Last news in Fakti

20 Юни, 2021 14:38 2 175 10

ЕЦТП иска оставки на пътни шефове

  • ецтп-
  • апи-
  • оставки

Не сме спирали и няма да спрем да правим инспекции на участъци, заявяват от центъра

ЕЦТП иска оставки на пътни шефове - 1
Снимка: ЕЦТП

"Очакванията на Европейския център за транспортни политики, че новите ръководства на Агенция "Пътна инфраструктура" и на принципала Министерство на регионалното развитие и благоустройството са експертни и активно ангажирани и с обезпечаване на безопасността на пътищата бяха опровергани преди дни. И това ни провокира да поискаме оставки", съобщават от центъра.

Ето какво още пишат:

Европейският център за транспортни политики е неправителствена организация, в чийто състав влизат експерти, ангажирани в различни сектори от сферата на транспорта. Досега сдружението е извършило десетки професионални инпекции по пътищата на България с единствена цел подобряване на безопасността на движението и в нито един от тези случаи не я е застрашило!

Агенция "Пътна инфраструктура" обаче се опита да внуши, че се е случило именно това при изследването на ЕЦТП за качеството на новоположената маркировка в новоремонтирания участък на АМ "Тракия" между 160-я и 180-я километър. И го направи вместо да вземе отношение по проблема, за който сигнализираме от месец насам, и още по-нелепо - чак сега, във връзка с репортаж по темата обяви, че тепърва ще извърши собствено измерване на качеството на маркировката.

Това поведение, както и опитите за внушение, че изследванията на ЕЦТП са "нелигитимни", показват няколко неща - нежелание за реално действие, въпреки задълженията и правомощията; неглижиране на проблеми, касаещи живота и здравето на гражданите на Република България, дори и когато за тях е сигнализирано; опит да се ограничи правото на неправителствения сектор да извършва независими проверки на състоянието на пътната инфраструктура.

Оправданието, че този ремонт е извършен при предходно ръководство и настоящото не носи отговорност, няма да направи пътя по-безопасен. Не може да бъде и застраховка за удобно бездействие.

Чудим се тогава защо АПИ публично оповести, че се влагат некачествени и несъгласувани от Института за пътища и мостове строителни материали в ремонта на автомагистрала "Тракия" в участъка между Чирпан и Нова Загора. И питаме: Какво е предприето по този повод.

Не сме спирали и няма да спрем да правим инспекции на участъци, за които сме сигнализирани за проблем, сами сме установили такъв, или е настъпило поредното пътно-транспортно произшествие, показващо, че има дефицит в инфрактруктурата. Например, след последната ни инспекция - на мястото на тежката катастрофа с петима загинали край село Микре, на база професионална експертиза направихме констатации и излязохме с препоръки. Материалите бяха изпратени на АПИ, но и до днес те не са разгледани. Впрочем, поканихме АПИ заедно да извършим инспекцията. Отговор нямаше.

Ние от ЕЦТП настояваме за незабавна подмяна на маркировката на АМ "Тракия" гаранционно от фирмата-изпълнител. Настояваме и за оставка на председателя на АПИ и на ресорния зам. министър, отговарящ за агенцията заради това, че в рамките на месец не предприемат нищо по темата, респективно за гарантиране на безопасността на преминаващите. Припомняме, че задължение на всяка държавна институция е да работи в полза да обществото и да гарантира опазването живота и здравето на населението.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бачо

    21 1 Отговор
    А влагането и използването на некачествени материали ,не е един вид тероризъм? Вярно че много карат над допустимата скорост,но има толкова много участъци че дори и да караш под ограничението,пак стават ПТП и то много пъти с фатален край,крайно време е тия да понесат наказателна отговорност
  • 2 А сега де

    14 0 Отговор
    Страшно е
  • 3 Гошо

    12 1 Отговор
    Напишете имената на тия експерти бе, дайте да ги видим кои са що ги криете!?!? Да не би Борис Бонев да е от тях?
  • 4 Все, тая

    11 2 Отговор
    След като, толкова години се строят само скъпи и некачествени пътища, явно няма нужда от ЕЦТП, с инспекциите и сигналите им. Още едно НПО, повече или по-малко ....
  • 5 незабравко

    14 0 Отговор
    Нали в този Европейски център има една намахана кака, която защитаваше ББ, когато ставаха катастрофи , като до моста над ЖП линията София - Бургас до Чирпан, тази се натягаше като казваше, че пътят бил хубав, но ТИР-а, се обърнал. Тогава имаше жертви.
    ЕЦТП са патерица на ББ
  • 6 0808

    9 0 Отговор
    .... всички шефове от "ефрейтор" нагоре ги уволнявайте Незабавно.. време няма..
  • 7 Иван

    13 0 Отговор
    Интересно ми е, защо повече от 10г не потърсихте поне 1 оставка?!?. Може би сте били в зимен сън.
  • 8 ЕТЦП Кои сте вие!! Държавен орган

    2 2 Отговор
    Или Не???? Никой сте, за да нареждане, кой, какво да прави!! Какви Пълномощия имате и от Кой?? Самозванци!!!
  • 9 Ужасонн

    1 1 Отговор
    Този институт са толкова запознати колкото и аз....първо да научат градовете, а после да правят пручвания, че от стара загора до нова загора има още 120млн лв за ремонти....
  • 10 Гай Турий

    1 0 Отговор
    Искаме масови съдилища за АПИ, десетки присъди за грабежи, за измами, престъпления по служба и т.н. То и навсякъде другад трябва съд, но няма нито прокуратура, нито съд??!!! - Засега! Заплатите им да бъда преполовени, клатикрачолите шут навън!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове