5 Май, 2021 16:27 2 227 37

Каракачанов: Скоро ще се наложи да прибираме нашите от Афганистан

  • красимир каракачанов-
  • нато-
  • афганистан

В момента 165 български военнослужещи изпълняват задачи в четири операции на НАТО

Каракачанов: Скоро ще се наложи да прибираме нашите от Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС

Радвам се, че въпреки сложната ситуация в Афганистан въпреки факта, че предстои изтегляне, вие продължавате да изпълнявате задълженията си по достоен начин. Съвсем скоро ще се наложи да прибираме нашите военнослужещи и това е правилното решение.

Това каза министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов по време на видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница, каквато по традиция се прави в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май. В нея участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В момента 165 български военнослужещи изпълняват задачи в четири операции на НАТО, сред които са "Решителна подкрепа" в Афганистан и на стабилизиращите сили в Косово, както и в пет операции на Европейския съюз, между които "Алтеа" в Босна и Херцеговина и мисията за обучение на силите за сигурност на Мали.

Министър Каракачанов пожела в оставащите седмици до началото на изтеглянето здраве на личния състав и успешно завръщане в Родината, като поздрави военните ни в Афганистан с предстоящия празник на Българската армия.

Адмирал Емил Ефтимов също поздрави контингента и напомни, че при изпращането им в Карлово е обявил, че продължителността на мисията зависи от предстоящото политическо решение, което е факт, след като в средата на април НАТО взе решение за прекратяване на мисията и за изтегляне до септември тази година. Пред вас стои задачата да приключим мисията организирано, спазвайки мерките за сигурност и противоепидемичните мерки, каза адмирал Ефтимов.

От 42-ия ни контингент в Афганистан докладваха, че обстановката по сигурността в Афганистан се запазва усложнена и нестабилна. Българският контингент успешно изпълнява мисията си, прилагат се мерки за защита на личния състав от разпространението на COVID-19. На територията на базата не са регистрирани случаи на коронавирус.

Участието на Въоръжените сили на България в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/ започна през февруари 2002 и завърши в края на 2014 година. От началото на 2015 г. операцията се трансформира в небойната мисия на НАТО "Решителна подкрепа", в която участваме и към момента с контингент от около 120 военнослужещи, които изпълняват задачи, свързани основно с охраната на част от вътрешния периметър на база "Летище Баграм". Досега в операцията в Афганистан са участвали над 11 200 български военни.

От Босна и Херцеговина, където досега са участвали общо над 3580 български военни, съобщиха, че обстановката по сигурността в зоната на операцията "Алтеа" остава относително спокойна и стабилна, нивото на риск се оценява на ниско, няма сведения за заплаха срещу българския контингент. Министър Каракачанов каза, че ситуацията в Босна е такава, че може да се промени в рамките на часове, и добави, че военните ни изпълняват мисията си по достоен и професионален начин.

От Косово, където досега сме участвали с над 1170 военнослужещи, съобщиха за относително спокойна, но динамична във вътрешнополитически план обстановка. Министър Каракачанов каза, че тази мисия е най-близо до българските граници, но това съвсем не я прави лека, и подчерта важността ѝ.

От Мали, където е най-малкият ни контингент - от военни медици, докладваха, че обстановката в зоната на тренировъчната мисия остава нестабилна, нивото на риск се оценява като високо, но няма сведения за заплаха срещу българския контингент. Министър Каракачанов и адмирал Ефтимов изтъкнаха високо ниво на българската военна медицина.

Каракачанов и Ефтимов поздравиха по повод предстоящия празник българските военни, които изпълняват задачи в операции и мисии на НАТО и ЕС. Във видеоконферентната връзка участва и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    52 1 Отговор
    Добре че те няма в парламента, едвам те изтърпях 4 години
  • 2 Прибирай

    35 1 Отговор
    си ги ваш'те и се пръждосвай !
  • 3 Майна

    39 3 Отговор
    СКОРО ТИ ЩЕ ИМАШ ДРУГИ,,ГРИЖИ,,..ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е ТВОЯ РАБОТА, РАДЕВ ЩЕ РЕШИ
  • 4 Къф си ти бе

    40 2 Отговор
    Клиент на прокуратурата

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 русенец

    36 2 Отговор
    Градски, когато бяхме във Варшавския договор не ходехме да трепем хора зад граница, изключвам Чехословакия 1968. Хамериканците като си бъркат каши да си ги сърбат сами!
  • 7 Професора

    35 3 Отговор
    165 в момента се занимават с чужди интереси за сметка бг данъкоплатеца!!
  • 8 Лети ли рапторчето?

    37 1 Отговор
    А нещо за фърчила на картинка платени авансово с взети на заем пари на които в момента им текът лихви? Самолети няма обаче главница и лихви седят!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 бегом марш

    24 1 Отговор
    Този се търкаля пред строя
  • 11 стойкаНаПингвин

    18 1 Отговор
    Шкембо на танцувален бал ли е пошел.
  • 12 Да не

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Къф си ти бе":

    го приберат него на топло при Боци
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ох Баня

    10 1 Отговор
    Ми то много войници бреее. С колата ще ги взема. Трабант е.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Праси

    22 1 Отговор
    От 2002 г. до сега 2021 г. чий го търсиха българите в Афганистан? Кой е виновен, че грешни пари от бедния български народ се разпиляха за обслужване чужди интереси? Трябва да се потърси наказателна отговорност на политическото ръководство което е виновно за грешно похарчените български пари.
  • 18 Е това

    10 1 Отговор
    е кофти номер, да оставиш афганистанците без подкрепа. Ама "жълтата торбичка" да пита, къде другаде трябва демокрация и човешки права, и да ги праща.
  • 19 123

    8 1 Отговор
    Чий го дира там бе шкембе в бг нема демокрация та там ле че налагаме
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Джаба

    7 1 Отговор
    Изпращаме, прибираме. Интересно след афганистанския контингент кого ще приберат без изпращане...

    Коментиран от #32

  • 22 Реалист

    9 1 Отговор
    Мааазен дрънгел за бай ставри само:) без сапун ше го...
  • 23 1618

    9 2 Отговор
    Каракачанов е военолюбец,който в мирно време скара България с Македония и Русия!Ако,него го питате окото му няма да мигне да изпрати български войски на границите! Да каже кого ще бомбардира с новите бойни самолети, за които дадоха милиони с Борисов, вместо тези пари да бяха дадени да медицински хеликоптери и подпомагане на бизнеса!
  • 24 Наблюдател

    10 1 Отговор
    Изобщо какво правят Български войници в Афганистан !?

    Коментиран от #25, #27

  • 25 Диверсант

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдател":

    Натовците като мятат бомби в Афганистан са миротворци, афганистанците ако мятат бомби в Гейропата са терористи.
  • 26 Тоя

    6 1 Отговор
    Чушкопек и хунтата ни ограбиха с 3 милиарда лева за самолети от 70-те години и то на чертежи. По големи лакеи на чужди господари даже и през турското робство не е имало тука.
  • 27 Ами

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдател":

    Наемници и пушечно месо на новия задокеански господар.Тези които загинаха в Ирак,чии интереси защитаваха там? Българския петрол?
  • 28 ЯЯЯЯ

    5 1 Отговор
    ДО СЕ МАХАТ ОТ АФГАНИСТАН ПЛАСИРАТ СИ ОРЪЖИЕТО ТАМ ОТКЪДЕ ЛИ НЕ ОСТАВЕТЕ ХОРАТА НА МИРА ТЕ ЩЕ СЕ РАЗБЕРАТ ПО МЕЖДУ СИ И НЯМА ДА БЯГАТ ОТ ВОЙНАТА

    Коментиран от #31

  • 29 123

    5 1 Отговор
    АФГАНИСТАН Е БОРБЕН НАРОД ЩЕ СЕ ОПРАВИ ПО ДОБРЕ БЕЗ ВЪНШНА НАМЕСА
  • 30 Черен Петър

    3 1 Отговор
    Ама да ви пита човек, и тебе и ония преди тебе, за чий х..ги пратихте в Афганистан? Ако не бяхте ги пращали, сега нямаше да се налага да ги прибирате...Па и колко парá отиде на вятъра за тия "мисии"...
  • 31 СТРАТЕГ

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "ЯЯЯЯ":

    ПРАВИЛНО, ДОСТАВЯИТЕ ИМ ОРЪЖИЕ НА ФАБРИЧНИ ЦЕНИ, ПО КОРАВИЯ ЩЕ СПЕЧЕЛИ И ПОСЛЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ /ПРИМЕР ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ В КАМБОДЖА/ ГЛАДА Е ПО СИЛЕН ОТ ТОКА И ОТ КАЛАШНИКОВ
  • 32 РОМЕЛ

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Джаба":

    ВОЕННИТЕ ТРЯБВА ДА ВОЮВАТ НА ТЕРЕН ТОВА ИМ Е РАБОТАТ ,ДА НЕ СА СТАВАЛИ ВОЕННИ ИЛИ КАТО ПИЛОТА РАДЕВ ИМА ЛИ ПОНЕ ЕДНА БИТКА ДОРИ И ЗАГУБЕНА ПАРКЕТНИ ГЕНЕРАЛИСИМУСИ ТОЕСТ ПИНГВИНИ
  • 33 Нигога повече герб

    3 1 Отговор
    Пикльото от билла
  • 34 chi

    2 1 Отговор
    Министърът кюфте нещо пак реве!
  • 35 Лунатици

    0 1 Отговор
    Наемници за пари теляци и чистачи на американците палма пародия
  • 36 безпартиен

    0 0 Отговор
    Този е направил корем ното!
  • 37 КРАДЕЦ

    1 0 Отговор
    МНОГО СЕ ОТКРАДНА И ОТ АФГАНИСТАН , РАЗСЛЕДВАНЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ КОЛКО Е ДЕЛЪТ НА КАРАКАЧАНОВ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове