19 Април, 2021 11:48 1 882 8

Проф. Пламен Киров: Фантастика е да имаме кабинет с първия опит

  • правителство-
  • кабинет-
  • пламен киров

До месец ще стане ясно дали ще има ново правителство

Проф. Пламен Киров: Фантастика е да имаме кабинет с първия опит - 1
Снимка: БГНЕС

Ако всеки от субектите действа в рамките на предоставеното му от Конституцията време – 7 дни и консултациите при президента приключат за ден-два или три, около месец ще върви цялата процедура. Това каза пред БГНЕС конституционалистът проф. Пламен Киров.

Според него консултациите ще преминат бързо. „Такава беше заявката на президента. Той ориентира, за да не бъдат изненадани шестте парламентарни групи в парламента, че консултациите ще преминат в рамките на един ден. Разбира се, от консултации всичко може да се очаква, не е ясно как ще тръгнат и може да се наложи и втори, и трети ден. Конституцията не определя някакъв краен срок. Струва ми се, че предвид и на това, което става в парламента – тази ожесточена, не борба, защото ако има такава, то е борба на някакви идеи, на визии и т.н., а заяждане – може да се наложи консултациите да се разтегнат”, заяви професорът, но посочи, че това по-скоро няма да се случи.

След консултациите се завърта колелото с мандата.

„Заявката на ГЕРБ е, че те съвсем сериозно ще предложат правителство и няма да върнат проучвателния мандат веднага, след като бъде връчен с указ на президента, и кандидатът на ГЕРБ Даниел Митов ще предложи състав в Народното събрание, което означава, че ще има една парламентарна фаза на обсъждане и на гласуване в парламента", каза професорът.

Той посочи, че нашата Конституция затваря избирането на правителство в парламента. "Ако президентът прави подготвителната част от самата процедура, то същинската процедура се развива в Народното събрание. Там ще има две гласувания – за кандидата за министър-председател, и ако успее и мине кандидатурата, тогава той ще предложи останалата част от състава на правителството, а с министрите анблок ще се премине към повторно гласуване”, каза проф. Киров. Той пресметна, че това най-вероятно ще бъде в рамките на седмица. „Ако ГЕРБ са готови с проектосъстава на правителството може да стане и бързо, може да стане в рамките на срока, който Конституцията предвижда след връчването на проучвателния мандат, т.е. в 7-дневния срок”, обясни професорът.

„Може да има правителство още с първия опит, нямам представа, но ми звучи в сферата на фантастиката, при това силно противопоставяне на всички други парламентарни групи срещу политическа партия ГЕРБ. Предстои да видим, всичко става”, каза той.

Проф. Киров е категоричен, че няма политическа криза от гледна точка на това, че Конституцията дава изход от това положение, нещата са ясни. „Има силно политическо противопоставяне. Това, което се разигра в парламента не е хубаво”, каза той. Проф. Киров предполага, че доста българи, които се интересуват от политика го следят и надали са останали естетически удовлетворени от езика, който се държи и начина, по който се действа в тези първи заседания на 45-ото Народно събрание.

„В момента ГЕРБ изпиват горчивата чаша, която те предоставиха на останалите парламентарни групи през 2009 г., защото тяхното поведение не беше много по-различно. Не беше толкова остро, но беше по същия начин безапелационно по отношение на онези, които са победени в изборите. Не бива да се подхожда така”, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вижте им акъла

    12 1 Отговор
    СДС ветерани плашат във Facebook: Ковид мор и Виденова зима, ако Даниел Митов не стане премиер

    Коментиран от #2, #5

  • 2 хъхъ

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "вижте им акъла":

    Жалки нищожества.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван Грозни

    8 1 Отговор
    Професоре стига с локумите. Има си поговорка. "каквото повикало, такова се обадило". Ти какво казваш в момента, че ГЕРБ могат да постъпват обидно и пренебрежително, но другите немогат Смешен си.
  • 5 оня с коня

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "вижте им акъла":

    Това НЕ Е Плашене а Предупреждение,при това съвсем Сериозно!А че тия Роши неща ще се случат на България е повече от сигурно,защото СА НАЛИЦЕ всички Предпоставки - Както безконтролното отпадане на Ограниченията срещу пандемията,така и Пълното Стопиране на Икономиката вследствие настъпилото БЕЗВЛАСТИЕ.Отделно пък и Еврофондовете за БГ ВЕЧЕ са замразени.Е,няма да е "Виденова зима, а "Чалгарско лято",но Мизерията и Зора ще са абсолютно същите!
  • 6 юрист

    8 2 Отговор
    Както винаги, проф.Киров е на висота и обясни ясно и разбираемо положението в момента- като преподавател по конституционно право, какъвто е в СУ и за пореден път не ме разочарова.Това е един от малкото ни истински професори, които са професори не само като научно звание, но и като лексика, дистанциране от емоциите при един правен анализ и ясна и разбираема реч.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българка

    3 1 Отговор
    Няма да има гробарско правителство. Ако това стане, площадът ще е НС
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове