Last news in Fakti

12 Март, 2021 17:21 3 994 17

Димитър Главинов: Категориите труд трябва да се актуализират

  • димитър главинов-
  • бсп-
  • бсп-софия

Трябва да се помисли как да се направят по-атрактивни професиите, към които в момента няма интерес, смята кандидатът за народен представител от "БСП за България" в 24 МИР

Димитър Главинов: Категориите труд трябва да се актуализират - 1
Снимка: БСП-София

Категориите труд не са актуализирани от много години, а пазарът се развива - трудовите характеристики на различните професии вече са се променили. Това каза Димитър Главинов, кандидат за народен представител от "БСП за България" в 24 МИР.

Според него трябва да се помисли как да се направят по-атрактивни професиите, към които в момента няма интерес.

"Управляващите направиха доста хитър предизборен ход и обявиха, че заради кризата с КОВИД-19 ще актуализират категорията труд на учителите, защото те били в неизгодна позиция и преподавали онлайн, а това не било характерно за тях. Съгласен съм, че учителите са едно много важно звено. Това е гръбнакът на нашето общество - изграждат бъдещите млади хора, дават началното възпитание на децата ни. Но това е доста интересен предизборен ход, защото учителите са една доста голяма маса, която управляващите виждат като гласоподаватели", обясни Главинов.

"Има и други сектори, в които е наложително категорията труд да се актуализира. Например хората, които са заети в сметопочистването и сметоизвозването. У нас тези хора са трета категория труд. В съседна Гърция целият този сектор е първа категория труд и работи по 6 часа на ден. Заетите в тази сфера са по улиците на страната без значение дали е студено или топло. Те трябва да се погрижат за чистотата на града, за да не се превърне в едно голямо бунище", заяви още той.

Димитър Главинов счита, че е редно да има актуализация във всички сектори. "Категориите труд у нас трябва да станат европейски, дори като ги съпоставим само със страните от Балканския полуостров. Нека първо се огледаме на регионално ниво, а след това ще погледнем и как е в по-развитите страни", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4 април

    30 2 Отговор
    Да свалим бай Ганьо от джипката
  • 2 идеалист

    17 17 Отговор
    Много са охранени тези социалистчета, сигурно много работят...нали са партия на труда.

    Коментиран от #9

  • 3 Патладжани

    16 10 Отговор
    с първа категория труд? Да ама не! Този не е редовен.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Истина е

    21 4 Отговор
    За всички работещи в сектор" Чистота" задължително трябва да се промени категорията труд поне на втора.

    Коментиран от #6

  • 5 Маллеееее

    8 16 Отговор

    До коментар #3 от "Патладжани":

    Как да не е редовен,нали в чистотата работят повече цигани това са гласове лекторат за помярите от БСП

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Естет

    4 5 Отговор
    Главинов,много ти е голяма главата!

    Коментиран от #16

  • 8 Шофьор на лай а

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Патладжани":

    Не са само "патладжани", а и тия, които карат сметоизвозващите автомобили и "лайн..ките" включително. Ходи само един ден работи, пък после лалай!
  • 9 мнение

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "идеалист":

    Публикувано във факти.бг: ..нали са партия на труда.

    и от труд са станали милионери...
    а стига вече
  • 10 БОХВЪХ

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "Маллеееее":

    Ходи да събираш ти боклуците,да метеш улицата и да ринеш сняг.Когато падне сняг и поледица,виете като линейки.Че не е почистено.Били цигани,и това ти пречи? Ако не са те,да ти извозват контейнерите който преливат от всякакви боклуци,само за десет дни,ще ходиш с противогаз,и ще се прескачаш със плъховете.Мен не ме интерсува дали е циганин,турчин,или арменец.Щом работи и е полезен за всички,да получава достойни пари. Добре че ги има,а такива от твоята расистка порода,ги приемат за даденост.Пак са търперливи,че ако се вдигнат на протест,и не работят месец,ще се побъркаме.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "БОХВЪХ":

    Че аз ви събирам боклуците-Безплатно!Когато тръгна ме дразни и е що видя бок..го слагам в кофите!Също ви и озеленявам-не само безплатно за вас,но и създавам работа на цигой....нар да ги берат цветята и розите и да продават!Това как се нарича....Идио....или алтруизъм???
  • 12 Алфа Чакал

    3 1 Отговор
    И точно с този ход за патладжаните БСП изгуби и малкото си неплатени гласоподаватели.Въпроса е за кого да се гласува.
  • 13 Луд

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "БОХВЪХ":

    Вярно е ,че техния труд е важен,но там работят рецидивисти и неграмотни.Дай те да са първа категория ,това ли искаш да кажеш.Ай у лево.
  • 14 Тити

    3 0 Отговор
    Държавната администрация, трябва да мине в вой-ниската категория труд!
  • 15 Хасанчето

    1 0 Отговор
    " Охранител" - Категория " НЕ квалифициран труд " . В дъното на всички таблици . С над 120 000 човека заети съвсем легални данъкоплатци . Изисквания за да започнеш работа - 7 документа като от тях 3 скъпо платени . Посещение и на задължителни курсове с удостоверение с поставени оценки по учебни предмети . Диплома най-малко средно с желателно успех " Добър" . Свидетелства за психическа пригодност за тази професия и здраве. Декларации за това ,че нямаш започнато съдебно производство в това число и "Бързо" . Психодиспансер -около 50 лв само този документ. Свидетелство за съдимост и т.н. Накрая си в таблицата позволяваща на " Работодателя " да те шибне с едно договорче на най-ниската възможна заплата . И това е така и за сметка на качеството в тази свера ,благодарение отново на младите пенсионери от МВР и БА . Те си вземат пенсийките на 45 годинки и + мижавката заплата на охранител около 480 лв. Така тези дето пазят банки ,имоти , ценности са оядени старчоци и пробиви са възможни всякакви. Така собственикана такава фирма е милионер за сметка на качество и нежелание на млади ,здрави и подготвени хора да работят. Те се отказват като чуят каква е заплатата. Чистачката в училище е с по-отговорна работа ,нищо че и трябва само Л.К. и медицинско за започване на работа -12 лв . може и заявление за започване да напише евентуално. Заплатата и е по-висока със сигурност. На помощник готвач -също . И ред други.
  • 16 Да еааа!

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Естет":

    Почти като на вол! Тези наистина ще съсипят България! Избиха пенсионерите, размножиха циганите, а сега продължават делото на Фандъкова! ГЛАВАНАКОВ, ЦИГАНИТЕ ЗАТОВА УЧАТ ДО ВТОРИ КЛАС, ЗАЩОТО ПОСЛЕ ЩТРАКАТ С ПРЪСТИ! КАК ЩЕ ГИ НАКАРАШ ДА УЧАТ БЕ, КЕЛЕШ!

    Коментиран от #17

  • 17 Питаница

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Да еааа!":

    Тоя дали ще отговори виждал ли е циганин в учебен автомобил и всичките ли са завършили необходимото образование за това. Кой им раздаде дипломите / ако ги имат / и защо сега е с увеличена заплата ? Защо махалите и пътищата са пълни с управлявани автомобили от такива вкл. тежки микробуси ? Защо махалите ,селата и малките градове страдат от шофьори трудно говорещи и не можещи да пишат. Те дали могат да управляват автомобила ако не са фиркани ? Накарай го да напише " Престрояване " или " Тротоар" . Попитай какво е "Локално" и ще паднеш от трагикомедия. Иначе документа един и за навсякъде . Даже и за чужбина. Какво ли не правят парите. Те пречат и на митничарите да проверят истинността на документ ,да не говорим за КАТ-НАП.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове