Last news in Fakti

28 Юни, 2021 10:14 2 642 28

Нейнски за преговорите с РСМ: Не трябва да имаме комплекси, че защитаваме интересите си

  • надежда нейнски-
  • македония

Според нея България е проявила конструктивност по-дълго време от нужното

Нейнски за преговорите с РСМ: Не трябва да имаме комплекси, че защитаваме интересите си - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Аз ще ви върна в периода от 1990 г., когато беше подписана една декларация, която не беше спазвана от македонските политици. Последните месеци доказаха, че отношенията между България и РСМ не са само двустранни. Това е въпрос, който засяга ЕС и геополитиката. България няма нужда да си създава комплекси, че е в изолация. Аз ще припомня, че Словения също блокира Хърватска, когато тя имаше проблем. Не е прецедент. Румъния и Испания блокират Косово. Когато една държава си защитава интересите, не е прецедент. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски в студиото на „Тази сутрин“ по БТВ.

„Ние сме изработили един междудържавен договор между България и РСМ и ние имаме нужда от гарант на този договор. Ние очакваме ЕС да подкрепи договора, който е сключен между две държави. В този договор има решение на всички спорни неща“, категорична беше Нейнски.

Според нея България е проявила конструктивност по-дълго време от нужното: „Центърът на всичко е този договор и Македония се е съгласила и е сложила подписа под него. Той обаче не се изпълнява“.

По думите на бившия външен министър не се влиза в спирала от преговори: „Спомнете си преговорите за отпадането на визите. Политическата воля и разговор даде възможност да се обърнат нагласите в България. България трябва да говори с един глас. Трябва да се научим да не изпитваме комплекс от това, че си изпълняваме интересите. Ако си аргументиран, ясен, твърд, но не конфронтационен, тогава аргументите ти ще бъдат чути“.

„Не смятам, че държавите трябва да вървят в пакет, защото те имат своите специфики. Няма логика да бъде пакет“, каза Нейнски.

Тя коментира думите на Еди Рама, който се обърна към Зоран Заев с въпрос дали българското правителство няма да поиска РСМ да се нарича Западна България: „Езикът изпреварва дипломацията. Аз съм убедена, че Балканите трябва да станат европейско пространство“.

Според нея отпадането на таван за секциите в чужбина ще доведе до повишена активност в Турция. Относно вътрешната политика тя заяви, че още с идването на НДСВ е започнал нихилизмът към партиите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тя

    32 5 Отговор
    да изръси нещо ?!
  • 2 Щее

    21 2 Отговор
    Ги защитавате много ясно,иначе ще играе тоягата!
  • 3 ТаУмВзе

    26 3 Отговор
    От къде изпълзе и улавото наде да лае пак.
  • 4 Колеги

    22 5 Отговор
    Вижте я само, как изглежда! Ако има мустаци, ще е 1 към 1 с Евгейний Михайлов!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Перо

    23 0 Отговор
    И БГ беше блокирвана от Нидерландия, Гърция и Франция,също блокираха РСМ, Словения блокира Хърватска и т.н. Просто системата по Копенхагенските критерии е измислена за да не се прехвърлят двустранните и международни отношения в ЕС и да блокират работата му! Остава комплексарите от РСМ да го разберат и да не кипи безсмислен труд за лобиране и натиск над БГ. Те си мислят,че има някаква програма,която задължава ЕС да ги приеме и всичко е въпрос на време и устояване. Ще изживеят още един път гръцкия случай!

    Коментиран от #22

  • 7 Макепитек

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "македоникус":

    Това е типична македонка!
  • 8 Госпожо

    12 2 Отговор
    не те познавам но стига вече с тая Македония дайте нещо конкретно кажете какво ще направете за бг народ за да не сме на дъното в ес по всички анкети и стандарти!
  • 9 ПЛАТЕНИ РУСОФОБИ

    17 2 Отговор
    Освен че защитават турските интереси още от началото на 90-те, сините комуняги предадоха и нац. ни интерес в Македония. Реват че комунизма отписал Македония, но те са първите, които я признаха и решиха бер референдум, без нищо, че Македония повече няма да е българска. Щото така нареди новия им шеф от вашингтон. Онзи дебел б-клук александър йорданов беше десетилетия посланник в Македония и не свърши нищо за отношенията ни.
  • 10 Скопие лъжат че са бедни!

    4 5 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Опппе

    5 0 Отговор
    дпс герп боклук
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лесурскио поп

    6 1 Отговор
    Таа па мръша от къде я изкопахте бе...Тя да си каже колко моркова е счупила в Истанбул и колко дебела пачка направи от далавери там?
  • 18 Гост5949

    4 3 Отговор
    Надежда най-после да каже нещо умно.
  • 19 Историчар

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Скопие лъжат че са бедни!":

    Не така, бре! Какви пет иляди тона? Това са джобни паре за Саше Мъжеложецот. Той е бил сос секи войник от неговата многобройна войска! После секи войник му давал по една златна пара на Саше за услугата. Триесе иляди войници, триесе иляди пари за Саше. Нашите историчаре изчислиа, што съкровището на Саше Мъжеложецот е биро минимум пет милиарда тона. Сметайте с колко маже е правил либов наш Саше!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 тъй тъй

    4 1 Отговор
    Надо, едва ли има нормален човек който да ти се върже. Много добре помним какви ги натвори. Как в последния ден от мандата си подписа за затварянето на 1 и 2 блок на АЕЦ Козлодуй и още много други. Бе защо вадят все старите муцуни? За толкова глупави ли ни взимат? Но и ние имаме за това вина. А тази персона си е за затвора. За такива престъпления няма давност
  • 24 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Сладурана !? А интересите на янките ???
  • 25 ЧИБА МА

    1 0 Отговор
    ТАЯ СВИКНА С РЕЗАНИ И СЕ Е ОРИЕНТИРАЛА КЪМ АЛБАНЦИ !
  • 26 ХАРЕСА И

    2 0 Отговор
    БОЙКО Я ПРАТИ В ТУРЦИЯ , СА СЕ Е ЗАСИЛИЛА В МАКЕДОНИЯ ДА СЕ ПЪРПОРИ !
  • 27 Коя е тази

    0 0 Отговор
    Сложете актуална снимка!
  • 28 Хасан

    0 0 Отговор
    Как да те разбираме? В Турция са те обидили и искаш да отидеш в Македония.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове