Last news in Fakti

22 Април, 2021 05:55 3 698 34

Покачва се напрежението срещу "Бургас Прайд"

  • бургас прайд-
  • напрежение-
  • митрополия-
  • шествие-
  • събитие

Редица организации и Сливенската митрополия се обявиха против събитието

Покачва се напрежението срещу "Бургас Прайд" - 1
Снимка: БГНЕС

Редица организации и Сливенската митрополия се обявиха против провеждането на „Бургас Прайд“. Събитието на хората с различна сексуална ориентация е планирано за центъра на морския град на 15 май, съобщи БНР.

Шествие, речи и скандирания са предвидени за организирания „Бургас Прайд“. Това каза неговият инициатор Руси Милев. Целим да постигнем пълно равноправие и толерантност, да бъде признат статутът на ЛГБТИ общността, посочи той:

„След моята изнесена реч ще започнат скандирания. Ще имаме и шествие. Има няколко скандирания, които обмисляме. Примерно „Фашизмът не е мнение, а е престъпление“; „Не на хомофобията в България“. Аз се обръщам към абсолютно всички, цялата ЛГБТИ общност, във всички градове да излязат на един такъв протест, митинг или някакъв такъв прайд, защото показността, която ние излагаме на показност, точно тя може да доведе до промяна. Защото, ако си мълчим, няма как да се случат нещата“, смята той.

Руси Милев каза, че се очаква в прайда да се включат посланици и дипломати, като визира и участието на посланика на Нидерландия у нас. От посолството отрекоха това. След изпратено от нас запитване, оттам поясниха, че посланик Беа тен Тъшър не е получавала покана за подобно събитие, нито някой от посолството. Заради пандемията те се въздържат като цяло от участия в публични мероприятия. И поясняват, че Кралство Нидерландия работи за равни права на ЛГБТ хората навсякъде по света.

Не толкова деликатни са от Българската православна църква. В писмо до кмета Димитър Николов, митрополит Иоаникий посочва:

„Противопоставяме се на публичната и неморална демонстрация на содомския грях, който води до разрушителни последствия за физическото и духовното здраве на хората“

Именно църквата беше сигнализирана първо от партия "Възраждане", която остро се обяви срещу провеждането на това събитие. Оттам настояха кметът Димитър Николов да забрани мероприятието, което противоречи, пише в тяхна позиция, на традиционните християнски ценности.

"Не намираме за приемливо за обществото агресивното пропагандиране на нестандартна сексуална ориентация", пише в нея.

Междувременно, няколко организации започнаха подготовка на контрасъбития. Именно заради това общинският съветник от ВМРО Георги Дракалиев внесе питане към кмета дали ще разреши провеждането на „прайда“:

„В провеждането на този „прайд“ има няколко основни аспекта, които са притеснителни. Един от тях са възможните сблъсъци, които могат да настъпят, тъй като в Интернет се организира насрещен протест. Освен това има петиции с хиляди подписи на бургаски родители, които са против провеждането му и могат да възникнат ексцесии. Второ – този парад е една нарочна провокация, защото той няма да постигне някакви конкретни цели и се организира от един младеж, който търси известност и се храни по този начин от финансиране от различни грантове и организации“, поясни Дракалиев.

На предното подобно събитие участваха и деца, което е недопустимо, посочи Георги Дракалиев.

Създателят на Фейсбук „Групата на групите“ Мартин Пенчев е един от организаторите на контрапарад по същото време:

„Ние не искаме да ни се натрапва тази или онази наклонност. Всеки си има някакви сексуални предпочитания и може да си ги запази за себе си. Тази демонстрация е абсолютно излишна“, поясни Пенчев.

Шествие под наслов „Да защитим традиционните семейни ценности“ инициира и Организацията за закрила на българските граждани. То е планирано да се проведе на 15 май в Бургас, по време и на мястото на организирания „Бургас Прайд“. Председателят на сдружението Бисер Русимов коментира:

„Това е един от начините, по който искаме да изразим това, че не сме съгласни хора, определящи се като трети пол и т.н., да парадират по този начин“, посочи Русимов.

Община Бургас е поискала анализ от полицията относно възможността от конфликтни ситуации покрай планирания на 15 май „Бургас Прайд“. Оттам отговориха на наше запитване, че подобни събития са с уведомителен режим. Администрацията уточняват, че преценката за съответствието на шествието с нормите на закона се все още се извършва. Към момента на депозиране на уведомлението, Бургас е бил в тежка епидемична обстановка и е било невъзможно каквато и да е прогноза за провеждане на масови мероприятия, допълва БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Абе, КОЙ

    80 4 Отговор
    Го разрешава това бе ей!!
    Да ходят в Сан Франциско ако искат неприятните хомосексуалисти!!!!! Изразявам се меко.
    Контра протест, със скинари!!
    Снимайте ги да ги знаем кои са!!
    Да викнеме и Рамзан Кадиров с нас на контрата!
    А аз знам кой ще е начело на протеста -- Херо Мустафа.
    Закривай

    Коментиран от #4

  • 3 Мнение

    56 3 Отговор
    Това кой какво прави с личния си живот е негова работа. Стига да не пречи на другите. Това е демокрация! Другото е “псевдо”. Аз не мога да кажа на Вуте да не яде попара, защото Аз не я обичам!

    Коментиран от #11

  • 4 Поправка

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Абе, КОЙ":

    *Начело на прайда им
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фен"

    50 1 Отговор
    Нека да направят парада на булеварда пред затвора а лишените от свобода да ги пуснат в градска отпуска за няколко часа.
  • 10 Гошо

    58 3 Отговор
    Не ми стана ясно за какво протестират, какво искат тия болни мозъци? Тия са като комунистите, все се борят за нещо ама за кво и те не знаят!

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мълчaнието е злaто

    33 1 Отговор
    Защото, ако си мълчим, няма как да се случат нещата“, смята той. Грешкa. Aко cи мълчите нищо лошо нямa дa ви cе cлучи.
  • 13 ог ог ог

    45 1 Отговор
    мисля че заради желанието им да парадират че са повече от хетеро народа трябва да ядът бо.й до спукване като в расия
  • 14 Суха съчка

    34 0 Отговор
    Оня марш не може а тоя г.......ски може това ли е демокрация.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Що не ви

    38 0 Отговор
    На тези поече права не трябва да им се дава , защото те няма да мирясат докато не сбъднат мечтата си ...в обществото да няма пол ...за да не се чувстват те различни , всички ще се равняваме по тях. Никакви прайдове, да се съберат в някоя диискотека и там да въртят д;пета, а не пред децата по улиците .
  • 18 Султанка меси питка...

    6 50 Отговор
    Странен народ... някакви цветно облечени, миролюбиво излизат веднъж в година, а настава истерия. Други пък дрогирани цепят улиците, убиват и осакатяват стотици, а реакция няма. След като е по-важно кой с кого си го слага, ходете бедни и по гробищата. Поредната кремълска истерия...
  • 19 Редови Гражданин

    28 1 Отговор
    Тия наравно с ман гали те. Новичооооок.
  • 20 Фелдшер

    33 2 Отговор
    Всички от прайда,да отидат в болницата да се лекуватТова са болни хора....А на 16 май да има прайд на хетеро сексуалните...нормално ли е.Болен си това е видно,но поне не ми го навирай в очите..
  • 21 провинциалист

    32 2 Отговор
    Когато човек си ползва някой части от тялото не по предназначение, това не е прайд, а пръд.
  • 22 Гост

    39 2 Отговор
    Не трябва да има такива извратени неща . Тези да си ходят някаде където се харесват и почитат такива като тях . Тука такива не ни трябват . В Библията пише мъж жена това е . Никаде не пише за трети пол , мъж с мъж , жена с жена . За травестити , за джендъри . Господ е създал два пола , Мъж Жена . Другото е извратенно , отвратително . За мен тези хора са болни . Бих ги нарекъл и по друг начин , но няма да го напиша за да не ми изтъркат коментара .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 kick

    21 2 Отговор
    Кмета на Симитли и оня скъсан минискус ще са почетни гости
  • 26 681

    29 2 Отговор
    Зад целия този така наречен "прайд" стои цялата гнила еврогей.ска политическа система. Целта на тази публичност изобщо не се изравява в защита на нечии права, а в пълното унищожение на християнството, което в страни като православна България все още е запазено, но вече се виждат последиците от социализма и колко малко хора се обръщат към вярата. Бъдете здрави и Бог да ви пази!
  • 27 chi

    24 2 Отговор
    "Бургас Прайд" - та това е толкова отвратително!
  • 28 Кочина

    16 4 Отговор
    Сектите ревнаха като в средновековието. Не, че ме интересуват тия, но начинът по който се управлява и начинът по който се протестира, нямат нищо общо с цивилизования свят!
  • 29 Конник

    19 1 Отговор
    Няма и 2% от населението на абългария иска да ни командва! Парад на семейства от мъж и жена няма. Чий го търсят. Безполиви влечуги.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Кой е насилник

    12 0 Отговор
    Цяла София е настръхнала срещу "София прайд", но ни натрапват този резил насила! Това не е ли фашизъм? Така че, ощетените от природата да бъдат така любезни да не ни навират в очите своите глезотии. Никой не ги преследва и не им пречи да бъдат такива, каквито са, но да не ни изнудват да търпим нещо, което не желаем! Но те - не, не им стига София, ами и Бургас. Бива наглост, бива, ама те минаха всички граници.
  • 32 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    1 6 Отговор
    🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈 Руските граждани, които се правят на някакви " българи русофили " ще го подкрепят.🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Gen Gurko

    7 0 Отговор
    Тези извращенци няма да мирясат, докато не ядат здрав кютек. Да върнат на децата знамето на дъгата незабавно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове