Last news in Fakti

15 Април, 2021 10:51 1 753 28

Мустафа Карадайъ: Изборите показаха, че е необходимо ново начало

  • мустафа карадайъ-
  • дпс-
  • парламент

ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили

Мустафа Карадайъ: Изборите показаха, че е необходимо ново начало - 1
Снимка: БГНЕС

Категорично сме готови за нови избори веднага, но от гледна точка на държавата не стоят точно така. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание.

Според него са нарушени диалогът, координацията и контролът между властите. "От това идва и ниското ниво на доверие на българските граждани към институциите. Това явление определяме като институционална криза, която рефлектира пряко върху функционирането на държавата и демокрацията. Ето защо на отминалите избори нашият слоган беше - рестарт на държавността.

Смятаме, че макар и трудно този процес на възстановяване на държавността може да започне още от 45-ото Народно събрание. С възстановяване на диалога между политическите субекти ще започнем нормализирането на политиката. Сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява Конституцията. ДПС от 4 години призовава основните политически сили да работят за развитие на страната.

Един опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, може да постави началото на процеса на нормализация в политиката и изготвяне на план за излизане на страната от кризата. ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили със следните приоритетите. Първо - план за излизане от пандемичната криза, включващ ново ускорена ваксинационна програма, по-ефективни, икономически и социални мерки за защита на населението и бизнеса. Второ, изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост", каза още Карадайъ. Той изброи достойно членство в евроатлантическите структури.
Според него някои разчитат резултатът от парламентарните избори като воля за нови избори. "Може. Ние категорично сме готови за избори веднага. От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят точно така. България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи: пандемична, икономическа, социална, институционална. Ако си позволим да прибавим към тях и политическа - ще сбъркаме сериозно.

"Смятаме, че сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в българската политика. Години наред фактически липсва нормален диалог между политическите субекти. След 2017 г. това се пренесе и върху държавните институции", каза още Карадайъ.

"Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов модел на отношение. Нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена", каза още Карадайъ.

Трябва пластично управленско решение, което изключва чисто партийни кабинети. Това каза председателят на ДПС.

"Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов модел на отношение. Нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена. В този възможно най-пъстър парламент, създаващ условия за невъзможност за формиране на управленски партийни коалиции, избирателите искат да се изпълни девизът "Съединението прави силата". Единственият модел, по който това може да стане като се набележат основните приоритети, пред които е изправена държавата, политическите сили да дискутират и постигнат единомислие. Това не предполага нито дву-, нито три-, нито петчленна партийна коалиция, а много по-широко съгласие. Много по-пластично управленско решение, което автоматически изключва чисто партийни кабинети, оглавявани от партиен лидер. Така ние разчитаме замисълът на суверена", заяви още Карадайъ.

Той заяви, че ДПС плътно ще следва замисъла на суверена и няма да гласуват за правителство на някоя партия, ако преди това не е ясно документирано, че тази власт има ясна програма, с точно оказани цели, средства и срокове за тяхната реализация.

"Нека да извлечем всички възможни ползи от тази конфигурация в това Народно събрание. Време е за решителни промени. Нека ги направим", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ново

    10 0 Отговор
    начало с НОВИ ОСНОВИ !!!
  • 2 БОЗА

    19 1 Отговор
    "Мустафа Карадайъ: Изборите показаха, че е необходимо ново начало"

    Демек:"квот било-било,минало,заминало"...а НЕ ТАКА... ;-)

    Коментиран от #10

  • 3 гост от село

    15 6 Отговор
    ДПС , ясно заяви ,че пак е готова да предаде България за пари и власт ...какво да очакваш от една етническа ту ско с иганска партия ...пфуу

    Коментиран от #8

  • 4 ЧИТАТЕЛ

    14 4 Отговор
    ДА НОВО НАЧАЛО БЕЗ ТУМОРА ДПС!
  • 5 Ганьо

    12 5 Отговор
    Този човек може да не говори правилно, но говори верни неща...
  • 6 БКП

    9 7 Отговор
    Ново начало е възможно единствено с "Народен съд" и "национализация".Историята го е доказала.
  • 7 Юсуффф

    11 4 Отговор
    АГА НЕДЕЙ ДА ТОЧИШ ЛИГИ ЗА ВЛАСТТА.ДОТУК БЯХТЕ С ВАШИТЕ ФАСОНИ.
  • 8 Експерт

    14 6 Отговор

    До коментар #3 от "гост от село":

    Единственото турско на ДПС е гласоподавателите им. ДПС си е чисто руско-мафиотска зависима партия.
  • 9 новото начало

    2 3 Отговор
    Кой крал, крал. Слагаме на страна и започваме отначало. Ако е останало нещо.
  • 10 Нещо

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "БОЗА":

    като при мутрите ! Ходят да се изповядат при свещеник , хвърлят пари и "пречистени" почват отново !

    Коментиран от #14

  • 11 Българина

    3 5 Отговор
    Да, и нека началото е без противоконституционната дпс, дост и ндпс
  • 12 Бони

    10 1 Отговор
    ТИЯ ЗАПОЧНАХА ДА САПУНИСВАТ СЛАВИ. САМО ЕДНО РЕШЕНИЕ-СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО И НОВИ ИЗБОРИ.ДРУГОТО Е КАПАН .
  • 13 ТаУмВзе

    4 6 Отговор
    Добре Мустафа ефенди, да спазим Конституцията. На расово религиозен принцип, партии са Забранени. Но няма да е, защото робът овца се Евакуира от бившата територия България. А броеница на Доган ефенди ще продължи да реди и безчинства. И когато официално ликвидирате Робите, от кого ще Крадете. Закривай с чалгичка на учиндолския тиняк и тва е.

    Коментиран от #17

  • 14 БОЗА

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Нещо":

    Безнаказаноста ражда беззаконие... ;-)
  • 15 Дааа

    8 2 Отговор
    Това било, онова било но ДПС са винаги в парламента. Аферим,евала,машала ашколсун.
  • 16 Омис

    5 4 Отговор
    Никой не иска Вашата подкрепа. Когото сте подкрепили после сте го уморили. С ГРОБ и Дебелото момче сте едно. Каквото и да докоснете изсъхва.
  • 17 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "ТаУмВзе":

    Съдът друго казва за съжаление по отношение на ДПС и тях винаги ще ги има в парламента .

    Коментиран от #25

  • 18 Мнение

    2 2 Отговор
    ДепеСе, много внимавайте с религиозния джихадизъм за който сте се зачесали! Изключителен риск представлява това за закриването ВИ! Политика е едно, Религия друго нещо. Казвате, че сре готови за избори, но електоратът Ви не е готов...или е готов, но не да гласува за феодална партия!
  • 19 Играта да стартира

    1 1 Отговор
    А ние да бъдем вечния балансъор.Крачка вляво,пада десния.И обратното.Затова хората трябва да връчим ключа за управление и в НС,а от там в МС на една партия.Не коалиция,а Партия.С ясни,конкретни политики,който са в полза на милионите обикновени хора.Коалиция е скрита форма на обща безнаказност и тридесет години сърбаме кашата на такъв управленски модел.Избираш,даваш му пълен превес във властта,но в къс времеви период.Върши работа- остава! Не върши- милионни протести и шут , завинаги от политиката.
  • 20 аман от дебили

    4 4 Отговор
    Този срича като второкласник. (Отделно, че му е трудно да произнася думите...) Има изражение на ритард.
  • 21 Фактът, че политическите кадри

    2 0 Отговор
    На БСП и ДПС е, че се ОБУЧАВАТ в една и съща академия по една и съща система!
  • 22 ЧОЧО

    1 0 Отговор
    Ново начало,същите играчи.
  • 23 Не мерси

    3 1 Отговор
    За Дпс, Бсп и Герб не гласувам от 15 и повече!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Генерал 🇧🇬

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Да, благодарение на "Америка (уж) за България", макар, че и до днес е спорен въпросът относно законността на ДПС
  • 26 Гост

    1 0 Отговор
    От Вас ли? Доста нагло!
  • 27 шопендар

    0 0 Отговор
    НОВ БАРДАК СЪС СТАРИТЕ К.У.Р.В.И.,няма да стане.кои са старите ли,нинова,вигенин,манолова,дончева,атанасов,христ иванов,дпс,бсп,и още много
  • 28 лудия

    0 0 Отговор
    Машала ефенди ,чожум!
    Как да не сте готови хвърляте луди пари , българи предатели колкото си искате.Славчо сиголно сте го обработели.Тои обича паричките!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове