Last news in Fakti

9 Юни, 2021 18:46 2 654 14

Агенцията по вписванията отговори на министър Кацаров

  • агенцията по вписванията-
  • стойчо кацаров

По партидата на „Многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец"“ няма произнасяне от страна на длъжностно лице по регистрация, тъй като с Определение на Софийски градски съд, регистърното производство е спряно

Агенцията по вписванията отговори на министър Кацаров - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Агенция по вписванията информира, че по партидата на „Многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец"“ ЕАД, ЕИК 205967328, АВ няма произнасяне от страна на длъжностно лице по регистрация, тъй като с Определение № 89/07.06.2021 г. по т. д. № 999/2021 г. на Софийски градски съд, регистърното производство е спряно до приключване с влязъл в сила съдебен акт по производството, образувано пред Софийски градски съд по искова молба с вх. № 3414/07.06.2021 г.

Това се казва в официална позиция на Агенцията по вписванията във връзка с откази за вписване на ново ръководство на МБАЛ Лозенец и МБАЛ Александровска, както и за твърденията на здравния министър Стойчо Кацаров за превишаване на влияние на ръководството на Агенцията. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

"Във връзка с постановен отказ за вписване на промени в обстоятелства по партидата на „УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ „АЛЕКСАНДРОВСКА““ ЕАД, ЕИК 831605795, относно състава на съвета на директорите и представляващия дружеството, Агенция по вписванията изразява следната позиция:

Към подаденото заявление е приложен протокол с решения на министъра на здравеопазването с № РД-16-358/04.06.2021 г., съгласно който вписаните понастоящем членове на съвета се освобождават от длъжност и на тяхно място се назначават нови трима членове. В протокола е посочено, че решението е взето на основание чл. 21, ал. 1 от Закона за публичните предприятия (ЗПП) – т.е. след провеждане на конкурс, по посочения в закона ред. Същевременно в същия протокол е посочено, че членовете на управителния орган се избират за срок до провеждане на конкурс.

Постановеният отказ е мотивиран с констатираното противоречие, а именно, че в един и същ документ се твърди, че от една страна е налице проведен конкурс (позоваване на нормата на чл. 21 от ЗПП), а от друга страна - че заявените за вписване членове на съвета на директорите се назначават за срок до провеждане на конкурс.

Агенция по вписванията, респективно длъжностните лица по регистрация, няма правомощия да се произнася по отношение на законосъобразността или правилността на решенията на принципала на държавното предприятие – в случая министъра на здравеопазването и не си е позволила подобни действия.

Преценката на длъжностните лице по регистрация е формална и се свежда до установяване на съответствие на исканите за вписване обстоятелства с приложените, в доказателство на това документи. Проверката по конкретния случай е установила противоречие и това е мотивирало отказа на длъжностното лице по регистрация.

За сравнение, по идентично като правна хипотеза заявление, с вх. рег. № 20210608132644, подадено по партидата на „СЕВЕРНОЦЕНТРАЛНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ“ ДП, ЕИК 201616805, което също е публично предприятие по смисъла на ЗПП, са заявени за вписване промени в състава на управителния съвет. Към заявлението е представена Заповед № РД-49-226 от 01.06.2021 г. на министъра на земеделието, храните и горите, в която подобно противоречие не се открива и към настоящия момент заявлението е разгледано и е със статут „вписване“.

От изложеното е видно, че длъжностните лица по регистрация извършват формална проверка за наличието на предвидени в закона предпоставки за вписване на заявени обстоятелства.

Следва изрично да се посочи, че съгласно чл.25, ал. 1 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е предвидено, че отказите на длъжностните лица по регистрация подлежат на съдебен контрол. Законът не предвижда възможност за административен контрол от страна на Агенция по вписванията по отношение на произнасянията.

Във връзка с твърдения за превишаване правата на ръководството на Агенция по вписванията, обръщаме внимание, че вписванията на обстоятелства в ТРРЮЛНЦ се извършват по реда на охранителното, а не на административното производство. Действията по регистърното производство – вписвания или откази, подлежат на съдебен, а не на административен контрол. Министърът на правосъдието, други лица с ръководни функции от министерството, както и ръководството на Агенция по вписванията нямат правомощия да влияят върху решенията на длъжностните лица по регистрация.

Обръщаме внимание, че в рамките на законовите си правомощия и с цел еднакво и правилно прилагане на закона, по отношение на регистърното производство, настоящото ръководство на Агенция по вписванията е първото, което въвежда методически указания за работата на длъжностните лица по регистрация, с цел стриктно и в интерес на гражданите и бизнеса правно обслужване".

От Агенцията изпратиха и протоколи от решения на Министъра на здравеопазването за смяна на съвета на директорите и за сравнение заповед за смяна на ръководството на Северноцентрално държавно предприятие, които може да видите по-долу.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кацаров

    15 34 Отговор
    Вземай си бомагите и дим да те няма. Стига лъжи, стига.
  • 2 Протес

    16 12 Отговор
    Срещу ДБ, ВЗЕМЕТЕ СИ КМЕТИЦАТА ВИЕ Я СЛОЖИХТЕДБ КРАДЛИВО ПЛЕМЕ. ТАЯ САМО КРАДЕ И НИЩО ОТ НЕЯ. ХРИСТО ИВАНОВ ЗАЩО МЪЛЧИ.
  • 3 Turkoman

    12 31 Отговор
    Тоя цървул да хваща гората и да го няма, мизерник с мизерник.

    Коментиран от #4

  • 4 Виж

    10 26 Отговор

    До коментар #3 от "Turkoman":

    Асен Василев в какви далаверки е и не само той, Спеца, Кирчо абе всички тоя фигуранта къде намери тези???
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    31 11 Отговор
    Кога ще бъдат подведени под СЪДебна отговорност министрите на Здравето,крили истината за Трансплантациите в болница лозенец???Всички знаеха за това,но чак сега се заговори от Власта....

    Коментиран от #6

  • 6 Смешник си голям

    13 14 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    По далеч от носа си не виждаш
  • 7 Песимист

    9 7 Отговор
    Българският съд е най-бързия съд на земното кълбо!
  • 8 Хич не ми дреме, но

    9 8 Отговор
    Стойчо К ( без доктор) винаги е бил цървул, но от типа - активен айдук. Все министърче, председателче на асоциацийка, областно управителче. Сега : за Кантара- се изложи, за Лозенец е прав, за Александровска не се знае. И все пак за 7 дни , не опровергава по-горните определения за личността и компетентността си, ама никак, особено пък с поредните искания за уволнения, този път в Агенцията. Ми да чете закона, нали уж и такова образование има. Има , ама и то като докторското- на кетап само. Направо се чудя , как такива нищо не можещи паразити, все нещо управляват, че и мнения дават. Заради такива, упражнявам лекарската си професия , далеч от Бг.
  • 9 Пчка

    11 8 Отговор
    Дълги години работих с Агенцията. Там ви е бедна фантазията за каква корупция става въпрос. За 50-100 лв можеше да извадиш каквото си искаш.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Aгенция по замитанията

    2 2 Отговор
    Е по-зле и от прокуратурата. Там административния ръководител коли и беси. Цялата е пропита от ДПС и ГЕРБ назначения и с едно обаждане погазват закона, морала и собствените си скрупули само и само да не ги уволнят. Да не говорим за това, че т.нар съдии по вписванията са едни полуграмотни юристи, повечето от тях завършили Югозападния университет. АВ трябва да се реорганизира и висчки настоящи нейни служители да бъдат УВОЛНЕНИ!
  • 12 Тая агенция

    1 1 Отговор
    по вписванията не прави такива дори при съдебно решение.Те са на подчинение още на ЦАЦАТА,ТОЛУПЧЕВ и ГЕШЕВ.Справка-при Диков гледах кипърски бизнесмен,който има съдебно решение и агенцията не го вписва,ЗАЩОТО ХУБАВИЦАТА РАДОСТ МУ Е ВЗЕЛА ЕДНИ ПАРИ И ТОЙ И Е БИЛ СЪДРУЖНИК.А С ПОМОЩТА НА ЦАЦАТАыКОЙТО Й БИЛ ПРИЯТЕЛ ТЯ РЕШАВА ДА ГО ОТПИШЕ КИПЪРИЦА И САМА ДА ЛАПА ДИВИДЕНТИ ОТ ФОТОВОЛТАИЦИ.ЗА МУТРЕСИ И МУТРИ ЗАКОНИТЕ НЕ ВАЖАТ.КОГАТО СА ОБВЪРЗАНИ с ТОЧНИТЕ ХОРА.ДАЖЕ СПЕЦ€ СЪДА НА ТОЗИ КИПЪРСКИ БИЗНЕСМЕН ПО ОБИЧАЙНИЯ РАБОТЕН ПРОЦЕС НА ТИЯ ХОРА СА МУ СПРЕТНАЛИ И ОБВИНЕНИЕ.
  • 13 Българския съд

    0 1 Отговор
    Е най корумпираното свърталище на земята
  • 14 ОФето

    1 0 Отговор
    И това е настроченото оливане на пишман-министрите за днес. Имат поне по едно на ден откакто започнаха сладкото си "управление". Най некадърното, корумпирано, неграмотно, и непознаващо закона правителство в цялата история на България. Фигуранта да беше ги търсил нарочно, не би намерил по удобни и кухи марионетки. Остава да разберем кой точно им дърпа конците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове