Last news in Fakti

11 Март, 2021 07:36 1 867 30

Министърът на туризма моли плажните концесионери за по-евтини чадъри и шезлонги

  • чадъри-
  • шезлонги-
  • марияна николова-
  • летен сезон-
  • туризъм

Марияна Николова смята за наложително да бъдат въведени законодателни промени през настоящата година, както по отношение на концесионерите и наемателите на морски плажове, така и спрямо плажуващите, търпящи също финансови загуби от кризата

Министърът на туризма моли плажните концесионери за по-евтини чадъри и шезлонги - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова поиска концесионерите и наемателите на плажовете у нас да намалят цените на чадърите и шезлонгите за предстоящия летен сезон, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

По време на извънредното положение миналата година с промени в Закона за здравето бе дадена възможност за намаляване на дължимите концесионни възнаграждения с минимум 50 процента при условие концесионерът да намали крайните цени за потребителите при ползването на плажните принадлежности, е отбелязала вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с представители на концесионерите. Според нея продължаващата и задълбочаваща се криза, породена от пандемията, и произхождащите от нея рестрикции на здравните власти спрямо гражданите и бизнеса, налагат подобен тип подпомагащи мерки да бъдат заложени и за летния сезон през 2021 г.

Вицепремиерът смята за наложително да бъдат въведени законодателни промени през настоящата година както по отношение на концесионерите и наемателите на морски плажове, така и спрямо плажуващите, търпящи също финансови загуби от кризата.

Според Николова, в срок до 1 юни или в срок от 10 дни от влизането в сила на съответния договор, концесионерите и наемателите следва да уведомят министъра на туризма за извършеното намаление на цените на плажни принадлежности.

Вицепремиерът е посочила още, че друга мярка, която следва да бъде повторена през летния сезон на 2021 г., е предоставянето на възможност на концесионерите и наемателите да разполагат с допълнителна търговска площ, която да е с максимален размер 4 на сто от площта на съответния морски плаж.

Ще потърсим съдействие от здравното министерство и за въвеждане на противоепидемични мерки за ползване на морските плажове по време или след отмяна на епидемичната обстановка в България, особено през летния сезон на 2021 г., е казала Николова.

По време на дискусията представителите на бранша са поставили въпроса за промяна в отстоянията между чадърите, което според миналогодишните параметри е трябвало да е 20 метра. Те са информирали, че вече са започнали записвания за Великден и са посочили, че ще е полезно за тях да имат повече яснота и конкретика за възможностите за пътувания около празника.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Номер 11, за да си върнем България

    30 2 Отговор
    Доган да връща Росенец на България
  • 2 Айдее

    32 1 Отговор
    Ко стана с пазарната икономика, нали търсенето определяше предлагането.
  • 3 Достойна присъда

    32 1 Отговор
    Тази още ли е министър на туризма?
  • 4 пожелание

    25 3 Отговор
    На българското море -твърдо НЕЕЕ!!!
  • 5 Достойна присъда

    23 1 Отговор
    Вчера имаше бележка на Партийния дом че НС е в отпуск, какъв отпуск бе нали прекрати работа,ама нали депутатите трябва да вземат заплати и за април!
  • 6 гадно

    13 2 Отговор
    И как ще стане това, друг въпрос е дали още има балъци да ходят на лайноморието.

    Коментиран от #11, #20

  • 7 Диверсант

    15 2 Отговор
    Върнете им първо рекета който сте им взели за да станат концесионери
  • 8 Тая

    21 1 Отговор
    с болнав вид и кожа с цвят на пергаментова хартия , хал хабер няма от туризъм и чужди езици , за какви шезлонги се закахарила , какви туристи ще се затърчат ? И тя за каква се гласи на лято !

    Коментиран от #14

  • 9 Жива

    23 1 Отговор
    да не бях ! Министър " моли" концесионери!!? Такива изобщо не трябва да има .По закон плажовете трябва да са със свободен достъп.

    Коментиран от #10

  • 10 БСП....ЧЕРВЕНИТЕ КАПИТАЛИСТИ

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Жива":

    МАЛЕЙЙЙЙЙЙ...ХОТЕЛИТЕ НА ДРУГАРИТЕ И ТАЯ ГОДИНА ПРАЗНИ....АРАБАДЖИЕВИ, БАНЕВИ.....КВО ПРАЙМ СЕГА....
  • 11 Летовник

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "гадно":

    Ще има,като не ги пуснат в чужбина,а и кесиите на хората отъняха,и тези дето най-много хранят нашето море ще разправят колко хубаво са си изкарали!
  • 12 Пхьчхьшхьшхьщхь

    2 8 Отговор
    МОЛЯ ФЕНОВЕТЕ НА МИРИЗЛИВИТЕ. АМУДЖИ И ВИАНТИЙЦИ. ДА СИ ХОДЯТ ПО. ТЕХНИТЕ. ЛАЙНОМОРИЯ И ДА НЕ НИ НАТЯКВЪТ. СВЕТА. .... СВЕЩЕННА. ПРОСТОТА..... НИЕ. ЛЯТОТО СМЕ В. СОЗОПОЛ НА. КАВАЦИ.......
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 1 Отговор
    и как ще стане това мутра кръв повръща пари не връща добра мутра няма
  • 14 Том Ханкс

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тая":

    Към Николова-Намажи се,ще изгориш
  • 15 Хулиган

    4 1 Отговор
    Хаха тя така яко се е омазала като всички от това правителство и приближени че миришат ако от километри , а дано да изгорят и нивга да ги няма
  • 16 БСП....ЧЕРВЕНИТЕ КАПИТАЛИСТИ

    6 0 Отговор
    АЙДЕ ДРУГАРИ...РАЗПРОДАВАЙТЕ ХОТЕЛИ И ЗАВЕДЕНИЯ, ЧЕ ЩЕ ФАЛИРАТЕ
  • 17 страничен

    12 0 Отговор
    Нормално е чадъри и шезлонги да бъдат намалени, при положение че концесията търпи промяна на долу. Само че има още едно важно условие! Чиновниците прибрали рушвети (огромни при това)за уреждане на плажа да ги върнат!!!
  • 18 Лудия касапин

    4 1 Отговор
    Какво ще им се молиш, ти министър ли си или какво? Който не иска,прекратяване на концесията и чао, да идва следващия.
  • 19 мооооля

    7 0 Отговор
    Министърът МОЛИ ?!?! Вие нормални ли сте, бе?!? Дължавата моли мутрите за снизхождение. Пълни не*щастници!
  • 20 Нищо неразбиращ

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "гадно":

    Охооо има, има и докато има ще има секири.
  • 21 Гост

    4 0 Отговор
    Всички знаеме в България как се бори криза с вдигане на цените и сваляне на качеството! Дано тоя път не е така сега нещата са по-различни овен финансова има и здравна криза! Остават няколко месеца до лятото ще видим как ще го организират как ще ни привлечат!
  • 22 Мимчят

    8 0 Отговор
    Тези наши бирници наречени концесионери,да погледнат как е по гръцки,турски и други плажове.Там не се плащат ,чадъри и шезлонги допълнително.Вземаш да речем едно фрапе или каквото и да е и караш цял ден на плажа под чадъра.Явно тук са обирджии и хората за това ги избягват...
  • 23 123

    3 1 Отговор
    Трябва спиране на даване на плажовете под концесии, това е държавно организирано изнудване на турситите.Финансирането и обслужването на плажа да става от определен данък и фирми наети от общината, а не от мафиози.
  • 24 Васил

    5 0 Отговор
    Не разбраха ли че и тази година хотелите ще са празни?
  • 25 Чичо Тони

    4 0 Отговор
    Те молбите са за църквата, а и там ефекта е съмнителен.
  • 26 а плажните

    3 0 Отговор
    концесионери, от своя страна, молят МинистАрО за по-ниски наеми на стопанисваните плажни ивици. Т.Е. кокошката или яйцето
  • 27 Jeep

    2 0 Отговор
    А защо трябва тя да им се моли сега, след като само след два месеца концесионерите ще се молят за туристи и субсидии?
  • 28 123

    1 0 Отговор
    Айде у гръцко като бели ора
  • 29 Знайко

    2 0 Отговор
    Господа и госпожи министри и депутати, това не става с молби. Ако искахте наистина да бъдат ниски цените на чадъри и шезлонги. Щяхте да го заложите като критерий при отдаването на плажовете. Щяхте да дадете плажовете не на тези концесионери, които плащат най-много пари на държавата или рушвети на министъра за концесията. А на тези, които предложа да взимат най-ниски цени за чадъри и шезлонги.
  • 30 анонимин

    1 0 Отговор
    Страхотен театър разиграват!Ами тези същите(концесионерите)управляват държавата.Ще ги помолим сами да си намалят концесионните такси!?Ехааа,захитряли са!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове