Last news in Fakti

6 Юли, 2021 06:54 3 202 35

Явор Гечев: Мечката ще "опере пешкира" в угода на местен бизнес

  • мечка-
  • белица-
  • явор гечев-
  • протест

Отваря се врата в закона за отстрел на защитен вид при най- малък инцидент, смята природозащитникът

Явор Гечев: Мечката ще "опере пешкира" в угода на местен бизнес - 1
Снимка: БГНЕС

Недоволство избухна след разрешението за отстрел на мечката от Белица, която нападна жена в района. Вчера пред МС се събраха хора в защита на животното. Притеснението им е, че законът отваря врати за порочни практики.

"По този начин, издавайки разрешително, министерството дава възможност да се извършват своеволия с мечките в района. В случая не става въпрос за агресивна мечка, а човек отива в нейното местообитание и тя реагира", заявиха протестиращи пред Bulgaria ON AIR.

Според Явор Гечев от фондация "Четири лапи" това се прави в интерес на местен бизнес.

"Отваря се врата в закона за отстрел на защитен вид при най- малък инцидент. Това животно ще "опере пешкира", за да угоди на някой местен бизнес. Тук говорим за масово навлизане в планината и унищожаване на природата. Министерството издава разрешително, което нарушава своите правила. Надявам се да има проверка и на този бизнес там", категоричен е Гечев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помни

    44 4 Отговор
    Да отстреляме "мечката" на 11.07.21 г. Толупа да изтрезнее за винаги !!! НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ !!!
  • 2 4455

    42 7 Отговор
    Всеки използва случая за трибуна. Мечката се упоява и се прибира в зоопарк, не може да е толкова трудно
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 1212

    60 0 Отговор
    Който го е страх от мечка не ходи в гората. А колко питбули нахапаха деца, тях отстреляхте ли ги?
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    21 20 Отговор
    ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЧЕ ПОВЕЧЕТО ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ СА ЗАДРЪСТЕНИ СОФИЙСКИ НИЩОПРАВЦИ , КОИТО ХОДЯТ В ПЛАНИНАТА ЗА ДА ИЗЯДЯТ ПО НЯКОЯ ПЪРЖОЛА В НЯКОЙ ХОТЕЛ ИДА СЕ НАПИЯТ
    ................... ................ ЕДИН ДЯДО ОВЧАР ОТ РОДОПИТЕ МИ ВИКАШЕ
    "НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ТУРИСТИТЕ - ХОДЯТ В ПЛАНИНАТА ЗА КЕФ "
    ......................... ..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дреме ми за мечката

    13 21 Отговор
    Жената е от моя биологичен генотип.Тя е по важната!

    Коментиран от #8, #26

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Marinov

    17 20 Отговор
    Всеки Звяр е НЕПРЕДСКАЗУЕМ и след като е Проявил Агресия никой не може да определи при следващи обстоятелства как ще реагира???
    А да се оставя такъв Звяр на Свобода и излагат Човешки Жвот на Прищевките на Звяра си е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
    Затова веднага дока не е станала Трагедия такива Зверове се отстрелват!
    А тия Хилиди които са против да вървят да Паст Звяра а да не седят по миши дубки и с поведението си да излагат Живота на Невинни Хора на Ненужни рискове!
  • 10 Хаха

    21 3 Отговор
    И мечока от Банкя ли е "защитен вид"? Щото и турските ходжи,и бг поповете много го защитават напоследък?
  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    26 3 Отговор
    ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА ГОРСКИТЕ СТОПАНСТВА ОТДЕЛЯХА ГОЛЕМИ ПАРИ ЗА ДА ХРАНЯТ ГОРСКИТЕ ЖИВОТНИ ............... ................ ..................... КОЛКО ПАРИ СА СЪБРАЛИ "ЧЕТИРИ ЛАПИ" И СА ГИ ДАРИЛИ НА НЯКОЕ ГОРСКО СТОПАНСТВО ЗА ХРАНА НА ЖИВОТНИ ..........
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    15 4 Отговор
    МЕЧКАТА Е КАТО МУТРАТА - ИЗПОЛЗВА ВСЯКА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ НАХРАНИ :))
    ............. ЗАТОВА МЕЧКИ И ХОРА ЗАЕДНО НЕ ВИРЕЯТ :)) .............. В КАНАДА И САЩ АКО НА НЯКОЙ ФЕРМЕР МУ ИЗЯДАТ КРАВА , РАЗРЕШЕНО НЕ РАЗРЕШЕНО , МЕЧКАТА ИЗЧЕЗВА :)))
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ААА

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Смешно е да се коментира без да се познава материята.В Шотландия няма мечки и вълци , защото там се гледат овце. Организиран лов има навсякъде по света , и дори на мечки примерно в Румъния , и е по доходно от сърна или елен . Няма да ти казвам колко струва в Германия една меча кожа , съизмерима е с цената на нов Мерцедес. България популацията на дивите прасета, до преди да ги удари чумата , числеността им щеше да предизвика национално бедствие с тези темпове на възпроизводство , и ловът изобщо не ги намаля , само леко ги ограничава . Виждал ли си 80 глави стадо прасета на едно място , аз видях преди 2 години . В това стадо поне 20 женски ще станат майки , и после? Последно мечката не се храни със сърни елени , защото по принцип мечката е вегетарианец . Приучаването на някой мечки към месо е по-скоро изключение . В някой тежки зими , или недостиг на растителна храна , прогонване от местообитание , болест, старост мечката може да яде замръзнали трупове на животни , и така свикват да нападат стада домашни животни . Такива мечки се казват стръвници , те са опасни и агресивни и подлежат на отстрел . като за случая се залага стървилище с живо домашно животно , и там се причаква , за да се знае , че това е същата тази мечка -стръвница , а не просто някоя друга мечка. Лошото на мечките-стръвници е , че те също приучават своите малки към месо .

    Коментиран от #17

  • 15 Анонимен

    9 1 Отговор
    Явор се е наврял да цуца и от лапите?! Малко му е от земеделието та и от тук?! УЖАС!
  • 16 Вълканов

    8 9 Отговор
    Ако тази мечка нарани или разкъса, кое да е домашно животно или Човек, господинът, наечен Явор Гечев да бъде подведен под съдебна отговорност заради непредотвоатяването на евентуално нещастния случай, а организацията "Четиритте лапи" да бъде забранена.
    Господин Гечев, когато заставате зад някоя кауза, научете се да носите отговорност, а не да прехвърляте отговорноста върху другите. В случая върху населението , живещо в ареала на мечката.
    Мечката е вероятно вече стръвница, след като е вкусила и усетила миризмата на кръв.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    7 8 Отговор
    Яворе,ти си идиот който не живее там където нападат мечките,и не си принуден да береш гъби за да оцелееш

    Коментиран от #22

  • 19 Дават наклон!

    11 5 Отговор
    Тия евроатлантически ценности дето ни ги бутат не ги плащам! Живи мечки в европа са останали само по балканите европейците техните са ги избили до крак преди сто години както и вълците и сега ние по по техните маложени разбирания ще защитаваме мечката та дори и да напада хора! Това е абсурд имаме достатъчно мечки дори в повече за нашата територия. И другото е щом мечката е изсплюла гъбарката замислете се тия и за храна на дивите зверове не стават.....
  • 20 Behemoth

    4 3 Отговор
    500 мечки не могат изеди 7 милиона избиратели(за съжаление!)
  • 21 ДжафДжаф

    8 6 Отговор
    Израснал съм в планински район и със сигурност съм от малкото българи, които са виждали мечка в естествената и среда. От дете знам, обаче, че мечка докосне ли един път човешко месце след това няма спиране. По тоя повод си има дори термин: мечка-стръвница. Единственото правилно решение е отстрел. Много е лесно да се правиш на любител на мечките, когато си на жълтите павета. Има, обаче хора, които все още живеят там при мечките, а дивите малине, боровинките, кокозето, къбите за вного от тях са сериозен доход.

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Смях

    4 3 Отговор
    "При всеки малък инцидент" ?! Този чували се какви глупости говори! Я. марш за кандидат депутат в партията на простака-еднокнижник, антикомунистът с партиен билет, потупавн по дупата от др.Тодор Живков.
  • 24 Гай Турий

    6 3 Отговор
    Тоя "бизнес" там изобщо може ли да се нарече така?! Или е някакъв гешефт, сеч на дървета?! А колкото до маргиналите там, те са една част от един милион, а мечката е всичко на всичко една! Тя е защитен вид и трябва да бъде защитена от с държавата, както от такива диваци, така от бракониери, така и от криминалния бизнес. Затгворите трябва да се пълнят екстрено с изроди!
  • 25 Гай Турий

    9 6 Отговор

    До коментар #21 от "ДжафДжаф":

    Месото на тия уроди не е човешко, мирише на кисело и мечката едва ли ще го хареса.Твърде манипулативно се заговори, колко е опасан тая животинка. Тя иска да живее и си търси храна. Да я оставят на спокойствие да си обикаля баирите. Идиотите трябва да избягват такива места. Точка!

    Коментиран от #27

  • 26 ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дреме ми за мечката":

    Биологичен ВИД, бе, троле! Генотип се използва в друг контекст.
  • 27 Вярно е!

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Гай Турий":

    Оставяте мечките без храна, а те си пазят територията, интрудери такива!
  • 28 инспектор Дюдю

    4 2 Отговор
    Една мечка опита ли веднъж месо става стръвница, питайте ловците за това.
  • 29 ФЕЙК

    4 5 Отговор
    Предлагам Тома Белев, Явор Гечев и други видни "ЕКОЛОЗИ" да вземат от Министерството на земеделието най-малко 1 милион лева и да дръгнат пи мечите и вълчите бърлоги и да обясняват на мечките и вълците, че да се нападат хора и домашни животни НЕ Е ХУМАННО! ОТ ВСЕ СЪРЦЕ ИМ ЖЕЛАЯ УСПЕХ В БЛАГОРОДНОТО НАЧИНАНИЕ!

    Коментиран от #30

  • 30 еколог

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "ФЕЙК":

    Който го е страх от мечки, да не ходи в гората!
  • 31 часпушки

    3 1 Отговор
    Дрон кръжи над мечата бърлога.(2)
    Вси ловци са под тревога.(2)
    Гледат кръвожадно иззад бора,(2)
    също като в Тора-Бора.(2)
    А отвътре Мечо се кокори(2)
    и човешки им говори:(2)
    - Аз не съм престъпник гаден,(2)
    просто Мечо съм Бин Гладен.(2)
    А сега със мира си вървете(2)
    и в неделя избори правете!(2)
    Не се трогна пийнала дружина(2),
    Мечо легна пред камина...(2)
  • 32 Мечо Борисов

    1 3 Отговор
    Шо ме фанете за дългио пуп у недельа, и една разходка да ми направите Банкьа?
  • 33 Трапер

    0 2 Отговор
    Изкам да стрелям по мечки. Щото чужденците имат пари и плащат яко да стрелят мечки и други животни. Аз стрелям без пари. Е така за кеф.

    Коментиран от #35

  • 34 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ЯВОРЕ , ЩОМ ТИ НЕ ПРАВИШ РАЗЛИКА МЕЖДУ МЕЧКА СТАНАЛА СТРЪВНИЦА И БЪЛГАРИТЕ И АЗ НЯМА ДА ПРАВЯ РАЗЛИКА МЕЖДУ ТЕБ И УБИТИТЕ ОТ МЕН ЖИВОТНИ /ГЛАВНО КОТКИ И ПТИЦИ,А И РИБИ / !!!!!!!!!!!!
  • 35 хе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Трапер":

    Ами като са лоши стрелци, ще стрелят по мечки. Аз стрелям по кибритени клечки. ;-P
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове