Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко месо от Северна Македония започват да заливат пазара у нас преди Великден. Такива сигнали постъпват в Асоциацията за защита на потребителите, съобщиха от организацията. Килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е с 15 процента повече в сравнение с миналата година. В магазините цената започва от 13,50 лв. и достига дори до 19 лв. за килограм.
Български фермери и търговци алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20 процента по-ниски от тези на пазара. От асоциацията призовават Българската агенция по храните /БАБХ/ да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.
Мерките срещу COVID-19 по време на извънредното положение миналата година затрудниха изкупуването на агнета и много от овцевъдите продаваха на занижени цени между 4,50 до 5,50 лв. за килограм. Освен това през 2020 г. двойно са поскъпнали фуражите, което увеличава цената на трупното месо с около 15 процента, уточняват от асоциацията.
Съветът към потребителите е да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната-производител на агнешкото месо. Българското агнешко месо е със син печат, а вносното с червен. От миналата година е разрешено купуването на месо директно от ферма.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 веселяк
16:25 25.04.2021
2 Изядохме отноооово буклуците
16:26 25.04.2021
3 Бойко
16:26 25.04.2021
4 Българка
16:27 25.04.2021
5 От повече от една година
Коментиран от #10
16:28 25.04.2021
6 сила
16:29 25.04.2021
7 Мдаааа,мале,мале
Коментиран от #54
16:30 25.04.2021
8 Кой е сключил
16:30 25.04.2021
9 Софиянеца
Коментиран от #12
16:31 25.04.2021
10 Тъй ли?
До коментар #5 от "От повече от една година":
При добре сварено яйце,салмонелата умира,бре главоч!Коментиран от #15, #17, #18
16:31 25.04.2021
11 Реалист 2
Евроатлантическа България - бунището на Европа .
Коментиран от #22
16:31 25.04.2021
12 падналия ангел
До коментар #9 от "Софиянеца":
Не е нашо, нямаме производство! Без производство няма икономика!Коментиран от #14
16:33 25.04.2021
13 Професора
Коментиран от #55
16:33 25.04.2021
14 Софиянеца
До коментар #12 от "падналия ангел":
Дреме ми бате, да не съм случайно спонсор на бългсрския селянин няма да си купуват бентлита и Ферари с мойте пари?16:35 25.04.2021
15 така
До коментар #10 от "Тъй ли?":
Пожелавам ти да пробваш. Имаш 2 варианта, Пирогов-ако някой те закара, ако няма кой- ОрландовциКоментиран от #32
16:35 25.04.2021
16 Фактология
16:36 25.04.2021
17 Иииии тя ДАЖЕ ПУЛЕЗНА БИЛА
До коментар #10 от "Тъй ли?":
Салмонелата.... Що изобщо я пишат за БОЛЕСТ УМНИКОООО....Коментиран от #24, #29
16:36 25.04.2021
18 Тп и свинската чума умирала при
До коментар #10 от "Тъй ли?":
Печене ама ЗАТРИХМЕ МИЛИОНИ ПРАСЕНЦА....16:38 25.04.2021
19 Орцето
Коментиран от #47
16:38 25.04.2021
20 Мухаа,хаа!
16:38 25.04.2021
21 нмбв
16:40 25.04.2021
22 Верно ли?
До коментар #11 от "Реалист 2":
Полша храни половин Европа бре:Англия,Германия,Франция,Австрия,а вече и Румъния и България.Бил съм в тези държави,80% от хранителната стока е "Произведено в Полша"!Хората бачкат,не блеят баирите!А Русия спря вноса от повечето държави от ЕС като противомярка на санкциите!Кво изнасяме ние за Русия-едно Голямо Нищо!За Италия това е фалшива новина!16:40 25.04.2021
23 Аз да питам
16:42 25.04.2021
24 Умник
До коментар #17 от "Иииии тя ДАЖЕ ПУЛЕЗНА БИЛА":
Ами ако речеш да изпиеш сурово яйце или рохко приготвено(недосварено или недопържено) заразено със салмонела си заразен!Ей за тва!Поради същата причина от 30 години майонезите НЕ се произвеждат директно от яйца!При добре твърдо сварено яйце,салмонелата УМИРА!Коментиран от #41
16:44 25.04.2021
25 нмбв
16:46 25.04.2021
26 Амед Азнавур
Лидл 3,40Е
старо шилешко в софия 9-11 Евро
16:46 25.04.2021
27 PSG FR
Дайте едно сравнение с цените на същите продукти в България и Германия и Франция например! А като добавим и цената на същия труд на час - май картинката става грозна!
16:47 25.04.2021
28 123
16:47 25.04.2021
29 Питай чичко Гугъл
До коментар #17 от "Иииии тя ДАЖЕ ПУЛЕЗНА БИЛА":
Салмонелата умира при 75 градуса по Целзий.При варене 13-15 минути,салмонелата в яйцето умираКоментиран от #37
16:49 25.04.2021
30 БКП=герп+сдс
Тези разсипаха селското стопанство и сега ще внасяме от къде ли не!
Защото сме богата държава и можем да плащаме!
16:51 25.04.2021
31 Сами сте си виновни...
16:55 25.04.2021
32 Амчи
До коментар #15 от "така":
Откакто има Лидл и Кауфланд,консумирам само полски яйца,и съм още жив представи си,ако в Полша постоянно върлува салмонелата,хахахаха!16:56 25.04.2021
33 ???
16:59 25.04.2021
34 Хахаха
Коментиран от #36
17:05 25.04.2021
35 Този коментар е премахнат от модератор.
36 Суеко
До коментар #34 от "Хахаха":
А ти защо си мислиш че ни разкриваш някаква строго пазена тайна. Това, което казваш, е отдавна доказана истина. На потребителя не казваш нищо ново. Ама за т.нар- ''контролни органи'' това може да е новина ( сещаш се защо са кавичките, надявам се)17:13 25.04.2021
37 Свинската чума нали
До коментар #29 от "Питай чичко Гугъл":
И тя умираше при печене. Що ми избихте прасетата. Аз сурови не ги ям. Тия дет щитът гугъл после гугъл ли ша им плаща личението...17:18 25.04.2021
38 Страннно
17:18 25.04.2021
39 Росен Плевналиев
Коментиран от #40
17:19 25.04.2021
40 Суеко
До коментар #39 от "Росен Плевналиев":
Осмукваш ги добре,а ? Хахахаха...17:26 25.04.2021
41 СУровото яйце е НАЙ ПОЛЕЗНО
До коментар #24 от "Умник":
Ама ВИЙ ЛАПИТАТА НА ГУГЪЛЪ НЕ ГО ЗНАЙТЕ....17:32 25.04.2021
42 Гешев
17:47 25.04.2021
43 нмбв
Агнешкото е навлязло в традициите в БГ и присъства трайно.
Трябва да се стимулира.
17:52 25.04.2021
44 Щрак
17:52 25.04.2021
45 Историк
Патката/ не мисирка, а патка/ Мария Атанасова пак си измисля
17:56 25.04.2021
46 хмммммм
18:06 25.04.2021
47 тцтцтц
До коментар #19 от "Орцето":
Ке ни раните, докато влезете в Европата , сетне и при вас глад.Коментиран от #57
18:14 25.04.2021
48 Гърбавите ни тровят
18:27 25.04.2021
49 Уди Кълвача
Коментиран от #51
19:17 25.04.2021
50 Мария
Коментиран от #52, #53
19:49 25.04.2021
51 Говедото
До коментар #49 от "Уди Кълвача":
Нема таков глупендер като българскио селинджер. Рани гърчолята без пари, а на народа си го продава, гаче ли злато ручат тиа офсе бе.19:52 25.04.2021
52 Див сеянин
До коментар #50 от "Мария":
И кво има в България ма? Я мини по къра-насадиле само жито и кукуруз. С малко да искарат много . Чушки от Македония, домате от Турция, марули от Гръчко..млекото с палма , сиреньето и то. Има, от сите боклуци има..Тва си го знаеме и без да ни го казваш.19:55 25.04.2021
53 Груйо
До коментар #50 от "Мария":
Има. Все още нещо има. Ама го даваме без пари на европейците, пък ние им омитаме боклуците на невероятни цени. Не двойни и тройни, от по пет нагоре тръгват. Я вземи някаква германска или френска стока от тук и сравни със същата, закупена от там. Нищо общо м/ду двете. И като качество и като цена.20:00 25.04.2021
54 Крум
До коментар #7 от "Мдаааа,мале,мале":
Гл..ак, защо хора, които в кратуните си имат само озон, се хващат все за политиката и да плюят комунистите и ТКЗС-то. По време на ТКЗС- тата агнешкото и яйцата бяха евтини, качествени, вкусни и в изобилие, както бръмбарите в главата ти.21:34 25.04.2021
55 бай ШИЛИ
До коментар #13 от "Професора":
Самата истина е,... вече никой не гледа агнета само с паша или сено, няма рандеман,... отбиват рано агнетата за да доят по-диго мляко от овцете-майки..Селянина е като Андрешко, хитър и все гледа да те прекара ...22:14 25.04.2021
56 София
23:30 25.04.2021
57 Име
До коментар #47 от "тцтцтц":
За това ще збоклучим въпроса по история и стига, няма Европейски Союз, и ще няма ни глад, просто нали? А и безплатно.07:02 26.04.2021
58 Този коментар е премахнат от модератор.
59 МАКЕДОН КАПУТ
21:10 27.04.2021
60 ВНОСА ОТ УКРАЙНА НА ЯЙЦА СЕ ОКАЗА ЧЕ НЕ
23:22 26.03.2023