Last news in Fakti

10 Януари, 2013 15:30 15 120 16

Жеги, бури и градушки застрашават България

  • одит-
  • затопляне-
  • жеги-
  • бури-
  • градушки
Жеги, бури и градушки застрашават България - 1
Снимка:БГНЕС

В момента в Европа промените в климата са признати за един от основните екологични проблеми. Климатичните промени влияят върху околната среда, обществото и гражданите, като оказват въздействие върху европейската икономика.

Българската Сметна палата взе участие в съвместен координиран одит   „Адаптация към климатичните промени – готови ли са правителствата?” Партньори в него са върховните одитни институции от осем европейски държави: освен България това са Австрия, Кипър, Малта, Нидерландия, Норвегия, Русия, Украйна и Европейската сметна палата. ВОИ на Унгария е наблюдател по проекта.

Температурите се повишават и Европа се затопля по-бързо от осредненото за света. Оценките на Европейската агенция по околна среда показват, че глобалната средна температура ще нарасне между 1,8 градуса по Целзий и 4 градуса по Целзий през това столетие и нарастването на температурата в Европа се очаква да бъде по-високо от средната глобална температура. Повишените температури се асоциират с изменения във валежните модели, топене на ледниците и намаляване на снежната покривка, както и с изменение на морското равнище. Водните ресурси, сухоземните и водните екосистеми и биологичното разнообразие, включително земеделието и горското стопанство, ще бъдат засегнати от тези промени.
Променящият се климат оказва влияние за проявлението на екстремни явления като бури, наводнения, суши и горещи вълни. Екстремните явления имат сериозно въздействие върху обществото и водят до икономически загуби. Последните разчети на IPCC показват, че някои от тези екстремни явления могат да възникват с по-висока честота и/или с повишена интензивност.
Уязвимите области и сектори значително се различават в различните части на Европа, като най-засегнати се очаква да бъдат страните от Средиземноморския басейн, Северозападна, Централна и Източна Европа и Арктика.

България попада в един от районите със засилени тенденции към затопляне, както и увеличаване на честотата на екстремните метеорологични и климатични явления като засушавания и случаи с проливни валежи, гръмотевични бури и градушки. Очакванията са за намаляване на годишната амплитудата между максималната и минималната температура на въздуха, като минималната температура се повишава по-бързо от максималната и намалява дебелината на снежната покривка. Това води до изместване на горната граница на широколистните гори към по-голяма надморска височина, увеличаване на недостига на вода в почвата, загуба на биоразнообразие. Най-засегнати ще бъдат селското и горското стопанство, енергетиката, водоснабдяването и критичната инфраструктура.

Въпреки действията, предприети от правителствата през последните две десетилетия за намаляване на антропогенните емисии от парникови газове и ограничаване на свързаното с тях увеличаване на температурата, някои неизбежни климатични промени се предвижда да съществуват и в бъдеще.
Амбицията на Европа е да ограничи емисиите на парникови газове, като запази нарастването на глобалната средна температура до 2 градуса по Целзий. Дори нарастването на средната температура от 2 градуса е свързано с някои тежки въздействия върху обществото, екосистемите и икономиката.

Последните сценарии обаче показват, че тази цел - за 2 градуса, най-вероятно няма да бъде постигната. Затова осъществяването на ефективна адаптационна политика е от решаващо значение за намаляване на текущите и бъдещи негативни влияния върху климатичните промени.

Тъй като последствията от климатичните промени се различават съществено в различните региони на Европа, необходимо е да бъдат разработени ефективни адаптационни мерки за нуждите на всеки регион и за специфичните предизвикателства. Сектори като енергетика, горско стопанство, земеделие и туризъм ще бъдат силно засегнати от промените в климата. Нещо повече, климатичните промени ще имат значително влияние върху критичната инфраструктура, особено в областта на транспорта и водоснабдяването, както и върху уязвимите групи от обществото.

Проучванията показват, че адекватната адаптация е икономически, социално и екологично устойчива и е възможно да е много по-евтина от бездействието. Проучване за цялостна икономическа оценка в страните от ЕС оценява годишната загуба от БВП между 20 и 65 милиарда евро при нарастване на температурата съответно с 2.5 градуса по Целзий и 5.4 градуса по Целзий, без адаптиране към климатичните промени.

Общият одитен доклад е базиран на осем индивидуални национални одитни доклада от участващите ВОИ и фактологично изследване на Европейската сметна палата. Националните одити разкриват, че страните, оценявани в общия доклад, са в ранния етап за адаптиране към измененията на климата.

Националните одити разкриват, че до приключването на националните одити само две от осем страни са разработили всеобхватни адаптационни стратегии.
   
В повечето страни са установени слабости в координацията на адаптацията. Липсват също оценки за стойността на въздействията от климатичните промени или адаптационните мерки в политическите документи. Това увеличава риска климатичните промени и проблемите за адаптацията да не са достатъчно засегнати в процеса по вземане на решения.

Съвместният одит показва, че правителствата не са достатъчно подготвени за очакваните последствия от промените в климата и не предприемат адекватни действия за справяне с неизбежните негативни ефекти от тях.

Препоръчано е:
- страните да използват адекватни оценки на риска и уязвимостта при определяне на политиките и да вземат предвид последствията от вероятните сценарии при изменение на климата с по-висока очаквана температура от сценария за увеличаване на температурата с 2 градуса по Целзий;
- да бъдат разработени и изпълнявани на национално равнище адаптационни стратегии и планове за действие;
- стратегиите ясно да определят сроковете за изпълнение и задачите и отговорностите на всички участници;
- правителствата да осигурят координирана адаптационна политика и нейното изпълнение;
- правителствата да се запознаят до възможната и разумна степен с разходите и ползите от последствията от климатичните промени и адаптационните мерки за осигуряване на ефективното им изпълнение.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Димитров

    1 0 Отговор
    Човекът е вирус за тази планета.Тя вече се самолекува...
  • 2 Илиев

    1 0 Отговор
    Лошо!
  • 3 Пацо

    1 0 Отговор
    Номер 1 е адски прав...Заради акълите на много хора и да праят пари най вече...Всичко отива по дяволите от ден на ден...
  • 4 pfff

    1 0 Отговор
    kogato bqhme deca si spomnqm, 4e ot 25ti noemvri do 10 fevuari ne spira6e da vali snqg! den prez den vale6e snqg! sega sme 10 denemvri i snqg ima samo po planitite i to ot 10 dni nasam. vremeto se promenq s takiva tempove, 4e sled 20 godini v bulgaria vsi4ko 6te e diuni i kamani. a za liatoto da ne govorim, ednovreme kato kajeha 32C i ve4e vsi4ko jivo pripada6e ot jega. sega vseki leten den e okolu 40C. razlikata e brutalna! neznam s kolko se poka4va srednata temperatura, no po na6ite 6irini tq se e poka4ila s okolu 10C !!!
  • 5 fearless

    1 0 Отговор
    Всички сте прави,ние харчим ресурси за 5 планети.Никой не мисли за бъдещите поколения.А ЗАЩО?

    Коментиран от #11

  • 6 заза

    1 0 Отговор
    Да приятели,никой не мисли за бъдещите поколения, а това са нашите деца и внуци.Простотията в тази държава взима застрашителни размери със страхотни темпове.
  • 7 ЛУД ЛЕР

    1 0 Отговор
    ПРЕДИ ГОДИНИ ЛЯТОТО НА 35 ГРАДУСА УМИРАХМЕ ОТ ЖЕГА СЕГА НА СЪЩАТА ТЕМПЕРАТУРА СЕ РАДВАМА ЧЕ ХЛАДНИЧКО МНОГО НИ ЛЪЖАТ С ТОЗ КЛИМАТ
  • 8 дървен мафиот

    0 0 Отговор
    било тъй, щото немало гори...аз парите от изсечените гори взех ли си ги - взех си ги. много ми пука, че ше пукате от жега. аз съм на климатици.
  • 9 еdinstven

    0 0 Отговор
    kogato stane vapros za avtomobili ili etni4eski vaprosi komentari do gospoda i obratno a kogato stava vapros za po sa6testveni ne6ta nyama nikoi are da vi vidya sega . kolite i etnosite sa yasni a na tazi tema da vi vidya stava vapros za bade6teto na decata , vnucite i sledva6tite pokoleniya
  • 10 Пловдив

    0 0 Отговор
    Не трябваше ли да започнете с политиците заглавието?!?!...
  • 11 Стар Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "fearless":

    Защото парите заслепяват.
  • 12 georgi

    1 0 Отговор
    Няма нужда от разни предсказания -маиииииии и т.н. ние сами ще си унищожим планетата...
  • 13 Янко

    1 0 Отговор
    Нищо не е в състояние да нанесе такива големи щети както политиците.

    Коментиран от #15

  • 14 гьоринг

    1 0 Отговор
    престанете да пишете такива глупости и да шашкате хората,това е нещо като края на света през 2012г.който така и не се случи,което беше ясно че е поредната глупост.Калина Петрова ти гарантираш ли че това ще се случи,или си го преписала от някой еврейски сайт,които има за цел да предизвиква паника в хората.
  • 15 Гаро

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Янко":

    и средствата за масова информация
  • 16 Крум

    0 0 Отговор
    Калинке хубаво си събрала тази информация, ама на хората им писна от негативните Ви новини и предсказания. Спрете се малко и ако няма какво да пишете не пишете едно и също!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове