19 Май, 2021 10:51 3 699 36

ДАНС: Чужди служби атакуват България заради спора със Скопие

  • служби-
  • българия

Основните терористични заплахи за България са били възможностите за проникване на терористи на българска територия заедно с потоците на нелегални мигранти

ДАНС: Чужди служби атакуват България заради спора със Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

Чужди разузнавателни служби са се включили в атака срещу България заради позицията на страната ни в спора със Северна Македония. Тези акции са били засечени от Държавна агенция “Национална сигурност”, става ясно от доклада на ДАНС за дейността им през 2020 г. Той е одобрен от парламента и част от него бе публикувана на сайта на правителството.

Споровете между София и Скопие се изостриха през миналата година, след като България наложи вето върху старта на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС. Причината бе настояването на Скопие преговорите и документите да се водят на официалните езици на ЕС и “македонски”, докато София настоява на формулировката “конституционен език на РСМ”. Освен това българското правителство иска да види напредък в изпълнение на договорките от Договора за приятелство от 2016 г., подписан от тогавашните премиери Бойко Борисов и Зоран Заев. Промяна на учебниците по история, спиране на пропагандата и езика на омразата срещу България също са сред условията за вдигане на ветото върху началото на преговорите.

В последните дни Зоран Заев изрази надежди, че служебният кабинетът на президента ще преразгледа позицията на България и ще одобри началото на преговори с РС Македония през юни. Твърдата позиция обаче бе препотвърдена от служебния министър на външните работи Светлан Стоев.

Чуждите служби са се активизирали в посока да маргинализират българската позиция, установила контраразузнавателната агенция. В доклада обаче не се споменава кои точно чужди служби работят срещу България “През 2020 г. се активизират действията на някои чужди специални служби като част от комплексни усилия за маргинализиране на български позиции в областта на външната политика, свързани с отстояване на националните ни интереси по линия на държавнотворчески елемент, какъвто е езикът, както и по отношение на историята и културата ни. Продължава активността за подпомагане асимилационната политика спрямо български общности зад граница в съответствие с чужди национални доктрини”, е констатацията в откритата част от доклада на ДАНС.

В последната година са нараснали опитите за разузнаване в електронна среда, констатират още от службата. Това било закономерно, защото заради пандемията от коронавирус и затварянето на икономиките все повече от дейностите на държавата се извършвали онлайн. Заради пренасянето на живота онлайн обаче се засилват хибридните атаки и дезинформацията, констатира ДАНС. Разпространението на дезинформация достига изключително широки мащаби, се твърди в документа. В създалата се обстановка значително по-активно са прилагани и инструментите на т.нар. мека сила, която включва и подходи, придобили популярност като “дипломация на маските” с геополитически компонент, се казва още в доклада на ДАНС.

“Дипломация на маските” е термин, появил се през 2020 г., за да опише опитите на Китай да влияе в Европа чрез изпращането на огромни количества хуманитарна помощ под формата на предпазни маски, костюми и медикаменти. Подобни опити за оказване на влияние осъществи и Русия, която миналата година изпрати хуманитарни доставки с военен конвой в Италия.

Коронавирусът да бъде използван като оръжие, е новата мода сред ислямските терористи, твърди докладът на ДАНС, публикуван от правителството. Основните терористични структури остават “Ислямска държава” и “Ал Кайда”, се казва в документа. Двете организации в момента опитват да засилват влиянието си чрез атаки, след като в последните години са загубили кадри и територии. “Специфичен за периода момент са инициативите коронавирусът да бъде използван като оръжие. Терористични организации включват в своята пропаганда призиви за разпространението му от заразени техни симпатизанти, а в darknet1 се коментира предлагане за продажба на замърсени с COVID предмети. Като цяло обаче терористичните структури използват пандемията предимно за пропагандни цели – представят я като наказание за инакомислещите и търсят възможности да злепоставят властите за предприеманите от тях мерки”, се казва в доклада на ДАНС за 2020 г.

Основните терористични заплахи за България са били възможностите за проникване на терористи на българска територия заедно с потоците на нелегални мигранти от Северна Африка и Близкия изток. По 60 сигнала месечно за терористична опасност са получавани и обработвани през 2020 г. в агенцията. Увеличиха се опитите за провеждане на кибератаки от държавни и неправителствени структури, както и за придобиване и разпространение на оръжия за масово унищожение, констатира в своя доклад пък Държавна агенция “Разузнаване”. Затворените заради пандемията граници са принудили ислямските джихадисти да ограничат дейността си предимно до пропаганда в интернет, твърди тази специална служба.

“Влошаването на икономическата ситуация в световен мащаб поради продължаващата пандемия от COVID-19 създаде предпоставки за засилване на трансграничната организирана престъпност. Тенденцията за използване на каналите за нелегален трафик през територията на Р България се запази”, се казва още в доклада на ДАР.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    33 5 Отговор
    крилати !
  • 2 ТаУмВзе

    36 2 Отговор
    Кое? Нали сте болничен отпуска хлебарки. Това е сводка на Козяк бе.
  • 3 Коментатор

    36 2 Отговор
    Какво беше пък това по-горе написаното??????????

    Коментиран от #35

  • 4 Шоп от СО

    42 3 Отговор
    Докалд пълен с общи приказки. И там са едни некадърници симулиращи дейност

    Коментиран от #20

  • 5 нннн

    40 3 Отговор
    Тия намериха ли си директора или още го търсят?

    Коментиран от #21

  • 6 СНАД

    23 7 Отговор
    То е ясно, на първо място сръбските и руските служби, после на унгарските, словенските и хърватските служби. Македонските служби ги причислявам към сръбскитке.
    Всички останали са без голямо значение.

    Коментиран от #15

  • 7 Учуден

    11 8 Отговор
    Ама тези от ДАНС защо не казват нищо за руските шпиони и пропагандисти?
  • 8 Джо

    12 2 Отговор
    Заглавието за Македония, а в статията за нея е написано в един параграф и после за всичко друго. Страхотна журналистика.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Съни

    19 2 Отговор
    Пълна некомпетентност пълни глупости
  • 11 Пираня

    17 2 Отговор
    ДАНС май се чудят каква дейност да отчетат! Предлагам на първо време да изгонят директора им Цацата!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мародер

    13 6 Отговор
    Че освен Русия ние "други" врагове нямаме, ама пък да ни шпионира да се съгласим да допуснем РСМ до преговори за членство в ЕССР вече е прекаленно! Нещо от "козяк" не са си координирали сводките.
  • 14 Пловдив

    17 0 Отговор
    Затова ли шефчето е в неплатен отпуск?! Страх го е, от чуждите агенти, ли...?!? Некадърни тъпаци!!!
  • 15 Службогонец

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "СНАД":

    Прав си!
  • 16 стоян георгиев

    9 6 Отговор
    сръбските таини служби активно участват от години с дезоинформация по македонския въпрос.тва обаче не нрави на руските тролове у нас и ще бъде отричано до последно от тях.та тва са българските патриоти комуняги!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БГ ЕС НАТО

    11 7 Отговор
    Те ясно и на малките деца кои са чуждите служби Това са Русия и Сърбия Може да има и други " Доброжелатели "
  • 19 Реклама на какво са свършили ДАНС..

    9 2 Отговор
    Не ни трябва!Такива служби не трябва да си правят реклама,работата която вършат си личи по държавността и запазването и.Всички видяхме как работи това в разградената и ограбена до дъното на хазната България...Да излазят в болнични до деня на равносметката,кой за кого е работил и кой на какво знаме се е клел?
  • 20 Именно!

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Шоп от СО":

    Служебният министър на ВР яко ги оплю съвсем обосновано,и сега симулират безсмислената си дейност!
  • 21 Антимафия

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "нннн":

    Бил в Гърция ,на почивка на Халкидики!
    В Хотела на Делян Ппеевски,
    платен с моите и твоите пари?
    Честити му , болнични на ДАНС- шефа?
  • 22 София

    8 0 Отговор
    Такъв доклад и аз мога да напиша на базата на нищо... хахахаа чужди служби, но кой са те не знаем хахахаха

    Коментиран от #33

  • 23 Суеко

    4 0 Отговор
    Яааааа..ДАНС се разработиха ли. Не вярвам...ма ич не вярвам. А какво стана с шефа на ВР, дето го раздаваше ''Чипъндейл''? Само питам де...
  • 24 Суеко

    7 0 Отговор
    Да, и забравих да дам оценка на това''нещо'' дето му викат Доклад..с две думи- дрън-дрън ярина. Ма те станаха три думи май.
  • 25 Сандо

    6 1 Отговор
    Чуждите служби ги знаем,без да ги назовават.По-интересно е как определят разни американски,европейски и какви ли не още евроатлантически чиновници,надпреварващи се да ни обработват со кротце и со благо,и заплашващи ни и со малце кютек?
  • 26 Тодоров

    8 0 Отговор
    Измишльотините на ДАНС. Същия доклад ще го напиша в къщи само за 2 часа, дори с по-големи подробности. ДАНС е най-заспалата "терористична" клетка в България и към момента обслужва всичко друго и други, но не и сигурността на държавата. Нека кажат кои са тези чужди разузнавателни служби, атакуващи България заради Скопие. Дали не са приятелските партньорски служби, а руската следа е по-скоро политическа димка за наивници. Вчера отнякъде дойде разумно предложение - ДАНС да се закрие и "калинките" да отлетят.
  • 27 Мемфис

    4 8 Отговор
    В заглавието “ЧУЖДИ” да се замести с “РУСКИ” и всичко си идва на място!
    Кои народи са по- близки на българите от македонците :сърби, румънци, турци или гърци?
    Всички тези проблеми са по нареждане на Москва към мутренското правителство на Борисов, който е комунист и в червата!подлец , поставен и държан вече 20 г. На власт с компромати от Путин!

    Коментиран от #31

  • 28 бай Иван

    4 0 Отговор
    На седмия ден от Сътворението Адам пита Господ:
    - Боже, кой лежи под ябълката?
    - А бе, някакъв македонец, аз тук го заварих...
  • 29 3399

    3 0 Отговор
    Айде бе! Сериозно ли? Това всеки ден го четем в медиите, няма нужда ДАНС да ни го казва. Като за начало забранете дойче веле и ги изгонете от България. По-гнусна антибългарска пропаганда от тяхната няма.
  • 30 Гост

    3 0 Отговор
    Някой вярва ли, че нации като САЩ и Русия, имащи военният ресурс да затрият цялата планета с всичко живо на нея, не могат да се справят с някакви си талибани от Алкайда?
  • 31 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мемфис":

    И защо Русия да прави проблем на България, че спъваме Македония по пътя й към ЕС? Русия по-скоро не иска Македония в ЕС и би следвало да приветства бойкота на българите.
  • 32 Ембата Боев

    1 0 Отговор
    E нали льотчикът Румен прати всички ДС-"тайфуни с нежни имена" да борят македонизма в Скопие, пък те взеха, че се нacpaxa още при преминването на границата! И сега реват, че "чуждите служби" не ги подщипвали по дyпeтaтa, ами ги ритали със шутове - щото много cмъpдeли на нacpaнo!!!
  • 33 Неделко Биков

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "София":

    "Чужди служби" са всички, които не са от нашите БКП-ГЕРБ-хареми и БЗНС-ДС-патриотарстващи катуни с партийните ханъми и евнуси в тях!
    Доколко са достоверни мacтypбационните доклади на мутро-службите на ШАЙКАТА?! Повече приличат на мутро-патриотарска пропагандна и агитация от ДС-ТКЗСарски тип?!
    Ловат се за имагиенрни патриотарски сламки за да спасят службичката, ранното пенсиониране и отговорността за некадърността, мързела и крадливостта си!
  • 34 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    НЯМА ЧУЖДИ СЛУЖБИ -ИМА САМО ЕДНА-- ЦЪР-ЦЪР -ЕЕ-УУУУ /САЩ/!!!!
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Коментатор":

    Да-а-а! Новият посланик/чка бързо активира руските "спящи клетки"...
  • 36 Олга

    0 0 Отговор
    Хоро води както му е реда САЩ. Изразът “дипломатия на маските” е тяхното изобретение. Така “разобличават” Русия и Китай, тъй като САЩ с йезуитското си поведение не могат да допуснат, че в човешкото общество съществуват норми - милосърдие, взаимопомощ и хуманизъм и хората ги проявяват към тези, които са в беда. Те просто не знаят що е това, а само смучат и лапат от държавите, които САЩ озаптили.
    Почти всеки ден се чува какви помощи дава Русия на други държави.Само вчера - за Палестина.
    Русия единствената държава,която дава свои технологии за производство на Спътник. Предлаги и на БГ. А с какво помогнали САЩ на БГ - член на НАТО? Не искат да действат с “дипломатията на маските”? Що да не я покажат - все пак хората да имат някаква помощ.Но хищник не знае милосърдие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове