Last news in Fakti

4 Юни, 2021 15:16 13 336 47

Политолог предрече победителя от изборите и кой печели от US санкциите

  • ивайло динев-
  • избори-
  • резултат-
  • санкции-
  • сащ

Той цитира книгата „Държавата – това съм аз!“ на покойния вече проф. Кръстьо Петков, който още през 2012 г. изброява 3 фактора, които ще доведат до края на управлението на ГЕРБ

Политолог предрече победителя от изборите и кой печели от US санкциите - 1

Позицията на САЩ дава тласък на опозиционните партии, но както техните лидери споделиха, борбата срещу корупцията все пак е на българските граждани. Това каза пред БГНЕС политологът Ивайло Динев, доктор по политически науки в Университета „Св. Анна“ в Пиза.

„Защо излиза сега, това е друг въпрос. Могат да изникнат множество интерпретации. Откакто работи, служебният кабинет имаше немалко срещи между американския посланик Херо Мустафа и министри. Имаше и среща на висш държавен служител на САЩ с президента Румен Радев. Да сравним с предишни служебни кабинети до каква степен международни партньори на България са били заинтересовани, не е имало такъв интерес досега“, смята Ивайло Динев.

Той припомни още, че от Американското посолство в София дойде подкрепа за българските граждани в борбата им срещу корупцията и по време на летните протести от миналата година.

Той цитира книгата „Държавата – това съм аз!“ на покойния вече проф. Кръстьо Петков, който още през 2012 г. изброява 3 фактора, които ще доведат до края на управлението на ГЕРБ.

„Единият фактор е, че вътрешен човек – Цветан Цветанов, да излезе от партията и да създаде алтернативна организация. Това наскоро се случи. Вторият е да има силна гражданска мобилизация. Това също се случи наскоро. Последният фактор е основните международни партньори на България, а това най-вече са САЩ и Германия, да свалят своето доверие.

В момента са изпълнение две и половина от тях, тъй като свалянето на подкрепата не е толкова ясно изразена. Има само ясно изразена подкрепа за борбата с корупцията от страна на гражданите. Позицията на САЩ може да се разглежда и като подкрепа за служебния кабинет“, коментира още Ивайло Динев.

Партньорите на ГЕРБ от Европейската народна партия доскоро изразява единствено подкрепа за партията на Борисов, припомня още политологът, но коментира, че това може да се тълкува и като рационална подкрепа за „плюс-минус“ евродепутати. След изборите през юли може да се стигне и до друга ситуация.

За предсрочните парламентарни избори на 11 юли и резултатите от тях, политологът коментира:

„Най-рационално ще бъде и най-полезно за обществото, според мен, да се създаде някакво коалиционно правителство, което да бъде компромисно между основните опозиционни сили – т. нар. протестни партии, но и БСП.

Не виждам как ще се оформи правителство на тези протестни партии без подкрепа на една от традиционните партии. Това е възможно само с БСП, тъй като на останалите партии се гледа още по-негативно, предвид участието им в управлението през последните 10 години. Проблемът обаче е, че БСП е врагът и на демократичната либерална общност. Представителите на „Има такъв народ“ (ИТН) също казаха, че няма да влизат в коалиция с левицата заради историческата памет“.

Той отново очаква фрагментиран парламент, но, според него, служебният кабинет задава възможна формула, която протестните формации и БСП е възможно да споделят. За пример Ивайло Динев посочи министъра на правосъдието Янаки Стоилов, едно от най-ярките лица на социалистическата партия през годините.

Политологът е категоричен, че в предстоящата кампания партиите трябва да заложат на нещо позитивно, защото не е достатъчно само да отрича предишния модел, а да се предлагат алтернативи. По думите му „Има такъв народ“ на телевизионния водещ Слави Трифонов ще бъде основният политически играч, като дори има вероятност партията да спечели борбата за първото място.

„Комуникационната стратегия на мълчание дава плюсове и вероятно ще продължи“, смята още политологът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    111 74 Отговор
    Никакви договорки с БСП!

    Коментиран от #18, #38

  • 2 Ялчин

    124 49 Отговор
    Без БСП те същите като Герб и ДПС.
  • 3 Аман

    43 26 Отговор
    от теоритици , бе !
  • 4 БОЛШЕВИК

    152 25 Отговор
    То ще е голям срам, ако герберастите пак са първи, не само за последните разкрития, но за всичките зверства които извършиха през последните 12 години на българите и на държавата.

    Коментиран от #25, #29, #30, #37

  • 5 Страхливци

    74 14 Отговор
    Никой не смее да подеме въпроса, защо Лукойл не плаща данъци вече 25 години. Русофилистици на най високо ниво.

    Коментиран от #12, #33, #42

  • 6 МИУИ ВАНИУИ

    36 12 Отговор
    бучко яко се насади у киреча
  • 7 ай бегай ша те

    10 23 Отговор
    предрекъл си ми клефука сутрин в WC
  • 8 Незавидна съдба

    35 3 Отговор
    Едни ни освободили. Други ни съветват. Е ние по всички жизнени показатели последни. Дори макетата не ни признават, та с диалект от тук, език правят.
  • 9 АЙДЕ НИЦ

    41 71 Отговор
    НА ПРОТЕСТНИТЕ ПАРТИИ ИМ СЕ ВИДЯ КАПАЦИТЕТА /впредвид ИТН/ БЕЗ БСП ЗА НИКЪДЕ НЕ СА ЗАЩОТО ЕДИНСТВЕНАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ОПОЗИЦИЯ ГОДИНИ НАРЕД БЕШЕ ....БСП , ДРУГИТЕ ВСИЧКИ ИМАХА ....МИНИСТРИ ПРИ ТИКВЕТО , А СЕГА СЕ ПРАВЯТ НА ОПОЗИЦИЯ ..... !!!
  • 10 БОЛШЕВИК

    24 36 Отговор
    Така ще са май резултатите след изборите:
    ИТН
    Изправи се! Мутри вън
    Обединение за ЧСв.Р
    ДПС
    Да България
    БСП
    ГЕРБ
    Възраждане
  • 11 Обзалагам се че

    27 48 Отговор
    и след 12 Юли,ще има римейк на 45 Парламент.Дано Народа ни се осъзнае,и гласува трезво.Тръгне ли първосигнално ,да гласува за Славуц- партия с надеждата за Нов Месия,ще дублираме едно куюъм едно ситуацията с онзи- Спанише тариката.Дори и по зле ще стане.Учиндолеца няма банка от управленски кадри.Все още ли не го разбрахме? Само с лозунги,не става.Точно по тази причина,отказа да състави правителство.Под елементарен предлог: Без подкрепа от статуквото.Сега трескаво и тихомълком търси кадри- с голяма вероятност от едрия бизнес.Ако успее,ще напълни НС със техни прикрити лобита.И тогава, наистина" Тъжна ни майка". Всичко стартирало от Служебния кабинет ще бъде стопирано.Българина ще пропилее още четири години от своя мизерен живот,а Там ще си донатрупат много пачки през разни схеми.И то- узаконени.

    Коментиран от #13

  • 12 Въпросче

    38 11 Отговор

    До коментар #5 от "Страхливци":

    Лукойл не знам да е руска.

    Но кажи защо печалбата от златните залежи на България заминава зад океана ? А България е втора по златни залежи в Европа.

    Коментиран от #14, #15, #32

  • 13 mi6osp

    37 10 Отговор

    До коментар #11 от "Обзалагам се че":

    След изборите на 11 юли ще има разместване и в първата, и във втората тройки, но резултатът ще е пак служебно правителство. Нормално правителство-след изчегъртване то на ГерБ под 10%.
  • 14 Оня

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "Въпросче":

    Добре ли сте ? Пак ли безплатен нет ВИ пуснаха в Карлуково ?
  • 15 Чичо

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Въпросче":

    То Вагита Алехперов не звучи като Руско име, пък който не ще да плаща може и в шкафа на бацо чрез оня Златню Правешки да речем
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А МИ КАЖИ

    3 26 Отговор
    СЪС КОЙ?!?? ДПС, ГЕПИ ЛИ
    ПИШМАНИТЕ. ТА ВИЕ СТЕ И
    СЛАФЧО И ИЦКО ПОД 30% КО
    ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ПРАВИТЕ.
    НАЙ ДОБРЕ Е ДА СИ ОСТАНИ
    ТОВА ДО 2025 ГОД. ОТЛИЧНО СЕ СПРАВЯТ. ВАЩИ САМО МЪНКА.
  • 18 Е,как никакви

    10 26 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    договорки с БСП,като в момента управлявате заедно чрез служебното правителство?
  • 19 ПЕНКО

    12 17 Отговор
    ДА СЕ СЪЗДАДЕ "НЯКАКВО " КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВА -ПРОТЕСТЪРСКО !?!?!? АБЕ ОТ КЪДЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ПАРИ ЗА ИЗДРЪЖКА НА 1000 ПАЛИТОЛОЗИ -ОЗИ-ЗИ ???????? НИКОГА КОМПРОМИСИ С ПРОТЕСТ ТИТУИРАЩИ --ПЪЛНА РЕПРЕСИЯ С ГАЗ И РАЗЧИСТВАНЕ -Е БАХ ТИ ГНУСНИТЕ ОБРАЗУВАНИЯ НА -БОЖКОВ;МАЙУАЙЯ -ТЯ ТЯ ТЯНА ; БАМБУКЯН НЕДОКЛАН ; ХАДЖИШКЕМБЬО -БОЖКОВ ... И" МЪРТВИТЕ" В ЕФИР + БеСиПи !?!?
  • 20 Хахаха

    11 4 Отговор
    Ехххх, мечти. Ще ви се, ама вярвам, че народа се опомни и видя що за стока сте.
  • 21 Киров

    1 0 Отговор
    Пор!
  • 22 Уйке

    22 9 Отговор
    Тъй като прочетох много,, мъдрости"дотук, искам да попитам тези, които отхвърлят на ляво и на дясно подадени ръце, Трифонов който е не по-малко нарцистичен от Борисов, как си представяте, че може да се оправи чрез Антоанета Стефанова като премиер! В ситуацията в която се намира страната се изискват хора с яки, ама много яки топки и познаване на нещата! Всичко друго са емоции и литературни опити!
  • 23 Стършел

    9 13 Отговор
    При трезв ум, ГЕРБ и Слави нямат никакъв шанс да са първи!
  • 24 гост

    5 7 Отговор
    От статията разбирам,че понеже БСП директно при избори не може да се добере до властта,а както надлежно обяснява автора без тях няма да може да се състави правителство,те ще благоволят да вземат властта,дано само спомняйки си какво правеха досегашните им правителства не се получи пак същото,като Виденовата зима или управлението на Орешарски,да не се връщам и по-назад,че ни всичките им управленци са живи.А за падкрепата на САЩ,ми прави впечатление,че от пишещите тук коментари,тези които са против Борисов са и против САЩ.
  • 25 бай Даньо

    4 10 Отговор

    До коментар #4 от "БОЛШЕВИК":

    БОЛШЕВИК викаш "зверства" БОЛ от ГЕРБ абе като 12 години ВОСР!? Не сте истина червените хмери.
  • 26 Соросоидчето

    3 3 Отговор
    Ич ни пузнъ, мистърчо ! Ама нема ти кажем що тъй !
    Аре бегай оттука и много здраве на бай ти Сорос 😉
  • 27 Истината2

    9 6 Отговор
    Мисля си и питам дали има нормални хора,които да гласуват за престъпната шаЙка и МУТРА ТА Чекмеджан.След всички разкрити далавери в ББР И ДРУГИ ВЕДОМСТВА.Но всеки има глава на раменете си и да мисли когато гласува.Но.....Мутрите са вече вън.Остава само съда да си свърши работата.
  • 28 румбоф

    10 1 Отговор
    Бсп партията която направи тези милионери,тя ли е успешната
    вие сте голям смешник,не се колебаете да лъжете народа,Кажете
    как така тези които фалираха БГ искат пак да грабят,да си направят
    с помоща на това.прав.нови Бобоковци,Божковци и Пеевски Доганци
    тези ли са "новите" които ще ни оправят.Що за политология??????
    Хорааа не вярвайте на такива празнодумциииии.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Абе

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "БОЛШЕВИК":

    Cпoкo, гeрбeраститe нямa дa ca първи.......a мaй и втoри нямa дa ca! Нищo чуднo дa ca трeти или дaжe пo-нaзaд, cлeд кaтo cмeнихa cъcтaвa нa ЦИК, oблacтнитe упрaвитeли, шeфoвeтe в МВР и ДAНC , кaктo и други инcтитуции, пeнcиoнирaхa Мишo Кoнcтaнтинoв дeтo им "брoeшe" глacoвeтe.......вeчe нямa кoй дa им пoмaгa дa купувaт и мaнипулирaт избoритe, a пocлeднитe им 2 пoбeди нa избoри бяхa cпeчeлeни ocнoвнo пo тoя нaчин! Гeрб вeчe e битa кaртa, някoи oт тях вeчe гo рaзбрaхa и ce рaзбягaхa......други щe cтoят дoкрaй c нaдeждaтa дa упрaвлявaт oтнoвo, или нaй-мaлкoтo дa бъдaт в игрaтa, aмa и тoвa нямa дa cтaнe!

    Коментиран от #47

  • 31 долу ГЕРБ

    6 3 Отговор
    Трябва да управлява правителство, подобно на служебното. Експерти, смели, решителни, антигерберасти. Да разчистят държавата от всички герберасти, да има възмездие, да се вземат парите на герберастите.

    Коментиран от #43, #45, #46

  • 32 Антимедиатор

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Въпросче":

    Какво предлагаш?!
    Да си стоят в земята и през това време да се върнем при маймуните, като тези в Трън?!
    Тия приказки ще ги разправяш на хората в Крумовград и Средногорието, но се пази да не ти избият зъбите!
    Направи сравнение между Крумовград и Троян, единия се възражда а другия изчезва.
    Пиша ти бавно, оти четеш трудно другарю Каскет!

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 т-п трол соросоиден

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Антимедиатор":

    Аз предлагам първо да се плаща реална концесионна такса, а не смешни пар, и второ, да се спазват всички екологични норми и изисквания. България се е превърнала в евтин доставчик на суровини и работна ръка за колонизаторите ни от ЕС и САЩ и благодарение на създадената от тях корупция си правят каквото искат. Виж статията за Асарер Медет. Великия белгийски или какъвто е там инвеститор изнася тонове обогатена руда към Белгия, където я преработват и където остава голямата част от печалбата, а у нас остаат токсичните отпадъци от обогатяването да ни тровят реките и земята. Такова е положението на всякъде.
  • 35 Дядо Маркс

    3 6 Отговор
    РАДЕВ ще служи на на американските интереси, това ще е отплатата за помощта от задокеанските ни "партньори". От тук нататък резидента ще става все по-силна фигура, а на нас - дупе да ни е яко!

    Коментиран от #36, #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Дядо Маркс

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "БОЛШЕВИК":

    За кои разкрития става въпрос? До сега чувам само "може би....", "има съмнения за...", "една жена в автобуса каза.....", "един едър плешив господин с каскет ми донесе този списък с подслушвани телефони в офиса.......". Това ли са разкритията? Това са мощни предизборни кьорфишеци, като Костинбродската афера. Ако при това мащабно търсене на злоупотреби, досега успяха да родят само "може би"......, очевидно или "търсачите" са тотално некадърни, или...... , че злоупотреби просто НЯМА!
  • 38 Аз Човек

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Славуцата е червен Комуняга до мозъка на костите си заблудени с вашите крясъци правите милионерите още по богати Наивници бедни
  • 39 чочо

    10 1 Отговор

    До коментар #36 от "соросня":

    Президента на България трябва да служи на българите. Тоя дето ще служи на руснаците или на хамериканците - да си ходи в Русията или в Америката! Тук не го искаме!
  • 40 Аз Човек

    6 4 Отговор

    До коментар #35 от "Дядо Маркс":

    Гадев И Хунтата му на съд комунистическо котило върна България 80 год назад А Гадев не защитаваше ли Божков не му ли помогна с Протестите Маята Отровите А ИТН не гласуваха ли заедно с ДПС за секциите в чужбина

    Коментиран от #44

  • 41 Република

    3 1 Отговор
    Не се бойте един специалист каза че ще гласуваме без машини и бюлетини като при бай Тошо.
  • 42 Ямболия

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Страхливци":

    То за да не плащат данъци преместиха регистрацията си от Бургас /градът, отровен от миризмата на горящи нефтопродукти/ в София.
  • 43 Аз Човек

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "долу ГЕРБ":

    Ти нормален ли си Никога повече Комунизъм Гадев И Хунтата му разрушават България И са за съд вземи ги у вас да ти разчистят акълът Сега е Демокрация Тези Дърти Комуняги Злобни омразни агресивни изпълзели от дупките си алчни жадни за милиони стига вече Ще ги изметем 2021г Демокрация е Да знаете
  • 44 Питам

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "Аз Човек":

    А бе тоя Радев, не беше ли ония, дето твърдеше, че Корона вирусът не съществува и че е измислен от Бат Бойко?
  • 45 Аз Човек

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "долу ГЕРБ":

    Защо да не се вземат парите на БКП и да ги дадат на теб а или пък от ДПС А или от Славчо милионите ех колко богат ще станеш Наивник стига ДРАСКАЙ лъжи Клевети Тук е България И живеят още много Българи
  • 46 ХаХаХа

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "долу ГЕРБ":

    Да се вземат парите им! Да се дадат на комунягите от БСП и техните олигарси, защото много пригладняха!
  • 47 глупости

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Абе":

    Мисли, мисли, мисли! Не повтаряй като тъп папагал глупостите, които чуваш! Лъжите намат граници! Зa кoи рaзкрития cтaвa въпрoc? Дo ceгa чувaм caмo "мoжe би....", "имa cъмнeния зa...", "eднa жeнa в aвтoбуca кaзa.....", "eдин eдър плeшив гocпoдин c кacкeт ми дoнece тoзи cпиcък c пoдcлушвaни тeлeфoни в oфиca.......". Тoвa ли ca рaзкритиятa? Тoвa ca мoщни прeдизбoрни кьoрфишeци, кaтo Кocтинбрoдcкaтa aфeрa. Aкo при тoвa мaщaбнo търceнe нa злoупoтрeби, дoceгa уcпяхa дa рoдят caмo "мoжe би"......, oчeвиднo или "търcaчитe" ca тoтaлнo нeкaдърни, или...... , чe злoупoтрeби прocтo НЯМA!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове