6 Април, 2021 16:47 9 509 19

Кои са лидерите при "Гражданска отговорност" и "Каско"?

  • гражданска отговорност-
  • каско-
  • застрахователи

Най-големите застрахователи у нас

Кои са лидерите при "Гражданска отговорност" и "Каско"? - 1
Снимка: БГНЕС

През кризисната 2020 година застрахователният пазар в България не само, че не се е свил, но дори и расте. Брутният премиен приход към края на годината в най-масовото общо застраховане възлиза на над 2 милиарда и 438 милиона лева според последните данни на Комисията за финансов надзор. Към същото време на предходната година общите приходи на застрахователите възлизат на над 2 милиарда и 411 милиона лева, обобщава money.bg.

Най-големият застраховател и през миналата година е ЗК "Лев Инс" с общ пазарен дял от българския пазар от 13,55% и приходи от малко над 300 милиона лева. Дружеството има и бизнес извън страната, като продадените полици в чужбина са на стойност близо 6.2 милиона лева.

Вторият по големина застраховател у нас е "ЗД Евроинс", който обаче разчита на приходи предимно от чужбина. Те съставляват над 57% от общите премийни приходи на дружеството за 2020 година - малко над 170 милиона лева. Така, въпреки че разчита на над 298 милиона лева приходи и общ пазарен дял от 12.24%, "Евроинс" държи едва 5.76% от продажбите в България, което би му отредило 11-то място, ако се гледат само те.

Третият по големина застраховател у нас е ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп" АД, който няма приходи отвън и събира общо над 285 милиона лева от продажби на полици. Четвърти и пети са съответно ДЗИ - Общо застраховане ЕАД и ЗАД "Армеец" АД.

Лидерите в автомобилното застраховане

Интересно е обаче да бъдат погледнати лидерите по най-масовите видове застраховки у нас. Над 70% от сключените на пазара полици са за автомобили - под формата на "Гражданска отговорност" и "Каско".

Топ 5 при "Гражданска отговорност"

Застраховател Приходи от ГО
1 ЗК "ЛЕВ ИНС" АД 238 939 245
2 ЗД ЕВРОИНС АД 161 318 939
3 ЗАД ДаллБогг: Живот и Здраве АД 151 685 807
4 ЗД "Бул Инс" АД 132 784 965
5 ЗАД "ОЗК - Застраховане" АД 103 092 394
ОБЩО 787 821 350

Както се вижда, ключът към лидерството на местния застрахователен пазар е в доминация при най-масовата и същевременно задължителна застраховка - "Гражданска отговорност". Петте водещи дружества имат общи приходи от нея в размер на над 787 милиона лева, което им отрежда близо 73% пазарен дял. Любопитен факт е, че и петте дружества са с български произход.

Топ 5 при "Автокаско"

Застраховател Приходи от "Каско"
1 ЗАД "Армеец" АД 125 118 485
2 ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп" АД 119 447 703
3 ДЗИ - Общо застраховане ЕАД 113 408 096
4 ЗАД "Алианц България" АД 85 738 873
5 Дженерали застраховане АД 55 707 199
ОБЩО 499 420 356

При каското лидерът отново е българско дружество - ЗАД "Армеец" АД, с приходи от на 125 милиона лева. Тук любопитният факт е, че останалите четири водещи дружества са с чуждестранен произход. Лидерите по този вид застраховка държат над 76% от пазара у нас.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    48 3 Отговор
    Лев Инс и стотинка не дават при катастрофи с коли !!!!!!Абсолютни мушингери ,но роба се лъже ,че е най-евтино !

    Коментиран от #7, #13, #19

  • 2 пари на вятъра

    42 0 Отговор
    Лидери са тези обявили най -ниска цена на застраховката. Ако настъпи застрахователно събитие разбираш що за лидери са, МОТАЕНЕ ДО ДУПКА.
  • 3 Бай Шиле

    1 20 Отговор
    Трябва да го вдигнат това КАСКО.За един загинал при ПТП редовно се изплащат по един милион лева.За издраскани врати и брони се изливат много милиони.Има реална опасност /не дай боже/ от фалити.И да се върне Ралица за контрольор!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Потърпевша

    18 1 Отговор
    И трите т.н компании - лидери пак мутри и борци и така за всичко в БГ плащаш и те цакат

    Коментиран от #9

  • 6 Матей

    6 6 Отговор
    ГО ,ТРЯБВА ДА СЕ ОТМЕНИ или да е по желание както каското.тОВА Е ПАР-ЕКСЕЛАНС ИЗВРАЩЕНИЕ,вместо да си застраховаш собственото МПС,притуждават те да застраховаш чуждите.При това се набляга на елемента на принуждението.Взятките са твърде солени за голяма част от населението,това си е чисто изнудване.социална защита никаква,бедните не карат коли.тези положения трябва основно да се преразгледат от едно новаторско НС.

    Коментиран от #8

  • 7 Антонн

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "истина е":

    Какво значи и стотинка не дават при катастрофи с коли?
    На мен са ми изплащали щета по ГО ,вярно виновния келеш беше с Фиат.Ама по талон нали кола се води?
  • 8 ккк

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Матей":

    Ако аз блъсна твоя автомобил и вината е моя,по какъв начин ще ме накарш да ти платя щетите?

    Използвай малко сивото си вещество,не е трудно,може и да ти хареса!

    Коментиран от #10, #12

  • 9 това е минке

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Потърпевша":

    Шефовете мутри, а застрахователните агенти пенсионирани милиционер, военен, милиционер, военен, тук там някой роднина.
  • 10 кратък път

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ккк":

    Милиция, съд.
  • 11 Гост

    12 1 Отговор
    Бул Инс са най-големите мизерници. Като започнеш да ги съдиш и ти звънят да те заплашват .
  • 12 Дизела

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "ккк":

    Ако ти ме блъснеш и твоя застраховател не плати, моя застраховател Алианц ще предяви регресивен иск срещу теб и ще ти запорират заплатата,сметките всичко докато ти не платиш.Алианц предлагат скъпи застраховки,но при щета плащат.
  • 13 кое е истина

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "истина е":

    бе робе.??? От 10 години ползвам услуги на Лев Инс. Не съм ги избрал случайно а и не защото ми е робска психиката. Всяка щета през тези 10 години на всеки един автомобил са били завеждане, оценявани и изплащани навреме. Кое не ти е ясно още за да тиобясня. ТИ автомобил въобще имаш ли и знаеш ли какво ти пиша а и ти какви неща пишеш. Друга бира е стойността на ГО и КАСКО-то. Наистина са високи но това е благодарение на Менда Стоянова бе неориентиран съгражданино. Ама да знаеш че на всички ЗД сумите са сходни. Та какво искаше по точно да напишеш не разбрахме. Важното е да са коректни и да реагират своевременно, също имат добри пакети за др.вид застраховки ама ако ти ги напиша въобще нищо няма да разбереш. Дръж си москвича в гаража, плащай му само данъка за да не ти вземат рег. номера ходи пеша и не се занимавай със застраховки. АРЕ У Лево.
  • 14 Още дерат

    2 0 Отговор
    Не се надраха.
  • 15 небрежнев

    9 0 Отговор
    Аз съм рядък случай и нямам застрахователно събитие повече от 20 години. Миналата година се наложи да пребоядисам преден капак, защото някой го беше опръскал с боя. От Армеец ми отказаха, при условие, че плащам годишно над 5000 лв. за Каско и то в продължение на десетилетие и никога нищо не съм им искал! Не съм възмутен, а направо исках да емигрирам. Ясно е, че ги смених, ясно е че не ме интересува цената за пребоядисване, но не ми е ясно - колко трябва да си прост, за да не уважаваш клиентите си?
  • 16 Cool

    0 2 Отговор
    От години съм при Армеец. Никога не са ме разочаровали. Само 3 пъти съм ги търсил за 13+ години де, но винаги са били адекватни и в реакцията, и в обезщетенията.
  • 17 Емо

    4 0 Отговор
    Да те блъсне клиент по ГО на Лев Инс е най-гадно, не плащат, требе съд, но и това не е гаранция. Клиентите му мислят че са яко са измуфтили, но при по-сериозна щета и печен адвокат евтиното ще им излезе доста солено. като цяло и за каско са зле, като е за плащане на щета. По ГО най-добре плащат Уника и Булстрад. ДЗИ - средна работа.
  • 18 серго

    1 1 Отговор
    Най добри са Дженерали, много съм доволен от тях! Не само при щети а и обслужване и внимание!
  • 19 Шопландец

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "истина е":

    Аз плащам тази застраховка за да може ти да си оправиш колата при ПТП по моя вина. Естествено че не ме бърка дали застрахователя ще ти плати...

    В БГ ако колата ти е ценна си правиш каско, ако не ти е по джоба караш някоя кошница за под 3000 лв и почваш да се ръгаш у София спокойно. Ако и 3 бона са ти много за теб са измислили градския транспорт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове