21 Март, 2021 06:47 3 693 49

Джема Грозданова: Следващият премиер първо трябва да иде в Скопие

  • републиканци за българия-
  • джема грозданова-
  • избори

В интерес на България е Турция да продължи да работи за членството си в ЕС, заяви международният секретар на ПП „Републиканци за България“ и водач на листата на партията за 24 МИР-София

Джема Грозданова: Следващият премиер първо трябва да иде в Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

Първата държава, която трябва да посети следващият министър-председател е Република Северна Македония. Първо, защото вече имаме създаден един проблем между двете страни и той е от октомври миналата година, когато България реши да спре преговорната рамка. Ние не сме наложили вето, но се получи така, че двете междуправителствени конференции с Република Северна Македония и Република Албания бяха спрени от нас, във времето на Германското председателство.

Това каза д-р Джема Грозданова международен секретар на ПП „Републиканци за България“ и водач на листата на партията за 24 МИР-София в предаването „Седмицата“ по Дарик радио.

По нейните думи това е било важен приоритет за Германското председателство, а ние го блокирахме.

„По този начин ние блокирахме и заключенията по темата в Европейския съюз, което до голяма степен блокира и други процеси в Западните Балкани. Например диалога Белград-Прищина. За мен това е важен момент, защото е хубаво да водим последователна и устойчива политика, когато сме започнали някакъв процес с голям ентусиазъм, по време на нашето първо председателство на Съвета на ЕС. Все пак да покажем и на нашите партньори и от ЕС, и от САЩ, че ние можем да бъдем последователни“, заяви международният секретар на Републиканци за България.

„Освен Северна Македония, ние сме съседи и с други държави кандидати - Сърбия и Турция. За мен е важно, българският министър-председател в следващия мандат също да обърне внимание на тези две държави. Важно е да работим добре и със съседите ни членове ЕС – с Гърция и с Румъния, защото не успяваме някак си да се сработим по съседски в Европейския съюз, както го правят други държави от Централна Европа“, каза Грозданова.

Според Джема Грозданова освен всички държави, които е изброила може да работим и с още два формата - Черноморското икономическо сътрудничество и процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа.

На въпрос трябва ли да се увеличи броят на мисиите зад граница, тя отговори: Броят на мисиите за мен не е толкова важен. Важно е по какъв начин работят тези мисии. Дали са обезпечени с човешки и финансов ресурс. Мога да ви уверя, че имаме прекрасни дипломати, но основна роля на следващото правителство трябва да бъде създаването на едно ново поколение дипломати. Неглижираме младите хора и не им даваме достатъчно възможности да показват това, което от тях се изисква, когато кандидатстват.

"Условията, които се поставят на тези хора, за да влезат в МВнР са много високи, а покритието и финансовото и отношението към тях не е достатъчно добро“, подчерта кандидатът за народен представител.

На въпрос кое е най-голямото постижение на България във външната политика Грозданова отговори: Пълноправното ни членството в ЕС и в НАТО е нещото, което ние след 30 години борба между лявото и дясното успяхме да постигнем. До голяма степен това се забрави и правителствата, които работиха за това членство и хората, които бяха на преден план, вече са на заден.

"Много бързо забравихме колко принос донесоха за нашия живот, тези членства в двете организации. Това за мен е плюсът и най-добре постигнатото нещо в последните 30 години“, категорична е Грозданова.

Тя изтъкна като най-голяма грешка в тези формати, че се държим като държава кандидат или като такива, които наблюдават процесите.

„Много големи грешки има в годините. Това са три неща: Не поехме отговорност да сме Върховен представител за външна политика в ЕК, по време на мандата на Жан-Клод Юнкер. Това не беше медиен слух, а реална възможност. Не пожелахме да го вземем, защото не искахме да носим отговорност. Искам да припомня, че в тези години се случи анексията на Крим – това беше една много тежка позиция. Другото, което пропуснахме е може би чрез смяната на кандидатурата за генерален секретар на ООН, ние не успяхме да постигнем този пост, а това се случва веднъж на много години и може би няма да се случи повече за България.

Бяхме и страна, която можеше да влезе в Съвета за сигурност на ООН, като непостоянен член за 2017-2018 г. и някак си съвсем лежерно пропуснахме тази възможност“, припомни Джема Грозданова.

На въпроса има ли бъдеще България извън ЕС Грозданова отговори: Категорично не виждам бъдеще на България извън ЕС. Съюзът е създаден, за да събира интереси на хора и държави. И трябва да успяваме да отсяваме, кога да избираме индивидуалното пред колективното и обратното. За да бъде направен този избор ни трябва интелигентно лидерство и в България, и в ЕС.

Тя изтъкна, че ЕС се концентрира над ковид кризата и изгуби последователността си в общата външна политика и възможността да бъде глобален играч на световната сцена.

„Еврото в България ако ме питате кога - ще отговоря веднага, но то може да влезе след определени срокове и критерии. Индикативният срок е 1 януари 2024 г. Влизането в еврозоната е задължение на България по договора, който сме сключили с ЕС. България ще бъде добре приета и развиваща се“, подчерта Грозданова.

„България трябва да инвестира с европейски пари в Зелената сделка длъжни сме да вложим минимум 37% от 10.7 млрд. лв. или около 4 млрд. лв., за да се случи това трябва да се представи национален план, който все още не е внесен в Народното събрание“, припомни тя.

От ПП „Републиканци за България“ сме против „Турски поток“. Тази тръба по никакъв начин не защитава националните интереси. Против сме и АЕЦ „Белене“, но сме твърдо за ядрената енергетика и АЕЦ „Козлодуй“, подчерта тя.

В интерес на България е Турция да продължи да работи за членството си в ЕС, допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    42 0 Отговор
    Какво животно е туй "международен секретар на политическа партия в България" 🤔🤔🤔

    Коментиран от #18

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    41 1 Отговор
    България трябва да инвестира с европейски пари🤔🤔🤔 / един така си направи шест апартамента /

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 РАДИО ЕЛТО

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ но това не е ЧОВЕК
  • 7 ЧОЧО

    19 0 Отговор
    Със жилищата сме добре,сега ще помагаме на съседите.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ттт

    31 2 Отговор
    Жалки същества меко казано са тези от Цветановата клика.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Tarnovetz

    21 2 Отговор
    Да си Републиканец значи да си на страната на Конституцията и върховенството на закона – Цветанов такъв ли е? Тъкмо той – още като втори гербаджия блокира подписването с GRIPEN и натрапи срамната сделка за F 16.
  • 13 Бутафорко

    22 0 Отговор
    Сега е момента за апартамента.Нова година( парламент) нов апартамент.
  • 14 Стефан

    26 3 Отговор
    Хайде и тая, коя си ти ма како, вчера стана мишка днес искаш чувала да пробиеш, и ЗАЩО трябва да е първата държава която да се посети от новия министър председател, хайде обясни ни, или се опитваш да се правиш на многознайко, и какво разбираш от дипломация та да се изказваш толкова дълбокомислено, гледай си ушатия тюлен и не говори за неща от които НЕ РАЗБИРАШ.

    Коментиран от #25

  • 15 Ирена

    26 0 Отговор
    Добре, че няма да ги изберем и няма да влезнат в парламента скоро.
  • 16 Шаран БГ

    8 1 Отговор
    ,ПЪРВО -- ВАШИНГТОН !!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 РЕАЛИСТ

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Това е може би единственият човек в партията, който прави разлика между столиците на Китай и Виетнам. В ГЕРБ нямаха такъв и Цветанов се поправи.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 АУУУУУ

    10 4 Отговор
    Душа, сегашния премиер е следващия премиер и съм сигурен че хич не му пука за твоите бръщолевения.... По-вероятно е да отиде в Европа.... А там все още за Македония не става дума 😂😂😂😂😂😂
  • 21 Спартак

    2 6 Отговор
    Манките и тъпите ганците заедно да се върнат в Татаристан от кадето им е произходът
  • 22 Коментатор

    18 1 Отговор
    Напълно грешни позиции на тази партия! Особено за Турция!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Джема, Какво Скопие те гони??? Има

    21 0 Отговор
    Много Работа тука, да се изрива гюбрето от нашата Кочина!! В Скопие има да пишат Нови учебници, като почнат и да учат по тях, тогава са на ред!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 македонец

    11 0 Отговор
    Е как няма да посети съседите,та нали заместник прецедателя има бизнес там.Строи голям завод за марихуана с медицинска цел.
  • 27 2121

    17 0 Отговор
    Джема-циганско или турско име?Помакиня ли е ?Много тъпичка другарка.Обикновено говори глупости в Парламента.Не ни занимавайте с отрепки.

    Коментиран от #28, #29

  • 28 дядо Йоцо гледа

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "2121":

    Кадъна е.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 пешо

    11 0 Отговор
    на цвъки утрепките .
  • 31 Дали

    8 1 Отговор
    От първо си рекох: тия се простреляха в крака. После се замислих, а дали е така наистина ? Посланието им може да е към онези стотина хиляди с български пасоши . Ще разчитат на тяхния вот , а той би бил достатъчен да преминат 4-те процента или най-малко да се докопат до сладка субсидийка.
  • 32 Кучияш

    10 0 Отговор
    Избери Джема и си хапи Гема, четири години. Малко четящи знаят какво е гем?
  • 33 Реалиста

    11 0 Отговор
    Тази е много вредна за България.

    Коментиран от #39

  • 34 яяй

    11 0 Отговор
    Аман от мисирки, които окакват всичко, включително ефира.
  • 35 тая

    10 0 Отговор
    е прекалила с гроздовата
  • 36 ХайлАдолф

    10 0 Отговор
    А вие сте просто едни продажни републиканци за продажба на майката България и нищо повече , поредните алчни и жалки нищожници , ламтящи за няколко сребърника .
  • 37 123

    5 0 Отговор
    Си горно има апартаменти за раздаване при братята македонци цвъки ще ги вземе нема дзадна
  • 38 Всичко е

    0 0 Отговор
    По заповед на щуката.На 🐮 от отан им трябва задължително безпроблемна обща територия от шиптърско през макетата,нашенско ,мамалиги та чак до хохолите и молдовите,а на самите Балкани,пълна изолация на сърбите от този ,новосъздаден пояс.А на Европа им трябват нови територии за експорт,и инвазия на техни вериги,фирми в ел.енергия,води,добив на суровини.Няма значение,кой ще е Премиер.Като му скръцнат със зъби и кравата и европата,и ще се срещне с макето.И след това ще ги " подкрепи" .За да може краваря да получи готова,чистак нова ЖП линия от шиптърско до Румъния,и нова магистрала.Естествено с наши и на Европа средства.Което е едно и също.
  • 39 КОЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Реалиста":

    Тя брани интересите на нейната си държава,предателка..... но и за тях ще има видов ден.
  • 40 Павел Пенев

    1 0 Отговор
    Дженка Грозданова разбира най много от външна политика.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 хтнй умйъмъм

    1 0 Отговор
    рйж т йкй икулу ;л;ип;';о'ош 67хржжцдсжьж рйтрйтуио7у9п9
    цхтъйъ 8л8о;9; '0''ю0'ю-ю-ю-
  • 43 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ТАЯ ПА "ТАПА" НА ---ЦРУЙСКИТЕ ПАРИ !!!!!
  • 44 Знайко

    2 0 Отговор
    Членството в ЕС донесе добри неща. Но за членството в НАТО не смятам така. Проблема е обаче, че пропаднали държави като нашата. Не ги предават в ЕС, ако не са членове на НАТО.
  • 45 От Бугарско

    7 0 Отговор
    Македония в Европейския Съюз е като т*шаците в п*рно филмите... Много са близко, но не влизат!
  • 46 мирише

    2 0 Отговор
    Дж. Гр., стой си кротко в клозета на Цв.Цв.
  • 47 Георгиев

    1 0 Отговор
    В БГ най-много са предателите,а в повечето случаи са хора с
    отклонения,които са влезли в политиката за печалба.И преди и сега
    наглеците нямат край.Когато надушат сиренцето веднага
    излизат от дупките си.
  • 48 Скопjе

    0 0 Отговор
    Така е, прво на "баци рака" во МК.
  • 49 един от всички

    0 0 Отговор
    Само като прочетох партията на която е секретар,и спрях да чета повече. Предварително знам,че е антибългарско изказването,каквато е и целта на тази партийка...!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове