5 Май, 2021 13:53 2 157 28

Съдия: Времето за гласуване с машина и с хартия е еднакво

  • румен ненков-
  • машинно гласуване-
  • хартиена бюлетина

Той обясни, че етиката на изборите изисква да не се правят промени в изборното законодателство в последния момент

Съдия: Времето за гласуване с машина и с хартия е еднакво - 1
Кадър Нова тв

"Големият проблем е задължителното машинно гласуване, защото има места, на които ще се гласува само с хартиени бюлетини. В малките секции, в домовете за възрастни, в болничните заведения и т.н. Считам, че имахме добър опит избирателят сам да реши как да гласува", каза бившият конституционен съдия Румен Ненков по NOVA.

Според него и в двата случая хартиен носител влиза в урната и времето за гласуване с машина и с хартиена бюлетина е еднакво.

Той обясни, че етиката на изборите изисква да не се правят промени в изборното законодателство в последния момент.

„ЦИК не решава въпроса с установяването на изборния резултат. Аз съм бил в ЦИК по предложение на Петър Стоянов, а той загуби изборите от Георги Първанов”.

Той коментира и реформата в правосъдната система.

„Аз считам, че прокуратурата не трябва да има показност. Тя трябва да върши работата си по обрано и не е нужно да търси общественото одобрение”. „В парламентарната квота на ВСС не трябва да влизат партийни функционери”, добави Ненков.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не е вярно

    32 2 Отговор
    С машина се гласува по-бързо.

    Коментиран от #21, #27

  • 2 Експерт

    32 2 Отговор
    Гласоподавателите на ГЕРБ не могат да четат, затова много мрънкат за машинното гласуване.

    Коментиран от #4, #7

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    29 2 Отговор
    С Машина се гласува много по бързо!И Няма грешки и невалидни бюлетини!Машинното гласуване ще е необходимо при очакваните Референдуми,когато разкарат статуквото по затворите!

    Коментиран от #8

  • 4 Горски

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Експерт":

    А тия в Турция могат...
  • 5 Българка

    27 2 Отговор
    Времето за гласуване с машина е много по-малко. Освен това хартиената бюлетина е основния лост на ГЕРБ за фалшифициране на вота- чрез контролиране/ заснемане на купения вот, фабрикуване на недействителни бюлетини, гласуване с предварително попълнени бюлетини, грешки в протоколите. За това е и този рев от шайката
  • 6 Експерт

    12 1 Отговор
    Все едно - ДПС, ГЕРБ - партии, контролирани от едни и същи хора, с един и същ зависим, и купен електорат.
  • 7 ИСТИНАТА

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "Експерт":

    Борисов и клакьорите му пищят срещу машинното гласуване,
    защото няма повече да фалшифицират изборите при броенето!
    Машината брои автоматично!
    И няма да има невалидни бюлетини!
    А сега са над 400 000!
    И то все в полза на ГЕРБ!
  • 8 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    НЯМА ТЪМНА СТАИЧКА В КОЯТО ДА СНИМАТ С ТЕЛЕФОНЧЕТАТА ЧЕ СА СИ ИЗКАРАЛИ 50-ТАКА,НЯМА НЕВАЛИДНИ И ФАЛШИФИЦИРАНИ БЮЛЕТИНИ,И НЕГРАМОТНИЦИ НЕ МОГАТ СЕ ОПРАВЯТ!!ВСЕ ЕДНО КАТО ИДЕЯТА БЕЗ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ДА НЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ!!ЗА ТОВА САМО 100%МАШИНЕН ВОТ!

    Коментиран от #12, #20

  • 9 ха ха хаааа

    4 8 Отговор
    Да видим 80 годишната ми баба как ще се справи ...🤭

    Коментиран от #24, #26

  • 10 съдията

    8 1 Отговор
    Какъвто бащата, такъв и сина. Прости интриганти, все от комата на бедните българи ядат, и полза няма никаква.
  • 11 майстор

    14 1 Отговор
    Това просто не е вярно. С машината се гласува по-бързо. Там няма сгъване на бюлетината,после късане на частта от нея,която се пуска в кутия.
  • 12 ми ,

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "БУДЕН ГРАЖДАНИН":

    Прецедента гласува машинно .. 5 минути ..🤭😁
  • 13 факт

    4 1 Отговор
    този е стар за машини!
  • 14 bandita

    3 13 Отговор
    май май не знаете какво е машинно гласуване.. тук повечето го бъркате с електронно. тази машина ще ви изплюе едно билетче което реално е вашата бюлетина и вие ще я пуснете в урната. абсолютно същото е като с хартиената бюлетина. разликата е в спестената хартия, което не е малко разбира се. тия глупости че фалшифицирали избори и прочие отдавна не са валидни след като има и външни одитори ( от ЕС) които гарантират че вота не е фалшифициран, отва дори и Хаджигенов го призна за последните избори че са били абсолютно честни.

    Коментиран от #22

  • 15 Тоя чичак

    8 1 Отговор
    Израстнал в комунизма сега на пенция и заплата и много знае.Колко ли подкуп е взел да пусне някой бандит на свобода.
  • 16 ЦИК

    2 3 Отговор
    Изборният резултат се решава в Министерството на транспорта, корупцията и злоупотребата с власт и по точно в неговото акционерно дружество, с 1-2% частен капитал - "Информационно обслужване" АД.

    Това Волен Сидеров ви го набива в празните глави, но когато са празни, ефектът е нулев.

    Машинното гласуване по време ще е равно на хартиеното, ако в избирателните секции има толкова машини, колкото стаички за хартиено гласуване имаше на последните избори. Ако машините са по-малко (а те са само по една в секция), вотът ще трябва да бъде удължен или касиран, поради възпрепятстване на свободата за гласуване в определеното време.

    Машинният вот има два резултата, за разлика от хартиения:
    - Единият резултат е квитанцията, която гласоподавателят получава и която потвърждава неговия вот, а след това влиза в кутията за гласуване.
    - Другият резултат е машинният резултат от гласуването, който остава в паметта на машината.
    Възниква въпросът: При разлика между резултата в кутията за гласуване и машинния резултат, КОЙ Е ВАЛИДЕН?
    НА ТОЗИ ВЪПРОС КОЙ ОТГОВАРЯ - "Информационно обслужване"- АД на Министерството на транспорта, корупцията и злоупотребата с власт.

    Може ли софтуера на машината да бъде такъв, че на всеки три гласа, машинно да отчита глас, за който гласоподавател да не е гласувал? НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА! ТАКЪВ ВАРИАНТ Е ОСОБЕНО ВЪЗМОЖЕН НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ, КОГАТО НА ВТОРИ ТУР ЩЕ ИМА САМО ДВАМА ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗВЕСТНИ КАНДИДАТИ!

    Коментиран от #23

  • 17 Мутант

    10 2 Отговор
    С машината ми отне 30 секунди.
  • 18 Деймос

    4 1 Отговор
    Нямат ли срама семейство НЕНКОВИ ?
  • 19 Горски

    10 1 Отговор
    Гледах сутринта този господин по ТВ-то. Отвратен съм! - Цялото му семейство навряно по държавнит институции включително и синът му, който бил депутат от ГЕРБ.
    Типичен пример за софийски паразит, който се прехвърля от институия на институция до като стигне и до топлото място в ЦИК.
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "БУДЕН ГРАЖДАНИН":

    Не вярвам да има хора,които не могат да се справят с машина,но за всичко друго е така!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 123

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "bandita":

    Има една съществена разлика. Хартиените разпечатки няма да се броят в нито една секция. Каквото изплюе машината като протокол това ще е. Предложението да се броят в 5 % от секциите за да се провери дали протокола от машината е верен се отхвърли. Никой нямате да разбере ако в софтуера има грешка. Това основателни съмнения, че гласуването може да е фалшифицирано.
  • 23 Клошар

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "ЦИК":

    Втори тур на президентските избори няма да има, защото Радев ще спечели още на първия категорично. Освен това, билетчето което печата машината не се брои изобщо. Машината сама генерира накрая протокол, а билетите могат да се ползват само за сверка. Невалидни бюлетини не може да има, защото няма бюлетини, а има регистрационен билет, който не е бюлетина .Най-обичам разни илетерати да манипулират общественото мнение.
  • 24 111

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха хаааа":

    Ако иска да гласува, ще се справи. Иначе не си струва да я разкарваш на тези години!
  • 25 big

    0 1 Отговор
    Този корумпиран гербераст, който дори не знае как да се гласува машинно, дава глупави мнения! Машинното гласуване е много по-бързо от бюлетината, това го казвам от опит на последното гласуване!
  • 26 big

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха хаааа":

    Моята на 87 се оправя и на банкомата и на машината без проблем. Да оставим настрана, че с банкомата е по-трудно - повече копчета се натискат, че и парола иска!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 чекмедже 2

    0 0 Отговор
    ненков бащец и ненков синковец от Гроб..работа е ок..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове