Last news in Fakti

30 Март, 2021 11:52 2 711 20

Български учени започват производство на препарати срещу COVID-19

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • препарати-
  • коластра-
  • антитела

За борбата с коронавируса са нужни не само профилактични мерки, а и ефикасни лечебни средства

Български учени започват производство на препарати срещу COVID-19 - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Български учени планират старта на производство на препарати срещу COVID-19 на основата на антитела, добити от коластра на животни, които да се прилагат локално върху лигавицата на устната и носната кухина. Това съобщи за БТА доц. д-р Волф Люпке, разработил технологията за добиване на лекарствени форми на база на антитела.

За борбата с това заболяване са нужни не само профилактични мерки, а и ефикасни лечебни средства, посочи ученият. Според него, в момента нещата в медицината са на ниво симптоматично и медикаментозно лечение, насочени обаче не срещу самия вирус, а срещу последствията от него. Това не е начинът, защото вирусните заболявания се лекуват целенасочено или с антивирусни препарати, или с антитела, а ваксините се прилагат профилактично и в случая са най-ефикасни, ако имитират естествената инфекция, посочи Люпке.
Разработването на ваксини е добра, но недостатъчна стъпка за борба с COVID-19, допълни ученият. Неговата позиция е, че ваксинацията може да се прилага само за профилактика при здрави хора, а при болни и при застрашения медицински персонал е най-удачно да се прилагат антитела. Това заболяване е специфично, защото засяга лигавиците на дихателния и храносмилателния апарат, поясни Люпке. По думите му, това поведение е типично за коронавирусите - да атакуват епителните клетки на лигавиците, които са от решаващо значение за организма. Когато вирусът порази дихателния апарат, обмяната на кислорода се редуцира и се стига до неговия недостиг, а когато атакува епителните клетки на чревните власинки се стига до диария и обезводняването на организма, поясни ученият. Той допълни, че вирусът е изключително агресивен и оказва големи поражения в човешкия организъм.

Против този "звяр" се действа само с антитела, каза Люпке. Разясни, че е приложил такова лечение години преди да се разрази настоящата пандемия, при кучета, заразени с коронавирус. Използвал е имунен серум с антитела и заболяването при животните е спряло за една седмица. Ученият е прилагал аерозолно антитела и при кокошки, болни от бронхит. В помещението на пернатите е бил разпръснат имунен серум под форма на аерозол и заболяването е било преустановено за 6-7 дни.

Чрез разработената от д-р Люпке технология се цели да се постигне пасивен имунитет чрез готови антитела, които отиват точно на мястото, където вирусите атакуват и неутрализират вирусните частици преди да нападат нови клетки. Ученият уточни, че инжектираната ваксина не предпазва организма от проникване на вируса. Тя предпазва само от усложненията от разпространението му в организма, но не и от заразяване. По думите му, хората, които са дали съгласие и са ваксинирани, не бива в никакъв случай да смятат, че вече са недосегаеми. Вирусът може да проникне в респираторната им система и да се размножава, уточни ученият. Според него, всъщност ваксината помага за изграждането на антитела в кръвта и се възпрепятства разнасянето на вируса по кръвен път от белия дроб в другите органи, тъй като антителата го неутрализират и му пречат да прониква в други клетки, за да се размножава. Всичко това подсказва категорично, че е наложително обществото да продължи да се предпазва от контакти със заразоносители и да използва възможностите на пасивния имунитет, каза още ученият.

Люпке разясни, че от една година предлага технология за разработване и прилагане на антитела под различна форма с локално въздействие. Те може да бъдат таблетки за смучене, за да се предпазват устната кухина и гърлото, спрейове, които се впръскват в устата или носа и стигат да трахеята, или аерозол, който да се прилага с апаратите за обдишване под формата на добавка към течността за овлажняване на вдишвания кислород.

Технологията за създаването на препаратите е изцяло готова, допълни Люпке. По думите му, предстои най-после да се прилага, като отделните фази ще се контролират от сертифицирана лаборатория, каквато е тази на Института по микробиология към БАН. Подготвя се и партньорство със завода в Пещера за производство на препаратите в тясно сътрудничество с Института по криобиология към БАН.
Предвижда се в разработената технология от Люпке антителата да бъдат добити от коластрата на кози, които ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус. Произведените в организма на животните антитела, ще преминат от кръвта в млякото във вимето, като най-силна е концентрацията им в коластрата. Самото производство на антителата и тяхното прилагане отнема около три седмици.

Към технологията за изработване на препарати с антитела проявяват интерес и други държави, сред които Израел и Русия, каза още Люпке. Той допълни, че производството на тези лекарствени средства няма да е скъпо.

Ние ще живеем с коронавируса още дълго време, са очакванията на д-р Люпке. Според него вирусите от този тип винаги се стремят да оцеляват и то чрез клетките на живи организми. Ще се появи нов щам, после още по-нов, защото това е типично за вирусите от този род, а ваксините няма да са ефикасни срещу новите "мутанти", поясни д-р Люпке. Въпреки това, той остава оптимист, тъй като ще може да разчитаме на лечението с антитела. Според него, разработването на такива препарати ще е като тренировка за действие и срещу други инфекции. Няма как да смятаме, че това ще е последното заболяване, предизвикало такива тежки за цялата планета последици, но когато бъдем атакувани отново, ще бъдем готови да действаме по-бързо, обобщи доц. д-р Люпке.
/НТ/


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    6 0 Отговор
    Тази новина е за БНТ и Нова ....
  • 2 Гост

    7 1 Отговор
    Нима сме открили лекарство? Или просто ще внасяме боклуците на Турция, ще ги пакетираме тук и ще пише Made in EU.
  • 3 4486

    8 5 Отговор
    Достатъчно е локдаунът да не спре никога, а то така е замислено, хората рано ли късно ще се депресират до самоубийство, няма да има семейства, деца, созиален живот.
    Така ще се победи covid.
  • 4 Лудият Макс

    1 5 Отговор
    Стерилитет за васкинираните, Алцхаймер за тия с алумиевите спрейчета.

  • 5 Доцент Мангъров

    9 2 Отговор
    След години ще се разбере цялата истина за този коронавирус, но до тогава хората ще бъдат принудени или да се ваксинират или да търпят последиците от разпространението на тази коварна зараза.
  • 6 Ковид

    8 5 Отговор
    Ковид е НЕСПОСОБНОСТТА НА КАПИТАЛИЗМА ДА СЪЩЕСТВУВА ДЪЛГО ВРЕМЕ БЕЗ ДА УБИВА. КАПИТАЛИЗМА УБИВА ПРЕЗ ПЕРИОДИ от 10г. до 30г.

    Коментиран от #18

  • 7 Наблюдателен

    6 4 Отговор
    притоплена манджа, това се дъвче вече 2 години, къде са резултатите ??
  • 8 Някой

    10 0 Отговор
    освен Марийка, разбра ли къде тук са българските учЕни!?
  • 9 123

    6 4 Отговор
    БАН са старчета които реват за пари а са се скриха като мишки срам и позор
  • 10 Павел Пенев

    5 1 Отговор
    Какъв е този български учен Волф Люпке? Най вероятно самозванец дошъл да ни обучава,защото в Германия всичко е наред с корона вируса.
  • 11 ама то

    3 0 Отговор
    българите се оказахме най-големите хвалипръцковци в цял свят. Ами направете ги първо тия лекарства, тествайте ги, дали изобщо стават за хора ( не за опитни мишки) , докажете ефективността им и тогава няма да се налага сами да се хвалите с нероден Петко, а цял свят ще ви похвали. Но такива голи приказки вече ни омръзнаха. Вожда ви пък се похвали че и ваксини ще произвеждаме за цяла Европа ха ха , но никой учен не знаел за това - явно лично Тиквуций ще ги разработва и произвежда.
  • 12 Ventura

    1 2 Отговор
    Абе, това професор Борисов ли го е измислил! Той и супер-компютър построи, сега и вирусолог се пише!
    Не се сещам, още какъв не се е писал!
    Синода го канонизира, генерал по всичкология,асфалтаджия, ум да ти зайде! Е, нема по-тъп човак от тоя толуп!
  • 13 Произведено в България

    3 1 Отговор
    Не било ваксини, а варива и не лекарства, а лютеница.
  • 14 нс1ст

    1 1 Отговор
    Невролаксин на д-р Тошков?

    Коментиран от #19

  • 15 Биовет Пещера произвеждаше "стимолатори

    2 0 Отговор
    Ри. За животни"завода е собственост вече на Братята от Разград!! Биовет разработваше тези Стимолатори имаха един грамотен Технолог Антон Наков, бивш директор на Завода в Разград по Соц Време!!! Ако са го навили да спретне нещо и за хора, на 80год е вече, за пари може дае Забъркал нещо, грамотен човек!!!
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    Като,Ивермектин ли???Може ли лекарство за Рогат добитък да се дава на хора....Не е ли Токсично....В момента ивермектин се използва в украйна... Ефекта от него е незадоволителен!
  • 17 А Немеца е да внесе повече тежест, за

    0 0 Отговор
    Достоверност, ако изобщо има такъв, а и там шарлатаните не липсват???
  • 18 Антон

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ковид":

    Аз бих уточнил, че основна черта на капитализма е постояното редуване на кризи - икономически а от там и социални. Въпросния вирус, който не е нищо ново дойде дюшеш, за да се замаже поредната криза, която така или иначе щеше да настъпи. Сега цялата "вина" е прехвърлена на вируса а 1-ният % свръхбогаташи ще станат още по-богати за сметка на ... ами познайте кой?
  • 19 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "нс1ст":

    А къде е тошков!?
  • 20 Японеца

    1 0 Отговор
    Бялата мафия ще ги спре!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове