16 Април, 2021 13:44 1 928 19

Ефектът COVID: 7,4% безработица и забавяне ръста на заплатите у нас през 2021 г.

  • безработица-
  • заплати

В Еврозоната трайно незаетите ще достигнат 6,6 млн. души, прогнозира Euler Hermes

Ефектът COVID: 7,4% безработица и забавяне ръста на заплатите у нас през 2021 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Заради икономическите сътресения от COVID-19 кризата безработицата в България през 2021 година се очаква да достигне 7,4%, прогнозира глобалният лидер в застраховането на търговски кредити – Euler Hermes в регулярния доклад за развитието на страната ни. Това ниво е едно от най-високите в региона на Централна и Източна Европа, показва сравнителен анализ на експертите. През 2022 година с очакваното поетапно възстановяване на бизнеса безработицата ще може да се редуцира до 6,2%. Тази ситуация на пазара на труда ще се отрази и в значително забавяне на ръста на заплатите у нас, като след убедителното увеличение през предходните две години съответно с 11,5% и 7%, за 2021 година се очаква осезаемо успокояване на тенденцията до 3% ръст, а за 2022 година – 5%.

Проучване на Euler Hermes показва, че ситуацията на пазара на труда в Еврозоната, където много българи намират реализация през последните години, също не е оптимистична, като нивата на безработица в редица големи държави като Франция, Италия и Испания са над тези в Централна и Източна Европа. Очакването на анализаторите е трайно незаетите през 2021 година да достигнат 6,6 млн. души, което е с 38% повече в сравнение с времената преди COVID-19 кризата. Завръщането към предишните нива на заетост генерално е поставено под въпрос. От една страна то е обвързано с възстановяването на икономиките, като според експертите това е възможно да се случи в Германия през втората половина на 2022 година, а в повечето други държави чак през 2023 година. Междувременно обаче новата COVID-19 ситуация променя и правилата на пазара на труда, като с форсирането на дигитализацията и автоматизацията в Европа производителността на труда вече надскача значително нивата отпреди кризата. Това подобно на познатия от САЩ модел поставя под съмнение връщането на работа на много хора, особено на позиции, които не изискват специфични умения.

Според анализаторите на Euler Hermes процесите на пазара на труда ще бъдат фактор и за ограничаване на инфлацията в България, като прогнозата им е за 1,1% и 2,1% през 2021 и 2022 година. Очаква се и забавяне на ръста на индивидуалното потребление, което през 2018 и 2019 година беше основният двигател за растеж на българската икономиката. Заради COVID-19 кризата през 2020 година обаче се наблюдава “замръзване”, а за тази и следващата година ръстът ще се движи около 3%. Експертите обръщат внимание и на лимитираната кредитна активност у нас, която почти не е нараснала през 2020 година въпреки ниските лихви. Актуализираната прогноза на застрахователя за развитието на българската икономика през 2021 и 2022 година е за ръст на БВП съответно с 3,5% и 3,8% след свиването с близо 5% през кризисната 2020 година.

“В тази изключително динамична среда, трудност при прогнозирането и бързи промени в състоянието дори на познати и доказани във времето търговски партньори, за бизнеса е по-важно от всякога да управлява риска. Един от инструментите за това е застраховането на търговски кредити, като в новата реалност за компаниите е ключово не просто да предприемат тази стъпка, но и да търсят доказано стабилен застраховател.”, обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България и припомня, че

Moody's Investors Service потвърди стабилния рейтинг Aa3 stable на Euler Hermes в последния преглед на пет водещи застрахователи на търговски кредити в света. Дори в контекста на COVID-19 кризата перспективата за Euler Hermes остава устойчива като отражение на стабилния рейтинг на групата Allianz, към която принадлежи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 И огромна

    21 1 Отговор
    армия чиновници на всичкото отгоре издържа бедния българин !

    Коментиран от #5

  • 3 пешо

    14 1 Отговор
    е, за ръста на заплатите можеше и да не споменавате. дойде му на "национално отговорния капитал" като голямо улеснение това. но и иначе нямаше да се чудят много, все щяха да измислят причина, не им е зе сефте. я сушата, я кишата, я "глобалното затопляне", я "климатичните промени"...
  • 4 У нас

    11 1 Отговор
    от години работната ръка е в недостиг защото възрастовата група която трябва да доминира на трудовия пазар е най малобройна.Демографската криза от началото на "демокрацията" и големия брой хора напуснали страната са сред основните причини за това.
  • 5 данъчен

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "И огромна":

    Интересно, как ли се справя? Като е толкоз беден. Или продължава да укрива доходи? Да идваме данъчните?
  • 6 нннн

    10 0 Отговор
    Лошо ! Но има и добра новина: броят на милионерите в България расте...
  • 7 ЕФЕКТЪТ

    7 0 Отговор
    ПРОЧЕТЕТЕ ПЛАНЪТ НА ГЛОБАЛИСТИТЕ -САТАНИСТИ В КНИГАТА НА КЛАУС ШВАБ ЯСНО Е ОПИСАНО КАКЪВ ЦИФРОВ КОНЦЛАГЕР ВИ ГОТВЯТ А ВИЕ СИ МИСЛИТЕ ЗА ИКОНОМИКИ СВЪРШИ СЕ ВЕЧЕ ОТ 1 ГОДИНА ЖИВЕЕТЕ В НОВА РЕАЛНОСТ СТАДНИ!

    Коментиран от #19

  • 8 Ясна е работата

    3 1 Отговор
    Щом и Слави се разболя от Ковид.

    Коментиран от #9

  • 9 ХАХАХА

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ясна е работата":

    ТО СЪС СЛАВУЦА РАБОТАТА БЕШЕ ЯСНА ПРЕДИ ТОВА ЗАЩОТО ТОЙ Е САТАНИСТ ЕСТЕСТВЕНО ,ЧЕ ЩЕ ИЗПАЛНЯВА ПЛАНА НА ГЛОБАЛИСТИТЕ -САТАНИСТ ,А ТОЧКО АФРИКАНСКИ ВЕЧЕ СИ СЛАГА НАМОРДНИКА НА ОЧИТЕ,ДА НЕ КАЗВАМ БАЛАБАНОВ КАТО НОВАК КАКВИ ПИРАМИДИ ПРАВИ СЪС РЪЧИЧКИ И ОЧИЧКИТЕ МУ КАК ШАРИХА ДЛИ ПРАВИЛНО ПРАВИ ПИРАМИДАТА ЖАЛКИ СМЕШНИЦИ.
  • 10 Проф. Вучков

    8 0 Отговор
    Ми не е вярно това бе, аланкоолууу!!!!! Заплатите на държ. служители бяха вдигнати няколко пъти от ГЕРБ, за да спечели изборите, ама и това не помогна
  • 11 Недялко от Герб

    5 0 Отговор
    Важно е че на администрация, учители, военни и полицаи заплатите са 30% нагоре от 1 ноември миналата година. За другите да се спасяват
  • 12 Партизанин от ГЕРБ

    7 0 Отговор
    Превратът на Румен Радев успя : Превратът на Румен Радев успя. Новия Отечествен фронт , обединен на улицата от юмрука му, започна ужаса за Герб. Задават се чистки , властва реваншизъм. Недялко Недялков : " Клане се задава . Ритуално ще се вземе главата на Бойко Борисов , след което ще започне безмилостна репресия ", предупреди той. "Много хора , включително и аз , сме притеснени и уплашени от злобата и реваншизма. Извършва се демонстративно , за да всява ужас. Членовете и симпатизантите на ГЕРБ са достатъчно уплашени , за да не излязат на улицата. Срещу тях ще излязат бригадите на Божков. Полицията ще бие , ще пуска и водни оръдия. Няма свободно слово , има ще ви режем части от телата", продължи мисълта си издателят на Пик. " На улицата вече не излизат обикновените Българи, в момента излизат само платените ", констатира с горчивина Недялков
  • 13 .......

    9 0 Отговор
    ЗЩО НОИОЙ НЕ СПОМЕНАВА ЗА КАРТЕЛА В ЦЕНИТЕ НА ОЛИОТО ОТ 2,30лв ВЕЧЕ Е 3,60лв. ОКОЛО 70%ПОСКЪПВАНЕ
  • 14 Варна

    0 0 Отговор
    Глупости на търкалета! - Раста на заплатите се отчита от повишението на Минималната Работна Заплата, който е нормативен! Ако нямаше увеличение на Минималният Облагаем Доход, нямаше да бъде отчетена разлика! - Съвсем простичко е!
    За да няма такива нелепи теории, като тази статия се прави т.нар. Факторен Анализ с присъщите му математически модели като "Метода на Вериждните замествения", "Метод на разликите", обичайните методи за изследване на динамиката и т.н. и т.н.
    Отчитането на увеличенията или пък намаленията по същество в анализа не означават нико и изкривяват тълкуването, ако не се установят причините за това!
    В тази връзка тази иначе дълга статия напрактика е "гола вода", от гледна точка на професионалната гилдия.
    Единственото, което може да се установи със сигулност е слабата подготовка и липсата на опит, на онези които са правили аналаза.
  • 15 Рошко

    2 0 Отговор
    Ефектът е такъв какъвто е, 80%които ги писахте ковид, нямаха нищо общо с ковид, това за мен е най голямата лъжа в историята на човечеството, за да можете да контролирате и дресирате робите
  • 16 Развеселен

    2 0 Отговор
    Честита оставка най накрая на мутрата . Това каза председателят на ПГ на " Има такъв народ" Тошко Йорданов пред журналисти в Народното събрание.
  • 17 Пръц

    3 0 Отговор
    Според диалектическият материализъм е настъпило време за национализация с мирни средства.Гладен и безработен човек изобщо е неуправляем.Ще помете първо ония къде вчера се заклеха да работят за благото на народа.
  • 18 Шпек

    3 0 Отговор
    Какви заплати бе,Боце рекламираше България като мястото с най—евтина работна ръка.Докато народа е в кошарата нищо няма да се промени.Само ще го стрижат.
  • 19 За Ефекта

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЕФЕКТЪТ":

    Няма кой да те чуе! Още по малък процент са прочели книгите на Шваб! Те на практика,представят прецизно изработен ,глобален план за икономическо преразпределение на производствени активи и мощности, селско стопанство,здравеопазване, образование.Няма нещо ,което да е пропуснато.Глобална цел е срещу напечатани трилиони зелено,да се изкупи всичко.Дребен,среден бизнес ще бъде унищожен.От там средната класа навсякъде.Ще остане група от невероятно богати,който ще разпределят всичко.През десетина мега компании,,с пръъснати филиали в цял свят.Елегантен начин,за нулиране на неизплатими дългове,към всички държави,закупили ДЦК.Нулират ,и вкарват виртуални пари.Но няма да бъде биткойн.Той е част от плана за" изсмукване" на трилиони.Никой и към момента,не посочва,кой стои зад него? Няма банкови гаранции от никой.Днес струва петдесет, след месеци, вероятно да стигне нива от стотицк хиляди.В час" Х" за минути,може да струва центове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове