ФАКТИ.БГ

Главният прокурор за разследващия го: Има предпоставки за произвол

Иван Гешев изпрати становище до Конституционния съд (КС) за промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ)

Публикувана: 20 Април, 2021 15:06
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2248
Главният прокурор за разследващия го: Има предпоставки за произвол
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.1 от 15 гласа.

Създадени са реални предпоставки за произвол и нарушаване на правата на участниците в наказателното производство, включително и на разследваните главен прокурор и негови заместници. Това заявява главният прокурор Иван Гешев в становище до Конституционния съд (КС) за промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които беше създадена фигурата на прокурор по разследването срещу обвинител №1. Част от тях бяха атакувани от президента Румен Радев, а делото в КС спря процедурата за избор на първия разследващ главния прокурор, съобщи правният портал "Лекс".

Според Иван Гешев с измененията е "гарантирана абсолютно несъразмерна процесуална и административно-организационна безконтролност на разследващия главния прокурор или негов заместник прокурор, а не безпристрастност и независимост на разследването".

Той поставя проблема, че новият прокурор хем е част от прокуратурата, хем не попада в нито едно от изброените в ЗСВ нейни звена. Освен това този обвинител ще участва във всички фази и стадии на наказателното производство и пред всички съдебни инстанции.

"Прокурорът по разследването срещу главния прокурор или негов заместник едновременно ще изпълнява функции на прокурор от Специализираната, Апелативната специализирана и Върховната касационна прокуратура, което влиза в сериозен конфликт с установените правила за съответствие на структурата на прокуратурата с тази на съдилищата и с установените и регламентираните в НПК процесуални правомощия на прокурора в съдебното производство", заявява Гешев пред КС.

И напомня за тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 1999 г. (по т. д. № 3/1998 г. на ОСНК на ВКС), в което се казва, че "както първоинстанционният съд не може да постановява решения на по-горен съд - въззивен и касационен, така и прокурорът от първата инстанция не може да упражнява компетентност, предвидена за по-горестоящия прокурор, в т.ч. да сезира по-горестоящия съд".

"Неясната и противоречива уредба в НПК и ЗСВ на института на разследващия главния прокурор или негов заместник прокурор нарушава основен конституционен принцип, регламентиран в чл. 4, ал. 1 от Конституцията - принципът за законност, като съществен елемент от принципа на правовата държава", изтъква Гешев.

И заявява, че влиянието на специалния прокурор в рамките на прокуратурата, а и върху съдебната власт в цялост, с особения му мандат и начин за избиране и освобождаване, и особена компетентност, "нарушава установения баланс между властите и има потенциала да засегне независимостта на самата съдебна власт като основен конституционен принцип".

"Това предполага внимателно и консенсусно обществено усилие за евентуална съответна промяна в Конституцията, а не уредба на законово ниво", пише главният прокурор.

Той поставя въпроса дали възлагането и концентрирането на подобни функции в правомощията само на един определен прокурор представлява промяна на формата на държавно управление, т.е. дали е от компетентността само на Велико Народно събрание.

Главният прокурор обаче е категоричен, че "съсредоточаването на тези функции несъмнено би довело и до накърняване на принципа за независимост на съдебната власт".

В становището си до КС той подробно се спира на решението на конституционните съдии от миналата година, в което те разтълкуваха чл. 126, ал. 2 от основния закон, стъпвайки на принципа "Никой не може да бъде съдия сам на себе си", че няма пречка всеки прокурор да разследва главния.

"Съществуващата конституционна и наказателно-процесуална уредба не съдържа пречки за това, поради което не може да се обоснове процесуална и житейска необходимост от въвеждането на специален прокурор, на когото да са възложени единствено и само функции по разследване на дела срещу главния прокурор или негови заместници", пише Гешев.

Той коментира и факта, че актовете на специалния прокурор са изключени от инстанционен и служебен контрол и заявява, че това "създава сериозни съмнения за безпристрастното и независимо упражняване на функциите на съдебната власт".

Според главния прокурор така той и заместниците му, в евентуалното им качество на разследвани, са поставени в неравностойно положение.

"За разлика от останалите обвиняеми, те са лишени от правото да обжалват актовете и действията на посочения прокурор, които накърняват техни права и законни интереси, тъй като оспорваните пред КС норми на чл. 46, ал. 8 НПК и чл. 136, ал. 11 ЗСВ изключват осъществяване на инстанционен и служебен контрол в рамките на прокуратурата. Това законодателно решение влиза в сериозен конфликт не само с принципа на равенство (чл. 6, ал. 2 КРБ), но и с правото на защита, регламентирано в чл. 56 от Конституцията (въпреки че такова нарушение не се релевира в искането)", се изтъква в становището.

В него се сочи и една привилегия, която създават атакуваните разпоредби от НПК и ЗСВ за проверяваните от специалния прокурор и тя идва от това, че неговите откази да образува досъдебно производство ще подлежат на съдебен контрол.

"Окончателността на съдебния акт при съдебен контрол на отказа от образуване на досъдебно производство, от друга страна, поставя в привилегировано положение проверяваните лица, тъй като влезлият в сила съдебен акт препятства извършване на проверка по същите факти и съдебният акт не може да бъде предмет на извънреден контрол (какъвто е възобновяването на наказателни дела)", обяснява Иван Гешев.

В становището си той защитава тезата, че по принцип такъв съдебен контрол би противоречал на Конституцията - защото би довел до "заместване на компетентния да поставя началото на наказателното производство орган".

Главният прокурор обаче не вижда конституционен проблем в една от оспорените от президента разпоредби - тази, с която всички дела срещу обвинител №1 и заместниците му се "изпращат" в спецсъда, затова заключава, че искането на държавния глава до КС е частично основателно.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.1 от 15 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Не ща
1 Отговор
да чета изобщо !

Коментиран от #13, #30


Оценка:
-0 +60

гръндж
2 Отговор
Ей,каскетаджията се появи най-сетне. По-смел е от Славча.

Оценка:
-4 +49

Пучо Капучо
3 Отговор
Този се появи и по-интересното - говори за произвол, хаха...

Оценка:
-1 +69

Доротея
4 Отговор
Произвол си ти, Гешеф! Кога ще атакуваш пак президентството? Днес беше момента, уж, че отиваш да получаваш мандата?

Оценка:
-3 +72

КОТарАК
5 Отговор
трябва да се направи и нова фигура-разследващ разследващия прокурор...и без тва имаме много кинти и се чудим къде да ги хвърлим за толупи

Оценка:
-3 +43

този е луд
6 Отговор
произвол имаше , като нахлу в президентството бе лyмпен

Оценка:
-2 +64

РАЗСЛЕДВАЩИЯ
7 Отговор
ТЪРСИХ АМА НЕ НАМЕРИХ У РАЗСЛЕДВАНИТЕ ................. АКЪЛ

Оценка:
-0 +26

бечев
8 Отговор
Произвол към Гешев?От кого,от Борисов?Ами той мушингера се изкара дисидент!Просто да го съжалиш.

Коментиран от #31


Оценка:
-1 +40

Пепи
9 Отговор
Крадецът вика: -Дръжте крадеца!

Оценка:
-2 +42

Майко мила
10 Отговор
Няма такъв гьонсурат, време е да си върнем Държавата от шайката!!!

Оценка:
-2 +41

Бен Хур
11 Отговор
Ти самия си сам по себе си произвол..

Оценка:
-1 +35

бацо
12 Отговор
Този кога, заедно със съдийската мафия, за да не пречат на правосъдието.

Оценка:
-0 +24

Лост
13 Отговор

До коментар #1 от "Не ща":


Прочетох ти коментара. И аз не ща.

Оценка:
-1 +13

Наблюдател
14 Отговор
А как са българските офицери, които ти обвини за руски шпиони ?

Коментиран от #17


Оценка:
-1 +22

Ох Баня
15 Отговор
Щяло да има произвол. Престъпни намерения и престъпни нарушения правите Гешев с твоя гуру Бойко Б.

Оценка:
-0 +25

BG гражданин и данъкоплатец
16 Отговор
Решението е просто и елегантно... Премахване на длъжността ГЛАВЕН прокурор - цялата структура на прокуратурата е по комунистически модел на командно-административен метод на управление на кадрите и процесите. В 21 век и 30 години след началото на промените я караме по старому, няма как да стане. Премахва се единоначалието и пирамидална та структура, децентрализация и изборно начало - тогава може и да се види светлина в тунела на беззаконието, корупцията и шуробаджанашината... Ха, наздраве!

Оценка:
-2 +21

Доктор ох боли
17 Отговор

До коментар #14 от "Наблюдател":


Можеби предадени. Нещо изведнъж млъкнаха тия престъпни измамници. Гнилоча е ясен.

Оценка:
-0 +6

Читател
18 Отговор
Горкичкия. Тоя да не се готви да го показват яките като нов Навални ?

Оценка:
-0 +14

да попитам
19 Отговор
За произвола и отнемането на човешки права на хората в провинцията някой ще каже ли нещо? Произвол на нивото на Сталин и Берия, живеем сред репресии и тормоз. Имат бройки да попълват, норма колко трябва да бъдат осъдени и вкарани и при никакви положения да няма оправдателни присъди.

Оценка:
-1 +13

20
Този коментар е премахнат от модератор.
Една жена
21 Отговор
Неее ссее ччуувввааа?

Оценка:
-0 +3

Объркал се е
22 Отговор
България не е концлагер където е необходим.

Оценка:
-0 +7

тука тука си
23 Отговор
и твоето време ще дойде каскет - не си мисли че си недосегаем

Оценка:
-0 +7

Един Читав, Грамотен, Нов Главен
24 Отговор
Прокурор!!! Това е Решението!!!!

Оценка:
-1 +5

Матей
25 Отговор
Да оставим настрана всички юридически завъртулки и да караме направо.Къф е тоя Гешев и каква е файдата от неговите изяви?Зловредни за държавата,и за населението.Личен избор е на боко,следователно заедно с него трябва да слезе от сцената.Тук ни трябва прокурор като Лаура Кьовеши и да разследва големите гешефти,за милиарди и да вкарва в затвора по бързата процедура.как може така,за откраднат 1 хляб веднага в кауша,а за милиони и милиарди--размотаване по апелации и касации до скъсване.така не се спира корупция,та тя е станала национален спорт,няма да мръднем от кота нула.

Оценка:
-0 +9

Чичо Тони
26 Отговор
Или е произвол над произвола, или е най-обикновена пунта-мара.

Оценка:
-0 +7

Гост
27 Отговор
Ле ле миличкият! Ама той не знае, че куршума не разбира от неприкосновеност.

Оценка:
-0 +6

ТОЧКАТА
28 Отговор
ПРОИЗВОЛ!!!!!!Интересно ,когато ТОЙ го прави,всичко е наред!!!!Помним че оди далеееече там ,в дън гори вашингтонски да го одобрят......Като ,,изпит,, му беше ,,спри БНР,,!!!!!И го одобриха.....А се шашнах от заключението на ,,комисията,, разследвала случая.../,,...БНР НЕ Е СПИРАЛО!!!тО Е ИЗЛЪЧВАЛО 4 ЧАСА ...ТИШИНА!!!,,,,,....Това впрочем е ,,НЕОЛИБЕРАЛНАТА държава,, в която Гешев се чувства добре и вирее .....тоест -няма държава.

Оценка:
-1 +6

Развеселен
29 Отговор
Това е блъф! Проверяващият вече е закупен. Така позицията се дублира . Решението е единствено в шут и на двамата!

Оценка:
-0 +4

Антимафия
30 Отговор

До коментар #1 от "Не ща":


Този ,"измислен" главен прокурор,
Иван Гешев,

започва да се обяснява ,
как " няма да влезе в затвора"? ?

Човек, които е съсипал, стотици бизнеси,
със "Делян Пеевската" си зависимост ,
трябва час по-скоро,
да бъде разследван , и да видим ,
без Специализираната прокуратура и Съд,
дали "става номера"?
Васил Божков, Цветан Василев, Братя Бобокови и
стотина още, мачкани бизнесмени ,
чакат възмездие за "манипулатора на правосъдието"?.

Оценка:
-0 +2

Цирка започва
31 Отговор

До коментар #8 от "бечев":


Скоро и Иван Гешев,
ще се изкара Десидент,
бъди сигурен?
Кой с патерици ,кой с чалма ,
ще се натискат до последно?

Оценка:
-0 +2

chi
32 Отговор
Гешев е мутра, школуван разбойник...

Оценка:
-0 +3

98787
33 Отговор
господинът с каскета....защо не говорите за произвола от миналия ден,когато убихте надеждите на бедните българи за нормален живот като 10 човека гласуваха да няма давност за старите кредити? защо,българомразци такива,делите хората на при и сега///

Оценка:
-0 +0

Има факти
34 Отговор
Този човек си позволява да поръчва терор и убийства срещу неудобни!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


ТОП 5