6 Април, 2021 22:13 4 361 20

Преференциите доведоха до изненади: Сериозни размествания в листите на партиите след вота

  • партии-
  • преференциален вот-
  • рокади-
  • подреждане-
  • листи

Рокадите са в цялата страна

Преференциите доведоха до изненади: Сериозни размествания в листите на партиите след вота - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Пренареждане на политическите партии, но и пренареждане на листите. Преференциалният вот ще изпрати в 45 Народно събрание кандидати от по-задни места. Изненадващите рокади са в цялата страна.

Три са новите партии в парламента, а най-сериозни размествания се очертават за една от тях –„Демократична България”. В трите софийски района и Варна са само две от местата, където преференциите разместиха първоначалната подредба, съобщи Нова ТВ.

И ако в БСП имаше неписано правило, че е трудно листите да се разместят, това вече в факт. В 24-ти избирателен район, 7-мият става втори и така ще стане депутат.

В ГЕРБ размествания има в редица градове – Пазарджик, Хасково, Пловдив. А най-яркият случай е от Благоевград, където последният 22-ри в листата Стефан Апостолов за втори път ще бъде депутат, благодарение на преференциите.

Три са новите партии, които ще влязат в парламента. Преференциите обаче объркаха предварителните сметки кои кандидати да седнат на депутатските банки.

„Преференциалният вот е показвал, че няма нищо невъзможно и кандидати известни и медийни личности преминават напред. Най-вече разместване в преференции има при коалиции”, казва социологът Светлин Тачев.

Такъв е случаят с „Демократична България”. В 24-ти избирателен район водач си остава Владислав Панев. Високият брой преференции отрежда второ място за Иво Мирчев, трето за бившия лидер на СДС Мартин Димитров, които изместват Цецка Бачкова и Стефан Тафров, които бяха втори и четвърти.

„Това е едно от големите предимства на гласуването с преференция и ние го поддържаме и стимулираме. Това ние сме го на наблюдавали на всички избори и дава право вътре сред самите кандидати за депутати да има състезание на идеи”, казва Иво Мирчев.

В същия район, но в листата на БСП, седмият – Борис Цветков измества вторият Димитър Данчев, който беше депутат в предходния парламент, но този път няма да влезе.

„Аз се радвам, че този път не съм ги разочаровал”, казва Цветков.

От последното 22-ро място в листата на Благоевград, Стефан Апостолов се изстрелва директно на жълтите павета. Събраните над 9 хиляди преференции му гарантират втори депутатски мандат.

И докато правят сметки, партийните централи чакат и окончателните резултати от ЦИК.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    7 33 Отговор
    Преференциите водят единствено до допълнителен хаос, особенно по време на избори.
  • 2 Шуши

    38 4 Отговор
    Бацо го разместват при ставро
  • 3 пловдивчанин

    61 4 Отговор
    В Пловдив - Спас Гърлевски е аут от парламента. Каква хубава новина.

    Коментиран от #7, #9

  • 4 А с джипката какво стана?

    22 2 Отговор
    Искам да я закупя и да я сложа в музей.

    Коментиран от #8

  • 5 Спаска Гърневска

    39 1 Отговор
    Такова лизане на ТОЛУПА 4 години , и май ще ми се размине
  • 6 Някой си

    20 6 Отговор
    Бойкикиев да не е изпаднал случайно и да не влиза?
  • 7 Чичо Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "пловдивчанин":

    А участва ли в друг град?
  • 8 Някой си

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "А с джипката какво стана?":

    Продава се бре, за към 60 000 лева.........неска четох из нета :)
  • 9 Лост

    33 2 Отговор

    До коментар #3 от "пловдивчанин":

    Това е добре. Прочети добре името на Стефан Апостолов. Избран със преференции от Симитли. Това е съдията по футбол, син на кмета на Симитли и сричащ депутат от Герб в предния парламент.

    Коментиран от #17

  • 10 Да се направи

    21 1 Отговор
    Паметник от джипката. На кръговото в банкя
  • 11 FckGrb

    21 5 Отговор
    Едва ли някой ще се интересува от раместванията по листите на намсикойси. Важното е, че народът удари статуквото.
  • 12 Последния Софиянец

    23 5 Отговор
    Мишо Константинов подмени вота на българите.Истинските избори ще бъдат след два месеца организирани от Румен Радев.
  • 13 Абре

    15 0 Отговор
    Тоя Тафров не е ли оня...
  • 14 Демократична България

    23 2 Отговор
    Истинският анализ за пировата победа на Герб са купените гласове на циганите и мъртвите души на Михаил Константинов, който не случайно стратегически мълчи за да няма разнищване на проблема! Циганите не са виновни, нямат пари, дават им и вземат за да гласуват! Това е истинската България, завладяна от Бойко Борисов!

    Коментиран от #16

  • 15 Утре Борисов подава оставка !!!

    8 3 Отговор
    Ще има нов премиер ! Предлага генерал
    Мутафчийски ! Вицепремиерът ще е Ангелов !
  • 16 Така е

    11 7 Отговор

    До коментар #14 от "Демократична България":

    За Герб гласуваха ц@ганите и държавната администрация. За Слави гласуваха Пайнерките и балерините. За БСП гласуваχα πο селата, защото още си мислят, че БСП е лява партия. За Демократична България гласуваха левите китки. За ДПС е ясно. За сестра Галева някой по объркан, а за останалите партии останали под 4%бариера са гласували роднините им!
  • 17 3,14К

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Лост":

    Баща му Поли беше поръчковия съдия на мутрите президенти на ФК пре 90-те години. В югозапада свиреше по 20-25 мача на сезон за отбора, който влиза от "В" в"Б" група.Така се изредиха Дупница, Велбъжд, Миньор и Металург. После почна да свири и в "А" група и цирка продължи. Тогава се появи комсомолеца мутра Порточанов и сега искат да управляват и БФС. Честито!
  • 18 Гневен бургазлия

    4 0 Отговор
    Къдесе скри онази гнидра Портачанов.. Още го търсим да го наритаме.. От привърженици на Нефтохимика.. Глусен плевел мутрагел е тоя!
  • 19 big

    1 0 Отговор
    Преференциите са нож с две остриета! В много от партиите се използваха хора "носители" - известни лица в обществото, които не са били в сметките на ръководството на партията, т.е. те са разчитали на името им и да не се ползва преференция. За съжаление, тези хора могат да бъдат известни в обществото, но да нямат качества или подходящи знания за НС, а други откровено са си купили преференциите. Има и нещо като наказателен вот на избирателите, те не познават кандидатите, които са обикновено от други места - парашутисти и не гласуват за тях. Аз също не гласувах за първите, а за 6-я в листата, обикновено те са вече от района.
  • 20 ПЛЯС ПЛЯС ПЕДА

    2 0 Отговор
    ТАФРОВ , СТАНИШЕФ И ДЖАМБАЗА КАКВИ СА ? АМИ ТАКИВА СА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове