Last news in Fakti

8 Юни, 2021 11:38 2 263 27

Зам.-министър: Финансовото състояние на енергетиката е меко казано тежко

  • енергетика-
  • александър николов-
  • бех

Тези дружества, които са успешни се използват да кърпят дупките в губещите, смята Александър Николов

Зам.-министър: Финансовото състояние на енергетиката е меко казано тежко - 1
Кадър БНТ

Финансовото и структурното състояние на енергетиката в момента е меко казано тежко. Неглижирането на развитието на сектора като цяло и неглижирането на неефективното управление на проблемите на активите води до естествено много лош финансов резултат. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Александър Николов, заместник-министър на енергетиката.

"Може да се нарече неглижиране и некомпетентност. Ако се разглежда в контекста на подобни на нашите държава енергийни дружества, може да се види как други държави са се справили доста по-успешно от нас. Визирам това, че държавните енергийни дружества дори в Румъния в момента са едни от най-големите инвеститори дори в зелена енергия. Нашият Български енергиен холдинг е с огромна задлъжнялост", заяви Николов.

Тези дружества, които са успешни се използват да кърпят дупките в губещите, смята той.

"Цената на емисиите е нещо, което е ясно откакто е създаден пазара за въглеродни емисии, поради тази причина хората, които управляват разумно енергийната система мислят дългосрочно. Не се закупуват емисии от днес за утре. Дори ако необходимите въглеродни емисии за системата бяха закупени една година по-рано, загубата на системата щеше да е със стотици милиони по-малко колкото е сега. Няма мислене и стратегия за развитие", подчерта Николов.

"Ще цитирам един от синдикалните представители, който каза че за последните 10 години не е забит един пирон в енергетиката. Решението е да има визия, която да съответства на решенията на Европейската комисия, да направи плавен преход, към който се целим, за да можем максимално успешно да използваме предстоящите финансови инструменти и под Плана за възстановяване и устойчивост и под фонд за справедлив преход", коментира още заместник-министърът на енергетиката.

Според него не може да има шоков ефект върху "ТЕЦ Марица 2" и върху целия регион. Ще се опитаме да направим краткосрочно спасяване на системата с дългосрочна визия за промяна, обеща Александър Николов.

"Смяната на един човек не променя смяната на цялата система. Това, което се опитваме да направим, всъщност е от нещо, което е в незавидно състояние, да предприемем мерки, които да положат основите за тези, които идват след нас да могат да направят този плавен, разумен, ефективен за хората и за бизнеса преход. Текущото състояние на енергетиката води до тежко разделение между бизнес, държавни предприятия, напрежение между хората", смята Алексанъдр Николов.

"Може да има промени в ръководствата на енергийните дружества, мисля, че министър Живков ще има позиция по тази тема до две седмици", така коментира евентуалните рокади Александър Николов.

Дълговете на НЕК са около 2 милиарда, зависи кое се приема за дълг, защото има разсрочени задължения, каза още Николов.

"Функциите на Министерството на енергетика е да създава активи с добавена стойност, които да се управляват ефективно. Не съм видял през последните седмици програми за оптимизиране на финансовата част, програми за оптимизиране на приходната част, въобще цялостна визия дори на частично дружество, изключвам едно дружество като АЕЦ Козлодуй", заяви Николов.

"Било е пределно ясно, че ТЕЦ 2 ще работи и трябва да работи заради устойчивостта на системата. Предходното ръководство на Българския енергиен холдинг не е предприело нищо, за да може тази загуба да бъде минимизирана", категоричен бе Александър Николов. Той също така заяви, че "Топлофикация София" продължава да задлъжнява. "Тя е основният клиент на Булгаргаз. За да падне цената на парното трябва ефективността на изгарянето на самото гориво и съответното на въглеродните емисии и закупуването да е дългосрочно. В момента състоянието на Топлофикация е такова, че то не позволява дори приватизация на дружеството. Платежното поведение на софиянци е доста прилично, плащат се сметките навреме", каза още Николов.

Според него проблемът е доста по-сериозен, проблемът е, че ще продължим да плащаме повече, "защото, за да плащаме сега, системата задлъжнява, задлъжнявайки системата има неоперативни и неинвестиционни разходи, което е най-големият проблем."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 YSTDMAE

    38 1 Отговор
    НЯМА ПО ГОЛЯМО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ОПГ то ГЕРБ/ДПС/СДС

    Коментиран от #14

  • 2 Някой си

    35 1 Отговор
    Нещо, което се продава 24/7 абсолютно навсякъде няма как да е на загуба!
    Давайте сега за кражбите в енергетиката!
  • 3 ТаУмВзе

    26 1 Отговор
    ЗАЩО МУТРОПИТЕКА, КАСКЕТА И ШИШИ НЕ СА АРЕСТУВАНИ БЕ? НЕ МИ СЕ ОБЯСНЯВАЙ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Теменужката

    23 1 Отговор
    в Сливен ! Няма да се различава от мургавелките !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бамби

    17 2 Отговор
    Умно ръководените държави инвестират в АЕЦ /базова мощност/ надеждна и ефективна, с рентабилност а идиотите закриват АЕЦ срещу нищо, въвеждат "зелена" енергетика без да имат обосновка за това,подписват зад гърба на народа си неизгодни договори за ликвидацията на енергетиката до 2030 година /зелена сделка/ и вдигат цените до небето, но като замръзнат перките и панелите ток няма. И народа си трае....АЕЦняма и ТЕЦ няма...

    Коментиран от #9

  • 8 Анонимен

    6 1 Отговор
    Да купят от Финландия неокарбонфууд апаратурата за получаване на протеин от СО2 с използването на електричество
  • 9 А бе какво

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бамби":

    стана с Кунева, имаме да я питаме за едни работи... а, издигнала се е?

    Коментиран от #23

  • 10 Turkoman

    2 12 Отговор
    Рекъл го пионка дето му е казано да бълва само змии и гущери до новите избори, да дойде легитимно правителство и тогава ще говорим!!

    Коментиран от #18

  • 11 Пенчо ахмака

    12 1 Отговор
    Нищо съществено не каза. Ламтите за приватизация . След което да точите държавата и обикновенните граждани. Досега я точихте с държавните поръчки към всички държавни предприятия. НЕ е тайна, че там поръчките се вземат само от определени фирми с цени 4-5 пъти над пазарните.
  • 12 chi

    16 0 Отговор
    Баба Теменужка що мълчи като пукъл?
  • 13 Енергетик

    5 2 Отговор
    Вие, ще го оправите!:) Умни, красиви!:) От всичко разбирате!:) На Вас разчита народа!
  • 14 е как

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "YSTDMAE":

    БСП е умишлено не написано това е достатъчен повод да ти кажа платена комунистическа руско ближеща подлога предател както каза Кара Дъ-я за теб Родината е Русия а земята е България.Предател.

    Коментиран от #27

  • 15 Асан

    5 1 Отговор
    Енергото да е на загуба?
    Не ма прай на прост - да цуцаш още пари за ток 😁🎃🇻🇳🚾
  • 16 св. гъзис

    2 2 Отговор
    ава, вий пак ли са занимавати с пулитика, ва! я си глейти там риалитата и сериалите и ни са бъркайти, дет ни вий раута!
    гулеми началници станахти, ва!
  • 17 Перо

    9 0 Отговор
    Къде не е тежко финансовото състояние,след мутренския режим на толупа!
  • 18 гого

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Turkoman":

    Абе ей ТРОЛ, ти под всяка статия ли се изходи, колко е надника ти за днес? Заради герберите сме толкова изостанали за 10 години, направо сме зациклини. Поне да гледаха какво правят румънците и да се учиха от тях.

    Коментиран от #25

  • 19 Хаха

    3 0 Отговор
    Всички сте едни и същи.Е айде дайте виновните, и ги осъдете ефективно.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хе,хе...

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хаха":

    А ти троле-герберастки, дежурно и всекидневно папагалиш само това...!Ами за 12 г.управление на ГЕРБ защо не вкараха ни един далавераджия в затвора...?!Ще ти отговоря- защото са дупе и гащи...
  • 22 Асан

    5 0 Отговор
    При бай Тошо тока беше 2ст. Сега тока е 20ст.😁🎃🇻🇳🚾
  • 23 За Мигленчето ли...

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "А бе какво":

    ...става на въпрос...?!Ами те щяха с др.Бикоф да вкарват Борисоф в затвора...😂😂😂
  • 24 КРАДЦИ ДОЛНИ

    7 0 Отговор
    Нямало пари ли? В последния момент Каракачанов купува луксозни коли за 2,5 млн. лева
    Условие на военните: Колата да вдига поне 240 км/ч
  • 25 Turkoman

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "гого":

    Изостанал си явно само ти, ама то без образование и с мързел няма как.
  • 26 Еми тежко

    3 0 Отговор
    ще е положението като се краде яко - като за световно! В тая система Вальо топлото е най-некраднещия.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове