14 Май, 2021 19:53 5 065 27

Нови рокади в седем министерства

  • заместник - министри-
  • служебно правителство

Решението е на премиера Стефан Янев

Нови рокади в седем министерства - 1

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев са назначени нови заместник-министри в седем министерства, съобщиха от правителствената пресслужба.

Яна Балникова, Ирена Младенова и Калина Константинова са новите заместник-министри на икономиката.

Ирена Младенова два пъти е заемала поста заместник-министър в рамките на две служебни правителства – през 2013 година в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и през 2014 година – в Министерството на икономиката и енергетиката. Дългогодишен преподавател е в СУ „Св. Климент Охридски“. Притежава образователно- квалификационна степен магистър по специалността „Стратегическо управление“ от СУ „Св. Климент Охридски“.

Калина Константинова е била икономически съветник на министъра на икономиката, енергетиката и туризма през 2013 година, а в периода 2014 г. – 2017 г. е съветник в кабинета на вицепремиера по коалиционната политика и публичната администрация. Магистър е по Устойчиво развитие от „London School of Economics“.

Яна Балникова е заемала ръководни длъжности в компании от частния сектор, като през последните четири години се занимава с развитието на стартъп проекти. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски“ и Американския университет в България.

От длъжността заместник-министър на икономиката са освободени Яна Топалова и Стамен Янев.

Четирима заместник-министри са назначени в Министерството на образованието и науката – Генка Петрова-Ташкова, Евгения Пеева-Кирова, Мария Гайдарова и Нели Косева.

Мария Гайдарова е заемала поста заместник-министър на образованието и науката в служебното правителство през 2017 г. Дългогодишен директор e на едно от първите иновативни училища в страната - ОУ „Райна Княгина“ в гр. Пловдив. Трикратен носител на почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН, както и на приза „Директор на

годината“ на Синдиката на българските учители. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски“, както и „The Universisy ot Worcester”, Великобритания.

Проф. д-р Нели Косева е главен научен секретар на БАН. Била е директор на Института по полимери в БАН от 2012 г. до 2020 г. Проф. Косева е доктор по химия. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски”. Специализирала е във Великобритания, Япония и Полша.

Проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова е доктор на фармацевтичните науки от Медицинския университет в София. Била е два мандата заместник-ректор на същия университет по научната дейност. Има две висши образования - по фармация от МУ - София и по икономика и организация на труда от УНСС.

Евгения Пеева-Кирова е основател и дългогодишен изпълнителен директор на фондация „Заедно в час“. Има бакалавърска степен по икономика, политология и социология от Харвардския университет в САЩ. Завършила е също магистратура по образователен мениджмънт в ПУ „Паисий Хилендарски“.

От длъжността зам.-министър на образованието са освободени Петър Николов, Карина Ангелиева и Таня Методиева-Михайлова.

На длъжността заместник-министър на туризма е назначена Даниела Стоева-Иванова, като от поста са освободени Ирена Георгиева и Любен Кънчев.

Даниела Стоева-Иванова е магистър по международен туризъм и доктор по икономика и управление на туризма, с близо 30 години опит в сектора. Стоева е била председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, член на борда на Европейската асоциация на туроператорите, както и член на Консултативния съвет по туризъм към Столична община.

Валентин Гичев е назначен на длъжността заместник-министър на младежта и спорта. От поста в министерството са освободени Николай Павлов и Стоян Андонов.

Валентин Гичев е заемал поста ръководител направление „Организация състезания“ в Българската федерация по ски в периода 2006 г. – 2020 г. Бил е състезател по ски алпийски дисциплини в националния отбор от 1979 г. до 1987 г. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ от НСА.

На длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството са назначени Валентина Върбева, Тодор Стоянов и Тодор Анастасов. От поста е освободен Валентин Йовев.

Валентина Върбева е заемала длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство през 2017 г. В рамките на професионалната си кариера е работила също в Министерството на финансите, АПИ и БДЖ. Притежава образователно- квалификационна степен „магистър“ от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Тодор Стоянов е дългогодишен служител в МРРБ, като от 2011 г. досега е бил директор на дирекция „Държавна собственост“. Висшето си образование е завършил в Академията на МВР.

Тодор Анастасов е работил в Централната лаборатория по пътища и мостове. Притежава също дългогодишен управленски опит, ръководейки дружество за транспортни изследвания от 2008 г. досега. Магистър-инженер е по специалност „Транспортно строителство“ от УАСГ.

Нели Андреева и Христина Велинова са назначени на длъжността заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От този пост са освободени Андреана Атанасова, Ангел Попов и Велик Занчев.

Христина Велинова започва професионалната си кариера в Министерството на транспорта, близо 10 години работи в ИА „Автомобилна администрация“. От 2017 г. досега е съветник по европейски политики в ДП „Ръководство на въздушното движение“. Магистър е по икономика от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Притежава също образователно-квалификационна степен „магистър“ от СУ „Св. Климент Охридски“.

Нели Андреева от 2019 г. досега е заемала длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране и инвестиционни проекти“ в ДП „НКЖИ“. Преди това, от 2012 г. е била главен експерт в Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 г. – 2020 г. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Управление на проекти“ от ВТУ „Тодор Каблешков“ – София. Завършила е също така УНСС.

Мирослав Дамянов и Александър Николов са новите заместник-министри на енергетиката, назначени от премиера Стефан Янев. От длъжността заместник-министър на енергетиката е освободен Жечо Станков.

В Министерството на културата от длъжността заместник-министър са освободени Амелия Гешева и Румен Димитров. Постовете си на заместник-министри в Министерството на отбраната освобождават Атанас Запрянов и Анатолий Величков. Освободени са също така заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов, заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов, както и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    50 7 Отговор
    Затвор за гербавите примати!
  • 2 Мдаааа

    52 5 Отговор
    Дано успеете г-н Премиер за първи път от 12 години насам имаме държавност институциите ги тресе страх и започнаха да работят но да се изчегъртат калинките на гроб е трудна задача прекалено много бюрокрация създате този банкярски глуак. Успех желая на Вас и министрите ви !
  • 3 яяяя

    8 33 Отговор
    Продължават назначенията на кадри от ГЕРБ, Сорос и Роско клоуна !!! Масоне, така ли инструктира губернатор Мустафа ?!

    Коментиран от #8

  • 4 цетя ръе ааъ

    27 6 Отговор
    Държавата се чисти от паразитите
  • 5 Хигиенистка

    36 5 Отговор
    Адмирации Г–н Янев! За да сме добре, първо си чистим къщичката– от вътре навън, отгоре, надолу до последната прашинка(калинка). Колкото по–бързо, толкова по–добре. Задължително– дезинфекция, дезинсекция и дезитерация повсеместно!!!
  • 6 Ал Бунди

    23 4 Отговор
    Много са малко..още трябва , още..режи до кокал. Особенно в клоаката МВР, ДАНС И СЛУЖБИТЕ. Там трябва валяк да гази.....ха напред, ха назад. А Рашков си мълчи и им раздава пенсии..защо бе, г-н Рашков?Отговорихте ли на онази майка, дето вчера ви прати открито писмо.Обществото чака отчет в края на всеки божи ден какво сте свършили и колко сте репресирали по чл.106...и колко са следствени по каушите за изстъпленията на протестите. Чакаме отговор, г-н министре!!! ПП- защо още няма заповед за ясно и точно обозначение на всеки един полицай от кордоните по време на безредици - номер и принадлежност към коя структура е всеки един от тях.Ясно написани на гърбовете с бяла боя.
  • 7 32134

    13 10 Отговор
    Мдаааа, чистката върви с пълна сила. След два месеца ще дойдат други и ще издухат пък тези. Септември отново ще бъде май... Изобщо голям цирк ни очаква тази година.

    Коментиран от #18

  • 8 Врачка

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "яяяя":

    Какъв ти е проблемът с Масоните? Те не са SIC?
  • 9 50014

    25 5 Отговор
    Изстъргване на всички ГРОБАРИ в НАП е пълно с Бокови калинки, няма място на което да не е поставена некадърник но от партията на рекетьорите! Чистене и то здраво от ГЕРБ ако искаме да има промяна и демокрацията да се завърне в България!
  • 10 Антимафия

    20 6 Отговор
    Поздравления за Премиера ни?
    Продължавайте с пълна сила ,
    това което сте започнали?
    Благодарим ви за работата ви?
    Време Е и за медиите, на държавна издръжка?
  • 11 Ал Бунди

    17 4 Отговор
    Пътя е правилен( с малки отклонения) но скоростта е още ниска. Дано се наберат обороти и се разгони шайката най-вече на местно, общинско ниво. Там колко тор има за изриване, майко мила.
  • 12 Мама

    6 6 Отговор
    ПЪРВО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СРЕЩНЕТЕ С ,, МАЙКИТЕ ОТ СИСТЕМАТА НИ УБИВА ,, И С РУСКИЯ ПОСЛАНИК . ПОЗОР.
  • 13 Behemoth

    8 4 Отговор
    Квичене ли дочувам?Зайчарника се тресе...

    Коментиран от #15

  • 14 Джипко Бибитков

    10 4 Отговор
    Лошо ми е
  • 15 Пунта Мара

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Behemoth":

    Страх тресе кочината
  • 16 Давид

    7 8 Отговор
    Смяна на караула :) американците няма да разрешат да се вкарат по затворите старите бандити. Те са тяхни хора. Новите ни играят медиен цирк.
  • 17 КОГА

    4 2 Отговор
    ЩЕ СЕ СРЕЩНЕТЕ С РУСКИЯ ПОСЛАНИК , НИЕ ЧАКАМЕ , И ВИЕ ЛИ ЩЕ НИ ПРЕДАДЕ ?
  • 18 Мдаааа

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "32134":

    Няма да е точно така! До тогава ще има повдигнати обвинения!
    Държавата може да се справи много лесно с мафията с калинките и корупцията ( те си квичат нека си вият) Ние просто нямахме държава прес последните години имаже само за накои а за други не, в това беше проблема а ако се спазват законите и да сме равни пред закона държавата се оправа много бързо но манталитета на бившите беше за кокошка няма прошка за милиони (милиарди ) няма закони, а закони има но не се прилагат от каскетурата....

    Коментиран от #22

  • 19 Миро

    4 3 Отговор
    ЯНЕВ СРЕЩНИ СЕ С РУСКИЯ ПОСЛАНИК БЕЕЕ.
  • 20 Държавата Да се Справи

    5 2 Отговор
    С МАФИЯТА (ГРОБ=СИК=МВР)
  • 21 00001

    2 5 Отговор
    Пълно със шпиони на ГЕРБ, ПЕЕВСКИ, ЦЕКО И Т.Н ПРЕЗИДЕНТА Е ПОДВЕДЕН . ЗАОБИКОЛЕН Е ОТ ПРЕДАТЕЛИ.
  • 22 мдааааа

    3 10 Отговор

    До коментар #18 от "Мдаааа":

    Както се видя правителството на БСП, сложено от Радев, почна с летящ старт да твори глупост след глупост. Хайде, рейтингът на БСП и без това е във фризера. но сриват и рейтинга на самия Радев. И качват на ГЕРБ, съответно. Мутрите на Мая и на Сл. Тр. заглъхнаха и няма да се покажат изобщо до новите избори. Ще има от време на време по някой пост на Трифонов и до там. Което не предвещава розови перспективи. Едва ли ще влязат в парламента. Тъй че подлъганата от Сорос градска десница /няма леви, няма десни, всички са чудесни без Борисов/ не стига да направят с БСП и ДПС Орешарски 2. "Сорос" е употребено като метафора, разбира се. Става дума за проповядващите ляволибералния модел псевдомарксисти.
  • 23 Нас червеното знаме роди ни

    3 8 Отговор
    На никой ли от най -възторжените почитатели на румунчо не му прави впечатление, че за 2месеца работа на служебния кабинет изпоназначиха един куп зам.министри и зам. на замовете😂😂
    На всичкото отгоре всички с тъмни петна в биографиите. Ако тия ще ни оправят, България просто е загинала скоропостижно, но не от Ковид, а от простотия и дементна памет!Заслужихме си управлението нали Манолова Хаджигенов,Иванов, Трифонов и най вече комплексарчето, подлогата на източния самодържец!
  • 24 Гюро Михайлов

    8 2 Отговор
    Служебното правителство трябва да увеличи оборотите с уволненията на калинките.
  • 25 ммм

    7 2 Отговор
    ... идва ВИДЕНОВ ДЕН.
  • 26 kjl

    6 3 Отговор
    Премиерът Стефан Янев незабавно да провери автобиографията на министъра на спорта!!! Пълна е с откровени лъжи!!!! Ако и останалите министри са със същите ФАЛШИВИ автобиографии, голям автогол за всички.
  • 27 chi

    5 1 Отговор
    На това му се вика възраждане!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове