20 Юни, 2021 20:30 1 571 33

Божанков: В следващия парламент БСП ще е непреодолим фактор

  • явор божанков-
  • бсп

В миналия парламент само ние налагахме своите политики към хората, докато другите правиха предизборна кампания, коментира той

Божанков: В следващия парламент БСП ще е непреодолим фактор - 1
Снимка: БСП

„Промяната ще я има – Борисов пада от власт необратимо. Въпросът, обаче, е оттук нататък какво ще правим и хората търсят отговор на този въпрос. Голямата лява коалиция е стъпка в правилната посока, защото гарантира на хората сигурност.“ Това каза водачът на листата на „БСП за България“ във Велико Търново Явор Божанков в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

По неговите думи промяната трябва да я донесе някой с опит. „Защото видяхме, че някои групи, макар и много гръмогласни на площада и много силни във Фейсбук, не знаят какво да правят, когато отговорността им се падне вътре в институцията. „БСП за България“ е показала, че е една системна парламентарна група, която уважава парламентаризма, Конституцията и институциите в България. Хората, когато гласуват за нас, знаят какво могат да очакват – социални политики, актуализация на пенсиите, спиране на търговския модел в здравеопазването. Това са политики, които системно защитаваме и затова сме предвидими и можем да дадем сигурност в тази промяна“, категоричен е Божанков.

„Имам дежа вю, когато гледам г-н Трифонов. Когато той казва: „Ще говоря, когато му дойде времето“, асоциацията с едни минали времена е много близка. Трифонов не идва в парламента, Трифонов се движи с охрана, Трифонов ни информира за решенията си онлайн – точно както правеше Борисов. Всичко това е тревожно, защото ние не искаме да сменяме модела на управление със същия модел, но с малко по-различни хора. Ние имаме да сменяме фундаментално начина, по който се управлява България“, коментира кандидатът за депутат от левицата. Божанков определи модела на управление като „двуглавата ламя“ - от едната страна е Борисов, от другата – Пеевски. Според него този модел оцелява, защото винаги си намира партньор, сега - Пеевски, по-рано е бил Илия Павлов, утре може някой друг.

Той също така предупреди, че рискът задкулисието да се възпроизведе отново ако не бдим е много голям. „През 2013 г. БСП се опита да махне Борисов от власт като се съюзи с ДПС и така се стигна до Пеевски. Една година по-късно правителството беше свалено с протести, на които бяха десните – Христо Иванов, Радан Кънев. Тогава те пък се съюзиха с Борисов, за да махнат Пеевски. Виждате ли как политическите сили в дадени моменти се опитват да се съюзят с по-малкото зло. Това, което стана накрая е, че Борисов се съюзи с Пеевски и създадоха най-силния политико- икономически олигархичен съюз в България, който 10 години смазва цялата държава. Поуката, която трябва да си вземем е, че няма по-малко зло. Компромис с този модел не е възможен, той винаги свършва зле“, обясни Явор Божанков.

„Последното Народно събрание приличаше на автобус за зелено училище, пълен със сърдити едно на друго деца. И накрая мафията продължава да управлява. Икономическият модел „Борисов-Пеевски“ все още е актуален. За два месеца служебното правителство не го е изтрил от картата на България, тъй като той владее огромни икономически и медийни ресурси на всички властови нива. Много е трудно това да се промени и рискът той да остане, ако политическите сили като „Има такъв народ“ продължат в същата посока, е голям“, подчерта младият юрист от БСП. По думите на Божанков следващото Народно събрание ще е в ситуация не какво ни се иска да стане, а какво е възможно да стане и ще бъде нужна огромна мъдрост и отговорност. Според него, за да се махне този модел, трябва да се намери път един към друг. Като водач на листата на „БСП за България“ във Велико Търново, Божанков сподели, че е имал сериозни конфронтации с Цветанов там, когато е бил силен и до ден-днешен води съдебни дела с него.

„Тогава къде бяха т.нар. протестни партии? Ние плувахме сами срещу течението. Сега е лесно да се пуснеш по течението, когато ГЕРБ губи позиции“, каза още той. „В 45-то Народно събрание се видя, че управление без БСП е невъзможно. Тогава някои формации казаха, че не искат нашата подкрепа, ние пък не я натрапваме. Един се бореше за една реформа, друг – за друга, но ние сме казали - социален пакет, помощ за младите семейства, актуализация на пенсиите. Използвахме този един месец да наложим нашите политики, докато други правиха предизборна кампания от парламентарната трибуна. Наложи ни се дори да прекъснем едно заседание, за да вкараме в дневния ред актуализацията на пенсиите. Саботираха я, но се видя кой я саботира и кой се бори за нея. Но се видя, че без подкрепата на БСП не може дори да има заседание на парламента. Без консенсус с нас няма как дневния ред да се формулира“, подчерта Явор Божанков.

Според Божанков в следващия парламент „БСП за България“ ще е непреодолим фактор и ще наложи своята социална политика. „Нашият социален пакет е на стойност малко над 1 милиард лв. На фона на всичките тези злоупотреби, които ние показахме и служебният кабинет потвърди, те не са голям ресурс за държавата. Това включва безплатни детски градини, помощ за майки в размер на 10 минимални работни заплати за втората година от майчинството, необлагаем минимум за едно дете в семейството. Нашите социални мерки са изключително наложителни. Те са стандарт в Европа“, изтъкна той. „Джипката е бракувана. За да доведем тази промяна докрай, трябва да гласуваме. Трябва да гласуваме смело, трябва да гласуваме масово. Трябва да гласуваме с номер 4“, каза в заключение Явор Божанков.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жасмин

    32 8 Отговор
    Младеж ,ти ко видиш цица ще са наакаш

    Коментиран от #10

  • 2 А бе

    35 8 Отговор
    Червен дихател, скрий се под полата на крушовската кобила
  • 3 Мечтите са безплатни

    28 8 Отговор
    Божанков! Статуквото ГЕРБ БСП и ДПС никога вече няма да види власт!
  • 4 38484

    14 5 Отговор
    добре, но да оставите половината служебно правителство, добра работа вършат, Янаки си го приберете
  • 5 много сте

    18 6 Отговор
    нагли. Много! Това вашето не е предизборна кампания, а плюене срещу всички партии извън статуквото ви. Не говори за Борисов и Цветанов , а говори за ГЕРБ и ДПС. Ама удобно премълчавате тези партии. Цялата ви партия ги премълчава.
  • 6 Nomer 4

    10 19 Отговор
    Крайно време е, БСП да вземе властта ,сържавата се нуждае от ляво управление.(((

    Коментиран от #16

  • 7 Хахахахахах

    14 7 Отговор
    Ейййй тоз пак е смъркал от белото брашънце.......големи смешници много ме кефят ,че и си вярват хахахаха......
  • 8 един от много

    7 8 Отговор
    Успех!
  • 9 Помяри

    10 5 Отговор
    Искате да крадете и виие и вие искате плячка

    Коментиран от #12

  • 10 КолевБосия

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жасмин":

    Планът "голгота" влиза в последна фаза!
  • 11 Пълен

    3 3 Отговор
    абсурд !
  • 12 Марос

    8 7 Отговор

    До коментар #9 от "Помяри":

    не всеки иска властта за да краде, не са всички като ГЕРБ

    Коментиран от #18, #20

  • 13 Еми

    17 3 Отговор
    ще ходим пак на избори през есента значи! хихи

    Коментиран от #14, #17

  • 14 точно

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Еми":

    Нека дадем възможност на служебното правителство да управлява още. Да има време и с далаверите на БСП да се позанимае! Защото с тези изказвания за това плачат.
  • 15 Счупи тъпомера

    12 3 Отговор
    БСП няма да е никакъв фактор.
  • 16 Счупи тъпомера

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Nomer 4":

    Психопреглед имаш ли? А ти трябва и то неотложен.
  • 17 Не ми пречи и ОЩЕ 10 пъти

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Еми":

    Да ходя на Избори! ЦЕлта е да изберем честни политици, начетени и съвестни, които уважават и тачат Род и Родина!
  • 18 Факти.бг=ДПС

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Марос":

    Да ве да КАТО ЗНАМ КМЕТЪТ НА ТЕТЕВЕН ДОНКА МИХАИЛОВА КАКЪВ Е КРАДЕЦ,ХВАЛИ МИ БСП
  • 19 Пребоядисан папагал

    4 4 Отговор
    За едно си много прав Ще има Ушанково правителство и вечна дружба с Путен и Лукашенко
  • 20 Ъъъъ ...Ко каза ко

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Марос":

    Може, но БСП само това са правили до сега .
  • 21 пройчо

    2 1 Отговор
    Тлъстия Бою стяга SS : " Шуцщафел, повече познато като
    СС (еС-еС ) или SS (на немски :
    Schutzstaffel чуй – „охранителен отряд“), е голяма паравоенна организация, един от важните компоненти на нацистката партия в
    Германия , създадена през 1925 г. като военизиран корпус за охрана на висшите функционери на партията. ..."**'*'днес ги преброи на пътеката на Вазов!!???
  • 22 ха ха

    9 1 Отговор
    Божанков.. ти купуваш ли си въобще ножчета за бръснене??
  • 23 Светослав

    7 1 Отговор
    Този да не е на заплата при вас, факти! Всеки ден тъпи мнения! Дайте да чуем и други, неутрални. Но при вас само кифладжии и дъртаци!!
  • 24 Комунист

    6 1 Отговор
    Със сигурност няма да гласувам за пишман цигуларя.Няма да гласувам за Галева и Пинокио .Още по малко пък за Импексова.Вие ,другарю освен да фалирате държавата и да докарате народа пак до просешка тояга,друго не умеете. Няма как да забравя ,празните магазини,купоните за хляб и бензин и режима на тока.Също така и заплати от 5 долара и пенсии 2.
  • 25 МАЛКА пенсИЯ

    7 0 Отговор
    Вие,НАПРАВИХТЕ,вече,една промяна от9.9.44-а до1989.Стига ПРОМЕНИ.
  • 26 БББ

    7 0 Отговор
    Червен г….З, мечтай си мечтите са безплатни.
  • 27 chi

    4 0 Отговор
    Най-важното е че си вдигнахте заплатите...
  • 28 ЖороВТ

    8 0 Отговор
    Няма кой да гласува за вас. Електората поизмря покрай ковида, другите не знаят какво и тъчскрийн. Разформировайте партията и се молете някой да ви вземе на работа.
  • 29 Деян

    5 0 Отговор
    Пфффф още един мечтател
  • 30 Лай-нянков

    2 0 Отговор
    сега след тези избори коя е следващата ти партия, при Славчо или при Доган то е все едно, тя партията в която си членка винаги е била с ДПС, заедно крадете.
  • 31 Н И К О Г А

    3 0 Отговор
    Никога повече ГЕРБ и БСП! Не живеем по 300 години, че да ви редуваме още 30 с надеждата , че от вас ще стане нещо и ще спрете да крадете!
  • 32 ЦЕНИТЕ ЯКО РАСТАТ

    1 1 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ ТРАЕ...БСП СИ МЪЛЧИ.....СВАЛЯЙТЕ ЦЕНИТЕ И ЩЕ ВИ ПРИЗНАЕМ ЗА ФАКТОР...ДРУГОТО Е ДЕМАГОГИЯ
  • 33 Брях

    2 0 Отговор
    Верно ли бе.Кога го сънува този чуден сън?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове