Last news in Fakti

25 Април, 2021 05:56 3 044 52

Протест в София: Приютите за животни са ужасни

  • протест-
  • животни-
  • приюти-
  • екоравновесие-
  • кучета

Проявата на недоволство се състоя пред общината

Протест в София: Приютите за животни са ужасни - 1
Снимка: БГНЕС

Представители на организации за защита на животните протестираха пред сградата на Столичната община срещу работата на общинското предприятие „Екоравновесие“ заради програмата „Кастрирай и върни“, която е с бюджет 3 милиона лева, предаде БНР.

Протестът е и срещу условията в общинската ветеринарна клиника, и в приютите за бездомни животни на община София, както и нехуманното отношение към бездомните кучета от служителите на "Екоравновесие", каза Мартин Янчев - един от организаторите:

"През последната седмица наша колежка се натъкна на ужасяваща гледка в клиника "Връбница" - упоени кучета, нахвърляни едно върху друго. Поради несправяне с проблема с популацията на животните в България "Екоравновесие" започва да действа с протоколи за агресивни животни. Много животни прибраха последните два месеца, които наистина са агресивни, обявени са за такива. Искаме една ревизия и категорично оставка на ръководството, досегашното на "Екоравновесие", и там да постъпят на работа хора, които биха се отнесли хуманно към животните".

Програмата "Кастрирай и върни" системно се нарушава и не се допуска обществен контрол върху работата ѝ, твърди Ирина Николова от Сдружение "Помощ за животните":

"Приютите са ужасни. Приют в Богров за 1500 места с 3 милиона бюджет би могло да бъде малко по-добре направен. Гледачите са малко. Те мият клетките с маркуч с ледена вода, стресират животните. Да не говорим за клиниката във "Връбница". Там няма необходимото оборудване, не могат да се създадат нормални условия за лечение".

Недоволството е насочено и срещу поставянето на примамки с отрова по улици и градинки, които застрашават живота на домашните любимци и на децата, посочиха протестиращите:

"Аз апелирам за създаването на работеща зоополиция по всички закони, която да следи за стопани, които неглижират отглеждането на животните си, бият, изхвърлят".

"Да защитава животните при всеки сигнал за затворено куче, бедстващо, гладно, завързано на верига и непоглеждано".

"Искаме в приютите също да работят съвестни хора и да гледат добре животните".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ринго и Бинго

    5 8 Отговор
    Искаме заклещена Тиква.

    Коментиран от #35

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    16 5 Отговор
    НПО- тата се активизираха. Или, по-точно, мобилизира ги. Всеки път когато се гласи парламент....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ловец

    17 0 Отговор
    Мойте кучета без да го видят надушат ли ром се скъсват от лаене, ще ги изядат.

    Коментиран от #16, #20

  • 7 Последния Софиянец

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Хапан 7 пъти":

    Кучетата усещат лошите хора.

    Коментиран от #39

  • 8 Хапан 7 пъти

    19 10 Отговор
    Абе льольо,а ти усещаш ли лошите кучета? И знаеш ли колко жени,деца и старци са нахапани до смърт през последните 30 г.в Територията? Фиестата започна в Севлиево,когато 2 ротвайлера прескочиха оградата и умъртвиха млада жена,цяла България помни! Това започна преди 30г. И продължава и до днес,.......кучетарска!

    Коментиран от #19, #38, #50

  • 9 324

    15 12 Отговор
    Всичко Мара втасала, та до житие битието на кучетата сме опрели. Още една "ценност" от Европата.

    Коментиран от #52

  • 10 От Кучкарника

    7 5 Отговор
    Мая Манолова и Бабикянците да поведът Протеста Долу Бойко Долу Герб

    Коментиран от #14

  • 11 Работил в приют

    13 7 Отговор
    защо дрънкате само лъжи,и простотии??? Естествено че се мие със маркуч вие циментова замазка със каничка,за сок ли миете,не съм фен,на кучетата,но щом си го хванал и затворил трябва,да се грижиш,за животинчето! Клетката се състои от външна,и вътрешна част миеш първо външната,и като изсъхне вътрешната!!! "Стресират" ви се празните кратуни!!! Едно е да се грижиш,за ЕДИН помияр вкъщи,и съвсем друго за сто и повече....На вас ви е лесно дойдете в неделя "нахраните" песовете със кренвирши от 30 стотинки от които те получават разстройство,и аз в понеделник трябва да им чистя със перо за прах??????

    Коментиран от #26, #49

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Село Казанлък

    9 9 Отговор
    Нямат си работа за едни приюти за псета се загрижили .

    Коментиран от #28

  • 14 Стой си във

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "От Кучкарника":

    кучкарника,явно вече си кастриран щом така пищиш....Мечти бекапейски,или бесепарски???? Вие през ден се прекръствате па все комунисти си оставате...

    Коментиран от #44

  • 15 един от многото

    19 2 Отговор
    А нещо да кажете за липсващите приюти за бездомни хора , ровещи в кофите за боклук? При това демократична държава от ЕС.
  • 16 пенсионер

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ловец":

    Няма куче което да не лае по цигани! В противен случай или кучето е нямо , или човека е маскиран като циганин.
  • 17 Вие идиоти ли

    12 7 Отговор
    сте?? Или де.били??? Значи според вас животни са единствено и само ПСЕТАТА???!!!??!! Що не ревнете сега покрай Великден и за някое агънце??? Купете си по една крава,и си я пасете поне мляко ще има....Освен ако песа не го ползвате,за друго,аман от психо..пати кучелюбци..за пари!!!!
  • 18 Хахаха..

    7 5 Отговор
    Кучето е пръв приятел на човека! Интересно,колко човека загинаха от"приятелски огън" през демокрацията,и колко от вълци?
  • 19 Човека Коза

    9 7 Отговор

    До коментар #8 от "Хапан 7 пъти":

    Рядко има бездомни ротвайлери, това че са избягали е по вина на стопаните. Лоши кучета няма, има лоши хора.
  • 20 Я па тоя

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ловец":

    моите лаят ако някои ми пипне ракията,викаш твоите пият Ром....Виж ако видят Циганин направо го хапят...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Цвета

    12 5 Отговор
    Изтрещяха съвсем тези хора. Вместо да гледат деца,те гледат кучета. После,защо България се топяла?!

    Коментиран от #24

  • 23 Мюмюн

    2 1 Отговор
    Кат минавам с каруцата с моа ат по улиците на силата, песовити са късат да лаят. Викам си, зарад мен, галиба-щот мириша, ама не. Зарад коня ми-нещу ги дразни той. Идин ден, едно такова кучи прескочи идна уграда и са фърли на кончето ми-кат му фърли идно текме ата и песа излетя кат ракета и прехвърли къщата, барабар с двора. Кучитата лаят от страх само, спре ли да лае-фърга се.
  • 24 сила

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "Цвета":

    ПКП ти ли си ма.....не се напъвай да мислиш и да коментираш,за тебе е противопоказно
  • 25 Гост

    10 6 Отговор
    А аз настоявам за човекополиция, която да пази хората от кучелюбите..... Изкукуригалата комшийка с пияното и мъжле и две 40-45 годишни дечица отглеждат 15ина кучета и котки + ято гълъби на терасата и е малък ужас.... Смрад на морга и кокошарник в едно.... Всички институции до които писах жалби заявиха, че не е техен проблем - те се грижели за правата на животните и ги боляло за правата на хората.... Да съм ги бил потърсел, ако комшитата почнели да бият животните.... Е*ем ти и държавата....

    Коментиран от #30

  • 26 сила

    8 7 Отговор

    До коментар #11 от "Работил в приют":

    щом ги наричаш помияри си ми ясен колко ставаш за тая работа,но я кажи как такива садисти като тебе избиват кучетата с тояги и метални тръби им размазват главите за да могат да си прибират парите предназначени за евтаназия.....

    Коментиран от #31

  • 27 262

    5 3 Отговор
    А за едни други животни дето ги насочват към "хуманната" кланица що не протестират палячовците?Колко хора има нахапани и убити от агнета,прасета или телета?
  • 28 сила

    6 6 Отговор

    До коментар #13 от "Село Казанлък":

    АКО КУЧЕТО НЯМА ДУША,ЗНАЧИ НИКОЙ НЯМА.....Джон Конъли
  • 29 въпросче

    4 3 Отговор
    Не разбра ли,че в Бългерията държава няма? Някъде е на Малдивите или в Занзибар.
  • 30 сила

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    НАЛИ ПРЕДИ ВРЕМЕ ПИСА ЧЕ ЖИВЕЕШ САМ ДАЛЕЧЕ ОТ ХОРАТА В ПЛАНИНАТА.....какви комшии,какви тераси с гълъби и кучета....не трябва да се лъже защото след време забравяш какво точно си лъгал
  • 31 Ще ти кажа

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "сила":

    "умнико" няма начин,да утрепя "помияр" да такива са уличните песове!!! Първо съвестта не ми позволява,второ няма кой да ти го плати,ако не е кастрирано обезпаразитено И ПРЕБРОЕНО!!!! Преди много години ги трепеха,но не както си мислиш,и мечтаеш с "тояги" и "метални тръби"..."тарикат ела давам ти тръба,и стигни куче и го удари,не искам."да го трепеш"....ако успееш хилядарка ти давам...ако не ти даваш пет??? Говорим за здраво животно в НЕ оградено място....А дали "ставам за тая работа" най-малко ти си "лицето" да не кажа г...з което може да прецени..........Има много изисквания,и документи които трябва да притежаваш..няма,да ти отварям очите безплатно....За доста години само едно куче ми е умряло,и то от грешка в операцията......И ги ловя без упойки,и други чалъми със голи ръце..Ама за това се искат топки....Ако си чувал има хора които куче,не ги хапе??!!!!

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 сила

    4 6 Отговор
    иска се просто да обичаш и уважаваш животните за да работиш това....ЧАЛЪМИ И НАЛЪМИ на село
  • 34 Пфт

    3 2 Отговор
    Демокрация сме, 21-и век. Протестиращите са свободни да си основат някоя фондация, в която да вкарват всеки месец пари от заплатите си. Могат да си изберат ръководство, да закупят парцел. Там да си вдигнат приют, да плащат заплати на хората.... Какъв е проблемът?

    Коментиран от #36

  • 35 Ами хората

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ринго и Бинго":

    Във връзка с Пандемията и последиците и ,
    би било нормално ,да се
    умъртвят всички бездомни, кучета и котки!
    Някой да е попитал и проверил ,
    как изглеждат приютите за бездомните хора,
    и бедните пенсионери ,
    със какво се хранят и отопляват,
    преди да седнете ,
    и започнете да коментирате?

    Коментиран от #37

  • 36 сила

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Пфт":

    ЕКОРАВНОВЕСИЕ е общинско предприятие,там потъват МИЛИОНИ НАШИ ПАРИ от много години,а резултати няма.....мошенниците от общината искат това да продължи до безкрай,затова се поддържа популацията на бездомните кучета в София
  • 37 сила

    1 6 Отговор

    До коментар #35 от "Ами хората":

    ами простаците,във връзка с пандемията какво да ги правиме.....такива като тебе имам в предвид
  • 38 Хапан си

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хапан 7 пъти":

    Защото си пуси, мен защо не ме е хапало куче?

    Коментиран от #40

  • 39 Я яяя пак

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    ако беше вярно отдавна щеше да си изяден докато клечиш в храстите,до палатката!!!! Моето кутре,не знам какво усеща,но докато е със мен е на синджир...от който няма нужда..но то е 90кг. и плаши хората,ако е пуснато...без заповед дори,не лае,ако иска да ми "каже нещо" просто се притиска до десния ми крак където си стои,ако не е получило друга команда....
  • 40 Работил в приют

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Хапан си":

    Никога не казвай никога! Мен също куче не ме хапе,но бях ухапан от едно което спасих от приюта и си го гледам в къщи ,и съм му благодарен...Гадинката ме ухапа,за да ме събуди...пристройката гореше..
  • 41 герап

    3 2 Отговор
    И мен ме е хапало куче,като минах покрай него,захапа ме за крака. Превързаха ме в болницата,сложиха ми инжекции. После го намерих и с едно дърво му счупих главата от бой. Това е.
  • 42 Павел Пенев

    3 3 Отговор
    Тези простаци защо не протестират,че България е превърната в приют от тези честни,умни и работливи демократи а се загрижили за животните. Знаят ли колко хора живеят по зле от животните у нас?
  • 43 PSG FR

    3 2 Отговор
    Взимайте си ги у вас тогава, какво пак сте извадили от нафталина тази тема?! Колко години вече проблемът в София не се решава заради ей такива кресльовци? Колко нахапани и нападани от псета има?
    Няма такова животно "бездомно куче"! Има отглеждано на улицата и то я възприема като своя територия, само че улиците и кварталите на София не са двора на село! Ясно ли е?
    Повечето новоизлюпени софиянци са от село, който иска да си ги води по къщите и да си ги отглежда там!
  • 44 Кучкарника

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Стой си във":

    Не ве човек Не ми разбра иронията за метежниците
  • 45 Кучкарника

    1 2 Отговор
    Кога другарката Импексова ще посети някой кучкарник да гали кученца по главичките и да ги целува с крокодилски сълзи на очи като Овчиците отСтранджата
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    За да даде поколение една к.у.ч.к.а, тя трябва да не гладува. В противен случай, тя не се разгонва, или не зачева, а ако зачене, помята. Този механизъм природата е изработила за да се гарантира живота на малките. Болшинството охранители на предприятия, фирми, строителни обекти и т. н. , държат и хранят улични кучета в нарушение на ЗВМД, като помощници и за запълване на времето. Родилите се при тях нови палета попълват бройката на уличните псета. Затова е необходимо охранителите да не държат и хранят т. н. помияри и да не позволяват на други лица същото, в охраняваните от тях обекти. За изпълнение на същото е необходимо:
    1. Да се издадът съответните разпореждания, като на ръководствата на охранителните фирми се разясни същността на мероприятието и им се окаже съдействие за отстраняване на "любимците" от охраняваните обекти ,- главно с транспортирането им.
    2. Тези охранители, които биха желали да работят с постови кучета, да бъдат обучени и подпомогнати в набавянето им от "Дружеството за защита на животните" и Полицията, като се използуват породите "Немска овчарка" и "Българско овчарско куче".
    3. Същевременно да се изготви подробна НАРЕДБА ЗА РАБОТА С ПОСТОВО КУЧЕ.
    4. Прогонването на кучетата от охраняемите обекти да стане от центъра на града към периферията, поетапно, като градът се раздели на концентрични зони и за всяка зона се издаде отделно разпореждане със съответните застъпващи се дати.
    Прилагането на този подход няма да премахне на

    Коментиран от #48

  • 48 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Прилaгaнeтo нa тoзи пoдхoд нямa дa прeмaхнe нa 100% бeздoмнитe кучeтa, нo cлeд oкoлo 2г. щe cвaли дo пoнocимo нивo тяхнaтa брoйкa пo eдин трaeн и хумeнeн нaчин.
    Глaвнaтa cпънкa ca мнoгoбрoйнитe нeпрaвитeлcтвeни прирoдoзaщитни oргaнизaции, кoитo пoлучaвaт финaнcирaнe oт мнoгoбрoйни фoндaции, зa дa рeшaт прoблeмa c бeздoмнитe кучeтa. Aкo изчeзнaт тeзи кучeтa, тo тoгaвa щe ceкнe и финaнcирaнeтo. Прeди гoдини прoчeтoх в прecaтa, чe caмo зa Coфия имa 12/двaнaдeceт/ НПO, кoитo пoлучaвaт пaри пo тaзи линия. Oтдeлнo щe бъдe зaceгнaт бизнecът c кучeшки кoжи и кучeшкo мeco.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Бау

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хапан 7 пъти":

    Ами , щом те хапят толкова , явно в теб е проблема ! Надушват боклука
  • 51 На снимката

    0 0 Отговор
    Tуй отляво,кафявото е много хубаво .Другото е много зло
  • 52 нннннннннннн

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "324":

    и до теб не сме опрели
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове