Last news in Fakti

2 Юни, 2021 11:34 1 926 14

Кирил Петков проведе среща с търговските представители зад граница

  • кирил петков-
  • икономика-
  • търговски представители-
  • служби по търговско-икономическите въпроси

В онлайн мероприятието се включиха още министърът на туризма г-жа Стела Балтова и заместник-министърът на икономиката г-жа Калина Константинова

Кирил Петков проведе среща с търговските представители зад граница - 1
Снимка: БГНЕС

Водещите механизми за да излезем по-бързо от усложнената икономическа обстановка и за устойчиво възстановяване на икономиката ни са увеличаването на износа на стоки и услуги и на чуждестранните инвестиции. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков, който проведе видеоконферентна среща с икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/ на България в цял свят. В онлайн срещата се включиха още министърът на туризма г-жа Стела Балтова и заместник-министърът на икономиката г-жа Калина Константинова.

Министър Петков акцентира върху важността на българските търговски аташета в този процес и за представянето на България като първокласна дестинация. „За мен е важно да покажем, че може да се постигнат високи резултати. Вие сте лицето на България по света“, каза той. По думите му има голям потенциал за българския експорт и за инвестициите.

По време на срещата стана ясно, че ще бъде направено своеобразно състезание между търговските аташета в българските посолства по целия свят за привличане на инвестиции и подпомагане на експорта. След това аташетата ще бъдат класирани съобразно постигнатите резултати. „В това малко време може да постигнем огромни успехи за бизнеса. Проектът, който развиваме с вас е важен и позитивен. Един инвеститорски проект не може да се случи за 2 месеца, както и експортна сделка, но на ниво интерес и започване на разговори е възможно“, посочи Петков.

Служебният министър на икономиката подчерта, че българската икономика дългосрочно се базира на компании, които имат експортен потенциал. „Имаме 400 хиляди активни компании, от които реално само 14% имат експортен капитал, те дългосрочно определят стандарта на живот в страната и произвеждат възможността за навлизане на свеж капитал в България, която е малка отворена икономика. Това, заедно с чуждестранните инвестиции, са единствените дългосрочно здравословни варианти за навлизане на чужд капитал“, изтъкна Кирил Петков.

На срещата беше обсъдена още и подкрепа на туристическия сектор, от страна на СТИВ и активна работа за подпомагане на туризма и привличане на туристи в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То тъй, ама...

    4 0 Отговор
    СТИВ, не е като СИВ.
  • 2 Перо

    21 3 Отговор
    Търговските представители в чужбина не работят за държавата,а за фирми на мутрата,Пеевски,Домуса и др.държавни милионери,до колкото могат. Повечето са назначени като калинки,без да отговарят на кадровите изисквания и да имат опит в тази сфера. Нямат и не поддържат никакви контакти с местни фирми и държавни институции. За един мандат опознават само пътищата до летището и магазините. Защо министъра си губи времето с тия боклуци. 2/3 от тях трябва да бъдат съкратени!
  • 3 Нема никой

    6 13 Отговор
    ОБЯВА: Министърът на икономиката Кирил Петков набира желаещи бизнесмени да участват в насрочваните от него срещи. Размерът и легитимността на бизнеса са без значение, важно е желанието и да няма отсъстващи от срещите. След всяка среща най-изявените участници получават грамота с автограф от министъра и достъп до шведски бюфет
  • 4 гост от село

    25 5 Отговор
    умно момче , много разбира , експерт и много позитивен...предишните бледнеят пред знанията му....такъв човек трябва да води българия.
  • 5 Българка

    21 4 Отговор
    Кирил Петков предприема решителни, смели и адекватни действия за подкрепа на бизнеса и икономиката. Все повече харесвам дейността му като министър на икономиката. Очакваме и от останалите министри действия в посока осветяване престъпления, отстраняване на боклука и излизане от блатото

    Коментиран от #10

  • 6 така

    17 5 Отговор
    Браво на това младо момче. Така се прави търсиш, привличаш стремиш се към честност. Браво.

    Коментиран от #9

  • 7 втрещен

    10 1 Отговор
    Ужаст!!! И такива ли сме хранили на държавни заплати като дипломати? Някой да е видял от тях полза за икономиката ни досега?
  • 8 Abre

    3 2 Отговор
    Защо си се боядисал, вежди оскубал😄😄😂😂😂😂от новата порода ли си. Я ни разкажи за почивката си 400е на вечер 15 дни. Самолетни билети 6000е.и за фирмите кухи пак ни кажи.
  • 9 Тоя е честен

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "така":

    Колкото баба ти
  • 10 Перо

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Така е,но мерките са козметични!
  • 11 111

    2 1 Отговор
    те само популизират български фирми, рекламират, правят срещи, насочват те към действащи норми и стандарти, но договорите се сключват от фирмите. Ако не се разбереш с доставчик или възложител ти остава само спомена от посещението
  • 12 плюс минус

    4 4 Отговор
    Правят се всякакви опити да се заглуши истината за десетгодишното диктаторско и ограбващо управление на ББ.
  • 13 ТОЗ

    0 1 Отговор
    МИНИСТЪ НЕ Е ЧИСТА ВОДА МИНАЛ Е ПРЕЗ ЦЕДКА
  • 14 КИРЧО СВИРЧО

    0 0 Отговор
    Тия как така не те отсвириха.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове