Last news in Fakti

1 Юни, 2021 14:19 3 856 30

Манолова за свинефермата в Дунавци: Защо РЗИ, РИОСВ, ДНСК и местната власт не защитават гражданите?

  • мая манолова-
  • дунавци-
  • свинеферма

Тя подчерта, че това не е единственият случай, в който съдебната система е използвана за натиск над протестиращи граждани

Манолова за свинефермата в Дунавци: Защо РЗИ, РИОСВ, ДНСК и местната власт не защитават гражданите? - 1
Снимка: Изправи се.БГ

Къде са институциите в случая със свинефермата в Дунавци? Защо РЗИ, РИОСВ, ДНСК и местната власт не защитават гражданите? Срамота е за кмета на Видин и за кмета на Дунавци, че са застанали на страната на икономически силен субект, вместо на страната на гражданите. Безобразие е хората да са оставени да се оправят сами с икономически силните, а институциите да си прехвърлят топката една на друга. Вместо да защитят хората, показват как един човек може да бъде удрян, мачкан, натискан за назидание на останалите.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова днес пред медиите във Видин, където се срещна с представители на Инициативния комитет в гр. Дунавци, които протестират срещу замърсяването на въздуха от свинеферма в града. Повод за срещата е заведено дело срещу председателя на Инициативния комитет Малин Младенов.

Кметът на Дунавци вместо да защити гражданите, пише сигнал до прокуратурата и е заведено дело срещу председателя на Инициативния комитет, който е и организатор на протестите. Запознах се с документите по делото и то ще завърши с оправдателна присъда. Няма как да се повдигне наказателна отговорност за действие, за което вече е поета административна отговорност. Малин Младенов не е бил уведомен по надлежния ред за заповедта, с която се забранява провеждането на гражданския протест, обясни Манолова.

Тя подчерта, че това не е единственият случай, в който съдебната система е използвана за натиск над протестиращи граждани. Манолова даде пример с председателя на Инициативния комитет в Пещера Златка Цвеева, срещу която фирми, близки до Домусчиев, заведоха искове за 150 хил. лв.

В контакт сме с инициативните комитети в цялата страна, защото безобразията с посегателствата над чистия въздух и над правото на хората да живеят в нормална среда не са само във Видин и Дунавци. Подкрепяме и Златка Цвеева от Пещера, и Кремена Петрова от Нова Загора срещу инсталацията за биомаса там. С встъпването в длъжност на служебния здравен министър поставихме темата за връщането на наредбата за отстояния на промишлените обекти в населените места. Свинефермата в Дунавци трябва да е на поне 1 км. от къщите, а в момента е на 7 метра, посочи Манолова.

Относно информацията, че собственикът на свинефермата в Дунавци има готовност да построи и кравеферма, Манолова заяви, че наредбата за отстоянията трябва да влезе в сила час по-скоро, за да не се случват такива безобразия.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доротея

    17 3 Отговор
    Браво бе, Мая! И за прасетата се погрижи!
  • 2 престъпление

    35 4 Отговор
    след престъпление! Шефовете на РЗИ, РИОСВ, ДНСК трябва да бъдат сменени. Ние живеем в мрежа от лъжи, измами и корупция. Не спирай, Мая!
  • 3 Последния Софиянец

    21 0 Отговор
    В четвъртък пред Президентството на Агора България ,Мая Манолова ще отговаря на въпроси на граждани.Заповядайте!

    Коментиран от #6, #21

  • 4 Онуфри

    5 17 Отговор
    Хайде Майче ,вдигай палатките и на Орлов мост.Ама стиска ли ти?Да не си луда да си риташ хляба.

    Коментиран от #7

  • 5 Сестра Галева

    8 21 Отговор
    По време на управлението на партията майка във всяка селска къща имаше по 1или 2 прасета сега Галева се прави на европеика като почнат да управляват БСП и жан виденов ще си припомним и режима на тока и прасета как се гледат

    Коментиран от #11

  • 6 Бай Курти

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ти говорител ли си на Мая!?Време е да ти провери и на теб бизнеса.Плащаш ли осигуровки на персонала си или ги желаеш на граждански договор или на 4 часа. Не ми се виждаш много читав,съдейки по коментарите ти.

    Коментиран от #9

  • 7 че защо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Онуфри":

    са ѝ палатки. Тези шефове още не са сменени. Е, сега ще стане!

    Коментиран от #10

  • 8 Гост

    5 9 Отговор
    Прасетата не влизат в дейността и контрола на РЗИ!
    Мая да си скъса дипломата!

    Коментиран от #22

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ха дано

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "че защо":

    Ама надали.Ти ще си все същия и Господ да слезе да управлява.Катраника до Цариград стигнал ама пак катраник се е върнал.

    Коментиран от #14

  • 11 ти си

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сестра Галева":

    абсолютен ненормалник! Какво общо има Мая Манолова с БСП и Жан Виденов!

    Коментиран от #15

  • 12 Доротея

    2 2 Отговор
    При комунизма прасетата се хранеха с хора, а сега е обратното!
  • 13 Бай Курти

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "не бе":

    Аз разчитам на себе си и семейството си.Нямам нужда някакъв дебил да ме информира.Нито пък Галева да ми разтяга локуми.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Елементарно е

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "ти си":

    И двамата са от едно котило.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 цербер

    2 1 Отговор
    председателКАТА на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова
  • 18 Пич

    5 9 Отговор
    Мая да ходи да пита премиера ( не може да го запомня ) на служебното правителство , защо не вземат мерки . И Радев , защо назначава некадърници . Баце , като ги пипнеше такива , ги строяваше в една редица от кмета до свинаря , и после три дни се извиняваха по телевизията как повече няма да правят така . А на хората им оправяше пътищата , канализацията и пречиствателната станция , и всичко вървеше възходящо в държавата . Ето ви ги сега вашите комунисти . Честита баня . Ако не гласувате умно на 11 , ще започнете да се къпете като при социализма - само в неделя.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Бай Курти

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Пич":

    Един от точните и нормални коментари.Повечето коментирайки тук са от 80 процентовите
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 селтак

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Е да идем,ама некой ше земе ли думата да пита нещо от гърмящата уста?
  • 22 ама голям

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    "умник" си! Изказвай се подготвен! НАРЕДБА № 119 ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 2006 Г. ЗА МЕРКИТЕ ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ ОПРЕДЕЛЕНИ СУБСТАНЦИИ И ОСТАТЪЦИ ОТ ТЯХ В ЖИВИ ЖИВОТНИ, СУРОВИНИ И ХРАНИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА КОНСУМАЦИЯ ОТ ХОРА
    Раздел V.
    Мерки при нарушение
    Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2018 г.) Когато органите на МВР или Регионална здравна инспекция (РЗИ) установят, че физически или юридически лица притежават без разрешение забранени субстанции от група А и група Б, т. 1 и 2 на приложение № 1, уведомяват органите на БАБХ, които предприемат мерки по този раздел.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2018 г.) Регионалната здравна инспекция съдейства на органите на БАБХ, когато БАБХ установи незаконно притежаване или незаконно лечение на животни със субстанции, които са разрешени за влагане при производство на продукти за хуманна употреба, но са забранени за употреба във ветеринарномедицинската практика.
    (3) (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2018 г.) Съдействието от страна на РЗИ касае проследяването на източника на субстанциите по ал. 1.
    Нататък чети сам Наредбата. Ти някаква диплома имаш ли? Ако да, скъсай я.
    Ти някаква диплома имаш ли
  • 23 казах

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Разкарай се":

    разкарай се! Ясен ли съм!

    Коментиран от #25

  • 24 стоян

    5 4 Отговор
    Аиде кумуняги затваряйте те го този свинекомплекс -досега 40 години не миришеше но сега тая грозната лайкучка на дубайския спонсор го размириса -ще ядем свинско от Нидерландия -там техните свинарници не миришат
  • 25 Ти май

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "казах":

    Не вдяваш.Да не си избягал от Карлуково!?
  • 26 ЙоцаАмстердам

    1 4 Отговор
    Защото обектът е на практика резервен команден пункт на БКП–ГЕРБ-ШАЙКАТА - на еднаква отдалеченост от Румъния и от Сърбия! Там имало изградени отделни кочинки за БОКо тиквата, Цаци, Гешо, караПрас, Крадлев, Томи компиро, Пиги сВинетката, мамата Цура, П.К.П.-то караЦура, Мента, Даритко-ханъм, Томи БикО, Тони ДС-Рудолф гимлерот Тодоров, Харизанка, РЗС-Янето, ....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 иван иванов

    4 0 Отговор
    тоя свинар не се ли усеща,че свинарника му не бива да е в града...голяма простащина се шири в БГ,никакво чувство за тактичност за възпитание за толерантност,тези понятия са непознати за българския бай ганьо...това се задълбочи последните 10-12 години,такова е нивото на управлявалите ни политици.
  • 29 Факт

    2 1 Отговор
    ЧЕГЪРТАЙ!
  • 30 Любо

    2 1 Отговор
    Като същи омбудсман е тази Мая. Да не е на договор някакъв
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове