28 Май, 2021 07:45 3 966 25

Спас Ташев: Не отговаряме адекватно на обвиненията на Скопие

  • спас ташев-
  • скопие-
  • репресивна политика

Той подчерта, че Скопие вече 30 години продължава югославската репресивна политика по отношение на лицата, които са съхранили българското самосъзнание

Спас Ташев: Не отговаряме адекватно на обвиненията на Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

Северна Македония ще представи в София и в Брюксел нови предложения за изход от задънената улица и приближаване към Европейския съюз, каза македонският президент Стево Пендаровски. Той и президентът на България Румен Радев пристигнаха заедно в Рим за общо честване на Светите братя Кирил и Методий.

"Подобен вид пътуване е някакъв сигнал към обществеността в двете държави, а и към нашите евроатлантически партньори. От тази гледна точка безспорно някакво раздвижване има, но предложението за развитие по секторни политики не е ново. Ние вече 2 години имаме договор за приятелство между двете страни. Не виждам какво пречеше до този момент да се развиват тези секторни политики. Никой не е обвързал на всяка цена напредъка на смесената историческа комисия със сътрудничество в другите сфери, но въпреки това имаше един тотален бойкот. От тази гледна точка аз съм по-скоро в позиция на изчакване да видим конкретните действия от страна на Северна Македония", каза за БНР доц. Спас Ташев от Института за изследване на обществата и човека при Българската академия на науките.

По думите му през последните три месеца висшата дипломация на Скопие, президент, премиер направиха няколко посещения в Централна и Западна Европа, непрекъснато лобираха за своите интереси и отправяха обвинения към България.

"Ние не съумяхме да отговорим адекватно на тези обвинения. Есенцията на това, което се говори по наш адрес е, че ние оспорваме съвременната македонска идентичност и македонски език, което не е вярно. Никой не отрича правото на всеки човек да се нарича така, както се чувства и съответно да нарича по този начин и езика, който говори. Въпреки, че това сме го заявявали в няколко документа, ние не съумяхме да го наложим като дневен ред при преговорния процес", допълни в предаването "12+3" доц. Ташев.

Той подчерта, че в Република Северна Македония вече 30 години продължава югославската репресивна политика по отношение на лицата, които са съхранили българското самосъзнание.

"Ние трябваше да наблегнем повече на тези факти, на нарушаване на правата на човека, тъй като това е съвременен критерий, с него са обвързани критериите от Копенхаген. Ние се задълбахме в историята, без да покажем трагичната същност на реалностите. През последната година имаме няколко примера. Непосредствено преди преброяването службите за сигурност в Скопие привикаха на информационни разговори 36 свои граждани, които в публичното пространство бяха заявили, че се чувстват българи, че четат български книги и на преброяването ще се декларират като българи. Всички те са привиквани на разговори и са заплашвани, убеждавани да не се декларират като българи," обясни Спас Ташев.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че аргументите на Европейския съюз са на страната на Скопие, а наличието на служебно правителство в България подсказва, че през юни ще бъде взето решение за начало на преговори.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    32 2 Отговор
    Така щото си траеме за всичките глупости които творят макетата. А сега оди обяснявай че нямаш сестра.
  • 2 Псевдоним

    22 5 Отговор
    Напротив, доста адекватно отговаряме на обвиненията - с едно кратко и ясно "Не!"

    Коментиран от #17

  • 3 Последния Софиянец

    23 11 Отговор
    Радев трябва да оправи кашата забъркана от Тиквата и калинките му.

    Коментиран от #12

  • 4 Фен

    13 34 Отговор
    Свърши тя! На Радев му набиха фуражката, и на македонците работата вече е опечена!
  • 5 бушприт

    20 1 Отговор
    Зайо Байо рекъл,че България нарушава член 2 от Договора за добро съседство. Но няма нищо такова. Зайо пак не е пасъл треви тая сутрин.
  • 6 Jacques Yves Moineau

    19 1 Отговор
    За съжаление българската външна политика е доста импотентна. Единственото което трябваше да се изтъкне пред Европа, е че не може една страна да гори знаме на съседката си на публично мероприятие....не е по европейски така да се каже.
  • 7 АНОНИМЕН

    5 2 Отговор
    Гoрeщo прeпoръчвaм нa мнoгo кoмeнтaтoри дa ce зaпoзнaят c Рaйхщaдcкoтo cпoрaзумeниe от 1876г. в двaтa вaриaнтa - руcкия и aвcтрoунгaрcкия! Cъщo и c eднo другo тaйнo cпoрaзумeниe - "Caйкc-Пикo"! Имa и други рaзceкрeтeни иcтoричecки дoкумeнти зa вoйнитe прeз 1829-30г. и т.нaр. Кримcкa - прeз 1853-56г. : мнoгo ca oтрeзвявaщи! Може току-виж да се подобри качеството на коментара! А да си наричаш населението на териториален принцип води до някои смешни положения - например хървaтитe живeeщи в зeмитe нa бившaтa aвcтрoунгaрcкa прoвинция Рaгузa би cлeдвaлo мoжe би дa ce нaричaт рaгузци/рaгузиaнци.... вce тaя! Caмo кaтo примeр дoкъдe ce дoкaрaхa кoмшиитe c тoвa тяхнo мoщнo нaвeждaнe и приклякaнe прeд гърцитe /прeд cърбитe ги приклeкнaхa oщe cлeд ПCВ, a cлeд ВCВ oщe пo/! И тoвa aкo нe e Cтoкхoлмcки cиндрoм....?!

    Коментиран от #8, #24

  • 8 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "АНОНИМЕН":

    Допълнение : Пропуснал съм в препоръката си много наши историци като Пантев и прочее! Ако пък са знаели съдържанието на тези документи и са си мълчали толкова години като гугутки - какво?!?!
  • 9 Фактъ

    4 0 Отговор
    Тези още ходят във външни тоалетни дори в Скопие .
  • 10 Македонска Луно

    15 0 Отговор
    Няма ли кой на сърбоманите да преведе Английската енциклопедия, та белкем им дойде акъла в кратуните?
    И защо в западна Европа мълчат като пукали за идеологията на Македонизма, и за това, че до 1945 са били българи??
  • 11 БЮРМ/FYROM

    18 1 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 12 Оня с големият

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Има екскурзия до Анадола..запиши се
  • 13 ъъъъъ

    3 1 Отговор
    тук не става въпрос за исторически спорове. всичко е за тия пусти пари и власт. защо мислите , че германци , австрийци .... нямат историци , разузнаване и дипломация? просто не се интересуват от нас като хора. за тях сме вече завладяна територия. а и нашите умнокрасиви политици от всички цветове са толкава ниски . тия новите още по-вече.просто на тия западняци им трябва да им инспирираме някой скандал и ще се оправят.
  • 14 гражданин

    9 0 Отговор
    случая на макетата е много прост, продали вера за вечера, понеже са в най западния край, и са зависими от други търговски партньори и комшии, са решили да се помакедончат, да станат членове на една несъществуваща нация, това като от притча на Цар Соломон, понеже майка ми е бедна и дрипава, аз си избирам друга майка да имам, измислям си една красива и измислена майка, която е умряла преди сто години, и тази която ми е истинска, и е още жива, не искам да я виждам, толкова е просто, а иначе Албания и РСМ в ЕС е албански проект, и в момента натиска идва точно от албанското лоби, Италия, Хърватия и Австрия, но ЕС не може да е само на едни, и нашите интереси трябва да бъдат защитени
  • 15 Без коментар

    1 1 Отговор
    Нямаме работа с тия отрепки.Сръбски подлоги.Но,за това е виновен Жоро мастиката и чугунените кратуни в Кремъл !
  • 16 Само да питам

    0 2 Отговор
    Спас Ташев ! Крадливия сюнетчия на шкембе тулупа ! Защо не е в затвора ?
  • 17 зъл пес

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Псевдоним":

    Така отговаряше Бойко.....сега ще видим какви ще ги сътвори Гумен Гадев
  • 18 Перо

    7 0 Отговор
    Критериите от Копенхаген не допускат приемането на страна в ЕС,без предварителното разрешаване на всички проблеми със страните членки. Това е направено с цел да не се внасят противоречия и раздори,които ще пречат на съюза. На всички е ясно,че без съгласието на БГ,никакво болшинство не може да наложи вкарването на РСМ в ЕС. Това зависи от поведението на новата държава и изпълнението на критериите. Сега диалога и дебатирането на проблемите с РСМ е невъзможно,поради пълното политизиране и идеологизиране на тамошните институции и подчинението им на една догма на местните македонисти. Да дебатираш със ръководен македонист е като да говориш с радио.Това прави непреодолим преговорния процес за влизане на РСМ в ЕС и БГ трябва да се направи всичко възможно и се разяснява причината в ЕС,да се показва липсата на готовност от северно-македонска страна!
  • 19 Не гн Президент

    5 0 Отговор
    Радев заяви в интервю, че с РС Маскедония имаме "Обща хилядолетна история", "обща писменост" и "общо духовно пространство". Твърденията за македонцине като отделен етнос и нация се фабрикуват в Белград на антибългарска основа. Този процес започва през 1913 г. и се ускорява след 1944 г. с предателството на БКП. Убити са десетки хиляди македонски българи, в лагери у нас и в Югославия лежат на 200 000 души само защото са се нарекли българи. Избит е целия административен, културен, образователен и свещенически елит с българско самосъзнание. Не, г-н президент, с тези сърбомани ние нямаме нищо общо.
  • 20 Перо

    6 0 Отговор
    Прави се голяма грешка с това понятие ОБЩА, като обща история,обща писменост и т.н. Ние нямаме общи неща,а ЕДНА история,писменост и култура до 1945 г. Общи е широко понятие,което може да обхваща и други страни. Има решение на НС по македонския въпрос,което само то може да си го отмени,а до тогава е задължително да се прилага от всички власти!
  • 21 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    АБЕ СПАСЕ - САПС ---ЗАЩА ЩЕ ОТГАВАРЯМЕ НА ОБВИНЕНИЯ БЕ САПСЕ --- ИМАМЕ ПРЕКРАСНИ КРАТКИ ОТГОВОРИ : " СИ К ТЕР " И " ДУ ХАЙ " ...И "БЕГАЙ " ...И ...ДРУГИТЕ СА МРЪСНИ И ЗАПОЧВАТ С -"Я СИ ........... " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 22 Eххххх

    1 0 Отговор
    Не бива да се допускат в ЕС с тази тоталитарна политика и дискриминация и омраза към българския варод! ВЕТО
  • 23 Ние сме отчайващи

    1 0 Отговор
    Абе защо трябва да треперя и да се чудя какво ще решат нашите власти? Вие осъзнавате ли, че сега всичко зависи от нашия Президент, който избра служебното правителство. Въпреки, че е прието то да се занимава само с избори, очевидно няма забрана да предаде и българските интереси. Това е, няма ли някой като хората, който ще застане с лице като мъж и да каже, ако не се приемат нашите условия, няма да ги приемем, въпреки всякакъв натиск. Все трябва да се чудиш до край, дали тез бастуни няма да ни продадат историята и да продадат отново македонските българи, както преди 75г. Срам и позор !
  • 24 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "АНОНИМЕН":

    Накратко казано македонизмът е проектиран първо от сърбите.Факт, че политическият проект е завършен в Москва към 1934г. така към 1945г. има и условия за формиране на измислена идентичност.Има обаче и друго нещо, че Райхщадската спогодба предопределя и бъдещият път на Балканите и техните народи.Създават се клонинги на основните народи.Молдова и Румъния, Гърция и Кипър, Сърбия и т.н Босна и Херцеговина, България и Македония със съгласието на поне три държави Австроунгария, Германия и Русия.Държавите пряко заинтересовани да контролират този регион за имперските си интереси
  • 25 Историк

    0 0 Отговор
    Та в контекста на темата ние няма как да отговорим адекватно и да искаме.Моторът на Ес е Германия и Франция, а Австрия е вече разпаднала се империя от посочената тройка.В ЕС ще ни бъде такава позицията, като на изолирана страна и сама.Но това вече си е и въпрос на национална чест и достойство, защото ние искаме справедливост в отношенията и доколкото се вижда в политиката тези неща не важат и вече се правят намеци от т.н ни европартньори.Това подкопава от друга страна и смисъла на това членство
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове