Last news in Fakti

1 Април, 2021 22:11 2 716 31

Арести и акции в пет области за изборни измами

  • изборни измами-
  • купуване на гласове-
  • избори

Във фокуса на разследващите са престъпни мрежи от лихвари, наркодилъри и трафиканти на хора, ангажирани с купуване на гласове

Арести и акции в пет области за изборни измами - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Нови арести заради търговия с вот в навечерието на парламентарните избори. Във фокуса на разследващите са престъпни мрежи от лихвари, наркодилъри и трафиканти на хора, ангажирани с купуване на гласове.

Акциите на полицията и прокуратурата са в няколко области.

Обиски и арести през последните дни има в областите Хасково, Габрово, Пловдив, Пазарджик и София. По информация на bTV групите използват всякакви средства - от пари - до изнудване и заплахи, за да накарат хората и да гласуват по поръчка.

С тях преди избори се свързват представители на различни партии и кандидати, наемат ги и дори им плащат разходите за бензин и храна докато обикалят да купуват гласове.

Във вторник полиция нахлува в ромската махала на Харманли. Следват арести на лихвари по сигнали за купуване на гласове. Хората в квартала твърдят, че акцията е изпреварила търговията с вота.

Сред задържаните е и адвокат Георги Матанов. При претърсване на дома и офиса му са открити близо 150 000 лева, за които е имало съмнения, че са приготвени за купуване на гласове.

Той твърди, че парите са от доходи и спестявания на семейството му.

Адвокатът твърди още, че никога не е членувал в партия и дори не знае за кого е трябвало да купува гласове.

От прокуратурата не коментират случая в Харманли. За серията акции съобщават само, че са блокирали 700 000 лева за купуване на гласове и че разследват престъпни групи.

Групите работят за всеки, който им плати, твърдят източници на bTV. Използват заплахи, изнудват длъжници, конфискуват лични и дебитни карти. Не за първи път такива групи търгуват с гласове, признават от държавното обвинение.

„Първо – те разполагат с вградената структура. Второ – между членовете на тази група са налице доверителни отношения и връзки. Трето, те държат под зависимост конкретен брой лица“, обяснява Валентина Маджарова - и. д. ръководител на специализираната прокуратура.

Тарифите за изборите сега са от 50 до 100 лева за глас.

В един от районите събирачите на гласове подписват запис на заповед за получените суми, за да върнат парите, ако не съберат обещания брой гласове, твърдят източници на bTV.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НА 04.04'21

    9 7 Отговор
    ГЕРБ БСП ДПС ИТН ДБ ММ и ужас ВМРО!
  • 2 Гешев се впрегна

    34 1 Отговор
    Всичко , което купува за други освен герб и дпс, бива показно арестувано
  • 3 ДАААААА....

    4 24 Отговор
    ПОРЕДНИТЕ КОМ- ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ БКП(БСП-ДС-ДПС)!
    ДАНО НЕ СА ХВАНАЛИ ОТНОВО ... ГЕНЕРАЛЧЕТО-СЪВЕТНИК НА ФАТМАКА, ЗАЩОТО ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ОТНЕСЕ..КУ'РАГ'АТА..ЗДРАВО

    Коментиран от #16

  • 4 Врачка

    16 11 Отговор
    Дилърите на гласове работят неуморно за подмяна на вота в неделя.
    Но бюлетина №4 ще промени всичко на 4/4/21.Гласувайте дори и с отвращение за БСП,само голяма партия ще разтури мутропитеците.

    Коментиран от #8, #28

  • 5 нашия

    3 0 Отговор
    а какво прави този контингент/ако са такива/ вън -успешната борба с тях е необходима на някой само около избори май...
  • 6 Киро Змея

    5 20 Отговор
    Стари комунистически навици а уж Ушатото Фърчило щеше да бъде Гарант за Честни Избори!
    Пфу, БОК'ЛУК
  • 7 Пръц

    25 4 Отговор
    Досега ГЕРБ бяха прости мутри.След сватбата им със СДС вече
    ОПГто е мутро—фашистко.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лай новозо

    1 2 Отговор
    Дали ако се кача много нависоко , мога да улуча устата ти...с го*вно?!?
  • 10 Парлама

    17 1 Отговор
    Прах в очите на незрящите. Първо– тези мероприятия трябваше да започнат още преди месец, второ– изпълнителите трябваше да арестуват и себе си и шефовете си.
  • 11 chi

    13 0 Отговор
    Мутренски времена, мутренски нрави...
  • 12 Hoho Boho

    16 4 Отговор
    Тиквата КУПУВА ГЛАСОВЕ
    с нашите пари - от хазната...

    КОГА ЩЕ ГО АРЕСТУВАТЕ?
  • 13 Ама

    17 2 Отговор
    защо не казвате партиите за които се купуват! Не, че не ги знаем, но е редно да ги казвате и за тези които не знаят! А този иначе е пазарял за дпс! Те имат голяма нужда, че са обещали и на Магарешки и Далаверко! Статуквото се мъчи да се запази!
  • 14 Иво

    19 1 Отговор
    Сливен,съсед от етноса,лихвар,безработен, от 15 години след избори купува по два-три апартамента.Нито НАП ,нито полиция го плаши.Сега от месец всяка нощ в гаража му има сбирки с хора от маа,лата.
  • 15 Аз съм Гладен

    1 0 Отговор
    Как да да гласувам и след изборите да ми дадат един хляб и малко сланинка и парче луканка и някой друг лев за закуска защото на някой им дават подаяние преди изборите
  • 16 Тее

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "ДАААААА....":

    милиционерите които го арестуваха още ли са на работа?Защото ЕСПЧ като осъди РБ за простотиите им новият министър ще им плати,двойно!!!
  • 17 дядо бг

    1 1 Отговор
    а къде са тези с КЕБАПЧЕТАТА??????????

    Коментиран от #19

  • 18 Хайде

    4 0 Отговор
    Парите на Божков текат в преизборна кампаамия единият донос знаем от кой е😄. Не всичко е пари приятелю
  • 19 Питай

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "дядо бг":

    Маями, Радев, божков и сие цяло лято, есен, зима ги раздават с бира бонус
  • 20 НИЩО НОВО

    1 1 Отговор
    МАСОВО ПО ГОЛЕМИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ВКЛЮЧИТЕЛНО И МОЕТО СЕ КУПУВАТ ИНАЧЕ КАКТО КАЗВАТ АКО ГЕРБЕРИТЕ НЕ СПЕЧЕЛЯТ СИ ТЪРСЕТЕ НОВА РАБОТА ИЛИ ВНИМАВАЙ ДА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАШ АКО НЕ ИСКАШ ДА СИ ИМАШ РАЗПРАВИЯ
  • 21 Кои

    1 0 Отговор
    Са партиите?Ние ги знаем,но искаме и от вас да чуем истинат
  • 22 Фермер

    3 2 Отговор
    Гласувайте за Възраждане.Станете застъпници за да няма фалшифициране на вота.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 djemmil

    1 0 Отговор
    тарговище заложните до АВТОГАРАТА заради изборните купуване на гласове сас длажниците и полициа неги проверяват
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Уса

    1 0 Отговор
    Мафията ЦИК изпращат по един техен човек до всяка секция в щатите.ЦИК ли поемат разходите на тези хора,държавата герб или българския народ?Това са много пари за път,храна и хотели.Няма гаранции,че бюлетините няма да бъдат подменени по пътя към посолството,което слугува на хунтата
  • 28 До 4

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Врачка":

    ,номер 4 отлита!Вие сте съборили два пъти държавата,повече лъжи да не чуваме
  • 29 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Изборният кодекс / Законът за изборите/ в РБ е създаден от тези, които го нарушават !!
    Убеден съм, че в него няма член или алинея, която да е относно отговорността на отделната партия или нейния лидер, от чието име и в чиято полза се извършва нарушението !!
    За 31 години в РБ са проведени 10 / десет/ пъти парламентарни избори.. Партиите спечелили изборите продължават да се "гушат " със милиони левове от хазната за всеки изборен вот за тях. Те, богатите , партии са основните нарушители на законои и Конституция и никой не може " да ги бутне, дори с пръст"
    Ако при доказано нарушение за дадена партия го отнесе лидерът и / не дай си Боже съответната партия да бъде изхвърлена от политическия живот на страната / съмнявам се, че ще има такива драстични нарушения и такъв циркаджилък с това "Купуването и продаването на...........
    Вероятно такова едно поведение по време на избори да е "нормално" за политиците от целия свят !? Никому не правят впечатление и маймунджулуците на нашенските пишман-политици !!!
  • 30 1122

    0 0 Отговор
    ДОБРЕ! ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА ВСИЧКИ ДА СА В ЗАТВОРА. Тогава ще повярвам,че има правосъдие в държавата,иначе започват едни протакания и докато всички забравят.
  • 31 Бай Златан

    0 0 Отговор
    Матанов да пукне заедно с Доган!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове