ФАКТИ.БГ

Рекордна смъртност изчерпа гробните места у нас

За последните 18 месеца, в които страната ни е засегната от пандемията от коронавирус, живота си са загубили близо 35 000 души повече от предишните години

Публикувана: 9 Юни, 2021 22:14
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2798
Рекордна смъртност изчерпа гробните места у нас
Илюстративна снимка, Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Черен рекорд по смъртност отбелязва страната ни в последните 18 месеца, като причината за това не е само върлуващата пандемия от COVID-19. Това показват данните на Националния статистически институт за броя умирания в България по седмици в периода 2016-2021 г., цитирани от Монитор.

От данните става ясно още, че през пандемичната 2020 г. средно седмично у нас живота си са загубили 2388 души, а само за първите 21 седмици на 2021 г. цифрата скача до ужасяващите 2852 починали седмично. В предишните 4 години, от 2016 до 2019 г., средната цифра на умрелите у нас седмично се е движила между 2019 до 2062 души.

Тревожна подробност е, че за последните 18 месеца, в които страната ни е засегната от пандемията от коронавирус, живота си са загубили близо 35 000 души повече от предишните години. В същото време обаче в Единната информационна система е посочено, че официалният брой на жертвите на COVID-19 от началото на кризата у нас е 17 854. Каква е причината за повишената смъртност, довела до загубата на живота на още над 17 000 души, обаче не става ясна.

Още през 2020 година обаче експерти заявиха, че заради пандемията са намалели смъртните случаи при други рискови фактори като катастрофи и трудови злополуки. Увеличеният брой на починалите у нас обаче доведе и до друг проблем освен демографския - много общини в страната започнаха да отчитат, че гробищните им места драстично намаляват или дори вече са на изчерпване. Заради пандемията се е увеличил и броят на служебните погребения.

В София за последната година са дадени малко над 39 хиляди лева. Броят на починалите и погребани е 261 човека, съобщиха от Столичната община. Общо 31 служебни погребения са извършени в община Бургас от 13 март 2020 до 13 март 2021 г. От тях 23 са за миналата година, а останалите 8 - за първите три месеца на 2021 г.

В Стара Загора служебните погребения за периода март-декември 2020 г. са общо 22. Общината предоставя по 300 лв. за най-евтиния ковчег.

Русенската община поема ангажимента да поддържа осем години гробовете на починали, на които е извършено социално погребение. Общо 21 такива погребения са извършени в периода от 13 март 2020 г. до 13 март 2021 г., съобщават за „Монитор“ от общинското предприятие „Обреден дом“. Оттам уточняват, че няма данни сред тези лица да е имало починали от COVID-19.

Разходите са изцяло за сметка на общината. Услугите включват издаване на смъртен акт, обличане на покойника, отпечатване на пет некролога, осигуряване на типов ковчег и надгробен знак, превоз на покойника до гробищния парк, изкопаване на гробното място и поддържането му. От „Обреден дом“ допълват, че социални погребения се извършват на бездомни, безпризорни, самотни хора без близки и роднини, настанени в заведения за социални услуги и регистрирани в службите за социално подпомагане. Прави се предварително проучване от общинския отдел „Социални дейности“ и се изготвя анкетна карта. Необходимо е също близък човек или служебно лице писмено да декларира обстоятелства за починалия, като се приложи акт за смърт.

Макар че съществува недостиг на свободни гробни места в гробищните паркове „Чародейка“ и „Басарбово“, криза, каквато има на други места в страната, няма. Наскоро обаче бяха увеличени цените на редица услуги с промяна в общинска наредба. Мотивът е, че те не са променяни от 2010 г. и освен това повечето средства щели да позволят да се поддържат парковете. Изчислено е, че цената на едно погребение, организирано от общинското предприятие „Обреден дом“, ще поскъпне с не повече от 50 лева.

С решение на общинския съвет в Хасково за едно социално погребение общината плаща 315 лева, а то се извършва от общинския обреден дом. През 2020 година е имало 17 служебни погребения, всички по християнски обичай. За тях са платени 5355 лева. През 2021 година са извършени 7 служебни погребения - 5 християнски и 2 мюсюлмански. За тях са отделени 2205 лева. В периода 13 март 2020 до 13 март 2021 са извършени 19 погребения за сметка на общината.

Няма увеличение на служебните погребения заради пандемията от коронавирус, съобщават от общината. Извършените социални погребения в рамките на година в община Кюстендил са общо 13, като стойността на едно погребение е 180 лв. с ДДС. В Кюстендил обаче капацитетът на новите гробни места в новия гробищен парк е изчерпан, макар че първите погребения в него са направени през 2003 година, а площта му е 45 дка. Там разширение не се предвижда, тъй като по ЗУТ трябва да има определено отстояние от жилищни сгради, а в последно време с. Лозно се разрасна откъм такива в посока към гробищния парк.

В Пазарджик общината купува 2 дка земя, за да разшири гробищния парк Община Пазарджик ще закупи около 2. 000 кв.м земеделска земя, за да разшири гробищния парк в града. Новата територия е нанесена в кадастралната карта и регистрите на града. Общината ще купи имота на цена от 9670 лева, а съветниците упълномощиха кмета Тодор Попов да извърши процедурата по закупуването на имота.

„Тия малки парцела са палиативно решение, но ще помогнат да закърпим положението до края на годината“, коментира кметът. „А от следващата година вероятно ще прехвърлим гробищния парк през канала, който минава в долната част, в посока село Добровница и ще го разширим с още територии, които да ни дадат възможност за едно по-дългосрочно решение, пояснява пазарджишкият градоначалник.

На пазарджишкия гробищен парк засега няма такава услуга, но в Пловдив и София има.

„Нямаме и традиция да кремираме покойните, но да видим как ще се приеме, хората да знаят, че има и такава възможност“, подчерта Тодор Попов.

Само в Шумен има достатъчно места Няма недостиг на гробищни места в Шумен, показва проверка. През 2017 година беше гласувано разширяване на гробищния парк в града със 113 декара. Площта е достатъчна за 7372 гроба, които са при заложени прогнозно 920 погребения годишно в 36 нови парцела. При такава прогноза новите 36 парцела осигуряват места за 8 години напред, а като се има предвид, че част от починалите се погребват в стари семейни гробове, Шумен е осигурен с гробове поне до 2026-2027.

Шуменският гробищен парк граничи с незастроени площи, частни имоти и има възможност да се разширява чрез отчуждаване. За последното разширяване през 2017 са отчуждени 18 частни имота, за които са платени 50 хиляди лева. От 13 март 2020 година досега са извършени 28 служебни погребения. Погребението на християнин струва 266 лева, на мюсюлманин - 208 лева.

Решението за служебно погребение се взима съвместно със социалните служби за лица, които отговарят на критериите, но има и хуманитарни казуси, които не са свързани с имотното състояние, а например с това, че починалият няма близки, които да го погребат.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Страх и памперс
1 Отговор
Благодарение на управлението на Герб - Гроб.

Оценка:
-5 +60

rusnak
2 Отговор
Аре бе, короната била виновна. Хората мрат като мухи от мизерията еуропейска.

Оценка:
-8 +57

Благодарение
3 Отговор
на Вожда. Този престъпник трябва да бъде публично обесен като Мусолини. Боко Тиквата убиецът на българи!!!

Оценка:
-4 +57

с88888888888
4 Отговор
Е това е важно че ще има къде да ни копат.
Въпроса е кой че плаща осигуровките за пенсията на вечната зайка микова и останалите партизани от едно време.

Коментиран от #6


Оценка:
-24 +11

Проблем 2021
5 Отговор
Не остана място за гробове, а? Място за богаташите да си строят палати все се намира....за тях има всичко ....но не и правила и закони....

Оценка:
-2 +49

6
Този коментар е премахнат от модератор.
Българка
7 Отговор
Пенсионираният професор от НОЩ,който опропищя светилата ,да прочете статията! 10-ИНА ЧОВЕКА ЖАДНИ ЗА ПАРИ ПОГУБИХА ЖИВОТА НА ХИЛЯДИ!!!

Оценка:
-5 +42

Миро
8 Отговор
Миналата година тук написах колко ще са заразените и колко починалите. Цифрите се потвърдиха за съжаление. Прогнозата беше на база брой над средното което даваха за Европа сериозни експерти. У нас никой не направи нищо по въпроса. Тъжно и лека им пръст на починалите.

Оценка:
-6 +12

Асан
9 Отговор
Дуки копаем всякакви 100 лв надница 😁🎃🚾🇻🇳

Оценка:
-5 +7

Врачка
10 Отговор
При липсата на здравеопазване,високата безработица,ниските заплати и пенсии в страна членка на ЕС ,НАТО ,МВФ,ООН,УЕФА,ФИФА смъртните случаи дори са малко.Българинът е държелив и щом устиска при Борисов—Кървавият диктатор тези жертви няма да са напразни.Да му мислят следващите управленци ще я има или няма България.

Оценка:
-3 +25

Сънчо
11 Отговор
Да приятно четиво за преди лягане айде леки сънища. Така е хубав живот свършване - няма, и то дип ,че благодарение. Както се казва на сиромах човек и половин п..ка му стига!

Оценка:
-0 +13

12
Този коментар е премахнат от модератор.
Ццц
13 Отговор
Не се излагайте с подобни глупости.

Оценка:
-5 +1

Бмб
14 Отговор
Аз чух, че погребалният агент с фуражката ги слага в чували и ги гори, да не разнасят "зараза".

Оценка:
-4 +3

15
Този коментар е премахнат от модератор.
Жоре
16 Отговор
Днес от НАП ми пратили заплаха да си платя Здравните вноски които увеличиха бил съм обещал да го правя с декларация 7!!! Короба било помагали на безработните!!! На ме никои не ми е дал нищо!

Оценка:
-0 +9

Име
17 Отговор
"Каква е причината за повишената смъртност, довела до загубата на живота на още над 17 000 души, обаче не става ясна", ам каква да е? Страх, притеснения от загубена работа, и как ще изхранва семейство и деца, психически атаки от постоянните психотерор на медиите, отчаяние как ще е занапред, и още редица причини.

Оценка:
-4 +16

Гошо
18 Отговор
Бацо каза, че сме нъмбар уан къв е проблема!?

Оценка:
-0 +3

Писна ми от овце
19 Отговор
Туй съ дължи на петдесетте лв бонус към пенсиите. Много пенсионери с залепнали за гърба стомаси изведнъж ги напълниха и вследствие на рязкото им напълване си ойдоха. Организмите им просто не са били подготвени за голямото преяждане

Оценка:
-1 +9

Бойко
20 Отговор
Аз казах ли ви, че ще има много тручове а вие ми се подигравате!

Оценка:
-0 +6

От болницата
21 Отговор
ФАНДЪКОВА, ПОМНИМ ВСИЧКО ПОМНИМ И ЩЕ ТИ ГО ПРИПОМНИМ!

Оценка:
-0 +6

Зевс
22 Отговор
Айде стига лъгахте хората. Защо тогава парите за пенсии не стигали? Щом измират значи ще има пари и то двойно, или повече се кради от администрацията.

Оценка:
-3 +7

Иван
23 Отговор
Изтормозен народ КОВИД, ГРАБЕЖИ, НИСКИ ЗАПЛАТИ и така нататък

Оценка:
-0 +16

Затова
24 Отговор
в развитите страни кремират мъртвите а не ги заравят изостанали сме много

Оценка:
-5 +3

мимишко
25 Отговор
унищожихте психически хората бе,талибани безподобни Тамам да има повече пари за елитните Борисови избиратели на предстоящите избори,РОМЕИТЕ!!!

Оценка:
-2 +7

26
Този коментар е премахнат от модератор.
Мангъров
27 Отговор
Не е вярно. Винаги съм твърдял че К19 е лек грип и не променя смъртността.

Оценка:
-1 +3

Крякащи жаби
28 Отговор
Високата смъртност се дължи на "протестиращите" и сектата на Мангъров. Раздраха се да крякат против мерките, ваксините и т.н. Вирусът бил неизбежен, нямало смисъл от мерки и ваксини. Сега същите обвиняват правителства, Щабът, и самите мерки за високата "неизбежна" смъртност. На ганьовците все другите им виновни.

Оценка:
-6 +4

29
Този коментар е премахнат от модератор.
ЩАЗИ Щатен
30 Отговор
В Шумен 85% от населението са турци, така, че изобилието от гробищни места е разбираемо.

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Траян Бъсеску
Бившият президент на Румъния за реалностите в Европа
Все плачем САЩ да ни защитават"

Още бисери
ТОП 5