Last news in Fakti

2 Май, 2021 07:15 2 880 31

Светият синод: Човечеството получава отговори от природата заради своята алчност

  • българска православна църква-
  • светият синод-
  • великден-
  • обръщение

Синодално послание на Българската православна църква

Светият синод: Човечеството получава отговори от природата заради своята алчност - 1
Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия отправиха патриаршеско и синодално послание за предстоящия голям християнски празник Възкресение Христово - Великден, преда БНТ.

В синодално послание се казва:

Възлюбени във Възкръсналия Господ Иисус Христос чеда на светата ни Църква,

Пребъдвайки в пълнотата на пасхалната радост, съпреживявайки удивлението на жените-мироносици пред победата на Спасителя над смъртта, засвидетелствана от ангела и празния гроб, с архипастирска любов приветстваме и поздравяваме всички вас с най-радостния от всички поздрави: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

„Възкръсна Христос и се радват ангелите! Възкръсна Христос и живот се въдвори! Възкръсна Христос, и нито един мъртвец няма в гроба, защото Христос, Който възкръсна от мъртвите, за умрелите стана начатък“

(из Похвално слово за Пасха от св. Йоан Златоуст). Адът, тлението и смъртта изгубиха своята власт над човека, защото вече Христос е Този, Който притежава „власт над всяка плът“, за да даде на всички, които вярват в Него, „живот вечен“ (Йоан. 17:2). Защото Той затова дойде: за да имаме живот и да го имаме в изобилие (срв. Йоан. 10:10).

В богочовешката личност на Господ Иисус Христос се осъществиха всички древни пророчества за помиряването на земята с небето; в Него се откри „тайната, скривана от векове в Бога“ (Еф. 3:9), и „благодатта… се възцари с правда за живот вечен…“ (Рим. 5:21). В Него, „Светия Божий“ (Марк. 1:24), Бог възстанови човека в онова негово достойнство, в което го беше видял още в предвечния Свой творчески домостроителен план и за което го бе извикал към живот в зората на творението – най-висшето достойнство на венеца на това творение, призован „да господарува над морските риби, и над небесните птици, (и над зверовете) и над добитъка, и над цялата земя, и над всички гадини, които пълзят по земята“ (Бит. 1:26); защото човекът единствен от всички твари е сътворен от Бога по Неговия образ и защото на Бога и Неговото божествено съвършенство той е призован да се уподобява (срв. Мат. 5:48).

Пребъдвайки в това най-високо достойнство, ние, верните на Христа изповедници на Неговото име пред света, познаваме най-добре и онази най-висока отговорност, която съпътства това човешко достойнство: отговорност, която човекът носи първом към самия себе си като храм и обиталище на Светия Дух, а сетне и към заобикалящата го среда, към цялото творение и всички твари, за които ни е казано, че „с нетърпение ожидат прославянето на синовете Божии“ (Рим. 8:19). Tолкова категорично е свидетелството на Божието Откровение за това колко тясно съдбините на нашия свят и на цялото творение са преплетени с живота, с решенията и действията на човека.

Ето защо толкова смущаващо е, че и днес, две хилядолетия след Възкресението на Христа и всички останали спасителни за човеците събития от свещената история, светът, в който живеем, продължава да бъде раздиран от неправди и противоречия, от войни и всевъзможни прояви на омраза и на насилие от човек към човека; че макар и изкупен от Бога, светът, в който живеем, продължава да бъде болен, паднал в страсти и грехове свят, страдащ поради човешката леност в голямото богочовешко дело на спасението – свят, в който вечните евангелски ценности и небесните съкровища, които Христос ни съветва да събираме, са все повече измествани от невиждан егоизъм и егоцентризъм, от страст към притежаване и консуматорство, които застрашават вече не само нашите морални устои, но и самия живот на земята, която обитаваме. Следователно не трябва да учудва, че днес човечеството все по-трудно живее в мир както самò със себе си, така и със заобикалящата го природа. Не трябва да ни учудват отговорите, които то получава от природата заради своята все по-засилваща се алчност и страстна ненаситност, заради все по-видимия отказ от призванието си да бъде добър и разумен стопанин на поверения му от Бога свят.

Особено подходящ за размисъл върху всичко това е тъкмо днешният ден: денят на Христовото Възкресение. Ден, в който животът тържествува, категорично побеждавайки злото, ада и смъртта. Ден, в който ставаме свидетели на осъществяването на най-висшата хармония между небето и земята, между божественото и тварното, между Бога и човека. Ден, в който Божията свята воля за света и за всекиго от нас е заявена с цялата възможна категоричност, защото „ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък“ (1 Кор. 15:20); защото в този ден за всеки от нас и за цялото човечество е посочен път към спасение и вечен живот.

Нека не се отклоняваме от този път нито наляво, нито надясно, но да го следваме неотклонно, като при всяко колебание сверяваме мислите и действията си с онова, което ни е завещано от нашия Господ в Неговото свето Евангелие, откъдето извират водещите начала, вечните истини и всички непреходни ценности и принципи на християнския ни живот и нашето християнско отношение към света и всичко около нас.

Поздравяваме с великия празник на Христовото Възкресение всички чеда на светата ни Църква в Родината и извън нея!

Благодатта, мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ

Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    23 0 Отговор
    Това го кажете на Деса Танева !
  • 2 111

    15 8 Отговор
    Кой го каза🤦
  • 3 яяяя

    17 11 Отговор
    Мошеници!!!
  • 4 Вампирите смучат Народна кръв

    19 6 Отговор
    Ах, кои го казват само.... Продажните лицемерни престъпници, които заедно с светските власти вършат мерзки престъпления. Секнаха ли ви парите от банкянския дявол?
  • 5 Будалата

    22 0 Отговор
    Напълни Тиквун шкафа с кинти а не бил алчен. Марш в пандиза.
  • 6 Според делата ви ще ви съдят!

    22 0 Отговор
    Ще ви се стовари и гневът Божий, и Народния гняв. Тук може и да бягате от съд, но тежко ви в отвъдното.
  • 7 РЕАЛИСТ

    25 5 Отговор
    Исус е бил разпънат точно от такива алчни попски душици, като вас. Возите се на най скъпите лимузини. На ръцете ви Ролекси за хилядарки. Бил съм на гости в попска къща и съм видял разкоша в който живеете. И слуги си имате, паразити такива.
  • 8 Иван

    15 4 Отговор
    Предполагам, че алчността се отнася само за миряните, висшия клир не е такъв. 😂😂😂😂
  • 9 веселяк

    17 3 Отговор
    Ония пловдивския митрополит Николай с ролексите и Линкълните...ааа шъ ви съ и и таковата и онаковата!

    Коментиран от #12

  • 10 КОЙ НИ ГО

    10 1 Отговор
    КАЗВА?!?? ТЕЗИ КОИТО БАЦКАТ
    РЪКА НА ТОЗИ КОИТО КРАДЕ И ДАВА
    НА СЕБЕПОДОБНИТЕ. ПОПОВИ СЕ СГЪВАТ НА ДВЕ ЗА ДВА ГРОША НА ПАДИШАХА. НЕ ВСИЧКИ.
  • 11 Мнение

    17 0 Отговор
    Во истина воскресе! Но на кои се дължат всички тези нещастия? Отговорът е съвсем прост : На наднационалния капитал - банки и корпорации. Те разрушават природата, човешките и Божиите закони. Те разпалват войните и са виновни за страданията на хората. После това са алчните, подкупни политици и всички корумпирани институции и хора, поставили се в техен слугинаж. Прекалено много са слугите на мамона. Бог да ни пази от тези сатанисти. Той ни е дал право на свободен избор - да служим Нему или на сатаната.

    Коментиран от #16

  • 12 Не го

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "веселяк":

    мисли. И той ще дава отчет за това. Ще удря чутура в копитата на рогатия си господар.
  • 13 Киро Марлборото

    5 0 Отговор
    Христос воскресе ! Таваришчи
  • 14 Кои говори

    13 1 Отговор
    За алчност тези които ходят със златни кръстове и часавници за хиляди левове! Тези които се движат със скъпи коли! Те казват на нас, че сме алчни първо вижте себе си и тогава говорете!
  • 15 Госあ

    0 0 Отговор
    Ееееее "Защото Той затова дойде: за да имаме живот и да го имаме в изобилие " що не каза и "Бог създал човека по свой образ и го избрал да властва над рибите в морето, над птиците в небето, над добитъка и над цялата земя, над всички влечуги, които пълзят по земята." Или пък "И Господ Бог каза: НЕ Е ДОБРЕ ЗА ЧОВЕКА ДА БЪДЕ САМ; ще му създам подходящ помощник. И Господ Бог създаде от земята всички полски зверове и всички въздушни птици; и ги приведе при човека, за да види как ще ги наименува; и с каквото име назовеше човекът всяко одушевено същество, това име му остана. Така човекът даде имена на всеки вид добитък, на въздушните птици и на всички полски зверове. Но помощник, подходящ за човека, не се намери” За да покажат хармонията и респекта към природата. Ха.

    Коментиран от #18

  • 16 Госあ

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Мнение":

    На истинския християнин Христос дава безконечно обилие. Така че капиталиста живее според божията воля и любов.

    Коментиран от #20

  • 17 ТаУмВзе

    9 4 Отговор
    Щом и попа кълне на Великден, всичко е точно!
  • 18 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Сравнение това, дори капиталиста Дарвин изглежда човечен: "Човечността към по-низшите животни е една от най-благородните добродетели, които човек има, и това е последният стадий на развитието на нравствените чувства. Едва когато се загрижим за всички чувствителни същества, нашият морал ще достигне до най-високото си ниво.“ Тц тц тц да цитирам Дарвин с добро....
  • 19 Българин

    12 1 Отговор
    Наистина Възкръстна. Амин.

    Не заради духовниците страната ни стана последна във всичко през писледните 30 години.

    Да насочим силите си срещу продажните политици, а не срещу духовниците.

    Коментиран от #30

  • 20 Ооо сороспиецо

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Днес ли ти се падна дежурството? Ще има двойно възнаграждение. Балзак е казал на времето :
    - Зад всяко богатство се крие поне едно престъпление.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ооо сороспиецо":

    Много добре казано от Балзак. Известна ми е тази негова мисъл. Но Балзак далеч не е бил мирянин.
  • 23 Behemoth

    5 4 Отговор
    Тия не виждат гредата в собствените си очи а дават акъли за прашинката в очите на другите...

    Коментиран от #24

  • 24 0808

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Behemoth":

    .. скромно да похваля безсребието на нашите духовници: В квартал Запад, Асеновград изникна красиво блокче на 5 етажа с апартаменти от 100 кв.м., с цена всеки по 100К лв. Наблюдавам вечер, че много малко прозорци светят. Нещо не се продават. Само последният етаж е купен целия.. Попитах защо е така..Отговор: Кольо Ролекса, от Филибето, безсребърника го е купил за себе си...Хвала!.. Душата си дава, но не свойта душа, а душата на народа..

    Коментиран от #31

  • 25 Госあ

    3 6 Отговор
    Та въпросът ми е, откога християните са толкова загрижени за планетата и живота на нея ? След като техния бог е отредил човека да властва над тях и да ги употребява ? Или планетата дава сигнали, щото християните са малко и като покръстят някой по слаб или податлив, всичко ще се нормализира и отново ще има изобилие без глобално затопляне и епидемии. Ама уточнявайте ги тия неща ве !
  • 26 Бръм

    5 2 Отговор
    Щеше да е вярно, ако бяха наказвани най-грешните..А в случая най-засегнати са най-слабите - възрастни, болни, бедни, такива които нямат средства да си осигурят лечение. Онези алчници, за които пишете, а това са политици, мафиоти, крадци и мошеници, тях бълха ги ухапала - имат достатъчно средства да се лекуват...Че всички сме грешни - грешни сме, но някак си е несправедливо това наказание "свише". Затова си мисля, че в него има човешки пръст...
  • 27 Нямам срам пред вас

    2 0 Отговор
    Хаха кой го казва в името на вярата колко народ е избит ... не ми се правете на праведни .Как може да се зимат пари за свещи кръщене нали това е за името на бога ... вие сте най алчните хора ... По зверзва християнството не остъпва на исляма ... историята помни
  • 28 Петър

    3 0 Отговор
    Богомилите избихте в името Господне, сега всявате вина и вменявате страх на хората. Слуги на Сатаната сте вие, глобалистки свини, които пропагандират климатичните промени като следваща стъпка в поробване на хората. Не забравяйте, че ще застигне и вашата семка.
  • 29 Gowo

    1 0 Отговор
    Някой знае ли кой е Бай Яни.Секретарят на Сливенския митрополит Йоаникий.Чувал и е нещо за него.Щото се говорят вече легенди.Демек ,,легендарен" е.Нещо като обратното на ,светец.
  • 30 Gowo

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Да.Но хората сме всички ние.Никой не е с ,,имунитет".А някои точно това проповядват.И ...разбира се , политиците от това мерило се учат.Нали те са ,,техните" духовни чеда.А ние сме пръст.Тор.Върху която те ,,работят"
  • 31 Мирянка

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "0808":

    Кой е Кольо Ролекса, че нещо не се сещам...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове