Last news in Fakti

12 Февруари, 2013 16:20 840 0

И Европол се включва в издирването на атентаторите от Бургас

  • европол-
  • включва се-
  • издирването-
  • атентаторите-
  • бургас

Днес на Европол са предоставени всички събрани до момента данни от разследването по атентата на летището в Сарафово. Целта е да се извърши проверка и анализ за установяване на нови факти и обстоятелства, свързани с подготовката и извършването на терористичния акт. Имената на двамата заподозрени в съпричастност към атентата, чиято самоличност е изяснена, вече са включени в базата данни на Европол. Целта е да са установи дали са пребивавали на територията на други държави от ЕС и в същото време – службите от съответните страни да разполагат с цялата информация за тях. Съвместната ни работа е пример за успешно сътрудничество, заяви директорът на европейската агенция Роб Уейнрайт по време на срещата с министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Основен акцент в разговорите с Роб Уейнрайт беше поставен върху разследването на терористичния акт на летище „Сарафово“. Срещата бе първата в рамките на работното посещение на вицепремиера и министър на вътрешните работи в холандската столица Хага, съобщиха от МВР.

Постигнат е сериозен напредък от страна на разследващия екип в България относно финансирането на терористичния акт – заяви Роб Уейнрайт. Той изрази убеденост, че с работата на българските експерти и помощта от Европол ще бъде установена цялостната схема на финансиране. Директор Уейнрайт и министър Цветанов са изразили готовност експерти от Европол да участват в екипа по разследване и съответно – служители от българските служби да се включат в работата на европейската агенция. Очаква се до дни наши експерти да заминат за Хага.

Директорът на европейската агенция поздрави Цветанов за професионалната работа: „Радвам се, че Европол е тясно свързан с разследването. То е още един пример за успешно сътрудничество с българските служби“.

Високото ниво на взаимодействие между МВР и Европол подчерта и българският вътрешен министър. „Постигнатите резултати са знак за нарасналото доверие във възможностите и капацитета на българските правоохранителни органи да участват ефективно в съвместните усилия на държавите-членки и Европол за противодействие на тежката и организираната престъпност и тероризма“ – заяви Цветанов. Той изрази искрена благодарност за оказаното съдействие и демонстрирания висок професионализъм от страна на Европол по разследването на атентата на летище „Сарафово“.

Успешните резултати от съвместни операции за противодействие на фалшифицирането на европейската валута, предотвратяването на престъпления със скимиращи устройства и измами с разплащателни карти също бяха тема на срещата. Операция „Шок -2“ беше посочена като пример за добро взаимодействие между Европол, Италия и България.
За 2012 г. Европол отчита изключително добро ниво на споделяне на информацията по текущи случаи с агенцията, което за България е в рамките между 76 и 83 %. Министър Цветанов заяви твърдата решимост на българските правоохранителни органи този обмен да продължи още по-интензивно.
В резултат на предприетите мерки от страна на ръководството на МВР е отбелязан значителен ръст на въведените обекти в Информационната система на агенцията. През миналата година са въведени 299 лица, свързани с 97 престъпления, а общият брой въведени обекти е 2 870 - сред тях - документи за самоличност, средства за транспорт, средства за комуникация и др.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове