Last news in Fakti

7 Май, 2021 21:40 6 260 26

Ива Митева: Най-правилното решение в този парламент беше за ИК

  • ива митева-
  • ик

За машинното гласуване тя заяви, че тайната на вота е абсолютно честна и гарантирана

Ива Митева: Най-правилното решение в този парламент беше за ИК - 1
Снимка: БГНЕС

Това какъв е животът на българския парламент, го определя българската Конституция. За мен лично беше едно изпитание, един опит, тъй като аз съм работила от другата страна като експерт. Това заяви в интервю за "Панорама" по БНТ председателят на най-кратковременния парламент в българската история Ива Митева.

Сега вече, от страната на политиката и особено като председател на НС, видях, че нещата изглеждат много различно, допълни тя.

Видях, че да имаш добра експертиза е едно, но да бъдеш политик и да успяваш да балансираш между всички парламентарно представени партии и коалиции, е нещо съвсем различно. Видях отговорността на председателя на НС.

Последните дни са много динамични и живи в българския парламент - успяваме да търсим много решения, а смятам, че добрите решения се постигат с взаимно разбиране и търпимост, смята Ива Митева.

Търпимост ни трябваше на всички в този парламент и в тези дни, в които работихме усилено.

При положение, че се върви към избори и от самото начало се знаеше този път, по който поемаме, това беше най-правилното решение, заяви Митева относно промените в Изборния кодекс.

Да, има препоръки на Венецианската комисия, да много пъти самата аз съм казвала за този едногодишен срок, но те са свързани с промяна на изборната система, с промяна на граници на изборни райони. Това, което ние направихме, е наистина да облекчим правото на гражданите в чужбина да гласуват. Всички българи са равни пред закона и трябва да имат еднакво избирателно право, и трябва да могат да го упражнят. Тръгването с изборните правила беше най-правилното решение. В този парламент бяха внесени над 76 законопроекта само в рамките на 3 седмици - това е страшно много, допълни Митева.

За машинното гласуване тя заяви, че тайната на вота е абсолютно честна и гарантирана.

Не смятам, че това, че 100% ще се гласува с машина, е противоконституционно, категорична е Митева.

Тя обясни още, че на изборите във Велико Търново проблемът с машините не е бил софтуерен, а в предоставяне на листата на конкретна партия. Така че, нека да не се спекулира с това, подчерта Митева и допълни, че машината абсолютно гарантира тайната на вота и няма връзка с интернет.

Ако нормите бъдат обявени от Конституционни съд за противоконституционни, ние имаме включена хартия за избирателните секции и тя ще бъде предоставена за гласуване, допълни председателят на НС.

На въпрос защо не са приети поправки за за мажоритарния вот, Митева заяви, че промяната на мажоритарната система е нещо сериозно и е несериозно да се поставя на обсъждане в границите на едно денонощие.

Това засяга и избирателните граници, ние все още нямаме извършено преброяване и работим с данните от 2011 г. Не можем да тръгнем с различна тежест на мандатите в различните райони, така че е несериозно да се твърди, че се отказваме, смята Митева.

За партийните субсидии заяви, че размерът на субсидиите наистина е в компетентността на НС, но не е имало достатъчно гласове за мнозинство.

Голямата работа на този парламент е, че се опитахме да водим диалог помежду си. Виждате, че когато водя заседанията проявявам търпимост и изчаквам всеки да се изкаже, заяви в заключение председателят на 45-тия парламент.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 38 Отговор
    България ще се вдигне от мъртвите, когато деоутатите изберат за Председател на НС - Васил Божков

    Коментиран от #4, #7

  • 2 мдаааа

    19 4 Отговор
    Времето ще покаже ...
  • 3 Пиле Градус

    48 7 Отговор
    Приятеля на Бойко ,пилещаря му осигури 10 години затвор.С такива приятели на Борисов не му трябват врагове.
  • 4 да бе ,

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    И Митьо Очите - премиер !
  • 5 BBB

    32 28 Отговор
    ИТН голямо разочарование се оказахте... Какво ви пречеше да преизчислите пенсиите? Имах надежди за Слави, но уви... Мислех за да гласувам за вас на 04.04, но не го направих и пак няма да гласувам.

    Коментиран от #9, #22

  • 6 Гост

    25 15 Отговор
    Иве,най-правилното нещо в тоя парламент е НТН,демек ДПС,нъл тъй?
  • 7 мдда

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    По-добре митьо-очите.
  • 8 Чичо

    7 18 Отговор
    Веднъж да има нещо хубаво на Председателския пост и то за две седмици, ся пак ли ще гледаме леля кваца и петепето още десет години
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 BBB

    5 10 Отговор

    До коментар #9 от "БaxMамамy":

    Тъп ли си, за никой не съм гласувал, каруцар смотан
  • 11 MIG

    15 2 Отговор
    Че то, имаше ли друго решение в този парламент освен ИК? Или отново аз нещо не разбирам?
  • 12 Гост от делиормана

    20 1 Отговор
    Мафията тр да се изрине!
  • 13 Абе ,

    16 5 Отговор
    Що като видя Ивето , се удръвям ?

    Коментиран от #15

  • 14 Майна

    22 13 Отговор
    Канцеларска мишка, която изпълни инструктажа на Слави , инструктиран от сараите...СЪЩАТА КАТО ФЪНДЪКОВА
  • 15 Гост от делиормана

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "Абе ,":

    Щото е готина, не пкп, пдп... ;)

    Коментиран от #16

  • 16 Абе ,

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "Гост от делиормана":

    Ти сигурно се удръвяш , като видиш Гела ...🤭 Щото е готин ...

    Коментиран от #18

  • 17 Fenasi Kerim

    16 4 Отговор
    Не е манекенка но е симпатична жена. За пръв път да гледаш парламента с удоволствие. Онези истерични бабички - майката на нацията - стругарката Цачева и ПКП бяха отвратителни.
  • 18 Гост от делиормана

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Абе ,":

    Ти гледай да не срещнеш мъж от делиормана, да не ти изпрашят костите.. Еномавай когато се е ваш с хората!

    Коментиран от #25

  • 19 Лгот

    9 3 Отговор
    Излъгахте хората итн всъщност е ДПС. Статукво, че и по зле.
  • 20 дедо Герчо

    5 0 Отговор
    С ПУТНИК ПЕТ...ХЪХЪХЪ...7 ЕЗИКА,8 ВИСШИ...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ДДД

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "BBB":

    Реално,не могат да.прокарат нищо,защото нито имст коалиция,нито имат мнозинство.Не може да сме крайни в иценките.Аз също не гласувах за тях,но само това,че разбутаха катуна в ЦиК, говори много добре за тях
  • 23 Marinov

    4 4 Отговор
    Може би Най-правилното решение в този Парламент да е било за Изборния кодекс, НО Най ЛОШОТО Решение бе ИЗБИРАНЕТО на Тая Госпожа за Предсеател на НС. На тая Позиция тя си бе ГОЛА Вода и ЗАБАТАЧИ Много Неща !
  • 24 Мим33

    4 2 Отговор
    Българите ще имат право да гласуват на всякъде по света, казваш,но дано никой повече не гласува за най отвратигелната и истерично креслива пат...ка ,като тебе.Ти в очите на българския пенсионер и децата им ,а и народа ни,си най ненавижданата жена.Дано го проумееш и сама се скриеш в дън земя.....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ива Митева

    0 0 Отговор
    Тя се опита да въведе Ред и да наложи спазването на законите на Република България. Но дейци на партии свикнали да погазват , и покровителстват законите на Българската Държава се осмелиха да излязат пред народната трибуна целящи да дадът знак , за политическа подкрепа към своите партии, като наливат - инжектират мними илиюзии за по добър живот в Българското общество които целят дестабилизация на общественото мнение , и подстрекателство за подкрепа към определена партийна Групировка . Ива Митева успя да погаси тези щения , и да предотврати насаждането на определени политическите интереси в парламента.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове