна ваканция.Да видиш как се "прегаря" от кеф и лежерност. Ама ние си знаем, че най- добре разбираме от това, което не ни е работа. Обратното
    , май, също е вярно.
  • 24 Гост123

    9 2 Отговор
    С какво учителите са повече от другите работещи? Защо на тях ще се плаща интернета, нима ние родителите не плащаме, за да учат децата дестанционно? Преди когато нямаше Covid, бяха за по 4-5 часа на работа и по два месеца отпуска, и само се оплакват, че работата им е много. Сега всеки става учител, заради парите!

    Коментиран от #29

  • 25 въпросче

    9 1 Отговор
    Защо на богатите децата учат по Старомодния Начин и ходят на училище с униформи? Училищата им не са достъпни за плебса, със съвсем малки изключения. Дисциплината там е почти военна. Нима те са глупави и зли към децата си и много либерастни към другото население? Нарочно опростачват простолюдието. Знанието е сила и образования не можеш да манипулираш и мамиш.
  • 26 гост

    4 4 Отговор
    Учителите получиха най-високото увеличение на заплатите.
    Децата в същото време намаляват. Броя учители се увеличава. Исканията се увеличават.
  • 27 5677

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Когато ги нямаше герб какви членове бяха, директори-феодали, сега учебни програми-съдържание на макс, ученици, имащи само права, а учителите само задължения, регулация на взаимоотношенията-никаква, проверяват знанията по пиза формат, не отчитащ учебно съдържание, могат да изпитват и нещо неучено или с 1,2 часа споменато нещо си, за да излезе, че сме неграмотни и да ни "помагат" соросоиди
  • 28 Еееее, не

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хохохо":

    ТИПОЧНО КОМУНИСТИЧЕСКО МИСЛЕНЕ... АКО МАЛОУМЩИНАТА МОЖЕ ДА СЕ СВЪРЖЕ С МИСЛЕНЕ... АКО НЕ СИ В МИНАТА ИЛИ С МОТИКАТА, ЗНАЧИ НЕ РАБОТИШ.... А ДАЛИ СИ НАЯСНО, ЧЕ АЗ МОГА ДА КОПАЯ И В МИНА ЩЕ РАБОТЯ... НО ТАКИВА КАТО ТЕБ НЯМА ДА СТАНАТ ПО-УМНИ И НА БЮРО ДА ГИ СЛОЖАТ.. МАЙМУНАТА СИ Е МАЙМУНА... ЗАЩО ЛИ СИ ОТИШЪЛ В МИНАТА... ДАЛИ, ЗАЩОТО ЗА ДРУГО НЕ СТАВАШ?!?
  • 29 Ммм, дааа

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Гост123":

    НЕ ЗНАМ ДАЛИ НАИСТИНА СТЕ РОДИТЕЛ... АКО ЕДИН РОДИТЕЛ НЕ РАЗБИРА КАКВА Е РАБОТАТА НА УЧИТЕЛЯ.... ТЕЖКО И ГОРКО НА ДЕЦАТА... ПОЗВОЛЯВАТ СИ ПОДОБНИ КОМЕНТАРИ И ПРЕД ДЕЦАТА... САМО, ЧЕ ТОВА ПОСТАВЯ ДЕЦАТА МЕЖДУ ДВА АВТОРИТЕТА... ДА ПРИПОМНЯ, ЧЕ ТОВА СА ВАШИТЕ ДЕЦА... ИЛИ НЕ ВИ ХАРЕСВА, ЧЕ УЧИТЕЛИТЕ ИМАТ ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ, ЗАЩОТО ОТНЕМАТ УДОВОЛСТВИЕТО НА ПОСРЕДСТВЕНИТЕ РОДИТЕЛИ ДА СЕ ПРАВЯТ НА ВЕЛИКИ...
  • 30 комитата

    2 0 Отговор
    ало синдиката стига сте хленчили живеете н а луната май и не знаете кво става -дет няма образование а и сме последни ,сега прегаряли в онлайн обучението
  • 31 Христова

    1 1 Отговор
    Някой замисля ли се за децата, затворени цял ден пред компютъра!? А тези, които имат и проблем с очите или нещо друго?
  • 32 възпитаник

    0 0 Отговор
    висока им е заплатата,отпуската,интернет им плащат,представително облекло както са си в къщи,3пъти г годината дмс а образованието без частни уроци средно 3
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове