Last news in Fakti

21 Април, 2021 11:08 2 305 33

Мая Манолова внесе промени за ограничаване на вноса на боклук

  • мая манолова-
  • отпадъци-
  • боклук-
  • замърсяване-
  • изправи се. мутри вън

Навсякъде в страната се създава опасност от безсрочно струпване на отпадъци, включително в близост до населените места, без ясна перспектива за тяхното унищожаване, посочва в мотивите си председателят на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“

Мая Манолова внесе промени за ограничаване на вноса на боклук - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова внесе промени в Закона за управление на отпадъците с цел ограничаване вноса на боклук, съобщиха от пресцентъра на "Изправи се.БГ". С промените се намаляват сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на шест месеца.

През последните 7 години вносът на отпадъци в България с цел съхранение и третиране се е увеличил 15 пъти. Навсякъде в страната се създава опасност от безсрочно струпване на отпадъци, включително в близост до населените места, без ясна перспектива за тяхното унищожаване, посочва Манолова в мотивите към законопроекта.

Площадки за съхранение в Плевен, Батак, Стара Загора, Бургас, Варна са разположени в близост до жилища или питейни водоизточници и не отговарят на основни правила за безопасното съхранение на боклука, допълва тя.

Текстовете предвиждат режимът на мълчаливо съгласие за разрешение или регистрация на дейности с отпадъци да се замени с режим на мълчаливия отказ.

Манолова иска да ограничи вноса на отпадъци до капацитета на наличните инсталации за изгаряне след приспадане на количествата отпадъци, които са образувани в България и предназначени за изгаряне.

С промените в Закона за управление на отпадъците се поставят изисквания към централите и инсталациите за изгаряне на отпадъци, които да гарантират, че всички вредни газове и съединения от горенето ще бъдат унищожени. Законопроектът въвежда съгласуване с кмета при заявление за разрешително или регистрация на дейност с отпадъци.

Въвежда се и санкция между 5000 и 20 000 лв. за нарушения на собственици на имоти, на чиито терени се съхраняват отпадъци и в срок от два месеца от влизането в сила на закона не са ги отстранили.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАЙ НАТА ВИ

    10 36 Отговор
    ГАЛЕВА В ЗАТВОРА С ДОГАН И КОМПАНИЯ!
  • 2 честен ционист

    8 21 Отговор
    Какво ще ограничавате бре, концесиите са за 30+ години. Ще горите световния боклук, след като Китай го отказа още преди 5г.
  • 3 НАСКО

    7 31 Отговор
    БОКЛУКА ОГРАНИЧАВА БОКЛУКА. ДПС, БСП И МАЯ СА БОКЛУКА!
  • 4 др Гей Билтс

    10 1 Отговор
    Ганчо, ганаеца на Европата..

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фенът

    31 11 Отговор
    Браво, Мая!
  • 7 запознат

    15 20 Отговор
    Мая Манолова много бързо взе да обслужва интересите на прасето , мисле че ще почака няколко месеца

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    17 5 Отговор

    До коментар #7 от "запознат":

    грешиш ,не е само той , наела се е да обслужи интересите група хора
  • 9 Корнелий II

    8 3 Отговор
    Да, сега най-важното е да се занимава НС със всичко, но не и със промените в Изборния кодекс и в Прокуратурата! Така се отклонява вниманието, а времето е дефицит и за пчеличката е важно 2-3 седмици да се внася максимум, но нищо да не се свърши.
  • 10 БРАВО

    27 5 Отговор
    ГЕРБ превърна страната в боклучарник!Какво море, какава планина навсякъде само боклуци се виждат!

    Коментиран от #33

  • 11 тази

    14 7 Отговор
    се показа , влязла е в парламента за да лобира ..точно боклука ли е на днвен ред ,нали щеше да гони караконджулите ...и тя е като тях
  • 12 12345

    15 5 Отговор
    Тая се не спря. Ще прегрее
  • 13 Ревизия и одържавяване в полза на беднит

    11 0 Отговор
    Мутрите вън от страната ни, обаче да им направят ревизия на всички банкови сметки и поставените лица с които имат нещо общо. Ревизия за милиардите раздадени за измислени програми само и само да се усвоят едни пари и теглени заеми, които са минали през стомаха и завършили в тоалетната на така наречените Мутри!
  • 14 Дългият

    8 10 Отговор
    Майчето подпука гербаджийте. Браво. Затова съм я избрал.
  • 15 Майчето

    10 4 Отговор
    правилно се е насочила към боклуците - тя ги познава твърде добре.
  • 16 Иван томов

    10 2 Отговор
    По-правилно беше мая да внесе законопроект за изхвърляне на 75 боклука от народното събрание
  • 17 Имам мнение

    8 6 Отговор
    Мая е най-достойният парламентарист откакто наблюдавам парламента

    Коментиран от #22

  • 18 Мнение

    8 4 Отговор
    Браво Манолова, Вие сте избрани от народа и сте там на да изпълнявате и представлявате волята им! Хората Ви плащат хубава заплата и трябва да изринете освен материалния боклук и крадците, които грабеха народа си 11 години. Вие много добре знаете кои са тези хора, които живяха охолно за сметка на други, които ровят по кофите за боклук или разчитат на топъл обяд.

    Коментиран от #25

  • 19 Мимч

    5 2 Отговор
    Това наистина е един добър закон,щото както знаем в България е пълно с всякакви боклуци и нямаме нужда от вносни....
  • 20 Само питам

    5 1 Отговор
    Сестра Галева в партията си „Мутри вън“, колко мутри, преди да ги призовеш „Вън“, са били „Вътре“…
  • 21 чичо

    3 2 Отговор
    Сестра Галева се страхува друг боклук да не и вземе кофата.Напразни страхове.
  • 22 чичо

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Имам мнение":

    А от кога наблюдаваш парламента?
  • 23 Електра

    1 0 Отговор
    Ха ха ха, еничарите са драпали само за депутатска заплата. То се видя, че заедно с чалмите, ще подкрепят чалгаря отзад. Нали затова бяха на банкет в Росенец, и главната чалма ги черпи с баклава да редят кабинет в сянка, а абдалите си мислиха, че тия са някакви комити и гласуваха за тях. ДА ВИ ЧЕСТИТА НОВАТА ЧАЛГО-МУТРИНСКА И КОМУ-ФАШИСТКА, ИСЛЯМСКА ВЛАСТ, РОДЕНА ПОД ГНУСНИЯ ЮМРУКА и Ч@ЛМАТА на КАУНА...
  • 24 Протестиращ

    1 0 Отговор
    Нима тоя червен боклук ще внесе закон срещу себе си. Време е да изхвърлим боклука, пееше чалгаря.
  • 25 ЗАРАЗНО ЗЛО

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мнение":

    Сега червения олигарх на Кауна фигурант, Бобоков как ще мърси държавата. Наистина е пълно с импексов боклук с чалми.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Електра

    1 0 Отговор
    Тая опулена скумрия, щеше да сваля депутатите от мерцедесите, но набързо си избра най новия. На нея като омбоцман, няма ли кой да и направи ревизия, че потроши няколко стотина милиона там, и то само за година.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Електра

    0 0 Отговор
    ХА ХА ХА, ДА ВИ ЧЕСТИТА НОВАТА ЧАЛГО-МУТРИНСКА И КОМУ-ФАШИСТКА, ИСЛЯМСКА ВЛАСТ, РОДЕНА ПОД ГНУСНИЯ ЮМРУК и Ч@ЛМА на КАУНА ФИГУРАНТ...

    Коментиран от #31

  • 31 ЗАРАЗНО ЗЛО

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Електра":

    Нещо като Гей-Стан и Сачмата, по времето на Олигарски, където Костинбровската курабия пак беше най активна, и ни натресе Шише за шеф на ДАНС.
  • 32 Майче,

    0 0 Отговор
    Точния закон, наболял въпрос, точки се пишат и за това....!
  • 33 Антифакти

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "БРАВО":

    Да бе ГЕРБ си изхвърлят боклуците край селата . Печки , храдилници , празни шишета, стрпоителни отгпадъци, джибри от пет години на зад все са на ГЕРБ. Кого работиш бе неграмотнико. Нали ги виждаш "новите" , все пред пенсиониране. От Де Бъ и мутрите, заедно с неустановената формация на чалгаря, първо си осигуриха по 25% отгоре за "героични" дейности, след това подложиха направо атомна бомба под следващите избори. Ограничиха всички избиратели, които не могат да прочетан прозорчетата при машинното гласуване. Преди п оне знаеха номера. И да позная ли кой ще им помага да гласуват - новата избирателна комисия на Президента. Български пощи крадат пратките от Китай. Какво ли ще направят срущу пари кеш ? Никъде по света не са махнали хартиената бюлетина. Слагат дори картинки за по-лесно гласуване на неграмотните. Изобщо, да отиваме директно но нови избори и вскичкщи партгии на протеста в кожшчето за боклук. Видя се , че са въздух под налягане. Жените в критическа, да им се забрани всякаква политическа дейност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове