ФАКТИ.БГ

Светият синод: Човечеството получава отговори от природата заради своята алчност

Синодално послание на Българската православна църква

Публикувана: 2 Май, 2021 07:15
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2153
Светият синод: Човечеството получава отговори от природата заради своята алчност
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия отправиха патриаршеско и синодално послание за предстоящия голям християнски празник Възкресение Христово - Великден, преда БНТ.

В синодално послание се казва:

Възлюбени във Възкръсналия Господ Иисус Христос чеда на светата ни Църква,

Пребъдвайки в пълнотата на пасхалната радост, съпреживявайки удивлението на жените-мироносици пред победата на Спасителя над смъртта, засвидетелствана от ангела и празния гроб, с архипастирска любов приветстваме и поздравяваме всички вас с най-радостния от всички поздрави: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

„Възкръсна Христос и се радват ангелите! Възкръсна Христос и живот се въдвори! Възкръсна Христос, и нито един мъртвец няма в гроба, защото Христос, Който възкръсна от мъртвите, за умрелите стана начатък“

(из Похвално слово за Пасха от св. Йоан Златоуст). Адът, тлението и смъртта изгубиха своята власт над човека, защото вече Христос е Този, Който притежава „власт над всяка плът“, за да даде на всички, които вярват в Него, „живот вечен“ (Йоан. 17:2). Защото Той затова дойде: за да имаме живот и да го имаме в изобилие (срв. Йоан. 10:10).

В богочовешката личност на Господ Иисус Христос се осъществиха всички древни пророчества за помиряването на земята с небето; в Него се откри „тайната, скривана от векове в Бога“ (Еф. 3:9), и „благодатта… се възцари с правда за живот вечен…“ (Рим. 5:21). В Него, „Светия Божий“ (Марк. 1:24), Бог възстанови човека в онова негово достойнство, в което го беше видял още в предвечния Свой творчески домостроителен план и за което го бе извикал към живот в зората на творението – най-висшето достойнство на венеца на това творение, призован „да господарува над морските риби, и над небесните птици, (и над зверовете) и над добитъка, и над цялата земя, и над всички гадини, които пълзят по земята“ (Бит. 1:26); защото човекът единствен от всички твари е сътворен от Бога по Неговия образ и защото на Бога и Неговото божествено съвършенство той е призован да се уподобява (срв. Мат. 5:48).

Пребъдвайки в това най-високо достойнство, ние, верните на Христа изповедници на Неговото име пред света, познаваме най-добре и онази най-висока отговорност, която съпътства това човешко достойнство: отговорност, която човекът носи първом към самия себе си като храм и обиталище на Светия Дух, а сетне и към заобикалящата го среда, към цялото творение и всички твари, за които ни е казано, че „с нетърпение ожидат прославянето на синовете Божии“ (Рим. 8:19). Tолкова категорично е свидетелството на Божието Откровение за това колко тясно съдбините на нашия свят и на цялото творение са преплетени с живота, с решенията и действията на човека.

Ето защо толкова смущаващо е, че и днес, две хилядолетия след Възкресението на Христа и всички останали спасителни за човеците събития от свещената история, светът, в който живеем, продължава да бъде раздиран от неправди и противоречия, от войни и всевъзможни прояви на омраза и на насилие от човек към човека; че макар и изкупен от Бога, светът, в който живеем, продължава да бъде болен, паднал в страсти и грехове свят, страдащ поради човешката леност в голямото богочовешко дело на спасението – свят, в който вечните евангелски ценности и небесните съкровища, които Христос ни съветва да събираме, са все повече измествани от невиждан егоизъм и егоцентризъм, от страст към притежаване и консуматорство, които застрашават вече не само нашите морални устои, но и самия живот на земята, която обитаваме. Следователно не трябва да учудва, че днес човечеството все по-трудно живее в мир както самò със себе си, така и със заобикалящата го природа. Не трябва да ни учудват отговорите, които то получава от природата заради своята все по-засилваща се алчност и страстна ненаситност, заради все по-видимия отказ от призванието си да бъде добър и разумен стопанин на поверения му от Бога свят.

Особено подходящ за размисъл върху всичко това е тъкмо днешният ден: денят на Христовото Възкресение. Ден, в който животът тържествува, категорично побеждавайки злото, ада и смъртта. Ден, в който ставаме свидетели на осъществяването на най-висшата хармония между небето и земята, между божественото и тварното, между Бога и човека. Ден, в който Божията свята воля за света и за всекиго от нас е заявена с цялата възможна категоричност, защото „ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък“ (1 Кор. 15:20); защото в този ден за всеки от нас и за цялото човечество е посочен път към спасение и вечен живот.

Нека не се отклоняваме от този път нито наляво, нито надясно, но да го следваме неотклонно, като при всяко колебание сверяваме мислите и действията си с онова, което ни е завещано от нашия Господ в Неговото свето Евангелие, откъдето извират водещите начала, вечните истини и всички непреходни ценности и принципи на християнския ни живот и нашето християнско отношение към света и всичко около нас.

Поздравяваме с великия празник на Христовото Възкресение всички чеда на светата ни Църква в Родината и извън нея!

Благодатта, мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ

Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
choko
1 Отговор
Това го кажете на Деса Танева !

Оценка:
-0 +23

111
2 Отговор
Кой го каза🤦

Оценка:
-8 +15

яяяя
3 Отговор
Мошеници!!!

Оценка:
-11 +17

Вампирите смучат Народна кръв
4 Отговор
Ах, кои го казват само.... Продажните лицемерни престъпници, които заедно с светските власти вършат мерзки престъпления. Секнаха ли ви парите от банкянския дявол?

Оценка:
-6 +19

Будалата
5 Отговор
Напълни Тиквун шкафа с кинти а не бил алчен. Марш в пандиза.

Оценка:
-0 +22

Според делата ви ще ви съдят!
6 Отговор
Ще ви се стовари и гневът Божий, и Народния гняв. Тук може и да бягате от съд, но тежко ви в отвъдното.

Оценка:
-0 +22

РЕАЛИСТ
7 Отговор
Исус е бил разпънат точно от такива алчни попски душици, като вас. Возите се на най скъпите лимузини. На ръцете ви Ролекси за хилядарки. Бил съм на гости в попска къща и съм видял разкоша в който живеете. И слуги си имате, паразити такива.

Оценка:
-5 +25

Иван
8 Отговор
Предполагам, че алчността се отнася само за миряните, висшия клир не е такъв. 😂😂😂😂

Оценка:
-4 +15

веселяк
9 Отговор
Ония пловдивския митрополит Николай с ролексите и Линкълните...ааа шъ ви съ и и таковата и онаковата!

Коментиран от #12


Оценка:
-3 +17

КОЙ НИ ГО
10 Отговор
КАЗВА?!?? ТЕЗИ КОИТО БАЦКАТ
РЪКА НА ТОЗИ КОИТО КРАДЕ И ДАВА
НА СЕБЕПОДОБНИТЕ. ПОПОВИ СЕ СГЪВАТ НА ДВЕ ЗА ДВА ГРОША НА ПАДИШАХА. НЕ ВСИЧКИ.

Оценка:
-1 +10

Мнение
11 Отговор
Во истина воскресе! Но на кои се дължат всички тези нещастия? Отговорът е съвсем прост : На наднационалния капитал - банки и корпорации. Те разрушават природата, човешките и Божиите закони. Те разпалват войните и са виновни за страданията на хората. После това са алчните, подкупни политици и всички корумпирани институции и хора, поставили се в техен слугинаж. Прекалено много са слугите на мамона. Бог да ни пази от тези сатанисти. Той ни е дал право на свободен избор - да служим Нему или на сатаната.

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +17

Не го
12 Отговор

До коментар #9 от "веселяк":


мисли. И той ще дава отчет за това. Ще удря чутура в копитата на рогатия си господар.

Оценка:
-4 +4

Киро Марлборото
13 Отговор
Христос воскресе ! Таваришчи

Оценка:
-0 +5

Кои говори
14 Отговор
За алчност тези които ходят със златни кръстове и часавници за хиляди левове! Тези които се движат със скъпи коли! Те казват на нас, че сме алчни първо вижте себе си и тогава говорете!

Оценка:
-1 +13

Госあ
15 Отговор
Ееееее "Защото Той затова дойде: за да имаме живот и да го имаме в изобилие " що не каза и "Бог създал човека по свой образ и го избрал да властва над рибите в морето, над птиците в небето, над добитъка и над цялата земя, над всички влечуги, които пълзят по земята." Или пък "И Господ Бог каза: НЕ Е ДОБРЕ ЗА ЧОВЕКА ДА БЪДЕ САМ; ще му създам подходящ помощник. И Господ Бог създаде от земята всички полски зверове и всички въздушни птици; и ги приведе при човека, за да види как ще ги наименува; и с каквото име назовеше човекът всяко одушевено същество, това име му остана. Така човекът даде имена на всеки вид добитък, на въздушните птици и на всички полски зверове. Но помощник, подходящ за човека, не се намери” За да покажат хармонията и респекта към природата. Ха.

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +0

Госあ
16 Отговор

До коментар #11 от "Мнение":


На истинския християнин Христос дава безконечно обилие. Така че капиталиста живее според божията воля и любов.

Коментиран от #20


Оценка:
-7 +2

ТаУмВзе
17 Отговор
Щом и попа кълне на Великден, всичко е точно!

Оценка:
-4 +9

Госあ
18 Отговор

До коментар #15 от "Госあ":


Сравнение това, дори капиталиста Дарвин изглежда човечен: "Човечността към по-низшите животни е една от най-благородните добродетели, които човек има, и това е последният стадий на развитието на нравствените чувства. Едва когато се загрижим за всички чувствителни същества, нашият морал ще достигне до най-високото си ниво.“ Тц тц тц да цитирам Дарвин с добро....

Оценка:
-4 +3

Българин
19 Отговор
Наистина Възкръстна. Амин.

Не заради духовниците страната ни стана последна във всичко през писледните 30 години.

Да насочим силите си срещу продажните политици, а не срещу духовниците.

Коментиран от #30


Оценка:
-1 +12

Ооо сороспиецо
20 Отговор

До коментар #16 от "Госあ":


Днес ли ти се падна дежурството? Ще има двойно възнаграждение. Балзак е казал на времето :
- Зад всяко богатство се крие поне едно престъпление.

Коментиран от #22


Оценка:
-0 +9

21
Този коментар е премахнат от модератор.
Госあ
22 Отговор

До коментар #20 от "Ооо сороспиецо":


Много добре казано от Балзак. Известна ми е тази негова мисъл. Но Балзак далеч не е бил мирянин.

Оценка:
-0 +1

Behemoth
23 Отговор
Тия не виждат гредата в собствените си очи а дават акъли за прашинката в очите на другите...

Коментиран от #24


Оценка:
-4 +5

0808
24 Отговор

До коментар #23 от "Behemoth":


.. скромно да похваля безсребието на нашите духовници: В квартал Запад, Асеновград изникна красиво блокче на 5 етажа с апартаменти от 100 кв.м., с цена всеки по 100К лв. Наблюдавам вечер, че много малко прозорци светят. Нещо не се продават. Само последният етаж е купен целия.. Попитах защо е така..Отговор: Кольо Ролекса, от Филибето, безсребърника го е купил за себе си...Хвала!.. Душата си дава, но не свойта душа, а душата на народа..

Коментиран от #31


Оценка:
-3 +5

Госあ
25 Отговор
Та въпросът ми е, откога християните са толкова загрижени за планетата и живота на нея ? След като техния бог е отредил човека да властва над тях и да ги употребява ? Или планетата дава сигнали, щото християните са малко и като покръстят някой по слаб или податлив, всичко ще се нормализира и отново ще има изобилие без глобално затопляне и епидемии. Ама уточнявайте ги тия неща ве !

Оценка:
-6 +3

Бръм
26 Отговор
Щеше да е вярно, ако бяха наказвани най-грешните..А в случая най-засегнати са най-слабите - възрастни, болни, бедни, такива които нямат средства да си осигурят лечение. Онези алчници, за които пишете, а това са политици, мафиоти, крадци и мошеници, тях бълха ги ухапала - имат достатъчно средства да се лекуват...Че всички сме грешни - грешни сме, но някак си е несправедливо това наказание "свише". Затова си мисля, че в него има човешки пръст...

Оценка:
-2 +5

Нямам срам пред вас
27 Отговор
Хаха кой го казва в името на вярата колко народ е избит ... не ми се правете на праведни .Как може да се зимат пари за свещи кръщене нали това е за името на бога ... вие сте най алчните хора ... По зверзва християнството не остъпва на исляма ... историята помни

Оценка:
-0 +2

Петър
28 Отговор
Богомилите избихте в името Господне, сега всявате вина и вменявате страх на хората. Слуги на Сатаната сте вие, глобалистки свини, които пропагандират климатичните промени като следваща стъпка в поробване на хората. Не забравяйте, че ще застигне и вашата семка.

Оценка:
-0 +3

Gowo
29 Отговор
Някой знае ли кой е Бай Яни.Секретарят на Сливенския митрополит Йоаникий.Чувал и е нещо за него.Щото се говорят вече легенди.Демек ,,легендарен" е.Нещо като обратното на ,светец.

Оценка:
-0 +1

Gowo
30 Отговор

До коментар #19 от "Българин":


Да.Но хората сме всички ние.Никой не е с ,,имунитет".А някои точно това проповядват.И ...разбира се , политиците от това мерило се учат.Нали те са ,,техните" духовни чеда.А ние сме пръст.Тор.Върху която те ,,работят"

Оценка:
-0 +0

Мирянка
31 Отговор

До коментар #24 от "0808":


Кой е Кольо Ролекса, че нещо не се сещам...

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Екатерина Захариева
Външният министър Екатерина Захариева с коментар за отношенията ни с Македония
Това е офертата, няма да преговаряме повече с Македония"

Още бисери