Last news in Fakti

18 Май, 2021 21:50 1 399 16

Янаки Стоилов: Ако управленческите принципи не липсваха, гражданите нямаше да изразяват недоволство

  • янаки стоилов-
  • правосъдие-
  • министерство на правосъдието-
  • правораздаване

Правосъдният министър сподели вижданията си за реформи в поверения му ресор

Янаки Стоилов: Ако управленческите принципи не липсваха, гражданите нямаше да изразяват недоволство - 1
Кадър: БНТ

Когато се създаваше Конституцията, замисълът беше министърът на правосъдието, без да доминира в тази област, да бъде свързващото звено между законодателната и съдебната власт и президентската институция. Това коментира в предаването "Още от деня" по БНТ служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който е и един от авторите на съвременната Конституция.

"Една от причините да се ангажирам в състава на този кабинет е, че той трябва да работи върху принципите на професионализма, почтеността и прозрачността. Това смятам да бъде и приоритетът в Министерството на правосъдието", каза Стоилов.

На въпрос те липсвали ли са досега, Стоилов отговори: „Ако те не липсваха през тези 20-30 години в управлението на България, гражданите нямаше да изразяват недоволство и нямаше да има недоверие в партиите и политическата система“.

Приоритет, по думите му, е да се подобри обслужването на гражданите, включително и електронното, да се осъществява ефективно взаимодействие с Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт и наистина да бъде установено реалното състояние на сектора.

„Още тези дни ще издам заповеди, за да се направи преглед чрез одитната система и инспектората на министерството на тези най-чувствителни дейности, които не са само за последното правителство, а се отнасят до дейността на Агенцията по вписванията и Търговския регистър, по процедурите за издаване на българско гражданство, Регистъра на особените залози. Трябва да се види какви са обществените поръчки, в които са влагани най-много средства, какъв е бил редът, какви са договорите“, обясни Стоилов.

Той коментира и дали ще прави промени в ръководствата на дирекции: „Министерството на правосъдието е доста консервативно, за разлика от МВР, където когато са навършени съответните години, ръководителят може да се освобождава. Аз съм казал на ръководителите на отдели и дирекции, че те трябва да работят по начин, с който да докажат резултати, че няма предубеденост в работата и прилагаме Закона за държавния служител. Тъй като те са държавни служители, се предполага, че не могат да бъдат сменяни с всяка една промяна. Промяната, която е направена, се отнася до кабинета, който аз ръководя“, заяви служебният правосъден министър.

Той заяви, че президентът му е предложил да заеме поста и БСП е дала съгласие. Изтъкна, че е социалист по убеждение и принадлежност. И поясни, че поема тежка задача, която изисква много усилия, компетентност и работа в обществен интерес.

"Министерството на правосъдието се асоциира със справедливост. Аз не участвам в правителството като партиен представител. Това правителство е конструирано на други начала, то има други задачи, а не е правителство, излъчено от партиите в резултат на вота, който гражданите са дали", каза Янаки Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    18 7 Отговор
    Тоя е прав макар че е комунист

    Коментиран от #5, #13

  • 2 Майна

    19 8 Отговор
    Янаки Стоилов и Бойко Рашков са истински професионалисти, най-добрия избор за народа
  • 3 1618

    16 5 Отговор
    България е превзета от диктаторското мафиотско управление на Борисов.Партията му е вградена във всички институции включително и в прокуратурата.Само твърд и безкомпромисен подход към Борисов може да спаси България и да я издигне от дъното.ГЕРБ в лицето на Борисов са диктаторска ,мафиотска организация с всичките произтичащи за България последици. Едноличната диктаторска власт на Борисов и неговите олигарси трябва да бъде разобличена завинаги в България, Европа и Америка!

    Коментиран от #8

  • 4 г-н Стоилов

    12 6 Отговор
    Искаме Мутрите да изчезнат от нашия живот! Нека бъдат въведени в местата за излежаване на присъди... Мутрите унищожиха малкия и среден бизнес в българия, Мутрите се подиграха с всички българи

    Коментиран от #7, #14

  • 5 Значи

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тоя":

    ... трябва да се замислиш политически!!!
  • 6 Майна

    10 4 Отговор
    ГЕШЕВ ПОЕЛ ДА РАЗСЛЕДВА СИГНАЛИТЕ ЗА КОРУПЦИЯ, НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ КАК И КОГА ЩЕ ГИ РАЗСЛЕДВА.НЕ СТАВА ТАКА...НЯМА ЛИ ЕДИН ДОСТОЕН ПРОКУРОР В БЪЛГАРИЯ, БЕ!
  • 7 Светослав

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "г-н Стоилов":

    За мутрите от 95,96г ли говориш. Да, прав си-данъци нямаше, но лепенки сик, вис корона, аполо, Спартак колкото искаш. ЛОШО Е ДА НИ СИ ГИ СПИМНЯМЕ Яките момчета и бухалки те....

    Коментиран от #9

  • 8 оня с коня

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "1618":

    И призоваваш "Диктатурата на Борисов" да бъде разобличена ЗАВИНАГИ в БГ,Европа и Америка,но НЕ И В БРАТСКА РУСИЯ?!А с НЕЯ трябваше да започнеш,Русофоб такъв,защото Русиа ни е Двоен Освободител и Славянски брат,но такива като тебе са вперили поглед в Загниващия Запад!

    Коментиран от #12

  • 9 А днес

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Светослав":

    ... има една обща лепенка-зелена!!! И парите от нея влизат пак в различни джобове, с тази разлика, че днес всичко е "законно"!!!
  • 10 тънта мънта

    1 3 Отговор
    С една дума, нищо няма да прави . Типично за създателите на руская модел на прокуратурата.
    И как ли точно ще стане това съвестно работене с гербаджийските калинки, които изпълняват само заповеди от Бою ?
    То и без това в това министерство няма много за вършене. Едно време имаше един министър на правосъдието Петканов ли беше, поработи известно време , каза че парите свършили и си подаде оставката - поне си го призна.
  • 11 ГЕРБ=СИК=МАФИЯ

    5 0 Отговор
    ЗАТВОР!!!
  • 12 ай у Сибир

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Когато и да е стъпил руски ботуш в България, милото ни отечество добро не е видяло - цитирам по памет Г.Раковски.
    Руснаците са окупатори, не освободители.
    Една държава, чиято армия се командва от външни сили е окупирана. По Живково време беше точно така, руснаците не ни бяха съюзници а началници .
  • 13 Фалконе

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тоя":

    18-ти май,
    1971-ва година.

    Приета е нова Конституция на Народна република България.
    Известна е като Живковската конституция.

    Окончателно е утвърдена комунистическата държава-мафия!
    Селяните вече са заробени в ТКЗС!
    Гражданите вече са закрепостени с жителство!
    Социалистическият концлагер НРБ окончателно е оградена с телени мрежи!

    Живковската конституция

    Членовете на БКП са недосегаеми по силата на чл.1-ви.
    От 9.9.1944г. до 10.11.1989г. няма осъден нито един комунист!
    Дори за умишлено убийство!
    За да те осъдят първо трябва да те изключат от Партията!
    Това се случваше много рядко!
    И то само при котерийни борби вътре в Партията!

    Комунистическата държава-мафия на комуниста Борисов
    се крепеше на същото!
    На което се крепеше и Сицилианската мафия!
    На страха и на закона Омерта!
    "Който не мълчи, ще умре!
  • 14 Дъртак

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "г-н Стоилов":

    Мутрите не са само по Бойково време.
    Подобни хора винаги е имало в България.
    Сега обаче като изтъркана грамофонна плоча взе
    да звучи мутри, Бойко ,мутри, Бойко до безкрай...
    Много други мутри забравяте. Не е справедливо!
  • 15 дърта комуняга

    0 0 Отговор
    тоя работил ли е някога, само софраджелък и лалане !!
  • 16 Гражданин

    0 0 Отговор
    От комунистите има честни, както и от анти, но има антикомунистите, ако им паднете, защото са били богати т. е. Заможни и сте им отнели тживков соца бкп всичко, конфискация, а и х да не чуят един чувал 1946 с пари и 1947 смяна на парите, а са отишли гледали къща да купят 1946, но у имане къща и парите им изгоряли, държани у дома, и все натякваше на у. Как да ви обича народа. Работи и вие му отнемате всичко. 300 пенсии и завършил висше без работа или преди години по 12 часа му даваха 300 лева, преди 1 г пазач получаваше 360 лева. Много се краде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове