15 Април, 2021 08:04 8 945 34

Новият трик на КАТ за глобите е незаконен

  • кат-
  • глоби-
  • трик-
  • диана ковачева-
  • омбусман

Това каза омбудсманът Диана Ковачева

Новият трик на КАТ за глобите е незаконен - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС/Архив

Недопустимо е след заплащане на конкретната глоба синият шофьорски талон да бъде задържан от КАТ заради стари глоби на водача, гласи становище на омбудсмана Диана Ковачева, цитирано от Труд.

Припомняме, че преди дни от КАТ са измислили нов трик да събират неиздължени глоби. Методът им включва съставяне на акт за нарушение на чл. 190, ал. 3 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), според който всяка глоба трябва да се плаща в едномесечен срок. Следва наказателно постановление с глоба от 20 лв., но освен тази сума, шофьорът трябва да плати и старите си задължения, за да му върнат талона.

Омбудсманът посочва чл. 157, ал. 6 от ЗДвП, съгласно който се отнема контролния талон. Той трябва да се връща на водача незабавно след доброволното заплащане на конкретната глоба, за която е отнет.

"Задържането на контролния талон извън хипотезата на чл. 157, ал. 6 от ЗДвП е без правно основание и гражданите могат да изискат връщането на талона по административен ред, а при отказ - и по съдебен ред. Допълнително биха могли да търсят и обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди при продължително задържане на талона без основание", категорична е Диана Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Както пее тодор колев

    38 0 Отговор
    Всичко краде ли краде
  • 2 Гост

    27 46 Отговор
    А какво предложение за събиране на глобите от джигитите ще даде Омбудсманът? Или като всички казва - Така не може, но не казва как може и как да се реши даден проблем?! Защото несъбирането на глобите от нарушителите е проблем и то голям. Както се казва, резултатите от глобите идват след прекратяване възможността да бъдат избегнати, а не са във функция от размерът им. Та, питам Омбудсманът - какво предлагате?

    Коментиран от #7, #9, #10, #12

  • 3 Стрелата

    20 2 Отговор
    В тикволандия е така само простотии дано новите не се излагат толкова ама то повече тея едва ли
  • 4 Диверсант

    21 5 Отговор
    Ако има добър адвокат, полицая може да бъде съден за ВЪОРЪЖЕН ОБИР.... Изобщо не е смешно. Лични вещи може да отнема само с излязло наказателно постановление.
  • 5 даааа

    17 33 Отговор
    Омбудсмана, да престане. Всички, които се правят на тарикати, трябва да си плащат!
  • 6 Катеричоците

    44 4 Отговор
    Когато служители на КАТ и МВР, грубо нарушават законите, кой очаквате да ги спазва?
  • 7 Миризлив пор

    21 13 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Сега се правят на добрички и с популистки методи се опитват да трупат гласове и симпатии. Всеки обяснява колко е незаконно а кога джигит с 20-30000 лева глоби от които повечето опростени по давност убие техен роднина и следва вой до небесата. Истината е, че кога някой избегне 5-10 глоби и вече не му пука за правилника, кара с колкото иска, предимството винаги е негово а глобите са листчета с 3-годишна давност и никой не може да го накара да ги плати.
  • 8 БАЙ Х@Й ‼

    30 1 Отговор
    Странно как институциите противопоставят хората едни срещу други! Как държавна институция НЕ може да си събере вземания по закон, при положение че ако дължиш 5лв някому ще Ви налазят ЧСИ и прочие събирачи които законно ще Ви вгорчат живота‼
  • 9 Намали

    52 10 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    телевизиите! Какви джигитти те гонят? Имаш ли идея, че над 80% от глобите са от така наречените хранилки! Това не са глоби на джигити, а рекет върху нормални хора! Спрете с това облъчване и се огледайте за реалността навън!

    Коментиран от #13

  • 10 Има с з

    17 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Има си законов ред. Служителите в МВР вместо да подпират бюрата, могат и да поработят.

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Има с з":

    Това казвам и аз - да се създаде РАБОТЕЩ законен ред.
  • 12 Диверсант

    10 10 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Написаните актове отиват в данъчна полиция която следи за плащането. След изтичане на срока автомобила се спира административно на книга, но собственика не знае. Продължава да го кара, при рутинна проверка на такъв автомобил го взема паяка и на наказателен паркинг 40 € на ден Изчисляват ти и дните откогато е била глобата до деня на хващане.. Мисля че след като си платил всичко ти спират от движение за три месеца още колата. Можеш да я изкараш от наказателния паркинг само с паяк до домът си. Това е в Италия, но Ганчо не чете и чака всичко от Брюксел

    Коментиран от #15

  • 13 Гост

    8 9 Отговор

    До коментар #9 от "Намали":

    Да, имам идея, защото и аз съм нарушавал правилата на места с безумни ограничения или остарели такива, но ВИНАГИ си плащам за нарушенията, при това в срок. Но дали нарушенията са на "хранилки" или пък не - това е друг въпрос. И като пиша "джигити" имам предвид нарушители, въпреки че сигурно 80% от нарушенията са за превишена скорост.

    Коментиран от #19

  • 14 Николай

    26 0 Отговор
    Защо имаме КАТ, ДАИ, ТОЛ полиция, и не знам още колко пътни контролни органа. Не може ли една служба да изпълнява и трите функции. Поредния раздут щат от чиновници, лешпери които взимат заплати и само измислят нови методи за рекет. Да се намери начин НАП да събира глобите. Нали за това е Национална служба за приходи.

    Коментиран от #16

  • 15 Гост

    4 12 Отговор

    До коментар #12 от "Диверсант":

    И там тази практика работи, нали? А тук, ако я приложиш, Омбудсманът и още една сюрия хора като нея ще гракнат, как неправомерно спираш от движение автомобил, който може да не е собственост на водача, как нарушаваш правата на собственика да си ползва автомобила, как той трябва да бъде уведомен и още десетки доводи, само и само да не работи събираемостта на глобите.

    Коментиран от #17, #18, #22

  • 16 Николай

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Николай":

    Защо здравните осигуровки се плащат в НАП, не в здравната каса, по същата схема НАП да събира глобите от пътна полиция.
  • 17 Диверсант

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Ганчо дълги години кара в Италия с българска регистрация, колата регистрирана на друг. Но имало случаи когато полицията го карат да извика собственика 😂 и си решиха проблема
  • 18 Диверсант

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Глобите от камери отиват на адреса на собственика, но ти пращат и формуляр, ако зад волана е бил друг да попълните неговите данни. Избирай кой да плаща, но сметката се плаща.
  • 19 Като си

    15 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    наясно, защо одобряваш подобно нещо! Нима е справедливо някой да те глобява за нещо, което реално не трябва да си виновен? Нима е справедливо последните 3 месеца да ми висят именно по такива места и да ми обясняват колко нарушители имало? Реално оправяш ли някакъв проблем по този начин? Нима ще намалиш ПТП така? И ти си съгласен да плащаш нещо което не е справедливо? Не мога да ви разбера начина на робско мислене! Ами вземи си определи дарение годишно ако искаш към кат, но не ми обяснявай, че това е правилно! Когато ползват подобни методи за да те глобяват, хич не ме интересува как ще ги събират и ако е минала давност, още по добре! Естествена справедливост! Да покрай сухото гори и мокрото! Да със сигурност има и такива дето трябва да са глобени, а не са! Но те са в пъти по малко от ограбените хора! Затова няма как да се съглася с вас! Тръгнете от справедливите глоби, пък после гледай натам! В противен случай някой ти натяква какъв си виновник и ти без да мислиш се съгласяваш и си готов да си свалиш гащите да те нашляпат! Не бъдете роби и не си подарявайте правата!

    Коментиран от #21, #25

  • 20 Гост

    8 1 Отговор
    Много лесно се решава всичко.Плащане на място с ПОС терминал е едната мярка.Ако платиш веднага на полицаите ,глобата се намалява с 50%. Ако е от камера и платиш до 14 дни, намаление с 30% .Трето, половината от сумата да остава за местната община и с да се ползва за ремонт на улици,изграждане на паркинги и др. Четвърто,премахват се всички ,,предпоставки" за хранилки на ченгетата ,не може да правиш пътища като немски аутобан без ограничение на скороста, и да пльоснеш знак 50 кв.ч . Много работи могат да се направят както в белите държави.По горе разни хора коментират как било в Италия,,ама само в частта как се събират глобите. Мога много да им разкажа и за други държави,но няма смисъл. В България е пълно с безумия сътворени в пътната инфраструктура както в градовете,така и извън тях. Пешеходна пътека на 15 метра от светофар..абсолютно безумие ,малък пример ви давам.

    Коментиран от #27

  • 21 Леле супер си

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Като си":

    Точен коментар
  • 22 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Ако платиш глобата в седмичен (месечен) срок глобата се намалява с 50%.Това е номерът на всичко.
  • 23 Като ви чета коментарите стигам до извод

    1 1 Отговор
    Че си заслужавате съдбата в клоаката беге 😂😂😂😂😂ганю са радва че друг го глобили и плащал 😂😂😂😂даже дава идей как да бъдат прецакани сънародниците му😂😂😂😂
  • 24 Мсля че глоби не трябва да има

    1 0 Отговор
    Кат да се закрие като рекетьорска организация и всеки да кара как иска и му е на сърце
  • 25 Еди кой си

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Като си":

    Пробвай да не си платиш глобата в Англия! И ще разбереш какво означава давност - няма такова нещо. Само прогресивно нарастване на сумата. Ама ние сме Ганьовци и Андрешковци, дай ни да ревем и да мислим как да излъжем закона.

    Коментиран от #28

  • 26 Гост

    4 0 Отговор
    Добре де, ако си платиш само последната глоба, нали старите остават неплатени? Тогава какво пречи още на излизането от паркинга на КАТ да ти напишат нова глоба и пак да ти вземат талона?
    Притеснителното е друго обаче - ако продължаваме да сме се "тарикати" рано или късно ще дадат събирането на глобите на ЧСИ-тата и ще стане страшно и мегаскъпо тогава (няма законова норма възпрепятстваща това)!
  • 27 Истината

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    е, че трябва да се почне от тотална реорганизация на кат! Трябва да се изринат всички мишоци там, които са се окопали! КАТ трябва да започне да се грижи за проблемите на пътя, а не да ми се крият зад храсти и на места с малоумни ограничения! Това не решава проблема! Трябва да взимат отношения с неправилно регулирани светофари, предизвикващи задръствания! Своевременно да констатират проблема и да се дават предложения за решаването му! Трябва да констатират проблеми в пътни участъци с предпоставки за ПТП и веднага да се уведомяват службите за отстраняването им, като се дават и предложения! На места с концентрация на ПТП, трябва да се констатират реалните проблеми, а не измислените, защото не е логично точно там всички да са нарушители, да карат бързо и да стават ПТП! Ясно е, че точно на това място да се случва по често от другаде, значи има проблем! А ти проблема скрит в храстите, няма да решиш! И хиляди още подобни неща, от които би имало ефект, вместо да ми стоят в храста! Уреди всичко това, и другото по естествен начин ще се нареди, без съпротива! А да плащаш на катаджия, е груба грешка! Повече от 50% ще влязат вместо в бюджета, като подкуп в джоба на катаджията, за да не ви глоби! Въобще за да оправяме глобите, трябва да оправим много неща преди тях! Няма интерес за оправяне на проблемите, но реват за рекета и облъчват във всяка медия! Всяка седмица пред инфинити събират журналистите, слагат една тринога и за около 30 мин. им се обяснява, видиш ли кол

    Коментиран от #29

  • 28 Не си

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Еди кой си":

    разбрал смисъла на коментара!

    Коментиран от #33

  • 29 Истината

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    Продължение на ком. 27:

    Всяка седмица пред инфинити събират журналистите, слагат една тринога и за около 30 мин. им се обяснява, видиш ли колко джигити имало! Не хванете и си вършете работата, а тя не е в рекета на хората!
  • 30 един от многото

    3 1 Отговор
    Това защо не го казвате на гръцките полицаи , когато не можете да си платите глобите , ами специално започнаха в България да слагат регистрационните табели така , че да могат да се свалят и качват! Нарушиш ли , глоба , не плащаш ли санкции! Няма законно и незаконно. Да не си плащаш задълженията също е незаконно.
  • 31 Катаджия

    6 0 Отговор
    Изобщо не е в компетенцията на КАТ да събира глоби.Всички тези трикове,врътки,схеми за събиране са самоинициативност на някой самозабравил се началник в МВР.Единствения компетентен орган по събиране на задължения е НАП.Точка.
  • 32 БГ жител

    8 1 Отговор
    В момента работата на пътна полиция е единственно да събира глоби и да констатира станали нарушения! Това с нищо не помага на обществото! Когато видиш полицай, той трябва да ти вдъхва респект и спокойствие, а не страх, омраза и рекет! Съгласен съм нарушителите да се глобяват, но не на места-хранилки, където обикновенно да ли ще караш с 50км или 75км , няма никакво значение! Има места като училища, натоварени кръстовища ,развалени светофари, места с чести произшествия, където трябва да помагат и да глобяват! Кога сте видяли полицай да помага на възрастен човек да пресича примерно или да е в помощ на данъкоплатеца!
    Когато плащате глоби по банков път, в бланката пише: ФОНД събиране на глоби??? (къде отиват ??? ) в шахтата - държавата...
    Защо тук не се появи ковид-математика, да сметне събрано-похарчено и за какво?!?!?!
  • 33 Ооо

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Не си":

    Много го е разбрал. И аз много добре го разбрах! Коментара ти насърчава търсене на права без съобразяване с нищо! Че имаш ли достатъчно време да си търсиш правата, ще избегнеш всяко наказание за да докажеш че си над закона... и когато това стане няколко пъти - вече не се съобразяваш само с глобите по пътя а и с всичко останало - защото мислиш че имаш права! И това е толкова грешно и вредно за обществото като цяло - защото всеки си търси правата - над комшията, над стгражданите , над общината , над всичко... в резултат - разделение и разправии!
  • 34 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Хиляди измислени нарушения.Пример:четирилентов път с разделителни мантинели Бургас - Созопол.Ограничение 80 км.В 01 часа по сред нощ, живо пиле няма но "джигитът" е много опасен с 100 км/час.Глоба за мръсника и добра статистика за работата на КАТ.Ашколсун.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове