Last news in Fakti

22 Март, 2021 17:48 3 057 18

Николай Златарски от партия „Има такъв народ” с пореден жест към читалището в Бистрица

  • николай златарски-
  • бистрица-
  • читалище-
  • има такъв народ

Дигитализация и превръщането на читалищата в атрактивно място за младите хора е част от програмата на партията на Слави Трифонов

Николай Златарски от партия „Има такъв народ” с пореден жест към читалището в Бистрица - 1

Дарение от две компютърни конфигурации, консумативи и канцеларски материали за нуждите на читалище „Светлина” в село Бистрица връчиха кандидатът за народен представител от Партия „Има такъв народ” Николай Златарски и представители на общинската организация на политическата сила в град Дупница. Това е пореден акт на спомоществователство към местното читалище от страна на господин Златарски, който заема трето място в кандидатдепутатската листа на партия „Има такъв народ” за Кюстендилска област.

Той не за първи път подава ръка на културната институция. „Съхранението и утвърждаването на българската идентичност и самосъзнание преминава до голяма степен през читалищната дейност. Това са свещени места, които през годините са пазители на българския национален дух и обичаи още от просвещенските години до наши дни. В момента, в който прекрачи прага им, човек изпитва чувство на топлина и благодарност. Всеки от нас неимоверно се връща към детските си спомени, когато преди години често посещавахме читалните на библиотеките и взимахме книги в своите домове. За съжаление можем да кажем, че към днешна дата читалищната дейност е занемарена, изоставена и изгубила заслуженото си място в културния живот на българина. На много места в страната сградите са в окаяно състояние.

През протекли покриви се стича вода върху книги и унищожаваме цялото си културно наследство. Отношението към читалищата в малките населени места ясно показва цялостното отношение на държавата към българската култура. И това трябва да се промени. Нека всеки, който има възможност да помогне, да не се колебае и да го направи”, призова Николай Златарски. Той декларира, че ще продължи да работи в посока за съхраняване на малките местни читалища в региона и подпомагане на тяхната дейност. Дарението бе прието от ръководството на читалище „Светлина”, което изрази своята благодарност за направения жест. От своя страна дарителите получиха книга, посветена на създаването и историята на местната културна институция. Предстои да бъде организирана съвместна фотоизложба, посветена на историята на региона, както и курс по филателия за любителите на старите марки.

В програмата на Партия „Има такъв народ”, с номер 29 в интегралната бюлетина, е заложено прогресивно увеличаване на бюджета за култура. Специално внимание е обърнато за осъвременяване на Закона за народното читалище, дигитализация и превръщането на читалищата в атрактивно място за младите хора.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 6 Отговор
    Там всички са герберасти.Голяма грешка.

    Коментиран от #5

  • 2 Славчо Чалгов

    12 6 Отговор
    Лек предизборен плонж за балъци...
  • 3 element 05

    10 11 Отговор
    Мачкай Слави!! Единствения враг на герб. Затова най-много с ИТН се занимават. Мачкай Слави!!! Долу герб!!!!
  • 4 GnG

    5 8 Отговор
    КОИ са лидерите на тази партия ?!

    Никой от тази партия не е излязал на диспут с останалите кандидати !

    Кой БЪЛГАРИН ще гласува за партия, на която не сме ѝ чули гласа ?!

    Коментиран от #6

  • 5 Славчо Чалгов

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Няма грешки тука, колега😂
  • 6 Аз ще гласувам за ИТН!

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "GnG":

    Българин съм и държа на честа, достойнството, мъжката дума! Затова и ще гласувам за тях! От всички борещи се за баницата, единствените с чест и достойнство са те! Всеки държащ на тези качества, както и всеки мразещ продажните боклуци и предатели на страната си, ще гласува за тях! За честа и достойнството! Други въпроси или глупости имаш ли?

    Коментиран от #8, #10

  • 7 РАДИО ЕЛТО

    7 1 Отговор
    БРАВО а не като ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ГЕРБ която дарила на ЧИТАЛИЩА овехтели стари килими
    справка ИНТЕРНЕТ
  • 8 РАДИО ЕЛТО

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Аз ще гласувам за ИТН!":

    господине що за ДЪРЖАВА сме мвр прокуратура искат да съдят възрастна женица откраднала от глад
    ГЛАД
    ХЛЯБ КОФИЧКА КИСЕЛО МЛЯКО два кренвирша
    две жени се самоубихав СТАРА ЗАГОРА
    СЛЯПА МАЙКА и ЩЕРКА и скочиха от тераса герб БОЙКО САЧЕВА
    змията убийци
  • 9 А бе

    4 3 Отговор
    Слагайте гриф платена публикация на такива статии!
  • 10 GnG

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Аз ще гласувам за ИТН!":

    Извинявай, но КОИ са "тях" ?!

    Никой не съм видял, не съм чул, да излезе пред хора да говори !

    Гордеете се със своя избор, но не разбирам за КОГО говорите с този ПАТОС ?!

    Коментиран от #11

  • 11 Имаш нужда да те лъжат предизборно ли?

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "GnG":

    И защо? Ами аз няма такава нужда! Обръщам се назад, виждам делата на всеки и имам преценка! А ти защо нямаш, защо предпочиташ да те лъже някой, е твой проблем??!! Изказал съм лично мнение, изградено от делата през годините, а не от лъжи от последните месеци! Не ме интересува, защо не знаеш, не разбираш и не виждаш! Всичко е пред теб!

    Коментиран от #12

  • 12 GnG

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Имаш нужда да те лъжат предизборно ли?":

    Нещо, не се разбираме с Вас.
    Говорим за ПАРЛАМЕНТАРНИ избори, а не за президентски !

    Редно беше БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, да се ЗАПОЗНАЕ с кандидатите на ИТН, които се готвят да затоплят столовете в Народното събрание ( Парламента ).

    Това обикновено става, чрез ПУБЛИЧНИ ИЗЯВИ !

    Коментиран от #13

  • 13 Ами хората явно заявиха

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "GnG":

    че няма да участват в циркове! Аз съм на абсолютно същото мнение! Това което се вижда,от пишман дебатите пък го потвърждава! Който има нужда от нещо да търси! Аз каквото съм търсил, съм намерил!

    Коментиран от #14

  • 14 GnG

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ами хората явно заявиха":

    Оставете хората да преценят, кой прави цирковете и кой се държи достойно и има какво да им каже !

    В Украйна един го избраха за Президент, САМО защото си изигра ролята във филма "Слуга на народа" !

    Коментиран от #17

  • 15 Жива да не бях

    4 3 Отговор
    Майко мила, тия от "Има такъв народ" съвсем за пътпъдъци ни взеха. Подарили два износени Правец 82 с флопи дискове на читалището и вече "радетели за култура". А друг е въпросът че именно такива като Слави заместиха културата с ЧАЛГА!
  • 16 Курумпе

    1 3 Отговор
    Божков ще Ви качи на влака...всичките!!!Скоро...много скоро..
    Легализира марихуаната,ако дойде на власт....и само с този ход печели 2/3ти от симпатизантите на Дългия!!!ЧЕСТИТО!
  • 17 Нещо си противоречиш!

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "GnG":

    Първо никой не излиза, нищо незнам, мълчат, а сега оставете! Те ако не са те оставили, здраве му кажи! Нито слушаш глупавите реклами по радиа, обещания тип гьонсурат, все едно се е преродил, нито по телевизии, нито по билбордове! Така, че нещо звучиш смешно! Искам ама не искам!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове