Last news in Fakti

29 Януари, 2013 12:28 2 229 5

Скандал по делото Белнейски

  • скандал

Нов старт на делото "Белнейски", страните търсят още доказателства

Делото „Белнейски” се върна в съда. Новата серия от заседания започна днес от 9 часа в Пловдивския апелативен съд - по жалба на подсъдимия Лазар Колев, съобщи bTV.

С присъда на Окръжния съд в Пазарджик, потвърдена от Пловдивския апелативен съд, на Колев бе наложено наказание „доживотен затвор без замяна”. Той е признат за виновен в това, че на 28 януари 2006 г., с цел да бъдат прикрити други престъпления (изнасилване и блудство, за които също е признат за виновен), с особена жестокост е убил сестрите Росица и Христина Белнейски. Колев трябва да заплати на родителите им общо 400 000 лева.

Делото се разглежда за втори път от този съд, след като беше върнато от Върховния касационен съд. Предстои да бъде проведено съдебно следствие за изслушване на петорна арбитражна комплексна експертиза, допускане до разпит на нови свидетели, както и преразпит на свидетеля Владимир Славов. Това обясни пред bTV новият адвокат на семейство Белнейски Лъчезар Таков.

Той заяви, че се е запознал обстойно с томовете материали по делото и има изградено мнение. „На първа инстанция колегите са си свършили перфектно работата. Има доказателства, макар и малко, за потвърждаване на присъдата, дано настоящата инстанция ги уважи. Внесли сме писмено искане за нова ДНК експертиза, поискали сме нов свидетел - лице, което е имало взаимоотношение с Владимир Славов”, добави Таков.

Родителите на двете убити момичета не пожелаха да разкрият мотивите, подтикнали ги към смяна на адвоката си. Майката Фани Белнейска само каза за bTV, че е убедена в невъзможността на Лазар Колев да извърши престъплението сам. Лазар е един от убийците, убедена е тя, но ми се иска другите един, двама също да си понесат отговорност, каза майката. Бащата пък на двете страни заяви, че е убеден, че истината ще излезе рано или късно наяве. Ето защо родителите настоявали за нов процес, при който всички виновни за смъртта на децата й да се изправят на съдебната скамейка.

Скандал избухна в Пловдивския апелативен съд при разпита на следователя Красимир Николов, съобщи Дарик радио. Той разказа, че свидетелят Владимир Славов-Иширковеца е бил в една килия с Лазар Колев, който му е признал за убийството на сестрите Белнейски. В килията е имало подслушвателно устройство, но записът не е станал, уточни Николов.

След тези негови думи Лазар Колев избухна, скочи от мястото си, обвини го в лъжа и се разплака. „Боклуци с боклуци, толкова години го разтакавате", развика се в залата Мариана Колев, майка на Лазар. Председателката на съдебния състав Евдокия Кемалова я предупреди, че ще нареди да я арестуват за хулиганство и я отстрани от залата.

Делото бе отложено за 19 февруари от 14.00 часа. До понеделник - 4 февруари, защитата на Колев трябва да посочи номерата на делата, които ще се прилагат с цел доказване на лъжесвидетелстване на ключовия свидетел Владимир Славов. Той също ще трябва да присъства на делото на 19 февруари, изиска съдът.

Адвокатите на Лазар Колев настояват за нова мярка на подзащитния си, но тя ще бъде разгледана на следващото заседание, по преценка на съда. До заседанието адвокатите ще трябва да осигурят и двамата свидетели, чиито имена не бяха съобщени днес под предлог с цел осигуряване на безопасността им. Към края на съдебното дело днес

Лазар Колев обяви пред съда, че Иширковеца е излизал по време на престоя си в ареста по около 3-4 пъти на ден с голям тефтер и химикал навън, което го е карало да се усъмни, че той е поставено лице от следствието. Колев още веднъж каза, че нищо от казаното от свидетеля не е вярно и не е споделял с него такова нещо. Съдът направи очна ставка между Колев и Славов с цел изясняване на въпроса имал ли е тефтер и излизал ли е той от килията. В тази връзка адвокатите на Колев поискаха съдът да изиска записи от камерите в затвора от 2009 г. с цел проверка на свидетелската добросъвестност на Славов.

За пръв път в съдебната зала по делото за убийството на сестри Белнейски се назовава втори човек, при който е била оставена едната сестра преди да бъде убита. Това е вуйчото на Лазар Колев. Това каза по време на разпита пред Апелативния съд в Пловдив следователят от Националната следствена служба Красимир Николов.

По думите на Николов, това му е било съобщено от Владимир Славов, докато е бил при него на разпит по друго дело. Славов сам е казал, че Лазар Колев е посочил, че е завел малката сестра при вуйчото, докато е бил в колата с другата сестра. Според следователя от Националната следствена служба това все още не означава, че вуйчото е съучастник на Колев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШОПА

    0 0 Отговор
    "Бащата пък на двете страни заяви, че е убеден, че истината ще излезе рано или късно наяве"

    КЪДЕ СА РЕДАКТОРИТЕ!!!ЕДНО ВРЕМЕ ИМАШЕ БАЩА НА НАРОДИТЕ СЕГА НА ДВЕТЕ СТРАНИ ЯКО ДУПЕ ИМЕ ТАЗИ МАЙКА ГЕРОИНЯ.
  • 2 хаана

    0 0 Отговор
    Незная какъв изрод трябва да е този човек, който може да извърши подобно деяние___ Да убие две млади деца, да почерни родителите на тези деца и да ги лиши от бъдеще и живот. Това е чудовище, не човек който и да е. И ако полицията не го намери значи няма такава, не си е свършила работата.

    Коментиран от #4

  • 3 Бхгасе

    0 0 Отговор
    Абе какви глупости говорите не стига че само го тормозят това момче без причина и доказателства ами се опитват и да си изсмучат от пръстите нови "доказателства" Славов е лъжесвидетелствал по няколко дела и е пуснат предсрочно заради уговорки с прокуратурата.Защо се опитват да го осъдят на днк която дори не е негова и не могат да докажат че е негова и е отхвърлена от ВКС като доказателство по това дело?
  • 4 Бай пой

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "хаана":

    Сега ли го разбра.
  • 5 хаана

    0 0 Отговор
    да, Бай пой имаш право, аз все се надявах , че аз греша. Не исках да го разбера, защото ми е тежко! Но няма полиция, това е фактът. ако тази полиция не намери виновника и то с неоспорими доказателства за това деяние, то значи няма такава. Без доказателства не могат да обвинят никого. Родителите на тези деца, са направо мъченици, поклон пред тях!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове