Last news in Fakti

5 Май, 2021 14:55 3 528 13

ГЕРБ и СДС се разминаха за партийната субсидия

  • герб-сдс-
  • партийна субсидия

Публичното финансиране е конституционен стандарт при финансирането на партиите, коментира Атанас Славов от "Демократична България"

ГЕРБ и СДС се разминаха за партийната субсидия - 1
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и СДС се разединиха в мненията си по въпроса за намаляването на субсидията. Депутатите обсъждат субсидията от един лев за действителен глас, получен от партия или коалиция, вместо 8 лв., както е сега. Това е залегнало в законопроект за изменение на Закона за политическите партии, внесен от Ива Митева от "Има такъв народ". Мотивът на вносителя е, че такъв е бил вотът на хората на проведения референдум през 2016 г.

С приемане на предложеното изменение ще се намалят съществено бюджетните разходи и ще се създаде правна възможност за извършването на задълбочен анализ, който да послужи за формирането на нов модел за финансиране на политическите партии и коалиции, пишат вносителите на промяната. Цели се и изработването на критерии при определянето на размера на държавната субсидия, които да отговорят на международните стандарти и да осигурят равнопоставеност на партиите и коалициите. Според сметките над 21 милиона лева на година ще бъдат спестени на данъкоплатците, ако предложението бъде подкрепено.

В коалицията ГЕРБ-СДС обаче дойде разминаване. Според Росица Кирова първо трябва да бъде осигурена прозрачност при финансирането, преди да бъде взето решение за размера на субсидията и каза, че по принцип ГЕРБ подкрепя предложението. Докато Румен Христов каза, че неговата партия няма да подкрепи намаляването на парите на един лев за глас.

За БСП пък този законодателен подход е във вреда на политическия плурализъм, коментира Явор Божанков. Той обърна внимание и че няма становища по законопроекта. Ние държим на принципа на разходоориентираност, уточни депутатът. По думите му, субсидията не може да лежи някъде по сметки и да носи лихви. В същото време тя трябва да гарантира прозрачност на финансирането на партиите.

Халил Летифов от ДПС посочи, че въпросът е как точно да се финансират партиите, колко от необходимите средства да поеме държавата. Колегата му Йордан Цонев припомни позицията на Движението политическите партии да бъдат финансирани с публични средства. По думите му, обаче, субсидия от един лев е мимикрия и не покрива никакви необходими разходи. Трябва да има дебат, трябва и дебат дали само такъв да е моделът на финансиране на партиите, смята Цонев.

В решение на Конституционния съд категорично се казва, че трябва да има публично финансиране на политическите субекти, но размерът е изцяло в компетентността на парламента, обясни председателят на НС Ива Митева. На референдума хората казаха колко биха дали за издържане на партиите, всичко друго е въпрос на алчност, допълни колегата ѝ Тошко Йорданов. Той разкри, че членският внос в "Има такъв народ" е десет лева на месец.

Публичното финансиране е конституционен стандарт при финансирането на партиите, коментира Атанас Славов от "Демократична България". Дебатът не е дали субсидията да е лев или повече, а как да отвоюваме партиите от ръцете на олигархията, подчерта той.

Мая Манолова съобщи, че ПГ "Изправи се!Мутри вън!" подкрепя предложението на "Има такъв народ", защото 2,5 милиона българи са дали гласа си за един лев на референдума през 2016 г. Ще бъдат спестени около 84 млн.лв за четири години, които са достатъчни за осигуряване на личен асистент на нуждаещите се, обясни тя. Най-голямата партия ще получи на година субсидия над шест млн. лв., над четири млн.лв. ще са за втората политическа сила, ако останат осем лева на глас, изтъкна Манолова, цитирайки анализа на вносителите на законопроекта. От групата са и за намаляване на депутатските заплати.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choki

    27 1 Отговор
    Не стига, че вземат субсидии 8лв, а и членски внос ?!

    Коментиран от #4, #12

  • 2 пенчо

    22 3 Отговор
    Как се изцепи тоя от сдс,имали били 8 000 членове,алоууууууууу и това колко процента е ве таранкоулу,и се бие в гърдите.Не знма дали има друга държава с толкова много партии,всеки иска да се закачи на тази хранилка.Толкова ли е трудно да има само 3-4 партии
  • 3 Ха ха ха ха ха ха

    20 1 Отговор
    Росица Кирова се изказала. Браво. Депутат за 1 ден
  • 4 Брендица

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "choki":

    Ами затова има куронавирос. Нищо им не стигна
  • 5 СДС умре

    11 5 Отговор
    А Бойко падна с 200
  • 6 Хвалипръцковист

    8 1 Отговор
    Никой не ме обича, а аз съм е.ати пича
  • 7 Банкя

    13 4 Отговор
    Се отрича от Борисов. Чрез държавен вестник
  • 8 Stat

    19 6 Отговор
    Странно защо герб и сдс са се хванали да обсъждат партийните субсидии. Вероятността те да са в следващия работещ парламент клони към нула.

    Коментиран от #10

  • 9 chi

    8 1 Отговор
    Цонев, а за пенсионерите няма мимикрия, така ли? Вземайте да си вършите работата щото ще ядете дървото!
  • 10 Симо

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Stat":

    Ха-ха-ха... По-смешно нещо нико не е казал до момента - печелиш жълтата блузка с къдрички
  • 11 JJJJ

    3 1 Отговор
    Сега ди личи кой за какво е в оня парламент. Не пускат хранилката бе,ей ама наглост.Народа казва даваме ви 1 лев, а те Не взимаме ти 8.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 незнайко

    0 0 Отговор
    А дано, ама надали !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове