Last news in Fakti

15 Март, 2021 11:39 4 047 28

Проф. Кантарджиев: Време е за успокояване и решения

  • проф. тодор кантарджиев-
  • богдан кирилов-
  • ваксини

Аз лично смятам, че прекарването на заболяването е създаването на най-трайния и всеобхватен имунитет, каза той

Проф. Кантарджиев: Време е за успокояване  и решения - 1
Кадър Нова тв

„Сега е време за успокояване, да се слушат фактите и да се взимат решения. По места директорите на РЗИ, съгласувайки се с Щабовете, дава мерките за всяка област, защото в различните области имаме различен брой болни. Излизат много хора, които не знаят как се взимат решенията”, обясни проф. Тодор Кантарджиев - директор на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб в ефира на "Здравей, България" по Нова тв. Заедно с Богдан Кирилов отговаряха на въпроси относно ваксинацията у нас в рубриката "Питай за ваксините".

На въпроса предстои ли нов локдаун, инфекционистът не даде категоричен отговор, а посочи, че решението за това ще бъде съобщено на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък от здравния министър. Относно случая с жената в Пловдив, починала след ваксинация, проф. Кантарджиев заяви, че според него и неговите колеги – смъртта и ваксинацията нямат общо.

„Патоанатомът, направи аутопсията, сподели, че са взели материали за изследване, за да видят изкарала ли е коронавирус. Жената няма тела за COVID-19. Направен е и PCR тест, изключен е коронавирус. Това е жена със съдова болест – запушване на кръвоносните съдове, основно на сърцето. При някои то е на 100%, което е смущаващо. Има данни за прекаран преди години инфаркт. Става дума за един годишен ход на запушване, можеше да се случи и без ваксинацията”, каза още той.

За случилото се е уведомен и директорът на Европейската агенция. Очаква се писменото становище на европейския регулатор. Няколко държави извършват изследвания и анализ, освен България.

„Важно е да излязат резултатите, за да може по категоричен начин да представим доказателство, че няма връзка и хората да са спокойни”, добави изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов.

Възможно ли е да се получи АД ефект, който да предизвика сериозни последици, след поставянето на ваксината?

„Нещата се преекспонират. Винаги сме казвали, че човек, прекарал заболяването, трябва да изчака три месеца, за да се възстанови имунната му система. Аз лично смятам, че прекарването на заболяването е създаването на най-трайния и всеобхватен имунитет. Досега няма описани случаи на този ефект, но теоритично е възможно да се получи свръхреакция. Но това е много рядко и не е фатално”, обясни проф. Кантарджиев.

Има ли проблем в броя ваксини, които получаваме, заради взетите здравни решения?

„Европейската комисия сключи договор със седем фирми. Не сме отказали договор с Pfizer и Moderna. Ако беше така, сега нямаше да ваксинираме с тях. В началото се преценяваше кои фирми ще бъдат първи, оказа се, че не те, а други ги изпревариха. Слава Богу, че Европейската комисия сключи договор, защото иначе големите държави щяха да се ваксинират, а малките, като България, щяха да чакат", обясни инфекционистът.

"В момента не се прилага само една от трите налични ваксини. С останалите продължава ваксинационният процес. Очакваме след положителни резултати от изследванията и препоръка от Европейската агенция още тази седмица да продължи ваксинационният процес и с третата. Договорите се сключват последователно. Нито една държава не е имала възможност да избира ваксини едновременно от шестте сключени договори", добави Богдан Кирилов.

Той подчерта, че пропорционалното разпределение зависи от обема, който се договаря за съответния договор.

"България ще получи над 18 млн. дози, което ще бъде достатъчно за ваксинацията на 10 млн. души. При 6 млн. население, което подлежи на ваксинация, изключваме лицата под 16 години, ние имаме поръчани дози ваксини за 10 млн. население. Това е при положение, че в момента на заявяване на количествата, всички социологически проучвания сочиха, че желанието за ваксинация е 20-30%. Това значи, че България е осигурила многократно повече от това, което е било заявено като желание", каза още Кирилов.

Защо държави като Малта имат повече ваксини?

"Принципите са еднакви. В споразумението, което беше сключено между ЕК и всички държави, има изрична клауза те да не водят паралелни преговори с производителите. Ако някой е водил преговори, това е в нарушение и ще понесе последиците", обясни още Кирилов.

Четирима заразени с коронавирус след почивка в Занзибар. Дойде ли нигерийският щам в България?

"Не са заразени с нигерийския щам. Смятам, че мерките, които са въведени в момента - налаганата карантина за идващите от рискови места и места, където има много инфекции и се предполага, че би могло да има някои от новите варианти, ще бъдат достатъчни. Тези, които пристигат от тези страни, могат да се изследват, но пак ще си останат в карантина", подчерта проф. Кантарджиев.

Тези мерки са с цел забавяне на разпространението на новите варианти на коронавируса, за да може по-голяма част от населението да бъде ваксинирана. Нигерийският вариант в момента не върлува в България, категоричен е инфекционистът.

"В момента в нашата страна е британската генетична линия. Над 1000 секвенирания имаме като данни в националния център. В област Стара Загора напремер през декември нямаме случаи, през януари имаме около 10%, в началото на февруари - 30-40%, а в края на февруари случаите са 80%. Първата област, засегната от британския варинт, е Кюстендил. Доказахме го през януари, сега почти всички заразени са с този щам", обясни проф. Кантарджиев. Той препоръча тези, които се връщат от чужбина, да са под карантина.

Кога да очакваме първи доставки от ваксината на "Янсен"?

"От логистична гледна точка тази ваксина е изключително лесна, имаме заявени 2 млн. дози. Очакваме потвърждение от ЕК и производителя за срока на доставки. Към този момент нямаме информация дали това ще се случи в края на март или през април. Пристигнаха тази сутрин 21 060 дози от Pfizer. До края на месеца има още две доставки. Ще пристигнат и дози от ваксината на Moderna", каза Богдан Кирилов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тоя ме радва

    13 1 Отговор
    макар,че е лакей...
  • 3 6689

    14 3 Отговор
    В четвъртък ще спрат децата до 4 клас и детските градини. Останалите така или иначе са спряни от октомври.
    Кръчмарите могат да са доволни, както и цялата паразитска прослойка около подобни бизнеси- "заведения" за всичко, МОЛ и т.н.
    Лекарите, които не са на първа линия, също ще са доволни- няма прием, няма планови операции. Пълен кеф.
    А честито!

    Коментиран от #8

  • 4 по НОЩите

    6 0 Отговор
    Диагоналката е най-измисления в цялата схема !
  • 5 МЕНТАРДЖИЕВ

    14 2 Отговор
    РАБОТЯ ЗА ИНА ЗАПЛАТКА А ДРУГО НЕ МОГА ДА ПРАВЯ. РАЗБЕРЕТЕ МЕ. И МАЙКА СИ ША ИЗЛЬЖА АКУ ТРЯА....
  • 6 пламен

    18 2 Отговор
    Този тиквеник съм го виждал пиян,много грозна картина.Резил.
  • 7 А ДО..

    13 1 Отговор
    СЕГА КО ПРАВИХТЕ. ЗАРАБОТВАХТЕ
    ЗАПЛАТИ ОТ ПО 5,7000ЛВ. ЧАКАТЕ ДА СТАНЕ НА ПЕЧЕНО И ТОГАВА ХОП
    НА АМБРАЗУРАТА. БЕГАТЕ ВСЕ СЛЕД СЪБИТИЕТО..... МУШИКИ СТЕ. НЕ
    ГОВОРЕТЕ НЕ ДАВАЙТЕ АКЪЛ А
    РАБОТЕТЕ ТИХО И УМНО. НЕ ГО
    МОЖЕТЕ ТОВА. УЧИТЕЛЯТ ВИ бмб
    Е "ДОБЪР" ЕДНА ЛЪЖА ПОВТОРНА
    СТО ПЪТИ МОЖЕ ДА СТАНЕ ИСТИНА.
  • 8 няма конспирация

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "6689":

    Това е следствие, никой не търси обаче сметка на тези които пуснаха и пускат този вирус? Там е заровено кучето!

    Коментиран от #11

  • 9 Българка

    16 0 Отговор
    Време е НОЩ и правителството да поемат не само щедрите си заплати от нас-данъкоплатците, но и отговорност и решения на правителствено ниво за справяне с епидемията. Сига са се крили зад местни ЕЗИ и да ги ползват като смокинов лист. Точно те са виновни, че следваха централизирано плана за масово разпространение на епидемията и пик точно за изборите. Пъкленият им план успя. Още за колко смъртни случаи са готови, за да се опитват да задържат властта? Това са най-тежки престъпления според НК.
    Време е правителството, начело с психопата-лечител и от НОЩ да поемат пълна отговорност за проваления ваксинационен пла. Време е да отговорят защо България са поръчали и сключили договор за почти 50% от всички ваксини за страната ни с АстраЗенека, а другият договор е със Сануфи, чиите ваксини можем да чакаме след 6 месеца.Време е да отговорят защо правителството се е отказало пред ЕС от договори с останалите производители, а не Борисов да се опитва да прехвърли проблема от болната на здравата глава. ОТ ЕС му отговориха, че получените количества са според заявените от правителствата на страните членки.
    Време е за отговорност! А то е разследване и съд на виновниците!

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 6689

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "няма конспирация":

    Подобни неща не се случват за пръв път, нито за последен. Ще минат години, тогава ще може да се каже какво е било. Ако и след 10г. ситуацията си остане от локдаун, към мек локдаун, към мега локдаун, към локдаун и т.н., изводите се натрапват сами. А ги оценявайте както Ви харесва.
  • 12 конспиратор

    14 1 Отговор
    Опитват се да изместят фокуса от това, че грип няма! Хората не искат да се ваксинират, а те ти говорят за недостиг на ваксини, добри и лоши ваксини, по цял ден само това ковид и ваксини. Животът ни е прекрасен само това ни е проблемът вмомента. А според мен всички държавни служители (и не само) да бъдат задължително ваксинирани, всеки месец с различна ваксина, те са там накуп и работят с много хора. Барем намалеят и те малко, защо само възрастните хора да тежат на бюджета.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Референдум

    11 0 Отговор
    За и против Ковид мерките. Радев спиш ли? Айде вдигни избирателната активност 04.04 с един референдум.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТОЧНО

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    НАПИСАНО, НО ИМА ЕДНО ГОЛЯМО
    НО. ВСИЧКИ СА СЕ ОПЛЕЛИ КЪТ
    СВИНС.ЧЕРВА.ВСИЧКОЕ ОКУПИРАНО
    СЪД ПРОКУРАТУРА ДЪРЖ. МЕСТНА
    ВЛАСТ ОТ БМБ. НЕ СЕ ЛИ ВДИГНЕМ
    НИЕ НАРОДА КАТО ПРЕЗ ЛЯТОТО
    НИЩО ХУБАВО НЕ НИ ЧАКА. НА 4 ТИ
    АПРИЛ ВСИЧКИ ДА ГЛАСУВАТ. САМО
    СЪС ПОСТВАНЕ НЕ СТАВА.
  • 18 Еееее!

    16 0 Отговор
    Доскоро казваха точно обратното. Само ваксините създавали най-трайния имунитет. Защо и докога ще си променят мнението? Когато Мангъров и Чорбанов казваха същото, викаха в хор всички от щаба, че не било вярно. Ами, как да им вярвам! Много просто-никак.

    Коментиран от #25

  • 19 Ехооо

    18 0 Отговор
    НАЛИ ДО ВЧЕРА ГОВОРЕШЕ,ЧЕ САМО КОЙТО СЕ ВАКСИНИРА ЩЕ ИМА ИМУНИТЕТ??? СЕГА-КОЙТО ГО ИЗКАРАЛ? ДРУГИЯ ИДИОТ ПРОФЕСОРНИ ПЛАШИ С БРАЗИЛСКИЯ ЩАМ! СЕДНЕТЕ И СЕ РАЗБЕРЕТЕ С ДРУГИТЕ КАК ДА ЛЪЖЕТЕ ЕДНАКВО НАРОДА!!! ПРОДАЖНИЦИ ЗА ПАРИ СТЕ ВСИЧКИ!!!
  • 20 Manowar

    11 0 Отговор
    ТОЯ НЕ Е ИЗТРЕЗНЯЛ ОЩЕ! УТРЕ ДРУГИ ПЛАШИЛА ЩЕ ИЗВАДИ-СЛЕД РАКИЙКАТА...
  • 21 Гост

    14 1 Отговор
    С наближаването на 04.04, изправен пред страха от уволнение, бай Шиле обръща палачинката, като твърди същото, като.... Мангъров - че най-траен е имунитета след преболедуване!
  • 22 Камъните падат

    13 0 Отговор
    Стига вече не се ли срамувате че станахте за посмешище
  • 23 КОЙ

    9 0 Отговор
    Е ВЗЕЛ РУШВЕТ ЗА ДА СЕ ДОСТАВЯТ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ВАКСИНИ ОТ АСТРА ЗЕНЕКА ?
    КУРУМПЕТАТА НА СЪД !
    КОИТО И ДА СА ТЕ - ПРЕМИЕР, МИНИСТРИ ИЛИ ДРУГИ !
    ВЪН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО, ВЕДНАГА !
  • 24 Kiko

    6 0 Отговор
    Бай Шиле вече дранка само глупости,горкия
  • 25 Баба Яга

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Еееее!":

    Ваксините наистина създават траен имунитет ,когато в организма се вкарва отслабен патоген,който да предизвика имунен отговор.Фармацефтичните продукти ,наричани ваксини срещу Ковид19 съдържат синтетична матрична РНК.
  • 26 Възмездие

    3 0 Отговор
    Време е за съд и затвор на щабните некадърници, довели обстановката до пълен хаос!
  • 27 Васил

    4 0 Отговор
    Досега вашите решения са тотален провал защо Азия не изпитва нужда от ваксини и няма почти никакви заразени. Туриха най некадърните да се справят с пандемията ама това е запазена марка на Герб да се заобикалят с тъпаци от класа.
  • 28 ЪРП

    3 0 Отговор
    04,04,2021 ЩE ПOЧИНE CЪC CИГУРНOCТ МРAКOБECНAТA ЧУМА ОТ ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИ, УБИЛA ХИЛЯДИ ТEЖКO БOЛНИ БЪЛГAРИ, БЪЛГАРО МОХАМЕДАНИ, EВРEИ, AРМEНЦИ И ЦИГАНИ , КAТO ИМ ЗAБРAНИХA ДOCТЪП НА НАЙ-НАЙ-НАЙ-ТЕЖКО БОЛНИТЕ И НУЖДАЕЩИ СЕ ДO БOЛНИЧНO И OПEРAТИВНO ЛEЧEНИE!!!!!!!!!!!!!!!

    ТРИБУНAAAAAAAAЛ ЗA ЧEКМEДЖEГEРБEРACOПИТEКA ИЗБИЛ ХИЛЯДИ C ПРECТЪПНИ AНТИБЪЛГAРCКИ ,УМИШЛEНИ И ЦEЛEНACOЧEНИ ДEЙCТВИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове